ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάρτη 2004
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φωνές γυναικών

Στέλλα Γαδέδη
Στέλλα Γαδέδη
Ενα μουσικό ψηφιδωτό, σμιλεμένο κομμάτι - κομμάτι από πολύμορφες, ποικιλόμορφες ερμηνείες, αποτελεί το 6ο αφιέρωμα «Γυναικείες Φωνές», που πραγματοποιείται στις «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210 9270628). Μια «συνάντηση», που ξεκίνησε προχτές και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Απρίλη, κομίζοντας «αρώματα» από διάφορους πολιτισμούς και περιόδους. Το φετινό αφιέρωμα, όπως και τα προηγούμενα, χωρίζεται σε δύο άξονες: ο πρώτος αφορά στη μουσική παράδοση του τόπου μας και άλλων χωρών της Μεσογείου, της Ανατολής, της Λ. Αμερικής και ο δεύτερος αφορά στην έντεχνη μουσική, τον αυτοσχεδιασμό, το λόγο και το θέατρο. Ενας καταιγισμός γυναικείων παρουσιών, διαφορετικών καταβολών και τάσεων, θα δώσουν με τη φωνή τους, έκφραση, χρώμα, και αίσθηση στις 16 συνολικά βραδιές, στις «Φωνές».

Η αρχή έγινε προχτές με την εξαιρετική ερμηνεύτρια Κλαούντια Ντελ Μερ και συνεχίστηκε χτες με τη νέα τραγουδοποιό Σεμέλη Ταγαρά, ενώ σήμερα η ηθοποιός Κερασία Σαμαρά παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Αδεια ποδηλάτου» (επιστολές ανώνυμων, σχόλια, ειδήσεις και τραγούδια από την εικοσαετία 1946-1966, μνήμες που ζωντανεύουν εικόνες της εποχής). Μουσική επιμέλεια και σκηνοθεσία Βασίλης Νικολαΐδης.

Μεταξύ άλλων το κοινό θα έχει την ευκαιρία ν' ακούσει την αυθεντική φωνή της Ευλαμπίας Νικολαΐδου από τον Πόντο, τραγούδια των γυναικών της Δράμας, περσική κλασική και παραδοσιακή μουσική, αναγεννησιακά τραγούδια της Ισπανίας, τραγούδια αγάπης ελληνικά και τούρκικα κ.ά.

Αύριο, τραγουδά η Αλεξάνδρα παίζοντας τον ταμπουρά της, ενώ την Τρίτη η Φένια Παπαδόδημα ζωντανεύει το ταξίδι του νερού, αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε μουσικές εμπνευσμένες από την ινδική, την αφρικάνικη και την ελληνική παράδοση και με κείμενα από την «Οδύσσεια» και τις Ορφικές επικλήσεις στα αρχαία και στα νέα ελληνικά. Συμμετέχουν: Μάρκος Δαμιανός: σιτάρ, μπανσούρι, τάμπλα, Γιώργος Φασόλης: κρουστά, Κορίνα Παπαδόδημα: βιολί. Ειδική συμμετοχή: Γιώργος Παλαμιώτης, μπάσο, γκόνι (αφρικάνικη άρπα) κ.ά.

Ακολουθούν: 24/3 το πρόγραμμα «SEYRAN» από επτά γυναίκες, που σεργιανίζουν με μουσική και τραγούδια, ελληνικά και τούρκικα, στους μαχαλάδες της αγάπης. Συμμετέχουν: Ροδή Τουμουρζούκ Γκιούλ: τραγούδι, Μαρία Παπαπετροπούλου: σάζι, Κλεοπάτρα Βάγια: σάζι, φωνή, Μαρία Κατελανάκη: ούτι, φωνή, Jamie Smith: βιολί, Μαρία Σταύρακα: τραγούδι, κρουστά, Λουκία Κωνσταντάτου: κανονάκι, τραγούδι. 25/3 «Το χαμόγελο της Γιαγιάς» από την ηθοποιό Μάνια Παπαδημητρίου. Ενα χαμόγελο σχολιάζει την ιστορία μιας ελληνικής οικογένειας από την 10ετία του '60 μέχρι σήμερα - ένα μικρό θέαμα για ένα μουσικό και έναν ηθοποιό με παρλάτες που έχει γράψει η Μάνια Παπαδημητρίου και τραγούδια των Γιαννίδη, Αττίκ, Σουγιούλ, Μυρογιάννη, Σπάρτακου. Στο πιάνο ο Διονύσης Μαλούχος. Παίζει και τραγουδάει η Μ. Παπαδημητρίου. 26/3 «Θα πυροβολήσω το φεγγάρι» - μουσική συνομιλία της Γεωργίας Συλλαίου (φωνή) και της Εύης Καζαντζή (τσέλο). 27/3 Τάνγκο και μπλουζ από την Ειρήνη Δασκαλάκη και τη Σοφία Νοητή. Στο πιάνο συνοδεύουν οι: Θωμάς Κοντογιώργης και Αλέκος Ορφανός. 28/3 Στο πρώτο μέρος ερμηνείες από την Ευλαμπία Νικολαΐδου, με τη συνοδεία του σπουδαίου λυράρη Γιώργου Αμαραντίδη. Στο δεύτερο μέρος το πενταμελές σχήμα «Τσέτα» θα παρουσιάσει μερικά από τα τραγούδια των ντόπιων χωριών της Δράμας. Τραγουδούν η Κατερίνα Κωνσταντίνου και η Μαρώ Καβαλιέρου, Αλέξης Παρτινούδης: μακεδονική λύρα, Χαρίτων Χαριτωνίτης: γκάιντα, Αλέκος Σταματόπουλος: κρουστά. 29/3 (W) RIGHTFUL Δικαίωμα στη γραφή - ένα μάθημα δημιουργικής γραφής με γυναίκες. 30/3 Η Βρετανίδα συνθέτρια Helen Chadwick σε μια σόλο παράσταση, φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς και τραγούδια με τη Μαριάννα Λύρα. 31/3 «Καθώς ο Χρόνος φεύγει» με τη Στέλλα Γαδέδη. 1/4 «Ιστορίες των ονομάτων» μέσα από τραγούδια πολύ παλιά και παλιά με τους Μάρθα Φριντζήλα (φωνή), Κλέων Αντωνίου (κιθάρα, κρουστά), Βασίλη Μαντζούκη (κιθάρα, κρουστά), Αντώνη Μαράτο (ούτι, μπάσο), Παναγιώτη Τσεβά (ακορντεόν, πιάνο) και Στέφανο Φίλο (βιολί). 2/4 αναγεννησιακά τραγούδια της Ισπανίας σεφαραδίτικα και τραγούδια από τη ζωντανή παράδοση της Βαλένθια με την Mara Aranda (φωνή, κρουστά, trompa marina, tanpura). Μαζί της οι Efren Lopez (viola de roda, guitarro, ούτι, περσικό σαντούρι, σάζι, μεσαιωνικό λαούτο, citola, trompa marina, κρουστά) Ralf Eickmeier (rabel - μεσαιωνική λύρα, πολίτικη λύρα, βιολί, αναγεννησιακές φλογέρες, κρουστά), Χρήστος Παπάς (νέι, καβάλ, φλογέρα, αναγεννησιακές φλογέρες). 3/4 Ξενάγηση στην κλασική, παραδοσιακή αλλά και πιο σύγχρονη ιρανική μουσική από τη Mamak Khadem (τραγούδι) και τον Seyyed Hamid Saeedi Niasar (santur, tonbak, daf, setar, τραγούδι).


«Αρωμα» Αιγυπτιωτών δημιουργών

Κατερίνα Παπακωνσταντίνου - Δημήτρης Τσεκούρας
Κατερίνα Παπακωνσταντίνου - Δημήτρης Τσεκούρας
Ηταν η αγάπη τους για το καλό τραγούδι, που τους έκανε να συναντηθούν πριν κάποια χρόνια. Αυτή η ίδια αγάπη για τη μουσική δημιουργία, που «μοσχοβολά» και προσφέρει συγκινήσεις, είναι ο κοινός «τόπος» και της νέας συνάντησης της Κατερίνας Παπακωνσταντίνου και του Δημήτρη Τσεκούρα, στη σκηνή αλλά και στη δισκογραφία. Οι δύο νέοι καλλιτέχνες, που έκαναν το ντεμπούτο τους στον κόσμο της δισκογραφίας το 1998 με το δίσκο «Κοινό Μυστικό» και έχουν μοιραστεί αρκετές φορές την ίδια σκηνή, «ξεδιπλώνουν» ένα γοητευτικό πρόγραμμα, στο «Οξυγόνο Live» (Βούρβαχη και Κορυζή 4, Ν. Κόσμος, τηλ. 210.9240.740).

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν και αυτή τη βδομάδα, την Παρασκευή και το Σάββατο (26,27/3), περιλαμβάνει κάποια από τα μαγικά τραγούδια, που μας έχουν χαρίσει οι γεννημένοι στην Αίγυπτο Ελληνες δημιουργοί: Μάνος Λοΐζος, Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Αρης Δαρβαράκης, Κώστας Φέρρης και ο Αττίκ, ενώ παρούσα είναι και η ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού Κωνσταντίνου Καβάφη. «Συνοδοιπόρος» τους σε αυτό το μελωδικό ταξίδι είναι ο Αιγυπτιώτης, πρωτοεμφανιζόμενος συνθέτης, Νικήτας Βοστάνης, του οποίου ακούγονται και δύο έργα, το ορχηστρικό «Σάτμπι» και ένα τραγούδι, σε στίχους του Δ. Τσεκούρα.

«Ο μουσικός λόγος των Ελλήνων δημιουργών που γεννήθηκαν στην Αίγυπτο είναι ιδιαίτερος», λέει η Κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας πως «η μουσική τους είναι γεμάτη μελωδίες και έχει ψυχή. Τα έργα που έχουν δώσει είναι υπέροχα και πάντα μας συγκινούσαν».

«Το αφιέρωμα στους Αιγυπτιώτες δημιουργούς ξεκίνησε από την αγάπη μας στο έργο τους», αναφέρει ο Δ. Τσεκούρας, υπογραμμίζοντας πως «τώρα έχουμε την ευκαιρία να πούμε και τραγούδια τους που δεν είχαμε ερμηνεύσει στο παρελθόν». Ανάμεσά τους είναι και τα τραγούδια του Αττίκ που οι δύο καλλιτέχνες παρουσιάζουν για πρώτη φορά. Σημειώνουν δε, πως «ήταν δύσκολη η επιλογή του υλικού, καθώς είναι και μεγάλο και σπουδαίο».

Σε μια περίοδο που το «ελληνικό τραγούδι έχει μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ» (Δ. Τσεκούρας) οι δύο καλλιτέχνες επιμένουν να δημιουργούν «στην άλλη όχθη». Εξάλλου, όπως λέει ο Δ. Τσεκούρας «παράλληλα με το κακό υπάρχει και το καλό. Είναι άλλη η δουλιά αυτών που υπηρετούν το "σούπερ μάρκετ" και άλλη η δική μας. Και δεν είναι καθόλου κακή η διαχωριστική γραμμή. Είμαι ενάντια στη λογική που τα θέλει όλα mainstream». «Οσο δύσκολο είναι αυτό που κάνουμε, τόσο είναι και ελκυστικό» αναφέρει η Κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνοντας πως «άπαξ και ασχοληθείς με τη μουσική, που είναι τρόπος έκφρασης και ζωής, δεν μπορείς να σταματήσεις. Δε γυρίζεις πίσω, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα».

Εκτός από τις εμφανίσεις τους, οι δύο καλλιτέχνες ετοιμάζουν και τις νέες δισκογραφικές τους δουλιές. Η Κ. Παπακωνσταντίνου ένα CD με τραγούδια των Μαχαιρίτσα, Μάνου, Ζιώγαλα, Μιτζέλου κ.ά. και ο Δ. Τσεκούρας ένα CD σινγκλ με τραγούδια δικά του και άλλων δημιουργών. Ο ίδιος υπογράφει την ενορχήστρωση των τραγουδιών του δίσκου της Κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς και την επιμέλεια παραγωγής του δίσκου του Ν. Βοστάνη, με ερμηνευτές τους Δ. Τσεκούρα, Κ. Παπακωνσταντίνου, Κ. Μάντζιο, Αφ. Ραζέλη, Ειρ. Χαρίδου, Πίτσα Παπαδοπούλου.


Ρ.Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ