ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάρτη 2004
Σελ. /32
Κόκκινη ψήφος για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος

Γρηγοριάδης Κώστας

Λίγες ώρες πριν την τελική ψήφο και οι πολίτες αυτής της χώρας θα βρεθούν μπροστά στην κάλπη, για να επιλέξουν το κόμμα που θα τους εκπροσωπήσει στη νέα Bουλή για τέσσερα χρόνια (ή ένα, μια και οι προεδρικές εκλογές μπορεί να οδηγήσουν σε νέα εκλογική αναμέτρηση). Είναι αλήθεια ότι μέσα στον ορυμαγδό και την πλειοδοσία των παροχών από τους αντιπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) το μόνο που δεν ακούστηκε είναι οι θέσεις τους για το περιβάλλον.

Οταν οι «επαγγελματίες» κάνουν ...τουμπεκί

Με δεδομένο ότι η πτυχή αυτή έχει αποδειχτεί με «αγοραίους όρους» ότι «πουλά» πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν, γιατί οι μετακληθέντες εξ Αμερικής σύμβουλοι λησμόνησαν να μας τηλε-βομβαρδίσουν και προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλειψη, λάθος ή εσκεμμένη ενέργεια; Με τον χωρίς αμφισβήτηση «επαγγελματισμό» τους, μάλλον οι δυο πρώτες υποθέσεις πρέπει να απορριφθούν και να εμμείνουμε στην τρίτη, δηλαδή περί «εσκεμμένης επιλογής». Με δεδομένη την ιδεολογία τους, που θέλει κυρίαρχη την αγορά, δηλαδή την ασυδοσία των κεφαλαιοκρατών, που αποτελεί τη γνήσια έκφραση και αποδοχή του καπιταλιστικού συστήματος είναι δύσκολο να μιλήσουν, ακόμα και τα νεωτερικά παπαγαλάκια του νεοφιλελευθερισμού, για το περιβάλλον. Ας μη λησμονούμε και το Μάαστριχτ, που αποτελεί το φαρο-σηματοδότη της ρότας του. Κέρδη - κέρδη - κέρδη κατά πώς θα 'λεγαν και οι Δαμανοανδρουλάκηδες, που μεσήλικες πλέον είδαν ...το φως το αληθινό και άδραξαν την ευκαιρία να λουστούν από τις ακτίνες του. Ετσι, ακόμα κι αν οι αποφάσεις τους έρχονται σε αντίθεση από τις ξεπουπουλιασμένες διατάξεις του Συντάγματος είναι παντελώς απρόθυμοι να ανακρούσουν πρύμναν. Πρόσω ολοταχώς κι όποιον πάρει ο χάρος.

Οι αρχιτέκτονες της φαυλότητας

Η μια από τις πιο φαύλες κατασκευές της Συμμετοχικής Εταιρείας της Χ. Τρικούπη, τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, δημιουργήθηκε για να ξεπουλήσει τα φιλέτα του ελληνικού περιβάλλοντος, παραχωρώντας τα στους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες (και χρηματοδότες τους;). Από την άλλη, ο λαλίστατος «φιλολαϊκός» αρχηγός της ΝΔ δε λέει κουβέντα για την υπόθεση (όπως και στα αυθαίρετα που πλειοδότησε), ενώ με μεγάλη ευκολία καταργεί το ΣΔΟΕ, ΑΣΕΠ κτλ. Πιθανώς κάποιοι δικοί του επιχειρηματίες θέλουν να γίνου Βεζίρηδες στη θέση του ...Βεζίρη, εντός του πλαισίου της λογικής της αναδιανομής. Οχι, φυσικά, προς τα φτωχότερα στρώματα, αλλά προς τους ...ριγμένους επιχειρηματίες που δεν είχαν προβλέψει ότι το πράσινο νταλαβέρι θα διαρκέσει τόσο πολύ. Πρέπει, λοιπόν, να ρεφάρουν κι αυτοί τη ...χασούρα τους. Οι πράσινοι τώρα εθισμένοι στο ρόλο του τρωκτικού προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν την εξουσία οι πολιτικοί - τροφοδότες τους. Οχι πως θα γίνουν σημαντικές αλλαγές, όμως θα χρειαστούν «νέες γνωριμίες», «δηλώσεις νομιμοφροσύνης», «μπαχτσίσια», συζητήσεις για νέες «επετηρίδες» και γενικά μικρομπερδέματα. Και για τη συνομοταξία αυτή ως γνωστόν ο χρόνος είναι χρήμα!

Οικολογία και καπιταλισμός

Για τα αυθαίρετα, τις δασικές καταπατήσεις, τις παράκτιες αθλιότητες, τη λατρεία του αυτοκινήτου, την απαξίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την ντε φάκτο κατάργηση του Ρυθμιστικού, την απουσία πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, την εξαφάνιση του πράσινου, το νέφος που εξακολουθεί να μας σκοτώνει, την κατ' εξακολούθησιν αδειοδότηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων μέσα σε κατοικημένες περιοχές, την πολιορκία μας από τα μεταλλαγμένα προϊόντα και τόσα άλλα ζητήματα, κινήθηκαν (ή τους παρακίνησαν) στη λογική καλύτερα να τα κουκουλώσουν παρά να τα ανασκαλέψουν. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα με συγκεκριμένες θέσεις για το περιβάλλον (αναζητήστε το ειδικό υλικό που κυκλοφορεί), χωρίς η θέση μας αυτή να εκληφθεί ως συνθηματολογική. Ο λόγος είναι απλός. Συνδέει - και πολύ ορθά - την ύπαρξη των οικολογικών ζητημάτων με το υπάρχον οικονομικό σύστημα που τα παράγει και τα συντηρεί. Τα οικολογικά προβλήματα δεν προέκυψαν με παρθενογένεση, όπως θέλουν να μας πείσουν.

Η αριστερή ψήφος είναι μονόδρομος

Γιατί, όσο αλήθεια είναι ότι η υπάρχουσα τεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά από αυτά, εξίσου αληθές είναι ότι τα σημαντικότερα (από αυτά), για να λυθούν απαιτούν συγκρούσεις και ανατροπές. Κι αυτό αδυνατούν να το κατανοήσουν (ή να το δεχτούν;) ορισμένοι σχηματισμοί που επιζητούν την ψήφο αριστερών πολιτών και κλείνουν μάτια και αφτιά στα παραπάνω θιασώτες, κατά περίπτωση, του «πράσινου καπιταλισμού», της «οικοτεχνοκρατίας» και της χρεοκοπημένης σοσιαλδημοκρατίας, που υιοθετούν πλήρως το Μάαστριχτ και τις Ευρωεπιταγές. ΣΥΝ-πληρώματα του συστήματος που απλά ευαγγελίζονται την καλύτερη συν-διαχείρισή του. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι μονόδρομος κι αυτό θα εκφραστεί αύριο.


ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Μέχρι τέλους άθλιοι

Από τον «πολιτικό πολιτισμό», τη «συμμετοχική δημοκρατία» και τον «εκσυγχρονισμό» σε μεθοδεύσεις, ή αν προτιμάτε, πρακτικές της δεκαετίας του ογδόντα. Η ΕΥΠ (;) στην υπηρεσία της συγκράτησης στην εξουσία των «σοσια-ληστών». Παράνομες παρακολουθήσεις, φωτογραφήσεις, ταχυδρομεία που ανοίγουν την αλληλογραφία και άλλα ωραία στο πλαίσιο της αναστροφής του πολιτικού κλίματος, που όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα της συντριβής τους. Χωρίς να μπούμε στη διαδικασία, αν η φυλλάδα που απευθυνόταν στο παπαδαριό έγινε από νεοδημοκράτες ή στήθηκε από τα γνωστά σαΐνια της προβοκάτσιας της Χ. Τρικούπη πρόκειται περί γελοιοτήτων. Μια ευρωεπίτροπος (χα-χα) ανεμίζει μια φωτογραφία με κάποια αυτοκίνητα, όπως παλιότερα η Αυριανή έδειχνε το Μητσοτάκη με γκεσταπίτες. Αυτό είναι το νέο, το νεωτερικό, το καινούριο, το όραμα του «εκατομμυριούχου» αρχηγού και των στενών συνεργατών του. Ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε...

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Ο Αγιος Βαλεντίνος πέρασε...

Η γιορτή των ερωτευμένων πέρασε, αλλά αυτοί το χαβά τους. Ο λόγος για τους αγαπησιάρηδες του ΣΥΝ που ξαφνικά ερωτεύτηκαν σφόδρα το ΚΚΕ και θέλουν συνεργασία μαζί του. Μα καλά, βρε αδέρφια. Με αυτιστικούς, παρωχημένους, δογματικούς, ξεπερασμένους, σκοταδιστές και τόσα άλλα που του καταμαρτυρείτε τι το θέλετε το συνοικέσιο;

Εκτός κι αν...

Οπως έλεγε ο ποιητής «το γαρ πολύ του έρωτος γεννά παραφροσύνη». Οπότε, μάλλον ψυχίατρο θέλετε κι όχι συνεργασία. Γιατί συνεργάτες έχετε: Στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και σε δεκάδες συλλόγους. Πιστούς και χουβαρντάδες. Κι αυτοί είναι οι ομοϊδεάτες σας του ΠΑΣΟΚ και πολύ συχνά της ΝΔ. Και ως γνωστόν, σε μια μασχάλη δυο καρπούζια δε χωρούν.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Ανεμολόγια τ.23

Κυκλοφόρησε το περιοδικό της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Ελληνικής Ενέργειας με πλούσια ύλη γύρω από τα ζητήματα μιας φιλικής προς το περιβάλλον και με προοπτικές μορφής ενέργειας. Διακρίνουμε τα κείμενα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας στον κόσμο με πληθώρα ενδιαφερόντων στοιχείων. Στο ίδιο τεύχος υπάρχουν διεθνείς ειδήσεις για το περιβάλλον, συνέδρια που θα διεξαχθούν και βιβλιοπαρουσιάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ