ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Να καταργηθεί αμέσως η εισφορά υπέρ ΛΑΦΚΑ

Να καταργήσει αμέσως την ειδική εισφορά του «Λογαριασμού Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΛΑΦΚΑ), εφαρμόζοντας στην πράξη την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και να επιστραφούν τα ποσά που κρατήθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα, απαιτούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς οι Ομοσπονδίες των συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Υπενθυμίζεται ότι με την 27η πράξη, με ημερομηνία 19 Γενάρη 2004, του Α΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του κράτους, ακυρώνεται (καταργείται) το άρθρο 60 του Ν. 2084/1992 και οι μετέπειτα ανανεώσεις για την ειδική εισφορά του ΛΑΦΚΑ.

Οπως μάλιστα υπογραμμίζουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές ομοσπονδίες, ο ΛΑΦΚΑ από το 1992 μέχρι το 2001 εισέπραξε 154 δισεκατομμύρια δραχμές και μετά την ενίσχυση ορισμένων προβληματικών Ταμείων είχε αποθεματικό 27.270 εκατομμύρια δραχμές. Από το 2001 έχει εισπράξει αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές και μάλιστα μόνο από το ΙΚΑ από το 2001 - 2003 εισέπραξε 85.745,00 ευρώ ή 29.217.608,750 δραχμές.

«Από την επιβολή της ειδικής εισφοράς - σημειώνεται - το συνταξιουχικό κίνημα αντέδρασε και με τους αγώνες του εκτός των άλλων αιτημάτων απαιτούσε την κατάργησή του, γιατί είναι απαράδεκτο και άδικο να μας γίνεται πρόσθετη κράτηση από τις συντάξεις μας από 1-5%, αφαιρώντας με τον τρόπο αυτό ένα μέρος της μικρής αύξησης που παίρνουμε κάθε χρόνο».

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Τελευταίοι στην Ευρώπη στη δωρεά οργάνων

Ο αριθμός των δοτών την τελευταία διετία οπισθοδρόμησε στα επίπεδα των αρχών της 10ετίας του 1990

Η ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με προσωπικό θα ενισχύσει και τη δωρεά οργάνων
Η ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με προσωπικό θα ενισχύσει και τη δωρεά οργάνων
ΛΕΜΕΣΟΣ (Της απεσταλμένης μας Ν. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ).--

Πολύτιμο δώρο ζωής για εκατοντάδες ανθρώπους που περιμένουν στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση αποτελεί η δωρεά οργάνων, όμως η χώρα μας παραμένει τελευταία στην ευρωπαϊκή κατάταξη σε ό,τι αφορά στην προσφορά οργάνων, με αναλογία δοτών μόνο 5,4 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

H χώρα μας δυστυχώς όχι μόνο είναι τελευταία, πίσω από χώρες όπως η Ελβετία (10,4), η Σουηδία (11), η Γερμανία (12,2), η Ισπανία (33,7), αλλά παρουσιάζει και οπισθοδρόμηση αφού ο αριθμός των δοτών την τελευταία διετία κυμαίνεται στα επίπεδα των αρχών της 10ετίας του '90! Το 2002 η διαθεσιμότητα νεφρών από πτωματικούς δότες έφτασε μόλις το 9,7% και από συγγενικούς το 7,7%, ενώ ακόμη πιο απογοητευτική είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά στη δωρεά ήπατος και καρδιάς όπου η διαθεσιμότητα μόλις που άγγιξε το 1,9% και 0,8% αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή στη χώρα μας βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση 503 ασθενείς στο Λαϊκό Νοσοκομείο, 281 στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, 96 στον «Ευαγγελισμό» και 94 στο Νοσοκομείο του Ρίου.

Πρόκειται για στοιχεία που καταδεικνύουν την αδυναμία προώθησης της ιδέας της δωρεάς οργάνων, τα αποτελέσματα των τελευταίων νόμων για τις μεταμοσχεύσεις, τις ελλείψεις στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Με σκοπό την ενημέρωση των Ελλήνων για τη δωρεά οργάνων η Ελληνική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων (ΕΕΜ) ξεκίνησε πανελλήνια ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο «Δώστε ελπίδα, χαρίστε ζωή». Ξεκινώντας την εκστρατεία η ΕΕΜ πραγματοποίησε εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Λεμεσό της Κύπρου μια και η Κύπρος έχει τη μεγαλύτερη κατ' αναλογία προσφορά οργάνων στον κόσμο, με 67 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Χριστόφιας, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, μεταμοσχευμένος και ο ίδιος, ο οποίος τόνισε ότι η δωρεά οργάνων αποτελεί την αποθέωση του ανθρωπισμού, το δείκτη αλτρουισμού μιας κοινωνίας.

Για την αύξηση της δωρεάς οργάνων ο πρόεδρος της ΕΕΜ, Αλ. Κωστάκης, τόνισε ότι χρειάζεται η δράση της πολιτείας για την καλύτερη ενημέρωση της κοινωνίας, η ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με προσωπικό, η ύπαρξη στα νοσοκομεία τοπικών συντονιστών για τις μεταμοσχεύσεις και η καλύτερη στελέχωση και λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εξαγγελίες για τις εξετάσεις

Κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β΄ Λυκείου και μείωση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης ανακοίνωσε χτες η υπουργός Παιδείας

Την πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να ακολουθήσει τα βήματα του ΠΑΣΟΚ με παρεμβάσεις που δε θίγουν την ουσία της πολιτικής στην Παιδεία, επιβεβαίωσε η χτεσινή ανακοίνωση για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β΄ Λυκείου και μείωση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων στη Γ΄ τάξη.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν φέτος κανονικά στη Β΄ τάξη του Λυκείου, ενώ από το επόμενο σχολικό έτος (2004-2005) καταργούνται και γίνονται ενδοσχολικές. Οσον αφορά τη Γ΄ Λυκείου, οι πανελλαδικές εξετάσεις για το επόμενο σχολικό έτος θα γίνουν όπως προβλέπεται σήμερα, σε 9 μαθήματα. Από το σχολικό έτος 2005-2006 τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ΄ Λυκείου θα μειωθούν σε 6. Η υπουργός Παιδείας δε διευκρίνισε ποια είναι τα μαθήματα που θα επιλεγούν, αλλά παρέπεμψε σε διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Μάη 2004. Παρουσιάζοντας τα παραπάνω η Μ. Γιαννάκου, είπε ότι πρόκειται για υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ, «χωρίς αιφνιδιασμούς και ανατροπές στο πρόγραμμα των μαθητών που έχουν κάνει τα φροντιστήριά τους και έχουν υπολογίσει σε μία δεύτερη ευκαιρία».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝΔ, ο τρόπος και το σύστημα προσδιορισμού των μονάδων για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση διατηρούνται. Αλλωστε και οι ρυθμίσεις στο εξεταστικό που ανακοινώθηκαν χτες δεν αλλάζουν ουσιαστικά το χαρακτήρα του Λυκείου, που παραμένει σχολείο - εξεταστήριο, προορισμένο αποκλειστικά για όσους μπορούν να συνεχίσουν στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Εντάσσονται ως μέτρα κατευνασμού της λαϊκής αγανάκτησης στο γενικότερο σχεδιασμό της ΝΔ για το χώρο της Παιδείας, που αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της όξυνσης των ταξικών φραγμών, της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και της μισοκατάρτισης.

Το επόμενο διάστημα, και αφού προηγηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα και τη στρατηγική του στο χώρο της Παιδείας.

1ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΙΜΟΥ
Σε κατάληψη για τη θέρμανση

Σε κατάληψη του σχολείου τους προχώρησαν χτες το πρωί οι μαθητές του 1ου Ενιαίου Λυκείου Αλίμου, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη θέρμανσης, αλλά και την αδιαφορία που έχουν επιδείξει οι αρμόδιοι φορείς για την επισκευή ή την αντικατάσταση της κεντρικής θέρμανσης του σχολείου. Η αφορμή που ώθησε τους μαθητές του 1ου ΕΛ να κλείσουν το σχολείο τους είναι η πτώση μαθητή της Γ΄ Λυκείου την περασμένη Παρασκευή και η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όταν γλίστρησε σε αίθουσα η οποία είχε πλημμυρίσει.

Βέβαια, το παραπάνω ατύχημα, όπως καταγγέλλουν και οι μαθητές, δεν είναι το μόνο. Τα νερά που συσσωρεύονται από σπασμένους σωλήνες των καλοριφέρ στις αίθουσες διδασκαλίας έχουν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό και άλλων μαθητών. Οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου είχαν προχωρήσει όλο το προηγούμενο διάστημα σε αποχή από τα μαθήματά τους, με κύριο αίτημα την επισκευή της κεντρικής θέρμανσης. Τότε η δημοτική αρχή Αλίμου είχε δεσμευτεί ότι θα μεριμνήσει για να λυθεί σύντομα το πρόβλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ