ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
Δυναμικό «ΟΧΙ» στον ιμπεριαλισμό και την τρομο-υστερία

Αποψη απο την χθεσινή, μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια
Αποψη απο την χθεσινή, μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια
Το αντίπαλο δέος του ιμπεριαλισμού, η δύναμη των λαών που αντιστέκονται στη «νέα τάξη», έδωσε χθες δυναμικό και αποφασιστικό «παρών» στους δρόμους της Αθήνας. Διατράνωσε στην αμερικανική πρεσβεία, όπου κατέληξε η εντυπωσιακή συγκέντρωση και πορεια που ξεκίνησε στις 11 το πρωί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, ότι τα ιμπεριαλιστικά σχέδια δεν είναι αήττητα. Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Ε. Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και μίλησε ο Θ. Παφίλης, γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

Πολλές χιλιάδες λαού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και πλήθους μαζικών οργανώσεων και κινήσεων στην Αθήνα, αλλά και σε δεκάδες πόλεις όλης της Ελλάδας. Η χθεσινή μέρα, 20 Μάρτη, είχε κηρυχτεί από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) ως Μέρα Αντίστασης στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, καθώς και αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους λαούς, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου μετά την εγκληματική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ και πέντε χρόνων μετά τις φονικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Την ίδια ώρα, που η ιμπεριαλιστική κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν συνεχίζεται, αλλά και η αντίσταση του ιρακινού λαού ενισχύεται. Την ώρα που η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας εδραιώνεται με το αίμα των λαών, αλλά και με τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Την ώρα, που το εμπάργκο και οι απειλές κατά της Κούβας, της ΛΔ Κορέας και άλλων χωρών εντείνονται και άλλοι πόλεμοι προετοιμάζονται.

Την ίδια ώρα, που ο «αντιτρομοκρατικός πόλεμος», που κήρυξε ο Μπους με πρόσχημα το φάντασμα της τρομοκρατίας, επεκτείνεται στη Μεσόγειο και όλη την Ευρώπη. Την ίδια ώρα, που οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας μετατρέπονται σε ΝΑΤΟική στρατιωτική επιχείρηση νεοταξικού χαρακτήρα.

Την ώρα αυτή, πλήθος λαού βγήκε στους δρόμους, διατρανώνοντας το ΟΧΙ στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό που τον γεννάει και εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους λαούς, δίνοντας ταυτόχρονα μια δυναμική απάντηση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στην τρομο-υστερία, που καλλιεργείται στη χώρα μας.

Η συγκέντρωση αποτέλεσε βήμα καταγγελίας των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, που επιδιώκουν να επιβάλουν ουσιαστικά στρατιωτική κατοχή στη Μεσόγειο, αλλά και της κυβέρνησης της ΝΔ, που, σε πλήρη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ, παραδίδει την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους. Ταυτόχρονα, αποτέλεσε κάλεσμα προς όλο τον ελληνικό λαό να αντιταχθεί με όλους τους τρόπους στη νέα τρομοκρατική επιχείρηση των ιμπεριαλιστών, που, εκτός των άλλων, θέλει να προετοιμάσει το έδαφος για νέες επιθέσεις κατά λαών και χωρών και να κάμψει τους φιλειρηνικούς, αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες. Κάλεσμα για αγωνιστική απάντηση στην τρομο-υστερία, που οι ιμπεριαλιστικοί κύκλοι και τα φερέφωνά τους επιχειρούν να επιβάλουν.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία:

- ΕΞΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΧΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ.

- ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ.

- ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.

- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚ, ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΛΑΟΥΣ.

- Η ΛΑΪΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΔΕ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ