ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απειλές στους Ελληνοκύπριους

Επιβράβευση για Ντενκτάς και κινήσεις αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μιλά για «εκ των πραγμάτων διχοτόμηση της Κύπρου» και για «συνέπειες» που θα υποστούν οι Ελληνοκύπριοι αν δεν αποδεχτούν το σχέδιο Ανάν. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό εμφανίζεται ευχαριστημένος από τον Ντενκτάς και συζητά με Τούρκους αξιωματούχους την άρση του εμπάργκο για το ψευδοκράτος. Ο κατοχικός ηγέτης ετοιμάζεται για ακόμα σκληρότερη στάση, προειδοποιώντας ότι η Κύπρος δε θα γίνει Κρήτη! Η Αγκυρα δίνει οδηγίες στην ψευδοκυβέρνηση για τα επόμενα βήματά της. Και οι Ελληνοκύπριοι στριμώχνονται ολοένα και περισσότερο στις «διαπραγματεύσεις» επί του αμερικανόπνευστου σχεδίου Ανάν, όπου οδηγήθηκαν μετά και τις ασφυκτικές πιέσεις Αθήνας και ΕΕ.

Η χτεσινή, ένατη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσου Παπαδόπουλου, και του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς - στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση - κράτησε λιγότερο από μία ώρα, καθώς ο Ντενκτάς έπρεπε να φύγει για την Αγκυρα. Εκεί συναντάται με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο, τους οποίους θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και θα πάρει νέες οδηγίες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο Ντενκτάς δε δέχεται τις ελληνοκυπριακές εισηγήσεις. Πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε ένα συνολικό σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπιστούν κρίσιμα ζητήματα, αφού τώρα δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν, «και αυτό όχι από δική μας υπαιτιότητα». Επανέλαβε πως το σχέδιο αυτό «πρέπει να βελτιωθεί για να είναι λειτουργικό ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δε θα έχουμε ένα κράτος στο χαρτί αλλά ένα κράτος που θα λειτουργεί».

Αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, τόνισε πως η στάση της άλλης πλευράς και οι δηλώσεις Ντενκτάς εξακολουθούν να είναι αρνητικές. Πως η διαπραγμάτευση δεν προχωρεί και φωτογράφισε ως υπεύθυνο τον κατοχικό ηγέτη. Πως «η προσπάθεια του κ. Ντενκτάς επικεντρώνεται... στην προώθηση των αρχικών του θέσεων, του πλήρους διαχωρισμού, της λειτουργίας της ομοσπονδίας στη βάση εθνοτικών και κοινοτικών κριτηρίων και γενικά της αναγνώρισης ξεχωριστών λαών, ξεχωριστής κυριαρχίας και ξεχωριστών θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων».

Ο Κ. Χρυσοστομίδης διευκρίνισε ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι πιθανότητες και οι επιπτώσεις σε περίπτωση μη λύσης και οι συνέπειες μιας αρνητικής απόληξης, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να υπολογιστούν και οι συνέπειες μιας κακής λύσης που θα οδηγούσε σε κατάρρευση του κράτους και της οικονομίας.

Ντενκτάς αντί Ντενκτάς

Από την πλευρά του ο Ντενκτάς χαρακτήρισε πρωταρχικής σημασίας ζητήματα τη διατήρηση της κυριαρχίας των Τουρκοκυπρίων και τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι θα παλέψει να επιφέρει αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, σε συνεργασία πάντα με την Τουρκία. Κάλεσε μάλιστα τους Ελληνοκυπρίους να εγκαταλείψουν την ιδέα ότι είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου. Συμπλήρωσε πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη μετατραπεί η Κύπρος σε νέα Κρήτη.

Ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» σημειώνει ότι ο Ντενκτάς προγραμματίζει τη φυγή του από τις συνομιλίες. Η εφημερίδα επικαλείται μαρτυρία Τούρκου κυβερνητικού αξιωματούχου πως «ο Ντενκτάς έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του, αλλά από δω και πέρα οι θέσεις του θα συγκρούονται με το σχέδιο Ανάν». Προκειμένου, όμως, να μη θεωρηθεί ότι είναι η τουρκική πλευρά που εγκαταλείπει τις συνομιλίες, θα παραμείνει στις διαπραγματεύσεις έως τις 22 του Μάρτη, οπότε θα εμπλακούν Ελλάδα και Τουρκία ως εγγυήτριες δυνάμεις. Ως διάδοχοί του στις συνομιλίες προβάλλονται ο ψευδοπρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, υιός Ντενκτάς, Σερντάρ.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, μετά την αποχώρησή του από τις συνομιλίες, ο Ραούφ Ντενκτάς θα βγει στις πλατείες και θα αρχίσει εκστρατεία καταψήφισης του σχεδίου Ανάν. Αυτό είπε και ο ίδιος ο Ντενκτάς, χτες στην Τουρκία, δηλαδή ότι στην περίπτωση απόρριψης των αξιώσεών του, θα αποσυρθεί από τις συνομιλίες και θα καλέσει τους Τουρκοκύπριους να μην αποδεχτούν μια τέτοια συμφωνία. Εξάλλου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ρ. Ντενκτάς σε δηλώσεις από την Αγκυρα απέρριψε ως «φαντασίωση» την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για επανένωση της Κύπρου πριν την 1η του Μάη (ημερομηνία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ).

Σημειώστε ότι ο Ταλάτ και ο υιός Ντενκτάς προσκάλεσαν πρεσβευτές κρατών-μελών της ΕΕ, να συναντηθούν την προσεχή βδομάδα, να τους ενημερώσουν για τα αιτήματα της τουρκικής πλευράς και να ζητήσουν την υποστήριξή τους.

Προς άρση εμπάργκο;

Στην Αγκυρα βρέθηκε ο ειδικός συντονιστής στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον. Συναντήθηκε με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ και άλλους αξιωματούχους. Δήλωσε πως είδε μια πολύ εποικοδομητική ατμόσφαιρα και προσέγγιση στην Τουρκία σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση λύσης στο νησί μέχρι την 1η του Μάη. Πως οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για μια λύση στην Κύπρο.

Επικαλούμενο «πηγές», το πρακτορείο «Ανατολή» μετέφερε απόψεις του Γουέστον ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο είχε μια πολύ εποικοδομητική και θετική συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς και ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα στις συναντήσεις του με την τουρκική πλευρά. Ακόμα, το «Ανατολή» ανέφερε ότι οι Τούρκοι επίσημοι μετέφεραν στον Γουέστον το μήνυμα πως το λεγόμενο εμπάργκο κατά του ψευδοκράτους πρέπει να αρθεί και πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό μέχρι την 1η του Μάη, οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να είναι καθησυχασμένοι.

Ανήσυχη η Λευκωσία

Την ίδια στιγμή η Λευκωσία ολοένα και ανησυχεί με τα μηνύματα που λαμβάνει σχετικά με ένα ενδεχόμενο «όχι» της ελληνοκυπριακής πλευράς στο δημοψήφισμα. Μετά τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γκίντερ Φερχόιγκεν, και τον Γουέστον, προχτές ήρθε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, να δηλώσει στο «CNN-Turk», ότι οι Ελληνοκύπριοι δε θα εκπροσωπούν όλο το νησί αν ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της 21ης του Απρίλη. Οτι ένα «όχι» από τους Ελληνοκυπρίους και ένα «ναι» από τους Τουρκοκυπρίους θα μπορούσε να βλάψει τον αγώνα των Ελληνοκυπρίων. Και ότι «εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά καταστεί μέλος της ΕΕ (υπό αυτές τις συνθήκες), τότε αυτοί (οι Ελληνοκύπριοι) θα εκπροσωπούν μόνο το νότιο τμήμα της νήσου διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εκ των πραγμάτων διχοτόμηση της Κύπρου».

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» ερμηνεύει τις δηλώσεις Στρο ως «έμμεση προειδοποίηση προς τους Ελληνοκύπριους ότι δε θα πρέπει να δείχνουν αυταρέσκεια αναφορικά με τη μελλοντική τους θέση στην ΕΕ».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, ζήτησε εξηγήσεις από τον ύπατο αρμοστή της Βρετανίας στο νησί, Λιν Πάρκερ. Κατόπιν ο Ιακώβου είπε ότι ο Βρετανός διπλωμάτης δεν ήταν σε θέση ούτε να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει τις επίμαχες δηλώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ