ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Θεριεύει η καταστολή

Τρομο-υστερία και νέα μέτρα κρατικού αυταρχισμού στο όνομα αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας»

Και θωρακισμένα ερπυστριοφόρα στη διάθεση της αστυνομίας, για την... αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Στο Λονδίνο, φυσικά!...

Associated Press

Και θωρακισμένα ερπυστριοφόρα στη διάθεση της αστυνομίας, για την... αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Στο Λονδίνο, φυσικά!...
Το χτύπημα την 11η Μάρτη στη Μαδρίτη και ο θάνατος εκατοντάδων αθώων χρησιμοποιήθηκε - όπως κάθε τέτοια επίθεση - από την άρχουσα τάξη για να καλλιεργήσει τρομο-υστερία. Και μέσα στην αναμπουμπούλα να προτείνει ή και να προωθήσει σειρά νέων αντιδημοκρατικών μέτρων, που εξ ορισμού στρέφονται εναντίον του λαϊκού κινήματος. Π.χ. συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών, ακόμη και ευαίσθητων δεδομένων, μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας. Απρόσκοπτη δράση των διωκτικών μηχανισμών σε όλο το έδαφος της ΕΕ. Αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών (π.χ. βιομετρία) για καλύτερη παρακολούθηση των υπηκόων της Ευρωζώνης και πολλά ακόμα.

Επισήμως και αρμοδίως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης συγκλήθηκε εκτάκτως την Παρασκευή και αποφάσισε:

- Διορισμό «ειδικού συντονιστή ασφαλείας» στην ΕΕ για την προώθηση της «συνεργασίας» μεταξύ των κρατών - μελών, τρίτων χωρών και του ΟΗΕ.

- Ενισχυμένη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών και των αρχών ασφαλείας, με άμεσα πρακτικά μέτρα. Π.χ. συχνές επαφές των αρχηγών αστυνομίας και αναβάθμιση του ρόλου της Europol και της Eurojust στην ανάλυση πληροφοριών. Σημειώστε ότι η πρόταση του Βέλγου πρωθυπουργού να δημιουργηθεί κοινή ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών, υποστηρίζεται ήδη από την ολλανδική και αυστριακή κυβέρνηση. Σημειώστε, επίσης, ότι μόλις πριν μερικές μέρες (στις 9/3) ακόμα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώριζε ότι «η Europol εξακολουθεί να συγκεντρώνει εξουσίες και επιχειρησιακές δυνατότητες που ξεφεύγουν από κάθε δημοκρατικό και δικαιοδοτικό έλεγχο τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Κι, όμως, το Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών κινείται για την «αναβάθμιση» της προαναφερόμενης - τουλάχιστον - ανεξέλεγκτης υπηρεσίας.

- Προώθηση ενός αναθεωρημένου στρατηγικού σχεδίου αντιτρομοκρατικής δράσης και κατάρτιση οδηγιών δράσης των κατασταλτικών μηχανισμών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η βελγική κυβέρνηση προτείνει αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε οι υπηρεσίες ασφαλείας να δρουν χωρίς περιορισμούς συνόρων.

«Και με στρατιωτικά μέσα...»

Θυμίζουμε εδώ ότι πριν μερικές μέρες, η Κομισιόν πρότεινε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που συνέρχονται στις 25-26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες (στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) την υιοθέτηση μιας «Διακήρυξης Αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών -μελών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στο σχέδιο αυτής της διακήρυξης αναφέρεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη - μέλη της θα δρουν από κοινού σε πνεύμα αλληλεγγύης, εάν ένα κράτος - μέλος πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης». Και προστίθεται ότι «η Ενωση θα κινητοποιεί όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς, με πρωταρχικό στόχο την πρόληψη τρομοκρατικής απειλής στο έδαφος των κρατών - μελών και την προστασία των δημοκρατικών θεσμών και των πληθυσμών από κάθε τρομοκρατική επίθεση». Η Κομισιόν προτείνει να υπογραφεί η «Διακήρυξη» από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ και τον Ρομάνο Πρόντι.

Τι σημαίνει πρακτικά η «Διακήρυξη»; Την Πέμπτη οι πρεσβευτές των κρατών - μελών της ΕΕ ομόφωνα ενέκριναν να προωθηθεί το θέμα της «ρήτρας αλληλεγγύης», η οποία υπάρχει και στο προσχέδιο του ευρωπαϊκού Συντάγματος. Με τη ρήτρα αυτή προβλέπεται ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ δείχνουν την αλληλεγγύη τους - και με μέσα στρατιωτικά - όταν εκδηλωθεί μια τρομοκρατική επίθεση στο χώρο της ΕΕ.

Παράλληλα, προωθείται και η σύσταση θέσης Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα τρομοκρατίας. Θα είναι υψηλόβαθμος αξιωματούχος και θα υπάγεται ιεραρχικά στον ανώτατο αντιπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), τον γνωστό για τις «φιλειρηνικές» του θέσεις Χαβιέ Σολάνα. Και αυτό το θέμα θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Εντύπωση, επίσης, προκαλούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Ο αξιωματούχος τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ενός διεθνούς «σώματος αφοπλισμού», το οποίο θα διαπιστώνει αν μια χώρα έχει όπλα μαζικής καταστροφής. Πρότεινε, επίσης, τη σύσταση «σώματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων», που θα ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παραβιάσεις από τις «αιμοσταγείς δικτατορίες» των οποίων η διατήρηση στην εξουσία θα κρίνεται απαράδεκτη...

Ποιους αφορούν

Ολα αυτά τα νέα μέτρα που προτείνουν δεν καταπολεμούν τη λεγόμενη τρομοκρατία (κάθε άλλο). Δεν έχουν στο στόχαστρό τους ούτε ορισμένους μόνο φανατισμένους μουλάδες, ούτε ολίγους αιμοσταγείς εθνικιστές. Η εμπειρία δείχνει ότι κάτω από το μεγεθυντικό φακό των κατασταλτικών μηχανισμών μπαίνει το λαϊκό κίνημα που μπορεί να φτάσει έως και την απαγόρευση δράσης ακόμα και πολιτικών κομμάτων όπως το βασκικό «Ερι Μπατασούνα».

Από τέτοια μέτρα υποφέρουν όλοι όσοι κριθούν «επικίνδυνοι» με βάση μέτρα και σταθμά που η άρχουσα τάξη ορίζει. Ετσι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών φωτογραφίζει και βαφτίζει «τρομοκράτες» όσους διαδηλώνουν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ενας τυχαίος Ελληνας καθηγητής υποβάλλεται σε ανάκριση σε αμερικανικό αεροδρόμιο. Και ένας άτυχος Ελληνας φοιτητής φυλακίζεται για μέρες σε βρετανικό κρατητήριο.

Επιπλέον, ακούγεται τουλάχιστον παράξενο όλοι αυτοί οι μεγαλοσχήμονες που αποδέχονται την καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων στην ΕΕ (την απαγόρευση χρήσης της ρωσικής γλώσσας από τη ρωσική μειονότητα των βαλτικών χωρών, την απαγόρευση χρήσης κομμουνιστικών συμβόλων π.χ. στην Ουγγαρία, την απαγόρευση σε κομμουνιστές να πάρουν μέρος στις επερχόμενες Ευρωεκλογές π.χ. στη Λετονία), που αποδέχονται δηλαδή στην πράξη τη φίμωση και την τρομοκράτηση μεγάλων ομάδων πληθυσμού της Ευρώπης, τώρα δήθεν να κόπτονται για το πώς θα μας προστατέψουν από τα χειρότερα. Οι λύκοι δε φυλούν τα πρόβατα...


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ