ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 8 Μάρτη 2004 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ
Χάος και κακή οργάνωση

ICON

«Αυτό το χάλι δεν το έχω συναντήσει ποτέ ξανά σε εκλογές», δήλωνε, χτες το πρωί, αστυνομικός σε εκλογικό τμήμα της Γκράβας, στο Γαλάτσι, όπου ψήφιζαν οι ετεροδημότες της Κρήτης, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Ακόμα και οι αστυνομικές δυνάμεις αγανάκτησαν με την πλήρη αταξία και κακή οργάνωση, που επικρατούσε στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας και συγκεκριμένα στα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών, όπου επικράτησε πανδαιμόνιο.

Κλειστές πόρτες και άδεια εκλογικά τμήματα, περίμεναν τους ετεροδημότες. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από τις 7 το πρωί, αφού αρκετά εκλογικά τμήματα καθυστέρησαν να ανοίξουν, εξαιτίας της απουσίας των μελών των εφορευτικών επιτροπών, ενώ στους δρόμους, γύρω από το σχολικό συγκρότημα, επικράτησε χάος, ελλείψει μέτρων της Τροχαίας, που δυσκόλευαν την προσέλευση των ψηφοφόρων.

«Δεν υπάρχουν μέλη της εφορευτικής επιτροπής, κάναμε τρεις ώρες να έρθουμε και περιμένουμε και δύο ώρες στην ουρά». Η αγανάκτηση των πολιτών, ήταν έκδηλη, καθώς δεν υπήρχε καθοδήγηση, δεν μπορούσαν να βρουν τα εκλογικά τμήματα, όπου ήταν εγγεγραμμένοι και τα μέλη των περισσότερων εφορευτικών επιτροπών απουσίαζαν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις και μεγάλες καθυστερήσεις. Σε πολλά εκλογικά τμήματα, μάλιστα η ουρά έφτανε και τα 70 άτομα.

Ο Ηλίας Σιώρας, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, στη Β' Αθήνας, είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ στο συγκρότημα της Γκράβας, που ψήφισαν ετεροδημότες από την Κρήτη, τη Θεσσαλία και την Ηπειρο, είχαμε πολύ σοβαρά προβλήματα και στην κυκλοφορία των οχημάτων και τη σήμανση των τμημάτων. Ο κόσμος ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ, υπήρχαν ατελείωτες ουρές, πράγμα που αποδεικνύει μία τεράστια ανοργανωσιά και φανταστείτε τι θα γινόταν αν ήταν διπλάσιος ο αριθμός των ετεροδημοτών, που θα είχε δηλώσει να ψηφίσει στην Αθήνα».

Την ένταση επέτεινε και η προκλητική συμπεριφορά κάποιων εκλογικών αντιπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, που -θέλοντας να υπερασπίσουν την παντελή έλλειψη οργάνωσης- υποστήριζαν ότι όλα βαίνουν καλώς, δηλώνοντας ότι τα προβλήματα δημιουργούνται από τους πολίτες που δε συμβουλεύονται τους καταλόγους!

Αίσθηση προκάλεσε και η παντελής έλλειψη μέτρων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που ήταν σχεδόν αδύνατο να προσεγγίσουν τα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση μίας παραπληγικής γυναίκας, που θέλησε να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα και χρειάστηκε να βγει η δικαστική αντιπρόσωπος στο δρόμο για να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα. Ο αδερφός της, Κ. Παπακωνσταντίνου, που τη συνόδευε, δήλωσε στο «Ρ», «έφερα την αδερφή μου, που ήθελε να ψηφίσει. Κατανόηση βρήκαμε μόνο από τη δικαστικό του εκλογικού τμήματος. Η οργάνωση του υπουργείου Εσωτερικών, είναι μη χειρότερα θεέ μου! Τα εκλογικά κέντρα δεν έχουν καμία πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το θέμα είναι όχι τόσο η αξία της ψήφου, αλλά το να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί ισότιμα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Υποσχέθηκε συναίνεση στη ΝΔ και τομές στο κόμμα

Ακόμα και μπροστά στην εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να υπερασπιστεί τις αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές του κόμματός του, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα ασκήσει μια ήπια αντιπολίτευση, που ουσιαστικά θα περιοριστεί σε κριτική απέναντι στις διαχειριστικές ικανότητες της κυβέρνησης της ΝΔ. Ουσιαστικά, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συναινέσει στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα ασκήσει η ΝΔ.

Η μεγάλη ποσοστιαία διαφορά, ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού, επιχειρήθηκε να αποδοθεί από τον Γ. Παπανδρέου «σ' ένα παρελθόν με λάθη» του ΠΑΣΟΚ. Με τη συγκεκριμένη γενικόλογη τοποθέτησή του ο ίδιος προσπάθησε να... πείσει τον ελληνικό λαό ότι την επόμενη μέρα των εκλογών το ΠΑΣΟΚ θα «προχωρήσει σε βαθιές τομές και αλλαγές που ζητά ο τόπος και η νέα εποχή»... Τομές, όμως, οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα είναι πλήρως ταυτισμένες με όλες τις πολιτικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αφού ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ξεκάθαρα: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προοπτικές που δημιουργήσαμε»...

Επιβεβαιώνοντας όλα τα παραπάνω και υποταγμένος στις εντολές των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ο Γ. Παπανδρέου δεσμευόταν ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την πολιτική του κόμματός του «στα μεγάλα εθνικά θέματα» και χτες για πρώτη φορά, θυμήθηκε «τη δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», όταν σε όλη την προεκλογική περίοδο στήριζε και προάσπιζε το «σχέδιο Ανάν», για το οποίο χτες δεν έκανε καμιά αναφορά...

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου, θέλοντας να υπερασπιστεί και τη δική του «νέα εποχή», ισχυρίστηκε ότι «οι πολιτικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ θα βρουν αντίκρισμα στην εμπιστοσύνη του λαού» και υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ μετά από μια μακρά περίοδο διακυβέρνησης διατήρησε συσπειρωμένες τις δυνάμεις του», τις οποίες χαρακτήρισε «δυνάμεις ανανέωσης και προόδου».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπουργός των κυβερνήσεων που επιτέθηκαν βάναυσα στις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, χτες, εντελώς υποκριτικά, υποστήριξε: «Θα σταθούμε ενάντια σε κάθε προσπάθεια κατάργησης των κοινωνικών κεκτημένων του ελληνικού λαού, κάθε προσπάθεια κατάλυσης του κοινωνικού κράτους». Θα σταθούμε, ισχυρίστηκε, «ενάντια σε προσπάθεια ρεβανσισμού, δημιουργίας κομματικού κράτους ή αυταρχισμού».

Δίνοντας ταυτόχρονα και σαν αντιπολίτευση τα διαπιστευτήριά του και στο μεγάλο κεφάλαιο, ο Γ. Παπανδρέου από την πρώτη κιόλας στιγμή τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, τη σταθερή οικονομία, όπως κάναμε όλα τα τελευταία χρόνια».

Θέλοντας να δικαιολογήσει την ήττα του κόμματός του, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε: «Ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν λίγος, για να πείσουμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού για την αξιοπιστία της πρότασής μας», ενώ ταυτόχρονα... έσπευσε να κατοχυρώσει την προεκλογική πολιτική του πρόταση, δηλώνοντας: «Θα δημιουργήσουμε την ευρύτερη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη». Μάλιστα, σ' αυτή την προσπάθειά του, κάλεσε «όλους τους φίλους και ψηφοφόρους να συμμετάσχουν», με γνώμονα, όπως υποστήριξε, «την ανοιχτή κοινωνία, τη συμμετοχική δημοκρατία, τις ίσες δυνατότητες σε όλους, την κοινωνική αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του, ο Κ. Σημίτης ισχυρίστηκε ότι οι κυβερνήσεις του «τα 8 τελευταία χρόνια δημιούργησαν μια ισχυρή Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι «ο ελληνικός λαός αποφάσισε μια εναλλαγή που θα του επιτρέψει να κρίνει και τη συντηρητική παράταξη». Το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε, «με ηγέτη τον Γ. Παπανδρέου θα υπερασπιστεί όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία χρόνια».

Το κλίμα στα εκλογικά κέντρα

Με την αισιοδοξία που απέρρεε από την επίμονη προεκλογική δουλιά, άτομο το άτομο, αλλά και την εγκράτεια και τη νηφαλιότητα που αρμόζει στις πολιτικές εκτιμήσεις τους, βρήκε η καταμέτρηση των πρώτων αποτελεσμάτων τα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΕ, στο Εκλογικό Κέντρο του Κόμματος, στην Ομόνοια.

Δεκάδες κομμουνιστές και φίλοι του Κόμματος άρχισαν να συγκεντρώνονται στο εκλογικό κέντρο, ήδη πριν κλείσουν οι κάλπες, ασφαλώς το μεγαλύτερο κομμάτι παρέμεινε μέχρι αργά στο πόστο των εκλογικών αντιπροσώπων, συμμετέχοντας με υπευθυνότητα σ' ένα εξίσου σημαντικό μέρος της εκλογικής μάχης, εκείνο της περιφρούρησης της ορθής διαδικασίας της καταμέτρησης.

Από νωρίς το απόγευμα, οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας έφταναν στα Εκλογικά Κέντρα, στην Πλατεία Σανταρόζα και στην οδό Ερμού. Το πανηγυρικό κλίμα - που συμπλήρωναν γαλάζιες όπως και πολλές ελληνικές σημαίες, οι οποίες αποτύπωναν δήθεν «την κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή - εντάθηκε, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls, καθώς η προσέλευση του κόσμου μεγάλωνε και η πλειοψηφία μεταφερόταν στη Ρηγίλλης.

Διαφορετικό ήταν το κλίμα που επικρατούσε στην Πλατεία Κλαυθμώνος όπου ελάχιστοι ήταν εκείνοι που παρέμειναν μετά τη γνωστοποίηση των δημοσκοπήσεων. Τον αρχικό... ελπιδοφόρο ενθουσιασμό, διαδέχτηκε η αμηχανία και απογοήτευση, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Χαρακτηριστική απόπειρα όσων είχαν μείνει να «ξαναμεθύσει ο ήλιος» (το τραγούδι ακούστηκε δεκάδες φορές) όπως και η απόπειρα επαναφοράς της... χαμένης αγωνιστικότητας με συνθήματα μέχρι και για σοσιαλισμό!!!

«Ουδέτερη» ήταν η ατμόσφαιρα του ΣΥΝ στα Χαυτεία, όπου περιορισμένοι ήταν εκείνοι που παρακολούθησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με - λογική, λόγω του «θολού» τοπίου για την είσοδο ή μη του ΣΥΝ στη Βουλή - αγωνία. Μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες, το εκλογικό κέντρο του ΔΗΚΚΙ, στα Προπύλαια ήταν κλειστό.

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Χαιρέτισε την είσοδο του ΣΥΝ στη Βουλή

«Ο Συνασπισμός μέσα σε εξαιρετικά πολωτικές συνθήκες πέτυχε να εξασφαλίσει την είσοδο στη Βουλή και να σταθεροποιήσει τη θέση του στην πολιτική ζωή», τα παραπάνω δήλωσε αργά χτες βράδυ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ευχαριστώντας τους πολίτες που στήριξαν το κόμμα του.

Στη δήλωσή του ανέφερε πως το αποτέλεσμα αποκαλύπτει τη λαϊκή δυσαρέσκεια προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ το γεγονός ότι αυτή στράφηκε προς τη ΝΔ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη λειτουργία του δικομματικού συστήματος. «Ομως - κατέληξε - η εναλλαγή στην κυβέρνηση δε συνεπάγεται αυτόματα και αλλαγή στις ασκούμενες πολιτικές».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Ο λαός θα ξαναβρεί τον προοδευτικό του δρόμο

Συγχαρητήρια και ευχές στον Κ. Καραμανλή για καλή επιτυχία στο κυβερνητικό έργο, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

Ο Δ. Τσοβόλας συμπλήρωσε πως το κόμμα του έδωσε αγώνα συνείδησης, μπορεί να έχασε την εκλογική μάχη, αλλά κέρδισε αξιοπρέπεια και αξιοπιστία. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ ευχαρίστησε όσους ψήφισαν το ΔΗΚΚΙ, αλλά και όσους δεν το έπραξαν γιατί «αναγνωρίζουν τη μεγάλη προσφορά μας, αλλά και το ήθος και την προσπάθεια που κάναμε».

Προεξόφλησε επίσης πως δεν πρόκειται να δεχτεί επιστροφή ανθρώπων που «πήγαν σε άλλο χώρο με εκμαυλισμό συνειδήσεων ή για να πετύχουν προσωπικά οφέλη».

Περίεργα περιστατικά, κωλύματα και ένοπλοι αστυνομικοί...

Σημαντικά προβλήματα παρουσιάστηκαν κατά στη χτεσινή ψηφοφορία σε εκλογικά τμήματα της Κέρκυρας και της Ηλείας.

Στο «νησί των Φαιάκων» και συγκεκριμένα στο 133ο εκλογικό τμήμα του Δήμου Κορυσίων, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της «αλυσίδας». Το πρωί, βρέθηκε ένας φάκελος υπογεγραμμένος από την Εφορευτική Επιτροπή σε παραβάν του παραπάνω τμήματος. Το περιστατικό αυτό καταγγέλθηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Εκτός αυτού, τουλάχιστον σε τρία εκλογικά τμήματα δημιουργήθηκε κώλυμα σχετικά με την εγκύκλιο για τα διαβατήρια. Αν και ο νομάρχης είχε αποστείλει στους δικαστικούς, που ηγούνται της διαδικασίας, την εγκύκλιο που τονίζει πως μόνο τα διαβατήρια της χώρας μας είναι τα έγκυρα, αρκετοί ήταν αυτοί που ψήφισαν με διαβατήρια που έχουν εκδοθεί από το εξωτερικό. Επίσης, δεν ήταν λίγοι αυτοί που δε βρήκαν τα ονόματά τους στους εκλογικούς καταλόγους, αν και είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Στην Ηλεία, σε δύο σχολεία, ένοπλοι αστυνομικοί βρίσκονταν μέσα στα εκλογικά τμήματα. Το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε από τους εκλογικούς αντιπροσώπους του ΚΚΕ και κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ βρέθηκε στη Διεύθυνση της Αστυνομίας, όπου και τελικά πείστηκαν να βγουν οι ένστολοι έξω από τα τμήματα, όπως έπρεπε να γίνει από την αρχή.

Τέλος, δικογραφία σχηματίστηκε εις βάρος μιας ψηφοφόρου. Η κατηγορούμενη, που εμφανίστηκε στο 266ο εκλογικό τμήμα στη Θεσσαλονίκη για να ψηφίσει, δήλωσε στον δικαστικό αντιπρόσωπο πως ήδη είχε ασκήσει το δικαίωμά της σε άλλο εκλογικό τμήμα. Η ίδια δήλωσε πως είχε εντοπίσει ότι είναι διπλοεγγεγραμμένη από το διαδίκτυο και με τον τρόπο αυτό ήθελε να δείξει τη ρευστότητα του συστήματος ψηφοφορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ