ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέοι και «παλιοί» στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Με την ταινία «Η ιστορία της καμήλας που δάκρυσε» ανοίγει την αυλαία του το 6ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα στις 15 του Μάρτη στον κινηματογράφο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ». Πρόκειται για συλλογική σπουδαστική δημιουργία δύο σκηνοθετών με τον ένα, τον Ιταλό Λουίτζι Φαλόρνι, να αναμένεται στη διοργάνωση. Η ταινία έχει τιμηθεί με βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στη Βαυαρία, ήταν υποψήφιο στην ίδια κατηγορία στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία και έχει προβληθεί, μεταξύ άλλων, με μεγάλη επιτυχία στα φεστιβάλ των Τορόντο, Μόντρεαλ, Βανκούβερ, Ρόντερνταμ.

To ντοκιμαντέρ εστιάζει σε μια οικογένεια νομάδων στην έρημο της Μογγολίας και την καμήλα τους, που απομακρύνει από κοντά της το νεογέννητο καμηλάκι της και αρνείται να το ταΐσει. Απελπισμένη από την κατάσταση, η οικογένεια οδηγείται στο παραδοσιακό έθιμο του βιολιστή που παίζει μουσική στην καμήλα, η οποία τελικά δακρύζει και δέχεται στην αγκαλιά της το ανυπεράσπιστο ζωάκι.

Η φετινή διοργάνωση - που θα διαρκέσει μέχρι τις 21/3 - είναι αφιερωμένη στην «Τρομοκρατία». «Από τα δικαιώματα των παιδιών στον υπό ανάπτυξη κόσμο και τη σημερινή κατάσταση στην Παλαιστίνη, ζητήματα που είχαν στο παρελθόν αποσχολήσει το Φεστιβάλ, φέτος το θέμα της τρομοκρατίας εξερευνάται στο ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό, αλλά και προσωπικό του πλαίσιο μέσα από 13 ταινίες από όλο τον κόσμο και από κάθε γωνία προσέγγισης», σύμφωνα με τους διοργανωτές. Παράλληλα θα διοργανωθεί και σχετική ημερίδα. Επίσης, θα υπάρχουν αφιερώματα στον Σουηδό σκηνοθέτη Stefan Jarl, «τον μεγαλύτερο εν ζωή Ευρωπαίο δημιουργό ντοκιμαντέρ» και την Ολλανδέζα Heddy Honigmann.

Η «ντοκιμαντερίστικη» πτυχή δύο γνωστών προσωπικοτήτων του κινηματογράφου, του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Αμπάς Κιαροστάμι θα αποτελεί ένα ακόμη αφιέρωμα του φεστιβάλ.

Εικαστικές περιπλανήσεις

Εργο του Φρ. Μάτσε
Εργο του Φρ. Μάτσε
Δύο εκθέσεις του καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη, εγκαινιάζονται στις 23 του Μάρτη. Η πρώτη, με τίτλο «Στο χώρο του ανθρώπινου μύθου», θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί τέχνης «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11) και περιλαμβάνει λάδια σε μουσαμά, κατασκευές και ένα βίντεο. Η δεύτερη, με τίτλο «Μικρές καταδύσεις», παρουσιάζεται στον «Αστρολάβο - artlife» και περιλαμβάνει έργα ελαφράς ύλης, κυρίως σε χαρτί. Διάρκεια έως τις 17/4.

Ατομική έκθεση επεξεργασμένης φωτογραφίας του Βαρθολομαίου Παπαδαντωνάκη εγκαινιάζεται στις 15/3 στο πολιτιστικό συγκρότημα «Artower Agora» (Αρμοδίου 10, 8ος και 9ος όροφος, Βαρβάκειος Αγορά). Ο καλλιτέχνης με φωτογραφικές λήψεις παρουσιάζει τα αποτελέσματα των ψηφιακών του μεταμορφώσεων. Οι εκτυπώσεις πάνω σε μουσαμά με τα φθορίζοντα χρώματα των υπολογιστών δίνουν μιαν άλλη αίσθηση. Την ίδια μέρα, στον 5ο όροφο, εγκαινιάζεται έκθεση ζωγραφικής του Γερμανού ζωγράφου Φρ. Μάτσε, με τίτλο «Στιγμές». Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 3/4.

«Οψις αδήλων τα φαινόμενα» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Λιλής Ελευθερίου που εγκαινιάζεται στις 18/3 (8μμ) στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4). Πρόκειται για την τελευταία της δουλιά. Κύριο θέμα της τα τάνκερ, αλλά σε ονειρικό περιβάλλον, με «κίνηση», πλαισιωμένα, μερικά, με ανθρώπινες φιγούρες. Διάρκεια έως τις 3 του Απρίλη.

Με θέμα τον άνθρωπο, νέοι ταλαντούχοι ζωγράφοι εκθέτουν την εικαστική τους άποψη μαζί με σημαντικούς και καθιερωμένους καλλιτέχνες, στο Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Εως τις 6 του Απρίλη, με γενικό τίτλο «Ανθρωπογραφία», θα εκτεθούν έργα 20 συνολικά δημιουργών, τα οποία ανήκουν στη Συλλογή του Χρ. Χριστοφή. Πρόκειται για έργα των: Δασκαλάκη, Κατσιπάνου, Κερεστέτζη, Κοψίδη, Μαδένη, Μακρή, Μανουσάκη, Μαντζαβίνου, Μαυροϊδή, Μισούρα, Μπιτσάκη, Μπότσογλου, Μυταρά, Πολυμέρη, Ρόρρη, Σακαγιάν, Χρηστίδη.

«Δον Κιχώτης» στη Λυρική

Ενα περίφημο μπαλέτο, από τις συναρπαστικότερες χορογραφίες του Πετιπά, ο «Δον Κιχώτης», ανεβαίνει από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στις 13 του Μάρτη στο θέατρο «Ολύμπια» της ΕΛΣ. Το έργο, σε μουσική του Λ. Μίνκους, λιμπρέτο και χορογραφία του M. Πετιπά, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1896.

Το μπαλέτο αυτό περιλαμβάνεται ανάμεσα σε άλλα σημαντικά έργα μπαλέτου στα ρεπερτόρια των περισσότερων, αν όχι όλων των θιάσων κλασικού χορού, παγκοσμίως, ενώ δεν έχουν λείψει από την ιστορία του οι πιο εκσυγχρονισμένες χορογραφικές αποδόσεις του, από μεγάλους χορευτές - χορογράφους. Η χορογραφία, που θα παρουσιάσει το Μπαλέτο της ΕΛΣ, είναι του Ρώσου χορευτή Ιγκορ Ζελένσκι και βασίζεται στην πρωτότυπη του Πετιπά. Στην παράσταση χορεύουν οι: Αλίνα Στεργιανού, Αιμιλία Γάσπαρη, Νατάσα Σιούτα, Γιάννης Ντοντσάκης, Στράτος Παπανούσης, Αλεξάντερ Νεσκόφ, Γιώργος Βαρβαριώτης, Βαγγέλης Λαφάρας, Θύμιος Δούκας, Φώτης Διαμαντόπουλος, Εκτωρ Μπολάνο κ.ά.

Η πλοκή του έργου βασίζεται σε ένα επεισόδιο από αυτά που περιλαμβάνονται στο περίφημο μυθιστόρημα του Θερβάντες. Ο μη αποδεκτός έρωτας του Μπαζίλιο και της Κίτρι και οι περιπέτειες που προκαλούνται απ' αυτόν είναι το κεντρικό θέμα. Ενα έργο γεμάτο έντονη ενέργεια, με υψηλές τεχνικές απαιτήσεις, το οποίο πολλοί κριτικοί και ιστορικοί του κλασικού χορού παγκόσμια υποστηρίζουν πως χρειάζεται μεγάλη σιγουριά και ερμηνευτική δεινότητα. Παραστάσεις θα δοθούν επίσης στις 3, 4, 17, 20, 22, 24/4 και 12, 14, 15, 16/5.

«Χρώματα» του χειμώνα

Εργο του Γ. Μπουρναζάκη
Εργο του Γ. Μπουρναζάκη
Εγκαινιάζεται στις 15 του Μάρτη (8μ.μ.), στην αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη), έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Μπουρναζάκη. Πρόκειται για την 8η ατομική του έκθεση, η οποία περιλαμβάνει 23 συνολικά έργα (ακριλικά και λάδια), μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, που αποτελούν μια επιλογή από τα έργα του των τελευταίων ετών. Ο καλλιτέχνης με λόγο λιτό, ρεαλιστικό, με συμβολικά στοιχεία και εξπρεσιονιστική διάθεση, καταγράφει το δικό του ταξίδι και «αφηγείται» με αφοπλιστική ειλικρίνεια τις δικές του «μυστικές εμπειρίες».

Το Ινστιτούτο «Δημήτρης Ροντήρης» διοργανώνει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254) έκθεση ζωγραφικής του Απόστολου Κουρσοβίτη με τίτλο «Χορογραφίες». Από τις 10 του Μάρτη έως τις 19 του Απρίλη θα παρουσιαστούν έργα με έντονη την αφαιρετική διάθεση. Δημιουργίες λιτές, στις οποίες οι ήρωες απλώνονται στον καμβά σαν σκιές.

Περισσότεροι από διακόσιοι πενήντα Ιάπωνες καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά έργα τους στην Αθήνα. Πρόκειται για την έκθεση «World Peace Art Exhibition» που θα πραγματοποιηθεί 10-15 του Μάρτη (α΄ μέρος) και 17-20 του Μάρτη (β΄ μέρος) στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο).

Προς μετάφραση

Αιτήσεις για χρηματοδότηση της μετάφρασης δεκαέξι βιβλίων, από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και τη Σερβία - Μαυροβούνιο υποβλήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή του Βαλκανικού Κέντρου Μετάφρασης (ΒΚΜ), το οποίο δημιουργήθηκε πέρσι το Μάη, με την «Κοινή Δήλωση των υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (όσων συμμετείχαν σε σχετική συνάντηση, που έγινε τον περσινό Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη). Μεταξύ των 16 υποψηφίων για μετάφραση βιβλίων ήταν και τα παρακάτω 8 ελληνικά, των οποίων η μετάφραση θα χρηματοδοτηθεί (έως το 35% του συνολικού κόστους της έκδοσής της) από το Βαλκανικό Κέντρο Μετάφρασης: Λ. Δασκαλόπουλου - Μ. Στασινοπούλου «Η ζωή και το έργο του Κ. Π. Καβάφη», Μ. Στασινοπούλου «Χρονολόγιο - εργοβιογραφία του Γ. Σεφέρη», «Ο χορός των ωρών» (συλλογή διηγημάτων επτά γνωστών πεζογράφων), Στ. Κούλογλου «Μην πας ποτέ μόνος στο ταχυδρομείο», Ελ. Σκοπετέα «Η Δύση της Ανατολής» και «Το "πρότυπο βασίλειο" και η Μεγάλη Ιδέα (Οψεις του εθνικού προβλήματος στην Ελλάδα)», Θ. Λίποβιτς «Ψυχανάλυση, φιλοσοφία, πολιτική, κουλτούρα», Χρ. Γιανναράς «Το πρόσωπο και ο έρως».

Οπως ανακοινώνει το ΒΚΜ, αιτήσεις για χρηματοδότηση μεταφράσεων μπορούν να υποβάλλουν δύο φορές το χρόνο (20-30 Μάρτη και 20-30 Σεπτέμβρη) οι εκδοτικές επιχειρήσεις και οι μορφωτικοί και πολιτιστικοί φορείς που έχουν συστηματική εκδοτική δραστηριότητα. Εξαιρούνται: δημόσιοι φορείς, οργανισμοί, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, τράπεζες.

Στο Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων, στις 13/3 (8μμ), ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Εμ. Μακρυγιαννάκης θα δώσει διάλεξη με θέμα «Η ολοκλήρωση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας».

«Ο Σωκράτης και τα αρχαία ελληνικά μυστήρια» είναι το θέμα της ομιλίας που θα κάνει στις 20/3 (8μμ) στην «Ελληνική Εστία Επιστημονικών Ερευνών» (Δωδώνης 36, Κολωνός) ο συγγραφέας Δημήτρης Περετζής.

Την ταινία της Πόπης Αλκουλή «Δέκα χρόνια μετά» θα προβάλει το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης στις 10/3, 8 μμ, στην αίθουσα του ΟΠΕ (Μαρίνου Αντύπα 86). Η προβολή θα γίνει στο πλαίσιο αφιερώματος του κέντρου για τα προβλήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων γυναικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ