ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Ντοκουμέντο

Στενή οικονομική και πολιτική σχέση μεταξύ του National Endowment for Democracy (NED), ιδρύματος που σχετίζεται με το Κογκρέσο - εννοείται Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς και θεωρείται βραχίονας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - με την οργάνωση Sumate, που ουσιαστικά οργάνωσε το δημοψήφισμα για λογαριασμό της αντιπολίτευσης. Το ντοκουμέντο αναλύει τη χρηματοδότηση που δόθηκε στη Sumate στις 12 Σεπτέμβρη το 2003, με το ποσό των 53.400 αμερικανικών δολαρίων και σκοπό την «εκλογική εκπαίδευση» για το δημοψήφισμα - αποπομπή του Τσάβες.

Υπογραμμίζει, επίσης, την πρόθεση της Sumate να συνεργαστεί με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, στην ανάπτυξη εκλογικού υλικού για την εκπαίδευση του λαού, σχετικά με τη διαδικασία της συγκέντρωσης υπογραφών, χρησιμοποιώντας την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τον Τύπο, τη δημιουργία «επιτροπής συμβούλων», αποτελούμενης από εκπροσώπους διάφορων περιφερειών της χώρας, για να σιγουρευτεί η αποτελεσματικότητα των υλικών που παρέλαβαν κάτω από τις οδηγίες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα στοιχεία, που αποδεικνύουν τη σχέση NED-Sumate, αναφέρουν συνεχή επικοινωνία και επαφή μεταξύ των δύο πλευρών, με κοινό σκοπό να «αποκατασταθεί η δημοκρατία», καθώς και την άμεση σχέση μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, με τις ΗΠΑ, φυσικά, να είναι ο κύριος «επενδυτής στην εκστρατεία αποσταθεροποίησης».

Τέλος, αναφέρουν ότι η «συμφωνία» είναι σε ισχύ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2004. Επίσης, αποδεικνύεται ότι περισσότερα από 800.000 δολάρια έχουν χορηγηθεί προς τις διάφορες οργανώσεις της «αντιπολίτευσης» - ξεχωρίζει το συνδικάτο CTV, Ιδρυμα Τύπος και Κοινωνία, Αγροτική Δράση, Αρχηγία και Οραμα, τα μέλη των οποίων υποστηρίζουν το πραξικόπημα του Απρίλη του 2002 κ.ά. - από τα τέλη του 2003. Χωρίς κανείς να αναφέρει και τις χρηματοδοτήσεις από άλλα αμερικανικά «ιδρύματα για την προώθηση της Δημοκρατίας», ακόμη και από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών AFL - CIO!

Μπορεί κανείς να τα βρει στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.venezuelafoia.info


Χρ.Μ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ