ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καμιά ταλάντευση: Ψήφος στο ΚΚΕ

Οι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, που δεν «παζαρεύουν» την ελευθερία της σκέψης και της δουλιάς τους με δημοσιοσχεσίτικες εμφανίσεις και συναθροίσεις στα «μέγαρα» του δικομματισμού, αν και φτιάχτηκαν και λειτουργούν με χρήματα του λαού, που αρνούνται να γίνουν έρμαια των πολιτικών κομμάτων που εξαπατούν το λαό και θυσιάζουν τα δικαιώματά του στο βωμό του κεφαλαίου και των νεοταξικών αφεντάδων του, δίνουν την ψήφο τους, και το δηλώνουν ευθαρσώς, στο ΚΚΕ. Στο μόνο κόμμα, που ουδέποτε εξαπάτησε το λαό, γιατί πάντα γι' αυτόν και με αυτόν αγωνίστηκε, όπως λένε και οι παρακάτω καλλιτέχνες:

ΕΥΓΕΝΙΑ ΖΗΚΟΥ

(συγγραφέας)

«Για το μόνο κόμμα, που κανένας πολίτης δεν πρέπει να ταλαντευτεί αν θα το ψηφίσει είναι το ΚΚΕ. Η μόνη διέξοδος είναι αυτό το κόμμα. Μεγάλη κουβέντα αυτή που θα πω, αλλά αν και τώρα οι εργαζόμενοι δεν ψηφίσουν ΚΚΕ, είναι άξιοι της τύχης τους. Τα είδαν όλα. Τη δεξιά την ξέρανε. Το ΠΑΣΟΚ, επί 20 χρόνια, είδαν ότι είναι και αυτό δεξιά. Τι άλλο θέλουν; Νομίζω ότι αυτή τη φορά δε δικαιολογείται κανείς να κάνει λάθος, να μην ψηφίσει ΚΚΕ».

ΛΙΑΡΟΥΤΣΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

(συγγραφέας)

«Ολοι οι άνθρωποι του πνεύματος, όλοι οι άνθρωποι που σκέφτονται τα προβλήματα του λαού, πρέπει να ψηφίσουν το ΚΚΕ, γιατί είναι η μόνη δύναμη, σήμερα, που εγγυάται μια πάλη με επικεφαλής τον εργαζόμενο λαό, για να έχουμε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα για τη ζωή μας, τη ζωή της νεολαίας, τη ζωή των εργαζομένων. Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βοηθήσει σ' αυτή την κατεύθυνση. Δοκιμάσαμε και τη ΝΔ και τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετεξελίχθηκε σε καθαρά νεοφιλελεύθερο κόμμα. Καμία σχέση δεν έχει με το σοσιαλισμό, καμία σχέση με τα προβλήματα του λαού. Το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο πώς θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, τα συμφέροντα της ΕΕ, της μεγάλης πλουτοκρατίας, που επικεφαλής της έχει τις ΗΠΑ. Και ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εξυπηρετεί αυτά τα συμφέροντα και να είναι υποχείριος των ξένων δυνάμεων».

ΔΕΣΤΟΥΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

(ηθοποιός)

«Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει δώσει αίμα, που λέει αλήθειες, που αγωνίζεται. Ο,τι έχει πετύχει ο εργαζόμενος, το έχει πετύχει με τον αγώνα αυτού του κόμματος, του ΚΚΕ. Εγώ ψηφίζω ΚΚΕ, πολλά χρόνια, από τότε που έγινα έφηβος».

ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

(ζωγράφος)

«Εγώ πιστεύω ότι θα ανέβει πολύ το ΚΚΕ. Με τις σαχλαμάρες που κάνουν θα ανέβει πολύ το ΚΚΕ και αυτό θέλω».

ΜΑΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

(ηθοποιός)

«Να ψηφίσουμε ΚΚΕ, γιατί υπηρετείται από τους πιο σωστούς ανθρώπους και τους πιο τίμιους».

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΦΑΝΗ

(ζωγράφος)

«Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους. Το μόνο κόμμα που έχει δείξει ενδιαφέρον για να λυθεί και το ασφαλιστικό των εικαστικών καλλιτεχνών. Ολα τα άλλα είναι γνωστά...».

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΑΝΘΗ

(ηθοποιός)

«Πρέπει, επιτέλους, ο λαός να ψηφίσει ΚΚΕ. Τόσα χρόνια μας έχουνε τρελάνει οι άλλοι δύο. Μας έχουνε βγάλει το ζουμί πια. Πόσο άλλο θέλουνε;».

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ

(ηθοποιός)

«Λένε το ΚΚΕ αποστεωμένο, επειδή βλέπουν να κινητοποιεί κάποιο κόσμο. Δηλαδή, επειδή δε θέλουν κινητοποιημένο τον κόσμο. Τον θέλουν αποστεωμένο. Θέλουν τη σιωπηλή συμμετοχή του. Θέλουν να τους ψηφίσει ο λάος για να του επιβάλλουν μετά και με το "νόμο" τη σιωπή».

ΔΑΦΝΟΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ

(κινηματογραφιστής)

«Εγώ ήμουν πάντα ΚΚΕ. Δεν υπάρχει καμία άλλη ελπίδα. Ολα τα άλλα κόμματα δουλεύουν για το κεφάλαιο. Για το λαό δουλεύει μόνο το ΚΚΕ. Είναι απλό το πράγμα...».

ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ ΣΠΥΡΟΣ

(ηθοποιός)

«Πιστεύω ότι το ΚΚΕ πρέπει να βγει υπερενισχυμένο από αυτό το δικομματικό παιχνίδι, όπου μας έχουν εμπλέξει. Και για το λόγο ότι είναι το μόνο κόμμα που ενδιαφέρεται πραγματικά για το δίκιο του εργαζόμενου».

ΦΑΙΔΡΑ ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ

(ποιήτρια, πεζογράφος)

«Ψηφίζω ΚΚΕ, γιατί είναι το κόμμα της Αλήθειας και γιατί αντιμετωπίζει τα ζωτικά προβλήματα του λαού μας με υπευθυνότητα και εντιμότητα. Το ψηφίζω, γιατί θέλω μια φωνή που θα ακούει σωστά, θα διαμαρτύρεται και θα καταγγέλλει κάθε διαπλοκή».


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
Ευρωβουλευτές κατά της καταστροφής

Εδώ κάποτε υπήρχε ανασκαφή...
Εδώ κάποτε υπήρχε ανασκαφή...
Ανοιχτή επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση, με τίτλο «Προστασία της Ακρόπολης - ένα μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς» και με την οποία απαιτούν την αλλαγή της χωροθέτησης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης και τη διάσωση των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στου Μακρυγιάννη απέστειλαν 61 ευρωβουλευτές, εκτός φυσικά των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι «ο περί την Ακρόπολη χώρος είναι αρχαιολογικός χώρος υψίστης αρχαιολογικής σημασίας, καθόσον αποτελεί ζώνη παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας» και εκφράζουν την ανησυχία τους «για την παράνομη απόφαση του ΚΑΣ (σ.σ. Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) για τη διάλυση όχι μόνο των αρχαιολογικών λειψάνων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, αλλά και αδιακρίτως και αυτών που αναμένεται να εμφανιστούν, όπου επεκτείνεται η ανασκαφή».

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στις αποφάσεις του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών), το οποίο έχει αποδείξει και επιστημονικά την ακαταλληλότητα του Μακρυγιάννη για τη χωροθέτηση του ΝΜΑ και την καταστροφή που θα επιφέρει η καταστροφή του μουσείου. «Η επιλογή μιας άλλης περιοχής είναι επιτακτική», συνεχίζουν οι ευρωβουλευτές, «όχι μόνο για πολεοδομικούς λόγους αλλά, κυρίως, λόγω της ανάγκης να προστατευτεί η Ακρόπολη - ένα μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς - και τα αρχαιολογικά ευρήματα που κινδυνεύουν λόγω του προγραμματισμένου νέου μουσείου».

Οι ευρωβουλευτές προσθέτουν πως παίρνουν σοβαρά υπόψη την εκτίμηση ότι στην περιοχή του Μακρυγιάννη, «κάτω από την ακολουθία στρωμάτων από τις μετα - ρωμαϊκές και βυζαντινές αρχαιότητες υπάρχουν ίχνη ενός μη ανασκαμμένου στρώματος μιας παλαιότερης περιόδου που είναι υποδειγμένη από ένα πάτωμα και τοίχους, που επεκτείνονται σε ένα χαμηλότερο επίπεδο σημείο της αρχαιολογικής περιοχής». Εκφράζουν τη λύπη τους «για το ότι η ακολουθία στρωμάτων της μετα - ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου έχει καταστραφεί εντελώς στη νότια άκρη της αρχαιολογικής περιοχής σε μια ζώνη μήκους 60 μ. και πλάτους 15 μ.» και θεωρούν ότι «η μακριά χρήση της Αθήνας κατά τη διάρκεια των αιώνων είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού για την προώθηση της ιστορικής συνείδησης».

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι χαμένες και μη ανασκαμμένες αρχαιότητες αποτελούν την απόδειξη της ιστορικής ταυτότητας και τη συγκεκριμένη διαφορά της Αθήνας από τις πρωτεύουσες άλλων ευρωπαϊκών χωρών», οι ευρωβουλευτές καλούν την ελληνική κυβέρνηση να αποτρέψει «οποιαδήποτε αμετάκλητη ζημιά στην ιστορική περιοχή».


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Κοχλίας»: Φ. Ηλιάδης «Δημήτρης Χορν» (πλούσια εικονογράφηση. Βιογραφική προσωπογραφία του μεγάλου αξέχαστου ηθοποιού από τον παλαίμαχο δημοσιογράφο- κριτικό κινηματογράφου).

- Χατζηνικολή: Κριστιάν Ντιμέ - Λβόβσκι «Το τελευταίο ταξίδι της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ» (μετάφραση Στρίγκος Ιωάννης. Το βιβλίο, εικονογραφημένο με φωτογραφίες του Σαντρί Ντερατζί, παρουσιάζει το τελευταίο ταξίδι που έκανε η μεγάλη συγγραφέας στο Μαρόκο, το 1986, ένα χρόνο πριν πεθάνει).

- «Αγκυρα»: Ιωσήφ Μπρόντσκι «Υπερασπίζοντας τον Καβάφη» (μετάφραση, εισαγωγή, επίμετρο Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη. Κείμενα του Ρώσου νομπελίστα ποιητή Ι. Μπρόντεκι για τον Καβάφη). Ρέα Μανέλη «Η γιαγιά μου Ευτυχία» (αναμνήσεις της Ρέας Μανέλη, κόρης του ηθοποιού Φραγκίσκου Μανέλη από τη γιαγιά της, τη μεγάλη στιχουργό του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Το βιβλίο περιέχει και CD με 12 τραγούδια, σε στίχους της Ευτ. Παπαγιαννοπούλου). Τζούλια Μπελ «Extra laroge» (μετάφραση Γιώργος Κασαπίδης, μυθιστόρημα).

- Πατάκης: Βαγγέλης Ραπτόπουλος «Η επινόηση της πραγματικότητας» (μυθιστόρημα για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα). Δημήτρης Πετσετίδης «Σε ξένο γήπεδο» (διηγήματα). Ρένος Αποστολίδης «Το μαύρο καράβι» (διηγήματα).

- «Ωκεανίδα»: Κέβιν Μίτνικ - Ουίλιαμ Σάιμον «Η τέχνη της απάτης» (μετάφραση Λεωνίδας Καρατζάς). Ο Κ. Μίτνικ ο μεγαλύτερος χάκερ του κόσμου, με το βιβλίο του προειδοποιεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον άνθρωπο είναι η ανθρώπινη φύση). Κενιζέ Μουράτ «Το άρωμα της γης μας» (μετάφραση Αλέξης Εμμανουήλ. Γυναικείες μαρτυρίες - φωνές από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, για τη μακρόχρονη σύγκρουση των δύο λαών).

- «Περίπλους»: Τζέιμς Ντέιβιντσον «Αρχαίοι Αθηναίοι (Ηδονές, καταχρήσεις και πάθη)» (ιστορικοκοινωνική μελέτη, με επίκεντρο τις ερωτικές και γαστριμαργικές ηδονές και καταχρήσεις στην αρχαιότητα).

- Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Κώστας Π. Κωστής (με τη συνεργασία του Γιώργου Κωστελένου) «Ιστορία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1914-1940)». (Εικονογραφημένη έκδοση, αποτέλεσμα ερευνητικού προγράμματος για την ιστορία της ΕΤΕ).

- Γιάννη Νικολόπουλου «Ιστορική παρουσία και το μέλλον του σοσιαλισμού και μαρξισμού» (μελέτη, μαρξιστική προσέγγιση της παρουσίας του σοσιαλισμού. Τόμος πρώτος: «Από την ουτοπία στην επιστήμη». Τόμος δεύτερος: «Ο λενινισμός. Η ιστορική και κοινωνική πραγμάτωση του σοσιαλισμού». Τόμος τρίτος «Μεταλενινιστική περίοδος του Στάλιν». Τόμος τέταρτος «Περίοδος επιγόνων του Στάλιν - 1953-1993». Η μεγάλου σχήματος έκδοση και των τεσσάρων τόμων, εκτείνεται σε 144 σελίδες).

- Ψυχογιός: Τζ. Κ. Ρόουλινγκ «Ο Χάρι Πότερ και το τάγμα του φοίνικα» (μετάφραση Καίτη Οικονόμου. Βιβλίο με περιπέτειες του διάσημου ήρωα της Αγγλίδας, πάμπλουτης πλέον, συγγραφέως).

- Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος: Θόδωρος Βλασσόπουλος «Υλόφρονα τοπία» (ποιήματα). Ελένη Χωρεάνθη «Ελληνική μυθολογία» (παιδικό).

- Γιάννης Κουτσοχέρας «Πανάρχαιοι δεσμοί (Ανθρωπος και σκύλος)» (ποιήματα του πολιτικού, με θέμα τη σχέση ανθρώπου - σκύλου. Εκδοση της συντρόφισσας του Γ. Κουτσοχέρα, Λένας Στρέφη - Κουτσοχέρα).

- «Μαΐστρος»: (Αρχιπελάγους 13, 15236 Νέα Πεντέλη, 210-8104.262): Μαρία Αντωνάτου «Η Ελισσώ και το χάρισμα του ήλιου» (παιδικά παραμύθια, εικονογράφηση Αγγελική Σβορώνου).

- «Interbooks» Σταύρου Καλφιώτη «Η λάμψη της αποκάλυψης» (διηγήματα).

- «Kuowsys»: Πέτρος Γ. Δούκας «Οικονομικές θεωρίες. Αρχές διοίκησης και αρχαία ελληνική σκέψη (Μαρξιστική θεωρία, παγκοσμιοποίηση, επιχειρήσεις, εταιρική διακυβέρνηση και χρηματιστήριο» (μελέτη).

- Πιτσιλός: Βασίλης Αγγελίδης «Θεμιστοκλής (Ο θεμελιωτής του ναυτικού μεγαλείου της Αθήνας)» (ιστορική μελέτη).

- «Ιάμβλυχος»: Αμάντα - Αλίκη Μαραβέλια «Η μαγεία στην αρχαία Αίγυπτο» (αρχαιολογική μελέτη). Ανιέλα Τζέιφ «Κ. Γκ. Γιουνγκ: Λόγος και εικόνα» (μελέτη, εικονογραφημένη με εικόνες που φιλοτέχνησε ο Γιουνγκ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ