ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Φρίκη και τρόμος πάνω από τη Μαδρίτη

Περισσότεροι από 190 οι νεκροί από τις εκρήξεις. Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Κηρύχτηκε τριήμερο πένθος και ανεστάλησαν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Πολλά ερωτηματικά για τους υπεύθυνους και τις σκοπιμότητες τους. Δύο τα σενάρια.

Στο χώρο όπου εκδηλώθηκε μια από τις δολοφονικές εκρήξεις

Associated Press

Στο χώρο όπου εκδηλώθηκε μια από τις δολοφονικές εκρήξεις
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Απίστευτες σκηνές τρόμου συγκλόνισαν χτες σύσσωμο τον ισπανικό λαό, όταν λίγο μετά τις 7.30 το πρωί, η Μαδρίτη συγκλονίστηκε από ένα πρωτοφανές μπαράζ εκρήξεων σε τρεις διαφορετικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς. Τελικό αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν περισσότεροι από 190 άνθρωποι και να τραυματιστούν περίπου 1.247, πολλοί από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Το επίκεντρο του μακελειού ήταν ο σιδηροδρομικός σταθμός Ατότσα στο κέντρο της Μαδρίτης (τον οποίο χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά), στον οποίο σημειώθηκαν 7 διαφορετικές εκρήξεις. Τέσσερις έπληξαν τρένο που εισερχόταν στο σταθμό (προκαλώντας περίπου 59 νεκρούς) και ακόμα άλλες τρεις, τρένο που βρισκόταν μέσα στο σταθμό (με περισσότερους από 30 νεκρούς).

Την ίδια στιγμή, δύο εκρήξεις συντάραξαν το σταθμό Ελ Πότσο στα νότια προάστια της πρωτεύουσας και πραγματικά διέλυσαν διώροφο τρένο, σκοτώνοντας περίπου 70 άτομα. Ο τρίτος στόχος ήταν τρένο στον σταθμό Σάντα Εουχένια (στα νοτιο-ανατολικά της Μαδρίτης) όπου και σκοτώθηκαν περισσότεροι από 17 άνθρωποι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ώρα αιχμής και τα τρένα ήταν γεμάτα με εργαζόμενους, φοιτητές και μαθητές.

Πανικός και χάος στα νοσοκομεία

Αμέσως μετά τις εκρήξεις επικράτησε χάος. Ο σταθμός Ατότσα θύμιζε εμπόλεμη ζώνη. Πτώματα κομματιασμένα, παγιδευμένοι άνθρωποι, τραυματίες σε άθλια κατάσταση, πανικόβλητοι επιβάτες, τρομαγμένοι περαστικοί συνέθεταν τη θλιβερή εικόνα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τις αρτηρίες γύρω από τους σταθμούς, ενώ τα σωστικά συνεργεία ξεκίνησαν τις προσπάθειες διάσωσης των επιβατών. Εκατοντάδες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία ακόμα και με ταξί, αφού τα νοσοκομειακά ήταν υπερπλήρη. Το σιδηροδρομικό δίκτυο έκλεισε ενώ ολόκληρη η πόλη παρέλυσε.

Αμέσως «είδαν» ΕΤΑ

Η κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, πάντως, με πρωτοφανή ετοιμότητα έσπευσε να φωτογραφίσει το δράστη. Από το πρωί αστυνομικές δυνάμεις μιλούσαν για επιχείρηση της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, πράγμα που επιβεβαίωσε και η κυβέρνηση αργότερα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ανχέλ Αθέμπες σε δηλώσεις του το μεσημέρι έκανε το μήνυμα ξεκάθαρο. «Αυτή τη στιγμή οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας και το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχουν καμιά αμφιβολία πως υπεύθυνη για την επίθεση είναι η ΕΤΑ», δήλωσε ο Αθέμπες και πρόσθεσε «είναι απόλυτα σαφές πως η τρομοκρατική οργάνωση ΕΤΑ επιζητούσε μια επίθεση με ευρείες επιπτώσεις».

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα αργότερα ο πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ δεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα στη βασκική οργάνωση, αλλά και αυτός τη φωτογράφισε. Τα θύματα σκοτώθηκαν «επειδή ήταν Ισπανοί» είπε ο Αθνάρ και τόνισε ότι δε θα υπάρξει κανένας διάλογος με την ΕΤΑ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εκρηκτική ύλη στις βομβιστικές επιθέσεις ήταν δυναμίτης, που χρησιμοποιείται συνήθως από την ΕΤΑ. Παράλληλα πριν από δύο βδομάδες συνελήφθησαν δύο άτομα που οδηγούσαν μικρό φορτηγό, με προορισμό τη Μαδρίτη, φορτωμένο με 500 κιλά εκρηκτικά. Η αστυνομία το συνέδεσε με την ΕΤΑ. Τέλος, οι αρχές υποστηρίζουν ότι το Δεκέμβριο απέτρεψαν σχέδιο των Βάσκων να ανατινάξουν τρένο σε σταθμό της Μαδρίτης.

Δεν ανέλαβε την ευθύνη

Γεγονός, ωστόσο, είναι ότι η ΕΤΑ δεν ανέλαβε την ευθύνη, ενώ το είδος της επίθεσης (τυφλή, χωρίς προειδοποίηση και μαζική) δεν ταιριάζει στο προφίλ της, πράγμα που προκαλεί πολλά ερωτήματα. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις στελεχών της ΕΤΑ (μόνο 150 πέρσι, ανάμεσα στους οποίους και υψηλόβαθμα στελέχη του επιχειρησιακού της βραχίονα), οπότε η επιχειρησιακή της ικανότητα θα έπρεπε να είναι μάλλον μειωμένη.

Εκπρόσωπος του εκτός νόμου πολιτικού σχηματισμού «Μπατασούνα», ο Αρνάλντο Οτέγκι επίσης καταδίκασε εξ ονόματος της βασκικής αυτονομιστικής αριστεράς την επίθεση και απέκλεισε το ενδεχόμενο να διέπραξε η ΕΤΑ μια τέτοια «σφαγή». «Ούτε για τους στόχους, ούτε για τον τρόπο που έγινε, μπορεί κανείς να πει πως η ΕΤΑ είναι από πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά ο Οτέγκι. Αρα παρά το ζήλο της ισπανικής κυβέρνησης να φορτώσει το χτύπημα στην ΕΤΑ οι ισχυρισμοί είναι μάλλον αβάσιμοι.

Η περίπτωση της «Αλ - Κάιντα»

Φυσικά, η ΕΤΑ βολεύει (και προεκλογικά) το Λαϊκό Κόμμα, που εδώ και 8 χρόνια επιδίδεται σε μια ακατάσχετη εκστρατεία τρομο-λαγνείας και διχασμού, με κύριο στόχο τους Βάσκους (και λοιπούς) αυτονομιστές. Αλλά φυσικά (με την έμμεση προτροπή της Βρετανίας) δεν αποκλείεται και η περίπτωση της «Αλ-Κάιντα» ή των «γνωστών» παρακλαδιών της. Η Ισπανία «δεν αποκλείει τίποτα», δήλωσε και ο Αθέμπες, όταν ρωτήθηκε για το θέμα. Ενώ Βρετανός ειδικός στα θέματα τρομοκρατίας σημείωνε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι «με τις ισπανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο νότιο Ιράκ υπάρχει κάποια πιθανότητα (οι επιθέσεις) να συνδέονται με την "Αλ Κάιντα" και τη Μέση Ανατολή». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση Αθνάρ θα εκμεταλλευτεί πολιτικά την τραγωδία.

Τελικά, αργά χτες το βράδυ ο Αθέμπες, ανακοίνωσε ότι στην πόλη Αλκάλα ντε Ενάρες (λίγο έξω από τη Μαδρίτη) βρέθηκε μικρό φορτηγό στο οποίο υπήρχαν 7 πυροκροτητές και κασέτα με στίχους του Κορανιού στα Αραβικά. Μετά την ανακοίνωση ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι «εξετάζονται όλα τα σενάρια».

Ανακοίνωση του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας

Στη χτεσινή ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας καταδικάζεται η επίθεση όπως και όλες οι βίαιες ενέργειες εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Παράλληλα, καταδικάζεται και η οποιαδήποτε προσπάθεια πολιτικής χειραγώγησης της κάθε τραγωδίας. Τέλος, επισημαίνεται ότι «οι ιμπεριαλιστικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις έχουν κάνει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας όργανο της στρατηγικής της νομιμοποίησης του συστήματός τους, επιβολής, δραστικού περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κοινωνικών ελευθεριών, καθώς και της πολιτικής γραμμής εκφοβισμού στην προσπάθεια επιβολής του συστήματος συσσώρευσης του κεφαλαίου και της καταπίεσης της εργατικής τάξης».

Διεθνείς αντιδράσεις με «νόημα»

Το αποτροπιασμό τους για την πολύνεκρη επίθεση στη Μαδρίτη εξέφρασαν αξιωματούχοι από όλον τον κόσμο. Πολλοί ωστόσο έσπευσαν να τις συνδυάσουν με δηλώσεις ενάντια στην «παγκόσμια τρομοκρατία» που πρέπει να «καταπολεμηθεί».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι πως η Γαλλία «καταδικάζει ανεπιφύλακτα» τις επιθέσεις στη Μαδρίτη και ότι «οι δημοκρατίες θα είναι ενωμένες για να καταπολεμήσουν με σθένος» την τρομοκρατία.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ εξέφρασε «φρίκη και οργή» για τις επιθέσεις σε επιστολή που έστειλε στην Ισπανίδα ομόλογό του Ανα Παλάθιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι «η τρομοκρατική απειλή πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πολλές χώρες». Παράλληλα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο δήλωσε ότι στέκεται «στο πλευρό» της Ισπανίας, και χαρακτήρισε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη «απεχθή επίθεση» εναντίον της δημοκρατίας.

Μηνύματα αλληλεγγύης έστειλαν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ και ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Ζόρζε Σαμπάιο. Ακόμη ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε ότι πρόκειται για «μια επίθεση εναντίον της δημοκρατικής διαδικασίας και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα πολιτικό μέσο».

Ακόμη, την ανάγκη να «συνασπιστεί η Ευρώπη ενάντια στην τρομοκρατία» υπογράμμισε ο Γκι Φερχόφστατ, πρωθυπουργός του Βελγίου, και η Σουηδή ΥΠΕΞ Λάιλα Φράιβαλντς.

Την αποφασιστικότητά του να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία εξέφρασε φυσικά και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Αθνάρ, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σχέφερ.

Τέλος, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ εξέδωσε δήλωση στο Βατικανό στην οποία καταδικάζει δριμύτατα την επίθεση αποκαλώντας την προσβολή στο Θεό.

Η πολιτική χειραγώγηση της τραγωδίας

Το ποιος ευθύνεται για την τραγωδία της Μαδρίτης παραμένει (και μάλλον θα παραμείνει για καιρό) ασαφές. Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος δε θα διστάσει να την εκμεταλλευτεί για δικό της όφελος.

Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, τις οποίες το Λαϊκό Κόμμα μάλλον θα κέρδιζε, η επίθεση φαίνεται να ευνοεί τον υποψήφιο των συντηρητικών Μαριάνο Ραχόι. Η απόδοση της ευθύνης στην ΕΤΑ είναι προφανές ότι εξυπηρετεί όλη τη «λογική» της κυβέρνησης Αθνάρ, που εδώ και 8 χρόνια διχάζει την Ισπανία στο όνομα της «εδαφικής ακεραιότητας» και επιδίδεται σε μια συστηματική καμπάνια κατά οποιασδήποτε μορφής αυτονομίας - καταγγέλλοντας τους πάντες για τρομοκράτες.

Από την άλλη, ακόμα και στην περίπτωση που βρεθεί ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η «Αλ-Κάιντα» ή κάποιο από τα «παρακλάδια» της, το πολιτικό κόστος για τους λαούς της Ευρώπης θα είναι εξίσου μεγάλο. Η «Αλ-Κάιντα» δε θα πρέπει να ξεχνάμε αποτέλεσε το «άλλοθι» για τη διεξαγωγή πολέμων, σφαγών και κάθε είδους καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων (το Γκουαντανάμο είναι η κορυφή του παγόβουνου). Κάθε επίθεση «ισλαμικής οργάνωσης» συνοδεύεται και από αντίστοιχα μέτρα κατά της ελευθερίας των λαών. Η εξέλιξη αυτή είναι προφανές ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί πανευρωπαϊκά για να χτυπηθούν όσοι διαλέγουν να αντιστέκονται. Αλλωστε ήδη ο Κόλιν Πάουελ προσφέρθηκε να βοηθήσει η χώρα του για να συλληφθούν οι δράστες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ