ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ 20ής ΜΑΡΤΗ
Κλιμάκωση της πάλης και διεθνής συντονισμός

Ο Θ. Παφίλης, γγ της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, μιλάει για την κινητοποίηση του Σαββάτου 20 του Μάρτη στις 11 π.μ. στα Προπύλαια

Το αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ μαζί με πάνω από 40 μαζικούς φορείς το Σάββατο 20 του Μάρτη, στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση της πάλης των λαών σε παγκόσμιο επίπεδο κατά της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης και είναι ένα βήμα για τον παραπέρα συντονισμό του αγώνα τους.

Ο Θ. Παφίλης, γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, απαντάει στα ερωτήματα που του θέσαμε με αφορμή αυτή την κινητοποίηση. Οπως τονίζει, είναι σημαντικό το διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα να συνενώσει τον αγώνα του με τα άλλα κοινωνικά κινήματα γιατί ο αγώνας είναι κοινός και γιατί αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα στην ΕΕ, προωθούνται νέα μέτρα κατά των εργαζομένων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης. Επίσης, σημειώνει ότι γεγονότα όπως η σφαγή στη Μαδρίτη θα αξιοποιηθούν για τη νομιμοποίηση νέων επεμβάσεων, νέων αυταρχικών και κατασταλτικών μέτρων και, παράλληλα, θα επιχειρηθεί να δοθεί νέο άλλοθι στον ιμπεριαλισμό.

Η ΕΕΔΥΕ, τονίζει ο Θ. Παφίλης, καλεί τον προοδευτικό, φιλειρηνικό λαό μας, όλους όσοι αρνούνται να συνταχθούν με την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και αυτούς που την υπηρετούν, σ' ένα μεγάλο μέτωπο με σαφή αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι το μήνυμα του συλλαλητηρίου της 20ής του Μάρτη στα Προπύλαια, που απευθύνεται στο σύνολο του λαού μας. Ας παρακολουθήσουμε ολόκληρη τη συζήτηση.


-- Η 20ή του Μάρτη έχει κηρυχτεί από το ΠΣΕ Μέρα Αντίστασης στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό. Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας;

-- Στις 20 του Μάρτη συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επίθεση κατά του Ιράκ και 5 χρόνια από τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης μαζί με άλλες έξι Διεθνείς Οργανώσεις -Αφροασιατική Οργάνωση Αλληλεγγύης (AAPSO), Διεθνής Ομοσπονδία Δημοκρατών Νομικών (IADL), Οργάνωση Αλληλεγγύης των λαών Αφρικής, Ασίας, Λατινικής Αμερικής (OSPAAAL), Διεθνής Ομοσπονδία Δημοκρατικών Γυναικών (WIDF), Παγκόσμια Οργάνωση Δημοκρατικών Νεολαίων (WFDY-ΠΟΔΝ) και Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU-ΠΣΟ) - καλεί σε κινητοποιήσεις σε όλον τον κόσμο με στόχο το δυνάμωμα του αγώνα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της κατοχής του Ιράκ. Για δυνάμωμα του αγώνα για την ελευθερία και την κοινωνική πρόοδο.

Ιδιαίτερα για το Ιράκ απαιτούν τον άμεσο τερματισμό της κατοχής και την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων. Απορρίπτουν οποιαδήποτε ξένη επέμβαση και τις προσπάθειες για διαμελισμό της χώρας. Εκφράζουν την υποστήριξή τους στην αντίσταση του ιρακινού λαού κατά της ξένης κατοχής. Υποστηρίζουν πως ο ιρακινός λαός είναι ο μόνος αρμόδιος να δώσει λύση στα προβλήματά του σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα.


Η πρωτοβουλία των 7 διεθνών οργανώσεων από αυτή την άποψη επιχειρεί να δώσει συνέχεια και να κλιμακώσει σε παγκόσμιο επίπεδο την πάλη των λαών κατά της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης και το συντονισμό του αγώνα.

Καταδίκη της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας

-- Το διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στις σημερινές συνθήκες τι ρόλο μπορεί να παίξει και πώς μπορεί να παρέμβει στις διεθνείς εξελίξεις;

-- Η ανάγκη νέας ανόδου του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος είναι άμεση και επιτακτική γιατί παρά τη διαφαινόμενη ύφεση προωθούνται τα σχέδια επεμβάσεων και επιθέσεων κατά της Κούβας, της ΛΔ της Κορέας, της Συρίας κλπ. Συνεχίζεται ο σφαγιασμός του παλαιστινιακού λαού.

Οι δέκα «παράξενες» εκρήξεις που στοίχισαν τη ζωή εκατοντάδων αθώων ανθρώπων στη Μαδρίτη γεννούν τεράστια ερωτήματα και προοιωνίζονται ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Παίρνοντας υπόψη τη συσσωρευμένη εμπειρία που υπάρχει μετά τις 11 του Σεπτέμβρη, καθώς επίσης και από άλλες «τρομοκρατικές» ενέργειες, για τις οποίες δεν υπήρξαν ποτέ καθαρές απαντήσεις, φαίνεται πως θα αξιοποιηθούν για τη νομιμοποίηση νέων επεμβάσεων, νέων αυταρχικών και κατασταλτικών μέτρων. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί να δοθεί νέο άλλοθι στον ιμπεριαλισμό και ίσως προωθηθεί νέα συσπείρωση των ιμπεριαλιστικών κρατών ενόψει της αναζωπύρωσης της τρομοκρατίας. Σε μια περίοδο που έχουν καταρρεύσει όλα τα προσχήματα των ιμπεριαλιστικών για τον πόλεμο κατά του Ιράκ, με τέτοια γεγονότα θα επιχειρηθεί ο αποπροσανατολισμός των λαών. Το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στις 20 του Μάρτη πρέπει με σαφήνεια και χωρίς υπεκφυγές να έχει ως κεντρικό του σύνθημα την καταδίκη της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας κατά λαών και χωρών.

Είναι επίσης σημαντικό το διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα να συνενώσει τον αγώνα του με τα άλλα κοινωνικά κινήματα γιατί ο αγώνας είναι κοινός και γιατί αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα στην ΕΕ, προωθούνται νέα μέτρα κατά των εργαζομένων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Ενα τέτοιο ενιαίο μέτωπο μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην άνοδο των αγώνων με κατεύθυνση την αναχαίτιση και ανατροπή της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης.

-- Στα πλαίσια αυτά η ΕΕΔΥΕ καλεί σε συλλαλητήριο το Σάββατο 20 του Μάρτη στις 11 π.μ. στα Προπύλαια. Η κινητοποίηση αυτή σε ποια κατάσταση βρίσκει το φιλειρηνικό- αντιπολεμικό κίνημα στην Ελλάδα;

-- Στις 7 του Μάρτη άλλαξε η κυβέρνηση στην Ελλάδα αλλά η πολιτική ευθυγράμμιση με τα επιθετικά σχέδια και την ιμπεριαλιστική πολιτική παραμένει η ίδια. Η ΝΔ στήριξε την εξωτερική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως θα στηρίξει την εξωτερική πολιτική της ΝΔ, η οποία κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Οι αγωνιστές της ειρήνης, ο λαός μας δεν πρέπει να έχει καμιά αυταπάτη. Καμιά ανοχή, καμιά συναίνεση. Το Κυπριακό οδηγείται με εκβιασμούς σε «λύση» σε βάρος του συνόλου του λαού της Κύπρου. Η κυβέρνηση βεβαιώνει πως θα κινηθεί στα πλαίσια της νέας ιμπεριαλιστικής και ΝΑΤΟικής τάξης. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καλλιεργούν συναινετικό κλίμα για να αποδεχτεί ο λαός μας αυτή την πολιτική. Οι δυνάμεις του Κοινωνικού Φόρουμ επιλέγουν το συμβιβασμό και συνεργάζονται συχνά σε αυτή την πολιτική γραμμή. Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον προοδευτικό φιλειρηνικό λαό μας σ' ένα μεγάλο μέτωπο με σαφή αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Με σαφείς στόχους κατά των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που ετοιμάζουν νέο μακελειό για τους λαούς.

Σημειώνει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει το φιλειρηνικό κίνημα να γίνει όχημα ή πλυντήριο πολιτικών δυνάμεων που ευλόγησαν τα όπλα των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Το Σάββατο στις 20 του Μάρτη στα Προπύλαια πρέπει να δοθεί η απάντηση και να εκφραστεί η αδούλωτη και ανυπότακτη λαϊκή δυναμική, που δε φυλακίζεται στη «νέα τάξη» των ΗΠΑ και της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αρνηση στην υποταγή

-- Ποιο είναι το μήνυμα του καλέσματος για την κινητοποίηση της 20ής του Μάρτη και σε ποιους απευθύνεται;

-- Από αυτή την άποψη το μήνυμα στις 20 του Μάρτη στα Προπύλαια απευθύνεται στο σύνολο του λαού μας που αρνείται να συνταχθεί με την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και αυτούς που την υπηρετούν. Καλούμε όλους εκείνους που ανεξάρτητα από τη συγκυριακή πολιτική τους τοποθέτηση αντιλαμβάνονται πως πρέπει να μπει φραγμός στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Αυτούς που συμπαραστέκονται στον ιρακινό και άλλους λαούς που αγωνίζονται. Αυτούς που πιστεύουν πως η Ελλάδα δεν πρέπει να συμμετέχει στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Αυτούς που θεωρούν απαράδεκτη την παρουσία ελληνικού στρατού σε κατοχικές δυνάμεις. Απευθυνόμαστε στο λαό μας που αγωνίζεται για μια άλλη πολιτική προοπτική, ειρήνης, φιλίας, αλληλεγγύης με τους λαούς, σε έναν κόσμο που θα στηρίζεται σε αυτές τις αρχές και δε θα κινείται με γνώμονα τα κέρδη της ολιγαρχίας και την εκμετάλλευση των λαών.


Κ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ