ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Π.ΚΟΞ
Σύμπλευση για τρομοκρατία, Κυπριακό, Κόσσοβο...

Απόλυτα συντονισμένος στο μέτωπο της ΕΕ κατά της τρομοκρατίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής, αποσπώντας τα εύσημα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «αφοσίωσή» του συνολικότερα στις επιλογές της ΕΕ.

«Στηρίζουμε την πρόταση της Ιρλανδικής Προεδρίας για την ανάγκη ενός καλύτερου και αποτελεσματικότερου συντονισμού των δράσεων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Πατ Κοξ, χαρακτηρίζοντας «μείζον πρόβλημα» τη «διεθνή τρομοκρατία». Στο ίδιο μήκος ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ότι οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής αυτή τη βδομάδα, θα δώσουν «ένα σαφές μήνυμα, ότι δε θα πρέπει να υπάρχουν καταφύγια για τρομοκρατία στην ΕΕ», δίνοντας έμφαση στη Σύνοδο Κορυφής «στο πώς θα λυθεί αυτό το ζήτημα».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής, ενώ εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία για το Ευρωσύνταγμα πριν από τις ευρωεκλογές του Ιούνη.

Ενδιαφέρον έχουν οι θέσεις που εξέφρασε ο Πατ Κοξ για το Κυπριακό και το Κόσσοβο. Για το πρώτο απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στο σημαντικό ρόλο που θα παίξουν οι Κ. Καραμανλής και Ρ. Ερντογάν, ενώ το συνέδεσε ευθέως και με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. «Ελπίζουμε, ότι ο κ. πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν, σε λιγότερο από μια βδομάδα, θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην όλη αυτή διαδικασία», είπε, σπεύδοντας να υπενθυμίσει «το ραντεβού, αργότερα, μέσα στο χρόνο, που έχουμε με την Τουρκία». «Γνωρίζω ότι ο κ. πρωθυπουργός έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα στενή σχέση εργασίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ερντογάν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή και για την Ευρωπαϊκή Ενωση», σημείωσε.

Για το Κόσσοβο είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις για «τα δυσάρεστα γεγονότα της περασμένης βδομάδας», εκφράζοντας την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να καθοδηγήσει «με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες, που θα πρέπει να οδηγήσουν σε επίλυση του προβλήματος». Ο Πατ Κοξ αναγνώρισε καθοδηγητικό ρόλο στην ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό της ΕΕ όχι μόνο στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία! «Αυτή τη στιγμή συζητιούνται πολύ σοβαρά θέματα για την Ελλάδα», είπε, και πρόσθεσε: «Οι σχέσεις με την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Τουρκία, η Κύπρος και τα Δ. Βαλκάνια είναι περιοχές, όπου η Ελλάδα πρέπει να καθοδηγήσει την ΕΕ. Και αυτό το έργο θα το αναλάβει ο κ. πρωθυπουργός, ήδη αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες».

ΔΗΚΚΙ
Οι διαφωνούντες διαψεύδουν την απόφαση «αυτοδιάλυσης»

«Διαψεύδουμε την ύπαρξη απόφασης αναστολής της λειτουργίας του ΔΗΚΚΙ». Αυτό υποστηρίζουν με χτεσινή ανακοίνωσή τους πέντε από τα δέκα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ, τρεις μέρες μετά την εισήγησή του Δ. Τσοβόλα για «αυτοδιάλυση» του κόμματος, η οποία και με οριακή πλειοψηφία εγκρίθηκε από την ΠΓ του ΔΗΚΚΙ.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Παρασκευή ο Δ. Τσοβόλας στην εισήγησή του προς το κορυφαίο πολιτικό όργανο του κόμματος σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Μάρτη θέτει στο περιθώριο των εξελίξεων το κόμμα του, στέλνοντας, όπως είπε, το μήνυμα «ότι πρέπει να σταματήσουμε να λειτουργούμε ως πολιτικός φορέας».

Η συγκεκριμένη πρόταση βρήκε σύμφωνους, εκτός από τον ίδιο, τους Μ. Μπακόπουλου, Τ. Ιντζέ, Γ. Παπασίμο και Γ. Ρόκκο. Με την εισήγηση του προέδρου διαφώνησαν και την καταψήφισαν οι Ηλ. Νικολόπουλος, Π. Μαντάς, Γ. Μαρκάκης και Π. Γαλατσέλης, ενώ λευκό ψήφισε ο Ν. Σαραντόπουλος.

Η ΚΕ θα αποφασίσει

Οπως όμως αναφέραμε και παραπάνω, οι διαφωνούντες σε ανακοίνωση την οποία υπογράφει και ο Ν. Σαραντόπουλος που στην ψηφοφορία της Παρασκευής ψήφισε λευκό αναφέρουν:

«Διαψεύδουμε την ύπαρξη απόφασης αναστολής της λειτουργίας του ΔΗΚΚΙ. Η Πολιτική Γραμματεία, με ψήφους πέντε, έναντι τεσσάρων όχι και ενός λευκού, κατέληξε σε πρόταση αναστολής της λειτουργίας προς την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, η οποία θα συνέλθει στις 27/03/04 στην Αθήνα, για να αποφασίσει επί του θέματος.

Οπως διαφαίνεται από δηλώσεις μελών της ΚΠΕ και τη δραστηριοποίηση του συνόλου των μελών και στελεχών αλλά και των υποψήφιων του ΔΗΚΚΙ, σ' όλη την Ελλάδα, το ΔΗΚΚΙ θα συνεχίσει την αγωνιστική του πορεία.

Τιμούμε τον πρόεδρό μας Δημήτρη Τσοβόλα και πιστεύουμε ότι από το Σάββατο θα συμβάλει στον αγώνα μας».

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Δ. Τσοβόλας, ήδη έχει προτείνει το κόμμα του να μη λάβει μέρος στις Ευρωεκλογές που έρχονται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτηριστικά είχε αναφέρει να «αποδεσμεύσουμε τα στελέχη και τα μέλη μας», τα οποία παρέπεμψε στα «κοινωνικά μετερίζια», όπου «ο καθένας μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα του».

Η τελική απόφαση, πάντως, αναμένεται να ληφθεί το ερχόμενο Σάββατο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ.

Η ΔΗΣΕΚ συνεχίζει τη δράση της

Την ίδια στιγμή η Δημοκρατική Συνδικαλιστική Ενωτική Κίνηση (ΔΗΣΕΚ) που πρόσκειται στο ΔΗΚΚΙ, με ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Από την ίδρυσή της, η ΔΗΣΕΚ αγωνίζεται για ένα Συνδικαλιστικό Κίνημα μαζικό, ταξικό, αγωνιστικό και ανεξάρτητο από κυβερνήσεις, εργοδοσίες και κόμματα.

Στη σημερινή συγκυρία οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσκολότατα προβλήματα τα οποία γίνονται δυσβάσταχτα από την πλήρη επικράτηση του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού στις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

Η λειτουργία, η δράση και οι αγώνες του λαϊκού Κινήματος μαζί με τα ταξικά συνδικάτα αποτελούν τη μόνη σίγουρη απάντηση στην ασκούμενη αντεργατική και αντιλαϊκή συνεχιζόμενη κυβερνητική πολιτική.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο ΔΗΚΚΙ, στο χώρο του οποίου έχουν ιδεολογικοπολιτική αναφορά πολλά από τα στελέχη της ΔΗΣΕΚ, δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία.

Ελπίζουμε, για το καλό του Λαϊκού Κινήματος, το ΔΗΚΚΙ να συνεχίσει την ανιδιοτελή δράση του αφού οι καθαρές αριστερές προοδευτικές φωνές όλο και λιγοστεύουν.

Η ΔΗΣΕΚ συνεχίζει τη δράση της, ολοκληρώνει την οργανωτική της συγκρότηση, ενισχύει τη μαζικότητά της και στους αγώνες μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ.

Η ΔΗΣΕΚ καλεί τα μέλη και τους φίλους της να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους σ' αυτές τις κατευθύνσεις και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία της 24ώρης απεργίας της ΓΣΕΕ στις 31.03.04».

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες βράδυ το ΔΗΚΚΙ πραγματοποίησε εκδήλωση για το Κυπριακό με τη συμμετοχή στελεχών του καθώς και εκπροσώπων κυπριακών κομμάτων κ.ά.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.00 στην εκπομπή «Προβολές» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Προεκτάσεις» μια συζήτηση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.
ΠΑΣΟΚ
Νέο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Ο Δ. Ρέππας εκλέχθηκε γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αφού συγκέντρωσε τους περισσότερους σταυρούς μετά τη χτεσινή ψηφοφορία, στην οποία πήραν μέρος οι 115 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, τις επτά θέσεις του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κάλυψαν ο Δ. Ρέππας, ο οποίος έλαβε 65 ψήφους, ο Θ. Κολιαπάνος με 43, ο Π. Κατσιλιέρης με 35, ο Μ. Καρχιμάκης με 34, η Ν. Κατσέλη με 31, ο Δ. Λιτζέρης με 28 και ο Κ. Σπηλιώπουλος με 24.

Αναπληρωματικά μέλη θα είναι η Χρ. Μανώλια, ο Μ. Στρατάκης, ο Β. Οικονόμου και ο Τ. Χωρέμης.

Χτες το μεσημέρι ψήφισε στα γραφεία της ΚΟ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και σε δήλωσή του αμέσως αμέσως μετά υποστήριξε: «Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία θα είναι η αιχμή του δόρατος της δουλιάς μας, της μάχης, τον επόμενο χρόνο».

Εκδρομή της ΠΕΔΥΕ στα Καλάβρυτα

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, καλεί τους αγωνιστές της Ειρήνης σε συμμετοχή στην εκδρομή που γίνεται στη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων την Κυριακή 28 Μάρτη. Η αναχώρηση θα γίνει από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής - πληροφορίες στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, τηλέφωνο 210.3827.303) καθημερινά 9-2 το πρωί και 6-8 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ