ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα εμπλοκή στο Σύνταγμα

Κατοχικές δυνάμεις λιθοβολούνται από Ιρακινούς

Associated Press

Κατοχικές δυνάμεις λιθοβολούνται από Ιρακινούς
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Δεν είχε, τελικά, υπογραφεί επισήμως, μέχρι χτες βράδυ, το κείμενο του προσωρινού Συντάγματος του Ιράκ, καθώς, την ύστατη στιγμή, πέντε μέλη του προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, που εκπροσωπούν τη σιιτική κοινότητα, επέμειναν σε συγκεκριμένες αλλαγές στο περιεχόμενό του. Ο νέος κύκλος αντεγκλήσεων και διαβουλεύσεων δεν είχε λήξει μέχρι το βράδυ, αν και η κατοχική διοίκηση εμφανιζόταν αισιόδοξη υποστηρίζοντας ότι πρόκειται απλώς για ορισμένες «τεχνικές λεπτομέρειες» που θα λυθούν συντόμως.

Επισήμως, δεν ανακοινώθηκε τίποτε συγκεκριμένο. Σύμφωνα, όμως, με διαρροές, η στάση των 5 μελών καθορίστηκε από τις αντιρρήσεις που φέρεται να εξέφρασε όσον αφορά συγκεκριμένα σημεία 2 άρθρων του Συντάγματος ο θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί Χουσεϊνί αλ Σιστάνι. Οπως υποστηρίζουν αυτές οι πηγές, πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με δύο σημεία: με τις διαδικασίες κατοχύρωσης του δικαιώματος αυτονομίας των Κούρδων και με τις προβλέψεις για τη δομή και μορφή της προεδρίας.

Στο μεταξύ, ενώ αναμενόταν η τελετή υπογραφής του Συντάγματος, όλμοι έπλητταν το αεροδρόμιο της Βαγδάτης και λίγο νωρίτερα πολλές εκρήξεις συγκλόνιζαν το κέντρο της πρωτεύουσας και τη συνοικία Αμαρίγια, χωρίς, όμως, να υπάρξουν θύματα ή να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα. Οπως, επίσης, έγινε γνωστό, στη Μοσούλη σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Ιρακινούς μαχητές και σε κατοχικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Ιρακινοί.

Νέο «κατηγορώ» από τον Μπλιξ

«Ο πόλεμος κατά του Ιράκ δεν ήταν σε καμία περίπτωση νόμιμος» υποστήριξε, για άλλη μια φορά, ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το ιρακινό οπλοστάσιο, Χανς Μπλιξ. Ο Σουηδός διπλωμάτης επανέλαβε ότι δεν είχαν συγκεντρωθεί ασφαλή στοιχεία για το ιρακινό οπλοστάσιο που να αποδεικνύουν ότι υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής και ότι δεν υπήρχε καμία απόφαση του ΟΗΕ που να νομιμοποιεί την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Οι δηλώσεις του Μπλιξ δημοσιεύτηκαν, χτες, στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ». Λίγο αργότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, αποφεύγοντας να κάνει άμεση αναφορά, υποστήριζε ότι «η τρομοκρατία είναι η πραγματική απειλή και δεν έχει ακόμη εκλείψει» οδηγώντας πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι προσπάθησε, για άλλη μια φορά, να αιτιολογήσει τη συμμετοχή της κυβέρνησής του στον πόλεμο.

ΑΪΤΗ
Σάλος για το πραξικόπημα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-

«Μεγάλους μπελάδες» βρήκε η κυβέρνηση Μπους με όλα τα στοιχεία που έρχονται στο φως και αποδεικνύουν την άμεση σχέση και το σχεδιασμό του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον Πρόεδρο της Αϊτής, Ζαν Μπερτράν Αριστίντ.

Κατ' αρχήν καταιγιστικά πυρά δέχεται η αμερικανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των ακροάσεων της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, κυρίως εκ μέρους των Δημοκρατικών βουλευτών, οι οποίοι δράττονται καθώς φαίνεται της χρυσής ευκαιρίας ώστε να προκαλέσουν πλήγμα προεκλογικά. Ομως είναι αξιοσημείωτη η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Αφροαμερικανών (Black Caucus)... Ο βουλευτής Ελάιτζα Κάμινγκς, εκπροσωπώντας τα 43 μέλη του Black Caucus, τόνισε: «Εμείς τα μέλη του Κογκρέσου, όσον αφορά στο τι συνέβη στον Πρόεδρο Αριστίντ, δεν μπορούμε να είμαστε άπρακτοι και να παρακολουθούμε μία δημοκρατία να διαλύεται από την ίδια στη χώρα μας»...

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα Π. Τζ. Πάτερσον, που είναι επικεφαλής της Caricom, εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας: «Η αποπομπή του Προέδρου Αριστίντ υπό αυτές τις συνθήκες δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και σε όποια περιοχή του κόσμου, αφού ωθεί στην απομάκρυνση νομίμως και δημοκρατικά εκλεγμένων προσώπων από αυτοαποκαλούμενες "αντάρτικες ομάδες"». Την ίδια στιγμή διαδηλώσεις ξεσπούν σε πόλεις των ΗΠΑ, όπου κυριαρχεί το «Αριστίντ ΝΑΙ, CIA όχι»!

Ενδεικτικό είναι ότι η εφημερίδα «Newsday» ανέφερε ότι η ανατροπή του Αριστίντ ήταν προσωπική νίκη του Ρότζερ Νοριέγκα, του Οτο Ράιχ και άλλων που συνδέονται άμεσα με το κουβανικό λόμπι στο Μαϊάμι... «Η ανατροπή του Αριστίντ επιβεβαιώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο τις καταγγελίες και προειδοποιήσεις του Φιντέλ Κάστρο ότι η κυβέρνηση της Αϊτής προετοιμάζει επίθεση ενάντια στην Κούβα».

Εν τω μεταξύ, ο Αριστίντ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ για να τον υποχρεώσουν να εγκαταλείψει τη θέση του και τη χώρα. Σε μαγνητοφωνημένη συνομιλία με Γάλλο συγγραφέα, που μεταδόθηκε από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Αριστίντ είπε ότι δεν είχε υποβάλει επίσημα την παραίτησή του και ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στην Αϊτή.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Νότια Αφρική συντάχθηκε με όσους ζητούν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις συνθήκες αναχώρησης του Αριστίντ. Αλλά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, απέρριψε το αίτημα, λέγοντας πως δεν υπάρχει τίποτα να διερευνηθεί.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Καθυστέρηση» ζητά η Ουάσιγκτον

Η αντίσταση με ό,τι έχει μείνει. Με τις πέτρες

Associated Press

Η αντίσταση με ό,τι έχει μείνει. Με τις πέτρες
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Πιθανότατα μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από τη Λωρίδα της Γάζας εκκενώνοντας και την πλειοψηφία των εποικισμών. Αυτό έγινε γνωστό χτες από ανώνυμη ισραηλινή πηγή ασφαλείας που υποστήριζε ότι η αμερικανική ηγεσία ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να καθυστερήσει τα όποια σχέδια «μονομερούς αποχώρησης» φοβούμενη ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να ακολουθηθεί από χάος και αστάθεια στη Γάζα, με αποτέλεσμα να πληγεί η αμερικανική εικόνα στον αραβικό κόσμο.

Στο μεταξύ, χωρίς να διευκρινιστεί για ποιο λόγο, ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν το αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η στρατιωτική αυτή μετακίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που λαμβάνει ο ισραηλινός στρατός, έχοντας, ήδη, επιβάλει πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμώντας ότι υπάρχει μεγάλος φόβος εκδήλωσης επίθεσης αυτοκτονίας μέσα στο Σαββατοκύριακο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Παραιτήθηκε από την κεφαλή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ο Χορστ Κέλερ, αποδεχόμενος το χρίσμα Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) και του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών για τη διεκδίκηση της προεδρίας στη Γερμανία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζον Ασκροφτ εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τζορτζ Ουάσιγκτον, πάσχει από σοβαρής μορφής παγκρεατίτιδα, οφειλόμενη σε χολολιθίαση, ανακοινώθηκε από το υπουργείο του.

ΜΟΣΧΑ.-- Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε χτες ότι συνελήφθησαν και ανακρίνονται ύποπτοι για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στις 6 Φλεβάρη στο μετρό της Μόσχας και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 41 ανθρώπων.

Εξάλλου, ο υποψήφιος για τη ρωσική προεδρία Ιβάν Ρίμπκιν, ο οποίος υποστηρίζεται από τον εξόριστο δισεκατομμυριούχο Μπόρις Μπερεζόφσκι, απέσυρε χτες την υποψηφιότητά του.

ΛΙΜΑ.-- Περισσότερο από ένα μήνα απεργούν οι εργάτες στην εταιρία παραγωγής ζάχαρης της Pucala διεκδικώντας την πληρωμή καθυστερημένων μεροκάματων για περισσότερους από 7 μήνες. Οι απεργοί ήρθαν αντιμέτωποι με τη βίαιη καταστολή. Ενας 44χρονος αγρότης δολοφονήθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι ενώ τραυματίστηκαν άλλοι δύο άνθρωποι.

ΧΑΓΗ.-- Την απόσυρση της κατηγορίας της γενοκτονίας στη σύρραξη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης λόγω έλλειψης πειστικών στοιχείων ζήτησε χτες η νομική ομάδα («φίλοι του δικαστηρίου») της ανεξάρτητης υπεράσπισης του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η ίδια ομάδα προσέφυγε στο ΔΠΔ ζητώντας την άμεση αθώωση του Μιλόσεβιτς για τις υπόλοιπες (συνολικά 66) κατηγορίες (εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κλπ) σε σχέση με Κοσσυφοπέδιο, Κροατία, Βοσνία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Το νέο βιβλίο του Ράντοβαν Κάρατζιτς «Πολεμικές επιστολές», που παρουσιάστηκε χτες στο Βελιγράδι από υποστηριχτές του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, έμειναν χτες να... «διαβάζουν» οι αξιωματούχοι της SFOR, που εδώ και χρόνια αναζητούν να τον συλλάβουν...

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Τις εταιρίες Νοτιοαφρικανών μισθοφόρων (πρώην αστυνομικών και στρατιωτικών) που «εκπαιδεύτηκαν» στη διάρκεια του απάνθρωπου καθεστώτος «Απαρτχάιντ» στη Νότια Αφρική και σήμερα προσλαμβάνονται από τις δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ (και αλλού) επαναφέρουν τα τελευταία 24ωρα στην επικαιρότητα νοτιοαφρικανικές εφημερίδες. Επισημαίνουν πως τουλάχιστον 1.500 Νοτιοαφρικανοί μισθοφόροι δρουν στο Ιράκ, αψηφώντας τη νοτιοαφρικανική νομοθεσία που το απαγορεύει.

ΡΩΣΙΑ
Νέος πρωθυπουργός ο Μιχαήλ Φραντκόφ

«Επιτροπή διάλυσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας», χαρακτήρισε ο Ν. Χαριτόνοφ τη νέα κυβέρνηση

Η Κάτω ρωσική Βουλή, η Κρατική Δούμα, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία (352 ψήφων σε σύνολο 450 βουλευτών) το διορισμό του Μιχαήλ Φραντκόφ στο αξίωμα του πρωθυπουργού, μετά από πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) καταψήφισε την πρόταση του Πούτιν, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός δεν παρουσίασε κανένα συγκεκριμένο οικονομικό πρόγραμμα. Ο Ν. Χαριτόνοφ, βουλευτής του ΚΚΡΟ και υποψήφιος του κόμματος για το προεδρικό αξίωμα στις προσεχείς εκλογές, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση έχει «παγώσει» τη δημόσια χρηματοδότηση διαφόρων κοινωνικών προγραμμάτων, που προβλέπεται από τουλάχιστον 50 νόμους. Ο Χαριτόνοφ υπενθύμισε ότι οποιοδήποτε οργανισμό ή υπουργείο είχε στο παρελθόν διευθύνει ο Φραντκόφ, αυτά διαλύθηκαν ή ανασχηματίστηκαν (!), γι' αυτό και ο ίδιος χαρακτήρισε την κυβέρνηση που θα πρέπει να διαμορφώσει ο νέος πρωθυπουργός ως «επιτροπή διάλυσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Από τη μεριά του, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, σημείωσε ότι θα ήταν προτιμότερο η Κρατική Δούμα να εγκρίνει το νέο πρωθυπουργό μετά από την παρουσίαση συγκεκριμένου κοινωνικο-οικονομικού προγράμματος. Οπως σημείωσε ο ηγέτης του ΚΚΡΟ, οι θέσεις που εξέφρασε ο νέος πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας ήταν «άχρωμες και βαρετές», ενώ στο μόνο που δεσμεύτηκε ήταν η μείωση του αριθμού των υπουργείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ