ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Δικομματικό παιχνίδι σε βάρος τους

Σε παιχνίδι στα χέρια της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προς εξυπηρέτηση των πολιτικών στοχεύσεων και των δύο εταίρων του δικομματισμού, μετατρέπονται οι συμβασιούχοι του δημοσίου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αναφορικά με το ζήτημα της μονιμοποίησής τους. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, που ως αξιωματική αντιπολίτευση προεκλογικά υποσχόταν ότι θα επιλύσει άμεσα το ζήτημα, έρχεται τώρα να μασήσει τα λόγια της, κάνοντας λόγο για καταγραφή όσων πληρούν τις προϋποθέσεις, όχι όμως και για άμεση μονιμοποίησή τους αλλά για πρόσληψή τους στο δημόσιο μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και μοριοδότησης. Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που μπορούσε να λύσει το θέμα άμεσα - και μάλιστα πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση της άμεσης μονιμοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων - έρχεται τώρα ως αξιωματική αντιπολίτευση και εγκαλεί την κυβέρνηση ότι εξαπάτησε τους συμβασιούχους με όσα υποσχέθηκε προεκλογικά. Για «πρώτη κραυγαλέα ασυνέπεια της κυβέρνησης» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες για το θέμα, προσθέτοντας ότι η ΝΔ «εξαπάτησε αυτούς τους ανθρώπους» όταν τους υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα τους μονιμοποιήσει αμέσως.

Ο πρώην υπουργός υπεραμύνθηκε της μεθόδου της μοριοδότησης μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη και μονιμοποίηση των συμβασιούχων και στο πλαίσιο αυτό υπερασπίστηκε την πολιτική που το κόμμα του είχε ακολουθήσει στο θέμα όταν είχε αναθέσει στον κάθε φορέα του δημοσίου ξεχωριστά να προκηρύξει τους σχετικούς διαγωνισμούς. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι η κοινοτική οδηγία δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα της χώρας κι ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει παραβιάσει ίχνος του Συντάγματός της για να εφαρμόσει κάποια κοινοτική οδηγία. Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να πει αν θα μονιμοποιήσει ή όχι 15.000 εργαζόμενους στους ΟΤΑ (9.000 στις δημοτικές επιχειρήσεις και 6.000 στους δήμους) και 18.500 που εργάζονται στα ΚΕΠ, ως σχολικοί φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι, κ.ά., οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τέλος, μίλησε για νέες κατηγορίες συμβασιούχων, που εκτελούν νέες αρμοδιότητες και οι οποίοι πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Για το επίμαχο θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων μίλησε χτες και ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν επέλυσε το θέμα όταν ήταν στην κυβέρνηση και πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος. Σε συνέντευξή του μάλιστα στην κρατική τηλεόραση υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει πριν τις ευρωεκλογές να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και μετά τις ευρωεκλογές να αρχίσει η καταγραφή όσων πληρούν τις προϋποθέσεις για μετατροπή των συμβάσεων εργασίας τους σε αορίστου χρόνου. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών έχει σχεδόν καταλήξει ότι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ, με μοριοδότηση, η οποία μάλλον θα υπερβαίνει το 40%. Ομως, δε θα έχουν ίδια μοριοδότηση όλοι οι συμβασιούχοι. Θα υπάρχει κάποια κλιμάκωση κι ένα από τα κριτήρια θα είναι ο χρόνος εργασίας του καθενός. Για τον υπολογισμό μάλιστα του χρόνου εργασίας μάλλον θα επιμηκυνθεί το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο συμβάσεων. Μέχρι τώρα μια σύμβαση θεωρούνταν ότι ανανεώνεται αν η νέα σύμβαση υπογραφόταν σε διάστημα 20 ημερών από τη λήξη της προηγούμενης. Κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν ότι αυτό το μεσοδιάστημα πρέπει να επιμηκυνθεί και μπορεί να φτάσει τους δύο μήνες.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Πέντε χιλιάδες θέσεις εργασίας στον αέρα

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι θέσεις εργασίας περισσότερων από 5.000 ναυτεργατών, που είναι ναυτολογημένοι στα πλοία της ακτοπλοΐας. Μεθαύριο Πέμπτη 25 του μήνα θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η προσφυγή της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, με την οποία οι εφοπλιστές αξιώνουν οργανικές συνθέσεις ασφαλείας στα ακτοπλοϊκά πλοία, κατάργηση της 10μηνης απασχόλησης των ναυτεργατών, να καθορίζουν αυτοί την τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και για την οικονομική θέση, να καταργηθεί το όριο στην ηλικία των ακτοπλοϊκών πλοίων και να εξασφαλιστεί η πλήρης ελευθεριότητα για τη δρομολόγηση των πλοίων τους.

Την προσφυγή των εφοπλιστών έχει υιοθετήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επίσης έχει αποταθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απαιτώντας τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κοινώς με τις εφοπλιστικές απαιτήσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα άθλιο «παιχνίδι» που έχει «στηθεί» από τον Αύγουστο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ώστε να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα σε βάρος συνολικά των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, προς όφελος βέβαια των εφοπλιστών και να διευκολυνθούν στη συνέχεια τα παραπέρα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης, στην προκειμένη περίπτωση της ΝΔ.

Η ΠΕΜΕΝ με ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «εκτιμάμε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ολόπλευρη επίθεση του ΥΕΝ και των εφοπλιστών, που στόχο έχει να καταργήσει θεμελιακά μισθολογικά - εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα που κατακτήσαμε οι μηχανικοί, οι ναυτεργάτες και γενικότερα η εργατική τάξη με σκληρούς αγώνες και αίμα. Θέλουν να τα πάρουν πίσω οι εφοπλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ναυτιλιακών εταιριών, δηλαδή για την αύξηση των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου». Η Ενωση Μηχανικών καλεί τα ναυτεργατικά σωματεία και την ΠΝΟ να εξαγγείλουν 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στα πλαίσια της πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε το ΠΑΜΕ για τις 31 Μάρτη.

Απεργούν στο Δήμο Καματερού

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι 120, περίπου, εργαζόμενοι στις δύο Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου Καματερού από τα μέσα της προηγούμενης βδομάδας. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που ο δήμος έχει καθυστέρηση για δύο περίπου μήνες. Ακόμα, απαιτούν την καταβολή χρημάτων για την πληρωμή των μηνών Μήρτη και Απρίλη, συν το δώρο του Πάσχα. Τον αγώνα τους στηρίζουν οι μόνιμοι εργαζόμενοι που συμμετέχουν με καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας.

Καθημερινά οι απεργοί, που είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν μέχρι να δικαιωθούν, συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί στο δημαρχείο για να προγραμματίσουν τις επόμενες αγωνιστικές δράσεις τους. Ενώ με ανακοινώσεις στους κατοίκους της περιοχής εξηγούν τους λόγους της απεργίας τους. Σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων θα κάνει νέα γενική συνέλευση προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν την παραπέρα αγωνιστική τους δράση.

Επίσχεση εργασίας στην «Επικοινωνία»

Για μια ακόμα φορά μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Ατόμων με Προβλήματα Ορασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «Η Επικοινωνία» και γι' αυτό το λόγο αρχίζουν επίσχεση εργασίας απ' την ερχόμενη Παρασκευή (26.3.2004).

Η «Επικοινωνία» είναι Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που εκπαιδεύει 35 άτομα. Παρά τις αλλεπάλληλες κρούσεις των εργαζομένων η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ικανοποίησε το βασικό τους αίτημα για τη μετατροπή της «Επικοινωνίας» σε ΝΠΔΔ που θα λειτουργούσε είτε αυτόνομα είτε υπό τη σκέπη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών. Επιπλέον, η προηγούμενη κυβέρνηση με την πολιτική λιτότητας εκτός του ότι υποβιβάζει τους ανάπηρους σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δημιουργεί αδιέξοδα και στους εργαζόμενους καθώς οι δεδουλευμένες αποδοχές τους καταβάλλονται πάντα με καθυστέρηση.

Ο σύλλογος των εργαζομένων με ανοιχτή επιστολή του ζητά απ' τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να τοποθετηθεί στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η «Επικοινωνία». Επίσης ζητά απ' τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη να μεριμνήσει άμεσα για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών της «Επικοινωνίας» και την αλλαγή της νομικής μορφής της.

ΠΑΜΕ
Διαδηλώνουμε στην Αβάνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Καραβάνι Αλληλεγγύης στο Νησί της Επανάστασης στις 18-28 Ιούλη

Καραβάνι Αλληλεγγύης στο Νησί της Επανάστασης, στη σοσιαλιστική Κούβα, διοργανώνει το δεκαήμερο 18-28 Ιούλη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Κορυφαία στιγμή, η συμμετοχή στη διαδήλωση στις 26 Ιούλη, για την επέτειο από την επίθεση στη Μονκάδα κατά του φασιστικού καθεστώτος του Μπατίστα. Εκεί οι ταξικές δυνάμεις θα διαδηλώσουν στην Αβάνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Θα διαδηλώσουν με συνθήματα υπέρ της Επανάστασης, του Φιντέλ και του Τσε. Θα μεταφέρουν τη συμπαράσταση της εργατικής τάξης της χώρας μας ενάντια στο αμερικάνικο και ιμπεριαλιστικό εμπάργκο σε βάρος του λαού της Κούβας.

Στο «Καραβάνι Αλληλεγγύης», που οργανώνει το ΠΑΜΕ, θα συμμετάσχουν Ελληνες εργάτες και υπάλληλοι, επιστήμονες και νεολαίοι, καθώς και αντιπροσωπείες Ευρωπαίων αγωνιστών συνδικαλιστών.

Κατά την παραμονή στην Κούβα, η αποστολή του ΠΑΜΕ θα έχει πολλές και ενδιαφέρουσες επισκέψεις σε χώρους δουλιάς, πανεπιστήμια, αθλητικά κέντρα κλπ. Παράλληλα, θα συναντηθεί με την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας, με τη συνεργασία της οποίας γίνεται η αποστολή.

Το «Καραβάνι Αλληλεγγύης» θα πάει στην Κούβα το διάστημα 18-28 Ιούλη. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί εργαζόμενους και συνδικαλιστές να δηλώσουν συμμετοχή. Το κόστος της συμμετοχής είναι 1.300 ευρώ με οκτώ διανυκτερεύσεις σε δίκλινα δωμάτια. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται έξοδα μεταφοράς, διαμονής, πρωινό και ένα γεύμα ημερησίως.

Για πληροφορίες στο ΠΑΜΕ, στο τηλέφωνο 210-3305219.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ