ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εξασφαλισμένη η «συνέχεια»

Ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης διαβεβαίωσε τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό πως η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης

Από τη συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτη με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτη με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο
Διαβεβαιώσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει ευλαβικά τη διαδικασία που έχει αποφασιστεί για το Κυπριακό έλαβε από τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη ο Αλβάρο ντε Σότο, εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο οποίος επισκέφτηκε χτες την Αθήνα.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών, ο Αλβάρο ντε Σότο «ζήτησε να με επισκεφθεί για να συζητήσουμε την πορεία του Κυπριακού, την πορεία των συνομιλιών που διεξάγονται στη Λευκωσία. Είχαμε μια χρήσιμη συνομιλία και από πλευράς μου τον διαβεβαίωσα ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, μιας λύσης η οποία θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το κοινοτικό κεκτημένο και η οποία θα επιτρέψει σε όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, να απολαύσουν τα αγαθά της εντάξεώς τους εις την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις άφησε να φανεί η ικανοποίησή του για τη διαβεβαίωση περί αδιατάρακτης συνέχειας της διαδικασίας που έλαβε από τη νέα ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ, υπογράμμισε ότι το χρονοδιάγραμμα δεν πρόκειται να παραβιαστεί και πως δεν υπάρχει εναλλακτικό σενάριο στην περίπτωση που αποτύχει η προσπάθεια.

Στην Αθήνα ο Τάσος Παπαδόπουλος

Οι συναντήσεις στην Αθήνα συνεχίζονται τις επόμενες μέρες, με την άφιξη του Κυπρίου προέδρου. Οπως συνεχίζονται και οι πιέσεις των ΗΠΑ για αποδοχή του αμερικανόπνευστου σχεδίου Ανάν. Η γλώσσα που χρησιμοποιούν είναι ωμή και θέλει την πληγή του κυπριακού λαού, δήθεν να επουλώνεται με ένα κυνικό δούναι και λαβείν. Εμμέσως πλην σαφώς, εκβιάζουν ότι δε δέχονται το «όχι» ως απάντηση...

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος φτάνει αύριο βράδυ στην Αθήνα. Το πρωί της Κυριακής συναντάται με τον Ελληνα ομόλογό του Κωστή Στεφανόπουλο και ακολούθως με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις του με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Θυμίζουμε ότι την ερχόμενη βδομάδα αρχίζουν οι απευθείας συνομιλίες εμπειρογνωμόνων Αθήνας - Αγκυρας για τα ζητήματα ασφαλείας του νέου κράτους της Κύπρου. Στις 22 Απρίλη αρχίζουν οι λεγόμενες τετραμερείς συνομιλίες με τη συμμετοχή πολιτικών παραγόντων των δύο «εγγυητριών» χωρών.

Η επίσκεψη Παπαδόπουλου στην Ελλάδα γίνεται εν μέσω όξυνσης των αμερικανικών πιέσεων για αποδοχή του σχεδίου Ανάν. Τελευταίο κρούσμα η «εκτίμηση» που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ότι οι Κύπριοι θα ψηφίσουν υπέρ μιας λύσης στην οποία θα καταλήξουν οι ηγέτες τους και η οποία θα στηρίζεται σθεναρά από τη διεθνή κοινότητα. Πρόσθεσε ότι εάν συμφωνηθεί μια λύση που φαίνεται δίκαιη, τότε και οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα πρέπει να δώσουν κάτι και να πάρουν κάτι.

Στο ίδιο πνεύμα, ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον χαρακτήρισε εύλογο το αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς για εγγυήσεις, ώστε ενδεχόμενη συμφωνία στο Κυπριακό να μην είναι επιρρεπής σε νομικά «παράθυρα» ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Στη συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», δήλωσε με νόημα ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει τι θα συμβεί αν η ελληνοκυπριακή πλευρά πει «όχι» και η τουρκοκυπριακή «ναι» στο προβλεπόμενο από το σχέδιο Ανάν δημοψήφισμα επί της προτεινόμενης επίλυσης.

Απορρίπτουν οι Ελληνοκύπριοι τη λογική του «πάρε - δώσε»

Απάντηση σχετικά με το «πάρε - δώσε» (όπως θέλουν να παρουσιάζουν οι Αμερικανοί επικυρίαρχοι το δράμα του κυπριακού λαού) έδωσε χτες ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν. Αναφερόμενος στη διαδικασία των συνομιλιών, τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αντιλαμβάνεται αυτή τη διαδικασία ως ένα «πάρε - δώσε», αφού όλες οι προτάσεις της πλευράς προάγουν την ειρήνη και την ασφάλεια, την πρόοδο και την ανάπτυξη, στοχεύουν στη λειτουργικότητα, στην αποτελεσματική εφαρμογή της λύσης και δεν αποσκοπούν στο να στερήσουν δικαιώματα από τους Τουρκοκύπριους. Επανέλαβε ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προβάλλει ανέφικτες προτάσεις ώστε να υποχωρήσει αργότερα και να ζητά από την ελληνοκυπριακή πλευρά υποχωρήσεις.

Η στάση της κατοχικής ηγεσίας αρχίζει να προκαλεί προβλήματα και στις Βρυξέλλες, στους στόχους φυσικά που η ΕΕ έχει θέσει για το νησί. Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ενωσης επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν αναφέρθηκε στο θέμα της προετοιμασίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας για την πιθανή ένταξή της στην ΕΕ και σημείωσε ότι η προετοιμασία αυτή έχει καθυστερήσει εξαιτίας του Ντενκτάς.

Φυσικά η κατοχική ηγεσία δεν ενεργεί μόνη της, αλλά με την καθοδήγηση της τουρκικής κυβέρνησης. Ετσι στην Αγκυρα βρίσκονται ξανά (σε διάστημα λίγων μόνο ημερών) ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχόμενων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους υιός Ντενκτάς, Σερντάρ, προκειμένου να λάβουν νέες οδηγίες για τις διαπραγματεύσεις. Αναφερόμενος σε αυτές τις επισκέψεις ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ είπε πως είναι φυσικό να γίνονται συχνές επαφές και να ανταλλάσσονται απόψεις σε σχέση με την πρόοδο του Κυπριακού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ