ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 8 Μάρτη 2004 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα ... «χόμπιτ» και τα κέρδη

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα το γεγονός ότι η Ακαδημία κατάφερε να κοιτάξει "πίσω" από τα ξωτικά, τους μάγους και τα χόμπιτ και να βραβεύσει μια ταινία φαντασίας», δήλωσε ο σκηνοθέτης της τριλογίας του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» Πίτερ Τζάκσον, παραλαμβάνοντας προσφάτως τα 11 «Οσκαρ» που απονεμήθηκαν στο τρίτο μέρος του «πονήματός» του με το συμπληρωματικό τίτλο «Η επιστροφή του βασιλιά».

Εκτός, όμως, από το ...«βασιλιά», οι ήρωες της τριλογίας, τα ξωτικά, οι μάγοι και τα χόμπιτ, κατάφεραν να «επιστρέψουν» και την παραγωγό εταιρία της ταινίας, την «Time Warner», στην κερδοφορία. Ετσι, η εταιρία, η μεγαλύτερη «αλυσίδα» ΜΜΕ στον κόσμο, πανηγύρισε περισσότερο από τον σκηνοθέτη τη βράβευση και τα έσοδα από τα ταμεία, αφού την «έβγαλαν» από τις μεγάλες οικονομικές ζημιές του 2002. Σε αυτό βοήθησαν και οι καλωδιακές υπηρεσίες του ομίλου.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό για το πώς αντιμετωπίζει τον όποιο «ελεύθερο χρόνο» έχει απομείνει στην εργατική τάξη: Ως μια ακόμη «πηγή» κερδοφορίας. Τόσης, μάλιστα, κερδοφορίας, που τα κέρδη της λεγόμενης «βιομηχανίας του ελεύθερου χρόνου» στις ΗΠΑ ξεπέρασαν ακόμη και αυτά των εταιριών πληροφορικής και υπολείπεται μόνο της βιομηχανίας όπλων!

Για την «Time Warner» και τα άλλα «μεγαθήρια» του είδους, ο κινηματογράφος και εν γένει τα οπτικοακουστικά απέχουν μακράν από κάθε οπτική καλλιτεχνικής δημιουργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ταινίες «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» και το «Μάτριξ», αλλά και η καλωδιακή μονάδα του ομίλου - λόγω της υψηλής ζήτησης προϊόντων ψηφιακής τηλεόρασης όπως βίντεο «κατ' επιλογήν» και «ευρυζωνικό» Ιντερνετ, «ξελάσπωσαν» τον όμιλο από τους «κραδασμούς» της συγχώνευσής του με την «America Online»! Είναι φανερό πως αν επενδύεις σε παραγωγή ταινιών για τέτοιους στόχους, τότε οι ίδιες οι ταινίες πρέπει να έχουν τη γνωστή «συνταγή» του χολιγουντιανού, επιφανειακού «υπερθεάματος». Και αν γίνεται να «περάσεις» στο κοινό και αντιδραστικά ιδεολογήματα όπως με το «Μάτριξ», ακόμη καλύτερα για το κεφάλαιο.

Για την ιστορία ο ...«Νίο» του «Μάτριξ» και τα χόμπιτ, «συνέβαλαν» στα 2,6 δισ. δολάρια κέρδος της εταιρίας για το 2003! Μάλιστα, η «Time Warner» πρόβλεψε μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2004, με εξαίρεση ίσως τον κινηματογράφο, αφού δεν αναμένονται εμπορικές επιτυχίες όπως αυτές των δύο ταινιών. Εκτός πια αν «εμφανιστεί» κανένα... «ξεχασμένο» χόμπιτ...

Ηχοι, φωνές, μνήμες

«Ανέβζηγος Αροθυμία» (άσβεστη μνήμη) τιτλοφορείται το μουσικό έργο, που παρουσίασε η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδας. Περιλαμβάνει έξι CD με αυθεντικές καταγραφές από παραδοσιακούς οργανοπαίχτες μελωδιών, χορών και σκοπών, που τείνουν να ξεχαστούν και συνοδεύεται με λεύκωμα, με ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία του Πόντου. Η μουσική κασετίνα, στην οποία καταγράφεται ένα υλικό ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την αρωγή της Βουλής.

  • Ενα ψηφιδωτό σμιλεμένο από ακριβές μουσικές ψηφίδες του κόσμου μας είναι το «Mosaic», ο νέος δίσκος της Μαρίας Φαραντούρη (LIBRA MUSIC). Περιλαμβάνει 14 τραγούδια, που υπογράφουν έξι συνθέτες από Ελλάδα, Αγγλία, Αρμενία, Τουρκία και Ισραήλ και μία στιχουργός, η Μάγδα Παπαδάκη. Τρία τραγούδια είναι της Αχούβα Οζέρι από το Ισραήλ, δύο τραγούδια είναι παραδοσιακά από Τουρκία, ενώ άλλα δύο υπογράφονται από τον γνωστό Τούρκο τραγουδοποιό Φουάτ Σακά. Τα υπόλοιπα τραγούδια συνέθεσαν οι Ρος Ντέιλι, Σάντυ Ντένυ, Μάκης Αμπλιανίτης (ο τελευταίος υπογράφει την ενορχήστρωση και τη διασκευή όλων σχεδόν των τραγουδιών). Στο δίσκο συμμετέχουν και μουσικοί διεθνούς φήμης (Γκλεν Βελέζ, Χαριπρασάντ Τσαουράσια) και εξαίρετοι Ελληνες (Γιώργος Μαγκλάρας, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Νίκος Σιδηροκαστρίτης, Βαγγέλης Καρύπης), καθώς και μέλη του φωνητικού σχήματος «Mystery of the Bulgarian Voices».
  • Είκοσι δύο χρόνια έχουν περάσει από την κυκλοφορία του δίσκου του Θέμη Ανδρεάδη με τίτλο «Σαν ξαφνικό ταξίδι», που υπήρξε και η αποχαιρετιστήρια δισκογραφική δουλιά του καλλιτέχνη. Ο δίσκος, με δώδεκα τραγούδια σε μουσική δική του και στίχους των Μάνου Ελευθερίου, Λάζαρου Μπίκα και Μίνωα Αμαριώτη (ψευδώνυμο του Μανώλη Αναγνωστάκη), «επιστρέφει» με τη μορφή του CD από την «Protasis», με νέα ηχητική επεξεργασία. Με πετυχημένη πορεία στο σατυρικό τραγούδι - είχε προηγηθεί η συνεργασία του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο («Θα πάω στη ζούγκλα με τον Ταρζάν» κ.ά.) και κυρίως με τον ΛΟΓΟ - ο Θ. Ανδρεάδης δημιούργησε ένα δίσκο σε διαφορετικό ύφος. Ανάμεσα στα τραγούδια του τα «Θεόφιλε - Θεόφιλε», «Τραγούδι για καφενεία», «Το τρένο το μεταξένιο» κ.ά. Μαζί με τον Θ. Ανδρεάδη τραγουδούν οι Γιάννης Θωμόπουλος και Σοφία Μιχαηλίδου.
  • Η μαγεία της μουσικής είναι το κριτήριο και ο «μίτος» που συνδέει τα τραγούδια τα οποία περιλαμβάνονται στη νέα σειρά με τίτλο «All That Magic» της «Lyra». Ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού «Jazz & Τζαζ» Γιώργος Χαρωνίτης επιλέγει τραγούδια που έχουμε αγαπήσει, σημειώνοντας πως «κάθε τραγούδι κάνει τη δική του διαδρομή και συνδέεται με τα υπόλοιπα - και κυρίως με εμάς - φτιάχνοντας κύκλους ιστορίας, αγκαλιάζοντας μουσικές που όλοι μας έχουμε ακούσει και αγαπήσει, σε μία ροή που μόνο η απόλαυση (αισθητική ή άλλη) έχει σημασία!» Ηδη κυκλοφόρησαν οι δύο πρώτες συλλογές με τραγούδια των Ξυδάκη, Κατσιμίχα, Σαββόπουλου, Ψαραντώνη, Ν. Ξυλούρη, Παπάζογλου, Μάλαμα, Μούτση κ.ά.

Ρ. Σ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Ορόσημο του γυναικείου κινήματος

Η καθιέρωση της 8ης του Μάρτη ως Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας μαρτυρά την άρρηκτη σχέση του γυναικείου κινήματος με το εργατικό κίνημα, αφού η επέτειος έχει τις ρίζες της στην εξέγερση των εργατριών της Νέας Υόρκης, στις 8 Μάρτη του 1857.

Τη μέρα εκείνη, οι εργάτριες που δούλευαν στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία και σε διαδηλώσεις, διεκδικώντας να μειωθούν οι ημερήσιες ώρες εργασίας σε 10 (από 16 που ήταν), να εξισωθούν οι μισθοί αντρών και γυναικών (καθώς οι εργάτριες πληρώνονταν με πολύ κατώτερους μισθούς από τους εργάτες), αλλά και να τερματιστούν οι φυλετικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Η αντίδραση της εργοδοσίας συντονίστηκε άριστα με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που επιστράτευσε το κράτος. Ετσι, ενώ η πρώτη προχώρησε σε μαζικές απολύσεις, η αστυνομία επιτέθηκε στις διαδηλώτριες, με αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις να πνιγούν στο αίμα.

Μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν, κορυφαίας γυναικείας μορφής του παγκόσμιου εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, στη Β΄ Διεθνή Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών που έγινε στην Κοπεγχάγη το 1910, η μέρα αυτή καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Πρόκειται, δηλαδή, για μια επέτειο που επισημαίνει ότι η πραγματική ριζοσπαστικοποίηση των γυναικών, η αληθινή γυναικεία χειραφέτηση επιβάλλει την ένταξή τους στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, την αποφασιστική διεκδίκηση εκείνης της κοινωνίας που θα τερματίσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και συνεπώς τη φυλετική καταπίεση των γυναικών.

Τετάρτη στο «Συρμό»

Ο νέος δημιουργός - ερμηνευτής Στάθης Δρογώσης εμφανίζεται από την Τετάρτη (10/3) και κάθε Τετάρτη (10.30μ.μ.), στο «Συρμό» (Κολωνού 76 και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210-5203661). Μαζί με την μπάντα του θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με ηλεκτρικές μπαλάντες και διασκευές, με κομμάτια του σχήματος «Τα Φώτα που σβήνουν» και βεβαίως με τα τραγούδια της πρώτης του δισκογραφικής δουλιάς «Ο χειμώνας δε θα 'ρθει». Ο Στ. Δρογώσης υπογράφει τις περισσότερες από τις συνθέσεις που συμπεριλαμβάνονται στο δίσκο, στον οποίο συμμετέχει με ένα τραγούδι ο Γιάννης Κότσιρας.

Ενα ξεχωριστό πρόγραμμα - αφιέρωμα σε τρεις σπουδαίους Ρώσους συνθέτες - θα παρουσιάσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Τρίτη (9/3), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη η Ορχήστρα ερμηνεύει έργα των Π. Ι. Τσαϊκόφσκι (Σερενάτα op.48, για έγχορδα), Ντ. Σοστακόβιτς (Κονσέρτο Νο 1 op.35 για πιάνο) και Σ. Προκόφιεφ (Κλασική συμφωνία οp.25). Σολίστ θα είναι οι Marisa Tanzini (πιάνο), Σωκράτης Ανθης (τρομπέτα).

Ο... Τουρτούρι επιστρέφει στις 13 του Μάρτη (6.30μ.μ.) στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, για μια δεύτερη και τελευταία παράσταση. Η Θεατρική Ομάδα του Θεραπευτικού Προγράμματος «Εξοδος» ανασύνταξε τις δυνάμεις της και παρουσιάζει ανανεωμένο «Το μεγάλο ταξίδι του Τουρτούρι» του Ευγένιου Τριβιζά, με νέες εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

Μόνο για τέσσερις μέρες, στις 9, 16, 23 και 30 του Μάρτη θα ανέβει η παράσταση του Αρη Ρέτσου «Ρυθμός και μέτρο στον Σοφοκλή» στο θέατρο «Πορεία». Πρόκειται για μια επιλογή διαλογικών σκηνών, μονολόγων και χορικών από τα έργα του Σοφοκλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ