ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Στην ταξική πάλη η προοπτική

Και αριθμητικά αυξημένη η εμπιστοσύνη στην ταξική δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ

Από τις εργασίες του 32ου Συνέδριου της ΓΣΕΕ
Από τις εργασίες του 32ου Συνέδριου της ΓΣΕΕ
Με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στους αγώνες του αύριο, στην οργάνωση της πάλης μπροστά στη νέα αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών, οι δυνάμεις της ΔΑΣ, του ΠΑΜΕ, έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στις εργασίες του 32ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ που ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.

Απέναντι στη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής, που αποτυπώθηκε στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-«Αυτόνομη Παρέμβαση»), οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ πρόβαλαν την ανάγκη της αγωνιστικής προοπτικής, της σύγκρουσης με το κεφάλαιο, της ασυμβίβαστης ταξικής πάλης με τους αντίπαλους της εργατικής τάξης.

Στελέχη του ΠΑΜΕ, νέα παιδιά, οικοδόμοι και βιομηχανικοί εργάτες, μετέφεραν το λόγο της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, της εργατικής νεολαίας, που βρίσκει ελπίδα και απαντοχή κάτω από τις σημαίες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Ιδιαίτερη στιγμή, η εκδήλωση της Γραμματείας των Νέων του ΠΑΜΕ στο χώρο του συνεδρίου, με θέμα «Εργατική Νεολαία και Συνδικάτα» με τη συμμετοχή ξένων αντιπροσωπειών. Πλημμύρισε από εκατοντάδες νεολαίους εργάτες η αίθουσα του συνεδρίου, που λίγο πριν, μισοάδεια, «άκουγε» το κουρασμένο παραμιλητό των εκπροσώπων της υποταγής και του συμβιβασμού. Και ήταν αυτή η πιο τρανή, ζωντανή απόδειξη, σε ποια πλευρά βρίσκεται το μέλλον και το όνειρο για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Ενισχυμένη η ΔΑΣ

Με 106 ψήφους, από 98 στο προηγούμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ, η ΔΑΣ επιβεβαίωσε τη δυναμική και αγωνιστική της παρουσία στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας. Κατέγραψε και σε «αριθμούς» την αυξημένη εμπιστοσύνη που δείχνουν οι εργαζόμενοι στην ταξική δράση του ΠΑΜΕ.

Ετσι, παρά την αύξηση των αντιπροσώπων, μέρος των οποίων ήταν προϊόν αλλοίωσης των πραγματικών συσχετισμών και του εκλογικού μέτρου, οι ταξικές δυνάμεις εξέλεξαν ξανά 10 μέλη στην 45μελή διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Στους χαμένους του συνεδρίου η ΠΑΣΚΕ και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» που απώλεσαν από μία έδρα η καθεμία, τις οποίες καρπώθηκε η ΔΑΚΕ.

Στις αρχαιρεσίες του 32ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ πήραν μέρος 473 αντιπρόσωποι (436 στο προηγούμενο συνέδριο) και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 472.

Απ' αυτά η ΠΑΣΚΕ έλαβε 211 ψήφους και 21 έδρες, η ΔΑΚΕ 115 ψήφους και 11 έδρες, η ΔΑΣ 106 ψήφους και 10 έδρες, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» 29 ψήφους και 2 έδρες και η ΑΣΚΕ 11 ψήφους και 1 έδρα.

Το αποτέλεσμα αυτό αντικατοπτρίζει την κοινή πορεία των συνδικαλιστικών παρατάξεων που απαρτίζουν την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ, στη γραμμή της συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας, τη μετάγγιση δυνάμεων από τη μία παράταξη στην άλλη. Η λογική των «συγκοινωνούντων δοχείων» και τα γνωστά αλισβερίσια πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων, με αποκλειστικό στόχο το χτύπημα του ΠΑΜΕ, διαμόρφωσαν και το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ανανεωμένη κατά 30% είναι η ομάδα της ΔΑΣ, που αντιπροσωπεύει την παράταξη των ταξικών δυνάμεων στη ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, στη διοίκηση της ΓΣΕΕ από τη ΔΑΣ εκλέχτηκαν οι συνδικαλιστές: Γ. Μαυρίκος, Κ. Αρτεμίου, Ε. Ευθυμίου, Α. Ζαζόπουλος, Χρ. Κατσώτης, Β. Κουμπούρας, Θ. Κούτρας, Χρ. Σκεπετάρης, Μ. Τσαγκατάκη και Κ. Χαντζιάρας.

Αύριο, Τετάρτη, η νεοεκλεγείσα διοίκηση συνεδριάζει προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα, να εκλέξει την Εκτελεστική Επιτροπή, το Προεδρείο και τα άλλα όργανα της Συνομοσπονδίας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ
Ενταση των προσπαθειών για την οργάνωση των εργατών

Με σταθερό τον προσανατολισμό του στην ισχυροποίηση του ταξικού ρεύματος στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα του νομού για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, το Εργατικό Κέντρο της Αρτας ολοκλήρωσε τις εργασίες του απολογιστικού και προγραμματικού συνεδρίου του, την Κυριακή 21/3/04. Παράλληλα το ΕΚΑ στοχοπροσηλώνεται στη συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα και ειδικά με τη μικρομεσαία αγροτιά, καθώς ο αγροτικός τομέας στην περιοχή στήριξε και στηρίζει σε σημαντικό βαθμό την οικονομία του νομού κι επομένως κρίνεται αναγκαία η ολόπλευρη στήριξή του. Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει προετοιμασία για την απεργία της 31ης Μάρτη, που σηματοδοτεί την έναρξη δυναμικών αγώνων στις νέες συνθήκες όξυνσης της επίθεσης του κεφαλαίου. Το ΕΚΑ καλεί την εργατική τάξη της περιοχής να είναι σε ετοιμότητα για την οργάνωση συνεχών δυναμικών αγώνων. Σημειώνεται ότι από τους 40 ψηφίσαντες για το διοικητικό απολογισμό και προγραμματισμό ψήφισαν 32 υπέρ, 7 κατά και 1 λευκό.

Το συνέδριο αποφάσισε να ενταθούν οι προσπάθειες για την οργάνωση των εργαζομένων και κύρια της νεολαίας στα Σωματεία βοηθώντας στον ταξικό προσανατολισμό τους και στην ένταση της αγωνιστικότητάς τους. Απορρίπτει τις λογικές της συναίνεσης, του κοινωνικού διαλόγου, της ταξικής συνεργασίας και της εργασιακής ειρήνης, δίνοντας όλες του τις δυνάμεις για να οργανώσει την αντίσταση και την αντεπίθεση της εργατικής τάξης ενάντια στη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος. Καταδικάζει τις λογικές της μοιρολατρίας, της ηττοπάθειας δυναμώνοντας τον αγώνα για διεκδίκηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατική λαϊκής οικογένειας που εκφράζονται στο πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Θετική εκτιμήθηκε η εμπειρία που αποκτήθηκε από την καθημερινή δράση στους χώρους δουλιάς με περιοδείες, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, η οποία αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους της περιοχής. Ως θετική θεωρήθηκε ακόμα η προσφορά του ΕΚΑ στις μεγάλες κινητοποιήσεις στο εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας αλλά και στην οργάνωση των μεγάλων διαδηλώσεων ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Σημαντικά είναι τα βήματα που έγιναν στη συμμαχία με τα άλλα κοινωνικά στρώματα, τους ΕΒΕ, τη μικρομεσαία αγροτιά και άλλους λαϊκούς φορείς με ριζοσπαστικό προσανατολισμό. Το ΕΚΑ είχε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες με τα Εργατικά Κέντρα της Ηπείρου στην κατεύθυνση της κοινής δράσης και του συντονισμού τους στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή και τους εργαζόμενους. Τέλος, είχε σταθερά ανοιχτό μέτωπο με τις δυνάμεις του συμβιβασμού που οδηγούν στην υποταγή των εργαζομένων στις επιλογές του κεφαλαίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Επιφορτιζόμαστε νέες ευθύνες

Μετά το τέλος του συνεδρίου ο Γιώργος Μαυρίκος σχολιάζοντας τις εργασίας του και τα αποτελέσματα για την εκλογή νέων οργάνων υπογράμμισε: «Δώσαμε έναν άνισο αγώνα, μόνοι εναντίον όλων, με συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν τα 3 προηγούμενα χρόνια, με αλληλομετακυλίσεις ψήφων ανάμεσα σε τρεις παρατάξεις, με κοινά ψηφοδέλτια σε μια σειρά οργανώσεις και παρ' όλα αυτά αυξηθήκαμε σε ψήφους.

Από 98 ψηφοδέλτια στο προηγούμενο συνέδριο, πήραμε 106 που σημαίνει ότι 8.000 παραπάνω συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι, εμπιστεύτηκαν το ΠΑΜΕ, τη ΔΑΣ. Η σταθερότητα σε έδρες και η αύξηση σε ψήφους μας επιφορτίζει με νέες ευθύνες που σε συνδυασμό με την επίθεση της κυβέρνησης εις βάρος των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι πρέπει να ανταποκριθούμε. Επιφορτιζόμαστε με σοβαρά καθήκοντα».

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, θα αγωνιστούμε να ενώσουμε τους εργάτες μέσα στα εργοστάσια, τους κλάδους τις επιχειρήσεις σε βάση ταξική, με τα αιτήματα του ΠΑΜΕ και την αγωνιστική πλατφόρμα. Να ενισχύσουμε και να οξύνουμε την αντιπαράθεση με το κεφάλαιο και τους αντιπροσώπους του.»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ