ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Βιάζονται για τις αναδιαρθρώσεις

Να προωθήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο κυρίως σε ό,τι αφορά το «λιγότερο κράτος», την «απελευθέρωση των αγορών» και ζητήματα εργασιακών σχέσεων ζητούν την επομένη των εκλογών από τη νέα κυβέρνηση οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου τόσο από το εμπόριο και τη βιομηχανία όσο και από τον τουρισμό, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την εκλογική νίκη της ΝΔ.

«Λιγότερο κράτος, ελεύθερη αγορά», αξιώνει από τη μεριά του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας Α. Μακρής. Τα ζητήματα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων είναι μεταξύ των κυρίαρχων που περιμένει ο Σύνδεσμος να προωθήσει η νέα κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Δρ. Φουντουκάκος έκανε λόγο για «καλό μήνυμα για την αγορά», αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ και αξιώνει να υλοποιηθούν στην πράξη οι προεκλογικές εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης. Μάλιστα, κρίνοντας «σημαντικό» ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα προεκλογικά δεσμεύτηκαν για την ίδια πολιτική όσον αφορά στις αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων, επιζητά τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή της.

Αναμενόμενη είναι η παρέμβαση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που αξιώνει «τολμηρές τομές» στην τουριστική οικονομία, ώστε ο τουρισμός να αποκτήσει «πρωταρχική θέση στο μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Εθνικής Οικονομίας». Σε αυτή την προσπάθεια, ο ΣΕΤΕ δηλώνει ότι θα είναι αρωγός της νέας κυβέρνησης. Με αυτή τη θέση συντάσσονται και άλλοι τουριστικοί φορείς που απαιτούν και τη δημιουργία υπουργείου Τουρισμού, όπως έχει δεσμευτεί η ΝΔ προεκλογικά.

Η νέα κυβέρνηση «θα πρέπει να προχωρήσει στην απελευθέρωση όλων των αγορών, με στόχο τη βελτίωση της εθνικής ανταγωνιστικότητας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γ. Κασιμάτης. Επανερχόμενος στις θέσεις που είχε διατυπώσει και προεκλογικά η Ενωση, ο πρόεδρός της απαιτεί συμμετοχή των Επιμελητηρίων «στη διαμόρφωση της εκάστοτε οικονομικής πολιτικής», νέα φορολογικά - επενδυτικά προνόμια και ανάληψη από αυτά της διαχείρισης κρατικών υπηρεσιών, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, εκθεσιακά και συνεδριακά κέντρα, μουσεία!

Την τήρηση των υποσχέσεων του Κ. Καραμανλή αναμένει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Δ. Ασημακόπουλος, ώστε «να φέρει στο κέντρο της οικονομικής πολιτικής τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Τη... χαρά του για την εκλογική νίκη της ΝΔ δεν έκρυψε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δ. Αρμενάκης, ο οποίος εκπροσωπώντας τη γνωστή για την ευθυγράμμισή της με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας, μίλησε για «αναμενόμενη» νίκη της ΝΔ που «είχε διαφανεί από την τελμάτωση του κυβερνητικού έργου» του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος έκανε λόγο μεταξύ άλλων για πλειοψηφία που «επιτρέπει να επιχειρήσει με τόλμη και αποφασιστικότητα τις μεγάλες ρηξικέλευθες τομές, τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις ρήξεις με κατεστημένες αντιλήψεις και κεκτημένα προνομιακά δικαιώματα». Και βέβαια, δεν παρέλειψε, μιλώντας για λογαριασμό της συγκεκριμένης πλειοψηφίας, να εμφανίσει την ΕΣΕΕ πρόθυμη να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση για την υλοποίηση της πολιτικής που έχει εξαγγείλει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Το κλίμα συναίνεσης όπως αυτό καταγράφτηκε στις δηλώσεις των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων» είναι «το σημαντικότερο σημείο» κατά τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Π. Καρέλλα, ο οποίος περιμένει από τη νέα κυβέρνηση να προωθήσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα «του εμπορίου», που κατά τη γνώμη του «έχουν αποτυπωθεί στο πρόγραμμα του νικητή των εκλογών».

«Πρόκειται για μεγάλη νίκη της ΝΔ και σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό προς την αξιωματική αντιπολίτευση», είπε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χρ. Σακελλαρίδη, επαναλαμβάνοντας την αξίωση του εξαγωγικού κεφαλαίου να αντιμετωπίζονται τα συμφέροντά τους ως «εθνική υπόθεση».


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Ψίθυροι» δυσαρέσκειας

Την αρχική ανακούφιση που προκάλεσε στην ηγεσία του ΣΥΝ η οριακή είσοδός του στη Βουλή διαδέχτηκε πολύ σύντομα ο σκεπτικισμός, αφού ήδη εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντεγκλήσεις για την κατανομή των εδρών που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε ανοιχτές συγκρούσεις. Για παράδειγμα, στην Α' Αθήνας προηγείται σε σταυρούς η Αννα Φιλίνη. Ωστόσο, επιθυμία της ηγεσίας του ΣΥΝ ήταν αυτή την έδρα να την καταλάβει ως εκπρόσωπος των «συνεργαζόμενων» δυνάμεων ο Γ. Μπανιάς. Στελέχη του ΣΥΝ χτες έκαναν λόγο για «υπόσχεση» που είχε δοθεί στον Γ. Μπανιά, η οποία φαίνεται δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς, όπως τόνιζαν, η Α. Φιλίνη δε θα δεχτεί να παραιτηθεί υπέρ του.

Στη Β' Αθήνας προηγούνται σε σταυρούς οι: Αλ. Αλαβάνος, Φ. Κουβέλης και Γ. Δραγασάκης. Αυτό σημαίνει, αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα από τα αποτελέσματα ορισμένων εκλογικών τμημάτων που υπολείπονται, πως μένει εκτός Βουλής ο Μ. Παπαγιαννάκης και η «ανανεωτική» τάση του Συνασπισμού. Οι ανανεωτές έχουν κάθε λόγο να είναι δυσαρεστημένοι, πολύ περισσότερο αν ευσταθούν οι φήμες πως ενόψει των ευρωεκλογών προκρίνονται άλλα στελέχη του ΣΥΝ για να καταλάβουν τις θέσεις στην Ευρωβουλή, μία εκ των οποίων κατέχει ο Μ. Παπαγιαννάκης. Να σημειώσουμε εδώ πως η «ανανεωτική συσπείρωση» αρκετό καιρό πριν τις εκλογές είχε εκφράσει ανοιχτά και εντόνως τη διαφωνία της με την πολιτική συμμαχιών της ηγεσίας του ΣΥΝ. Το εκλογικό αποτέλεσμα μάλλον δικαιώνει τις θέσεις της και πάντως δεν τις διαψεύδει, και δεν αποκλείεται να επανέλθει στο θέμα αυτό, με αφορμή και τον αποκλεισμό του Μ. Παπαγιαννάκη, που ήταν αυτός ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στο να παραμεριστούν οι διαφορές μπροστά στη μάχη των εκλογών.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος. Αν επιλέξει να κρατήσει την έδρα της Α' Αθήνας αυτόματα μένουν εκτός Βουλής και η Αννα Φιλίνη και ο Γ. Μπανιάς με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν κρατήσει την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης μένει εκτός Βουλής η Ασημίνα Ξηροτύρη, πρώην βουλευτής, η οποία είχε αντιδράσει έντονα, προεκλογικά ακόμα, όταν είχε γνωστοποιηθεί πως ο Ν. Κωνσταντόπουλος θα επέλεγε την περιφέρειά της για να θέσει τη δεύτερη υποψηφιότητά του.

Τα δεδομένα αυτά προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, η οποία εν ευθέτω χρόνο θα κληθεί να αποτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Εκεί, ενδεχομένως, θα εκδηλωθούν και οι δυσαρέσκειες για την κατανομή των βουλευτικών εδρών, αλλά και οι πολιτικές διαφωνίες, που τώρα πια με τελειωμένη την υπόθεση των εκλογών και δεδομένα τα αποτελέσματά τους - στα οποία δεν αποτυπώθηκε η περιλάλητη συσπείρωση και συμμαχία του ΣΥΝ με άλλες δυνάμεις - είναι πιο πιθανό από ποτέ να πάρουν τη μορφή της ανοιχτής σύγκρουσης.


ΝΔ σε ρόλο ΠΑΣΟΚ και τούμπαλιν...

Το ΠΑΣΟΚ «κατάφερε» να υποστεί μια τριπλή ήττα. Πρώτον έχασε τις εκλογές, δεύτερον έχασε τη δυνατότητα να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή του 2005, τρίτον έκαψε το «χαρτί» μιας αλλαγής αρχηγού, που θα μπορούσε, μετά τις εκλογές, να εμφανιστεί σαν «λύση αναγέννησης».

Αυτή η τρίτη ήττα είναι ίσως και η πιο σοβαρή, όπως διαμορφώθηκαν οι συνθήκες, για τους απερχόμενους κυβερνώντες. Εξ αυτού του λόγου, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η όλη προσπάθεια του κομματικού μηχανισμού της Χαρ. Τρικούπη είναι από προχτές το βράδυ να βγει αλώβητος από την πανωλεθρία ο Γιώργος Παπανδρέου και να μην καταστεί «μέρος του προβλήματος». Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα: Από πρωτοσέλιδα όπως το χτεσινό της «Αυριανής» (που ρίχνει όλα τα βάρη στον Σημίτη) μέχρι ψύχραιμες αναλύσεις του τύπου «δώστε χρόνο στον χρόνο» από τον Λαλιώτη.

Το σοβαρότερο, όμως, πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι η πλήρης επίγνωση των στελεχών του ότι η πολιτική τους, και κυρίως η «γραμμή Παπανδρέου», δεν αφήνει περιθώρια ούτε καν υποκριτικής αντιπολίτευσης απέναντι στη ΝΔ. Από χτες, ήδη, άρχισαν να μιλούν για «ήσυχα νερά», σε ό,τι αφορά στη διακυβέρνηση της ΝΔ, αφού, όπως διαβεβαίωναν, θα στηρίξουν όλες τις «κρίσιμες επιλογές»: Κυπριακό, Ιράκ, Ολυμπιάδα κλπ. Το πλέον αξιοσημείωτο είναι το εξής: Ακόμα κι αν ο Πολυζωγόπουλος - όπως έλεγαν - θα ήθελε να παίξει ένα παιχνίδι αντίστοιχο με εκείνο που έπαιξε το Συνδικαλιστικό του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1990 - '93, η κεντρική εντολή από «πάνω» είναι να το «ξεχάσει»...

Επομένως, τι μένει; Απλό: Να παρακολουθεί το ΠΑΣΟΚ - όπως λένε τα στελέχη του - να πέσει ο Καραμανλής στο «βαρέλι της καθημερινότητας», ώστε να βρουν κάτι από τη Χαρ. Τρικούπη για να ...αντιπολιτεύονται. Τακτική, που - ομολογούν - θυμίζει πολύ εκείνη της ΝΔ περί «ώριμου φρούτου».

Με άλλα λόγια, οι προχτεσινές εκλογές είχαν το εξής αποτέλεσμα: Μια ΝΔ που ήρθε στην κυβέρνηση για να πολιτεύεται όπως το ΠΑΣΟΚ και ένα ΠΑΣΟΚ που πέρασε στην αντιπολίτευση για να πολιτεύεται όπως η ΝΔ...


Ν. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ