ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
109 νεκροί στην αντίσταση κατά των «λευκών κελιών»

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ-ΙΣΜΙΡ.--

Μια νεαρή γυναίκα, η 31χρονη απεργός πείνας Γκιουνάιγ Ογρενέρ - φυλακισμένη από το 1995, για τη συμμετοχή της στην τουρκική εκτός νόμου αριστερή οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP/C) - άφησε την τελευταία της πνοή την Πέμπτη. Είναι η 109η νεκρή της διαμαρτυρίας των πολιτικών κρατουμένων και των συγγενών τους ενάντια στα «λευκά κελιά» της Τουρκίας, και ο θάνατός της σημειώθηκε δύο μέρες αφότου ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Π. Κοξ, διαπίστωνε «απίστευτη» πρόοδο στην κατάσταση όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία!..

Η Ογρενέρ, όπως σημειώνει το περιοδικό «Αγώνας», συμμετείχε για 136 μέρες σε ομάδα απεργίας πείνας μέχρι θανάτου, στη γυναικεία φυλακή Ούσακ. Μεταφέρθηκε από τις αρχές διά της βίας σε νοσοκομείο για υποχρεωτική σίτιση, μια τακτική που αποτελεί - πέρα από βασανιστήριο - μια επαίσχυντη προσπάθεια «σπασίματος» των πολιτικών κρατουμένων. Η Ογρενέρ αυτοπυρπολήθηκε την 1η του Μάρτη, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, και άφησε την τελευταία της πνοή την 4η του Μάρτη, στο νοσοκομείο Yesilyurt της Σμύρνης.

Ο νέος θάνατος πολιτικής κρατούμενης, σε χρόνο λιγότερο από μία βδομάδα μετά από τον εκατοστό όγδοο, του Κούρδου Μουχαρέμ Καραντεμίρ, με πανομοιότυπο τρόπο, όχι μόνο αποκαλύπτει το ψευδεπίγραφο των «μεταρρυθμίσεων» για τη «βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» της κυβέρνησης Ερντογάν και ειδικά όσον αφορά στο θέμα των πολιτικών κρατουμένων, αλλά και εκθέτει ανεπανόρθωτα την ΕΕ, η οποία διά του Πατ Κοξ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνέχαιρε (ναι...) την κυβέρνηση για την «πρόοδό της».

Στην κηδεία του Καραντεμίρ, την περασμένη βδομάδα στην περιοχή Γκάζι της Ισταμπούλ, συγκεντρώθηκαν πάνω από 3.000 άνθρωποι, μετατρέποντας την κηδεία σε διαδήλωση.

«Για να καταργηθεί η απομόνωση, για να σταματήσει η λογοκρισία στα ΜΜΕ, ακόμη πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν;» ρωτούν οι πολιτικοί κρατούμενοι. Φωνή βοώντος;

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Συγγενείς θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου κατά Μπους

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Οξύτατη επίθεση και μάλιστα με πολύ σκληρή γλώσσα από δεκάδες Αμερικανούς, συγγενείς θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ο. Μπους επειδή στα τηλεοπτικά σποτ της προεκλογικής του εκστρατείας χρησιμοποίησε εικόνες από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους.

Οπως μεταδίδει το BBC, οικογένειες των θυμάτων υποστήριξαν ότι οι διαφημίσεις είναι κακόγουστες και εκμεταλλεύονται τη μνήμη των θυμάτων. Αντίθετη είναι η άποψη του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Σκοτ ΜακΚλίλαν, ο οποίος υπερασπίστηκε τη διαφημιστική εκστρατεία του Τζ. Μπους, τονίζοντας ότι δίνει έμφαση στο έργο του σε μια περίοδο τρόμου. «Η 11η Σεπτεμβρίου ήταν καθοριστική για το έθνος μας» δήλωσε...

Ωστόσο, συγγενείς των θυμάτων επιμένουν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα χρησιμοποιήθηκαν για να επιτευχθούν πολιτικοί στόχοι.

«Οι οικογένειες είναι εξοργισμένες» είπε ο δικηγόρος των θυμάτων, Μπιλ Ντόιλ, που έχασε τον 25χρονο γιο του στις επιθέσεις. «Αυτό που θεωρώ κακόγουστο είναι ότι ο Πρόεδρος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την 11η Σεπτεμβρίου σαν σανίδα σωτηρίας για την επανεκλογή του. Είναι εντελώς λάθος. Εχει 3.500 θανάτους στα χέρια του, μαζί και το Ιράκ» υπογράμμισε.

Τα τηλεοπτικά σποτ καταδίκασε και η Παγκόσμια Ενωση Πυροσβεστών, χαρακτηρίζοντας τον Αμερικανό Πρόεδρο υποκριτή.

ΡΩΣΙΑ
Ενας στους δύο υπέρ του Στάλιν

ΜΟΣΧΑ.--

Σχεδόν ένας στους δύο Ρώσους έχει θετική άποψη για τον ιστορικό ρόλο του Ιωσήφ Στάλιν αποκαλύπτει τελευταία δημοσκόπηση. Το 45% των Ρώσων δήλωσαν ότι ο ηγέτης της ΕΣΣΔ έπαιξε θετικό ρόλο στην ιστορία της χώρας, 42% είχαν την αντίθετη άποψη ενώ το 13% δήλωσαν αναποφάσιστοι. Από αυτούς το 19% χαρακτήρισαν τον Στάλιν ως τον ηγέτη που έκανε τη Ρωσία «μεγάλη δύναμη» και το 17% ως «εξαίρετο στρατιωτικό διοικητή που συνέβαλε τα μέγιστα στην ήττα των Ναζιστών».

ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Υστατος αποχαιρετισμός στον Τραϊκόφσκι...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Στο νεκροταφείο Μπούτελ των Σκοπίων έπεσε χτες το μεσημέρι η «αυλαία» της Προεδρίας Τραϊκόφσκι. Δεκάδες ηγέτες, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από διεθνείς οργανισμούς αποχαιρέτισαν τον Μπόρις Τραϊκόφσκι, Πρόεδρο της ΠΓΔΜ που σκοτώθηκε στις 26 Φλεβάρη κατά τη συντριβή του προεδρικού αεροσκάφους στη Βοσνία.

Η νεκρική πομπή ξεκίνησε στις 12:55 (ώρα Ελλάδας) από τη Βουλή της χώρας, στο κτίριο της οποίας είχε εκτεθεί προχτές για λαϊκό προσκύνημα η σορός του Προέδρου Τραϊκόφσκι. Την πομπή, στην κεφαλή της οποίας ήταν η οικογένεια του εκλιπόντος και η πολιτική ηγεσία της χώρας, ακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Υστατο αποχαιρετισμό στον εκλιπόντα πρόεδρο της ΠΓΔΜ, απηύθυναν κατά σειρά, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι (από το οποίο προερχόταν πολιτικά ο Μπόρις Τραϊκόφσκι), ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι (εκ μέρους της ΕΕ), ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο επίσκοπος της Ευαγγελικής - Μεθοδιστικής Εκκλησίας της ΝΑ Ευρώπης, Χένρι Μπόλετερ (μέλος της οποίας ήταν ο Τραϊκόφσκι).

Ο Πρόντι κάλεσε την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ να ακολουθήσει το δρόμο του Μπόρις Τραϊκόφσκι με στόχο τη (μεσοπρόθεσμη...) ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι «υποχρέωση της Ενωσης είναι να υποστηρίξει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ, που θα διευκολύνουν την ενσωμάτωσή της στις ευρωπαϊκές δομές»...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι επιθέσεις καλά κρατούν

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ενας Τούρκος μηχανικός και ένας φρουρός ασφαλείας σκοτώθηκαν χτες, σε νέα επίθεση ενόπλων, που οι αρχές αποδίδουν στους Ταλιμπάν. Αλλος ένας Τούρκος εργαζόμενος και ένας Αφγανός φρουρός απήχθησαν από τους ενόπλους, στην επαρχία Σαχ Τζόι στην επαρχία Ζαμπούλ. Το αντικείμενο εργασίας των δύο νεκρών και των δύο απαχθέντων είναι η οδός Καμπούλ - Κανταχάρ, που είχε «εγκαινιάσει» ο Καρζάι εν μέσω της Λόγια Τζίργκα το Δεκέμβρη του 2003.

Επιχείρηση διάσωσης των 12 επιστημόνων στο Βόρειο Πόλο

ΜΟΣΧΑ.--

Σήμερα αναμένεται να προσεγγίσουν τα ρωσικά σωστικά συνεργεία τους 12 επιστήμονες που βρίσκονται παγιδευμένοι στο Βόρειο Πόλο πάνω σε ένα κομμάτι επιπλέοντος πάγου μετά την καταστροφή του ρωσικού πολικού σταθμού SP-32 από τη μετατόπιση πάγων.

Η επιχείρηση ξεκίνησε χτες με την άφιξη διασωστικής ομάδας 30 ατόμων στο Λόνγκγιαρμπγιεν, στα νησιά Σπίτζμπεργκ, 700 χιλιόμετρα μακριά από το κομμάτι του επιπλέοντος πάγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ