ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ»
Ο,τι πουν οι εταίροι μας, λένε οι Ελληνες υπουργοί

Στην έκτακτη Σύνοδο των Βρυξελλών, η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε όλες ανεξαιρέτως τις επιλογές των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ για την τρομοκρατία

Την πλήρη ευθυγράμμιση με όλες ανεξαιρέτως τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο λεγόμενο αγώνα κατά της τρομοκρατίας, εκδήλωσε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη χτεσινή έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Δημόσιας Τάξης) στις Βρυξέλλες, μέσω των αρμόδιων υπουργών Αν. Παπαληγούρα και Γ. Βουλγαράκη.

Ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα και να «κλείσει» όλες τις εκκρεμότητες στο πλαίσιο της ενίσχυσης του νομοθετικού πλαισίου, με την ψήφιση του νέου τρομονόμου και την επικύρωση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης, όπως επιτάσσουν οι Ευρωπαϊκοί εταίροι μας.

Ενδεικτικές των προθέσεων της χώρας μας είναι οι δηλώσεις του Αν. Παπαληγούρα, ο οποίος αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου ανέφερε: «Επισήμανα την ανάγκη λήψης των απαραίτητων νομοθετικών και κανονιστικών μέτρων, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και με αποτελεσματικότητα».

Στις δηλώσεις του, ο υπουργός Δικαιοσύνης έδειξε ότι η ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί και συντάσσεται πλήρως με τις απόψεις των κυρίαρχων κύκλων της Ευρώπης για την τρομοκρατία. «Η μάστιγα της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Αν. Παπαληγούρας, απειλεί ευθέως τον ευρωπαϊκό χώρο. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασα στη Σύνοδο τη βούληση της χώρας μας να συμβάλει στη χάραξη, αλλά και στην άμεση υλοποίηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Μάλιστα, είναι τέτοιος ο ζήλος της κυβέρνησης, που ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να δώσει πρώτη προτεραιότητα στα θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Μεταξύ των θεμάτων, που ήταν στην ατζέντα της έκτακτης Συνόδου των Βρυξελλών, είναι: Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο εντοπισμός των πηγών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, η χρησιμοποίηση και η βελτίωση των ήδη «υφιστάμενων δομών της Ευρωπαϊκής Ενωσης» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ενίσχυση του τομέα ανταλλαγής πληροφοριών, η περαιτέρω αξιοποίηση και ενίσχυση των europol και eurojust και η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Αν. Παπαληγούρα, κινήθηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος ζήτησε τη λήψη μέτρων - όπως χαρακτηριστικά είπε - χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Ειδικότερα, τάχθηκε υπέρ της άσκησης μιας «άμεσα συνεκτικής και ολικής ευρωπαϊκής αντιτρομοκρατικής πολιτικής, χωρίς ολιγωρία και γραφειοκρατική αγκύλωση».

Στη γραμμή της ευρωπαϊκής ...αυταρχικής ολοκλήρωσης, κινείται η προχτεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Αστυνομικών, που ζητά την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Γιούροπολ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Συγκεκριμένα, θεωρεί πως οι αρμοδιότητές της πρέπει να επεκταθούν και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Παράλληλα, να ενισχυθούν οι ικανότητες ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις αστυνομικές υπηρεσίες.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι απαιτείται να βρεθούν οι ρίζες της τρομοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, ενώ χρειάζεται η ενιαία πολιτική δράση των κρατών - μελών της ΕΕ. Καλούνται δε οι κυβερνήσεις να διασφαλίσουν την εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων οργάνων του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης κατά της τρομοκρατίας.

ΠΑΣΟΚ
Προετοιμασίες για τις προγραμματικές

Για την πρώτη απευθείας αντιπαράθεσή του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον πρωθυπουργό, προετοιμάζεται ο Γ. Παπανδρέου, αφού αύριο το απόγευμα και μετά τη σημερινή παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Κ. Καραμανλή, θα μιλήσει στη Βουλή δίνοντας το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια, δείγματα γραφής έχει ήδη καταθέσει ο Γ. Παπανδρέου, αφού προχτές μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε τους βουλευτές του κόμματός του να συναινέσουν στην πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και να περιορίσουν τον αντιπολιτευτικό τους λόγο σε... διαφωνίες για διαδικαστικά και διαχειριστικά θέματα, ομολογώντας στην ουσία ότι είναι εκφραστής της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ.

Εξάλλου χτες συνεχίστηκαν οι συναντήσεις κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Χαριλάου Τρικούπη. Συγκεκριμένα το πρωί συναντήθηκαν ο Θ. Πάγκαλος με τον Ευ. Βενιζέλο και σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν θέματα γύρω από την προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των ευρωεκλογών. Οπως είναι ήδη γνωστό, προχτές ο Γ. Παπανδρέου έθεσε επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές τον Ευ. Βενιζέλο.

Εξάλλου αργότερα χτες το μεσημέρι συναντήθηκαν ο Κ. Σκανδαλίδης με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Χρυσοχοΐδη και συζήτησαν για το θέμα των συμβασιούχων, αφού σήμερα ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται κατά τις προγραμματικές δηλώσεις να κάνει εξαγγελίες για το συγκεκριμένο θέμα.

Επίσης όπως έγινε γνωστό, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στις προγραμματικές δηλώσεις θα είναι ο τέως υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Χ. Καστανίδης.

Την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, περιέγραψε και ο Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΦΛΑΣ» τονίζοντας: «Θα οργανώσουμε μια αντιπολίτευση νέου τύπου, μια αντιπολίτευση που δε θα είναι νευρική, επιθετική χωρίς λόγο, θα είναι ουσιαστική».

θεμ

ΣΥΝωστισμός για την Ευρωβουλή

Τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΝ και των δυνάμεων που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτιά του, επαναβεβαίωσε η χτεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία κατέγραψε το πρόβλημα της αθέτησης της αρχικής συμφωνίας για εκλογή του Γ. Μπανιά στο Κοινοβούλιο εκ μέρους του Συνασπισμού και απέσπασε προφανώς τη δέσμευση για «επανόρθωση». Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε γίνεται λόγος για «υπέρβαση των προβλημάτων» και για την ανάγκη οι μελλοντικές κοινές προσπάθειες (ευρωεκλογές) να «υπερβούν τις αγκυλώσεις και τους ηγεμονισμούς και να διαφυλάξουν την αξιοπιστία του εγχειρήματος».

Η ανάληψη βέβαια αυτής της δέσμευσης εκ μέρους του ΣΥΝ ταυτόχρονα δημιουργεί πρόβλημα... συνωστισμού στο ψηφοδέλτιό του για τις ευρωεκλογές, με δεδομένο πως οι δύο θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, αν παραμείνουν δύο, διεκδικούνται από τους Δ. Παπαδημούλη, Ν. Χουντή αλλά και από τον νυν ευρωβουλευτή του Μ. Παπαγιαννάκη, που δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές.

Στην ανακοίνωσή της τέλος η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τις φιλοδοξίες της για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης αριστεράς που «δε μεταλλάσσεται, δε συναλλάσσεται, δε μεταγράφεται, δεν παζαρεύει την τιμή και την ιστορία της» και προαναγγέλλει συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα για να εκφραστούν κριτικές και προτάσεις όσων στήριξαν το συνδυασμό. Ακόμα, σημειώνεται πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού θα συγκροτηθεί ως πολιτικό όργανο με τη συμμετοχή όλων των συνιστωσών, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ θα είναι ο Φώτης Κουβέλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ