ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 31ης ΜΑΡΤΗ
Με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία της

Με στόχο η απεργία στις 31 του Μάρτη να μετατραπεί για τους εργαζόμενους σε μέρα διεκδίκησης των δικών τους αιτημάτων με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και όχι όπως τις υπαγορεύουν οι βιομήχανοι, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εντείνουν ακόμα περισσότερο τη δουλιά στους χώρους εργασίας. Απλώνουν παντού το ταξικό αγωνιστικό προσκλητήριο για συμμετοχή στην απεργία και στην προσυγκέντρωση που διοργανώνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Με καθημερινές συσκέψεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις δίνουν τη μάχη για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας. Καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν την απεργία στα χέρια τους και να την οργανώσουν μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις τους, με στήσιμο επιτροπών αγώνα, με αποφάσεις των διοικήσεων των σωματείων τους. Για να μπει εκείνη τη μέρα λουκέτο σε κάθε εργασιακό χώρο και να μην πάει κανείς για δουλιά. Να κατέβουν στους δρόμους μαζί με συνταξιούχους και νέους και να διεκδικήσουν: Κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ, πλήρη και σταθερή εργασία σε όλους, ουσιαστική προστασία των ανέργων, δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Ακόμα παραπέρα να κάνουν αυτά τα αιτήματα στόχους πάλης για τους αγώνες που πρέπει να κλιμακώσουν με αρχή την απεργία.

Ειδικές αποφάσεις για τη συμμετοχή έχουν πάρει μέχρι σήμερα και έχουν ανακοινώσει μεταξύ άλλων: Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Ομοσπονδία Λογιστών, Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αθήνας, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ενωση Λογιστών Αθήνας, Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων Αθήνας, Συνδικάτο Επισιτισμού, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Σωματείο Χαρτεργατών, οι Σύλλογοι εργαζομένων στα ξενοδοχεία Λήδρα Μάριοτ, Χανδρής και Ιντερκοντινένταλ, Σωματείο εργαζομένων Καρφούρ - Μαρινόπουλος, Σωματείο εργαζομένων Καζίνου Πάρνηθας, Σύλλογος εργαζομένων ΦΑΓΕ, Σύλλογος εργαζομένων ΜΕΒΓΑΛ, Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών.

Στους ΟΤΑ

Να προκηρύξουν στάση εργασίας στις 31 Μάρτη καλεί με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων ΟΤΑ όλα τα σωματεία εργαζομένων στους δήμους. Στην ανακοίνωσή της η γραμματεία της Συντονιστικής καλεί όλους τους εργαζόμενους στα πρωτοβάθμια σωματεία να οργανώσουν τη δική τους ταξική συσπείρωση, παραμερίζοντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες, να οργανώσουν αγώνες, να διευρύνουν το μέτωπο του αγώνα με όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αφού η ίδια πολιτική γεννά και οξύνει τα προβλήματα. Αυτή η απόφαση επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή σύσκεψη που έκανε το Συντονιστικό και ήδη έχουν παρθεί αποφάσεις για στάση εργασίας εκείνη την ημέρα από τα σωματεία εργαζομένων στους Δήμους Περιστεριού, Καλλιθέας, Κορυδαλλού, Ταύρου, Ανω Λιοσίων.

Στερεά - Εύβοια

Στη μάχη της απεργίας για τα καλά έχουν μπει οι ταξικές δυνάμεις στη Στερεά και Εύβοια και με εξορμήσεις και περιοδείες απλώνουν παντού το μήνυμα της μαζικής συμμετοχής όπως και στις συγκεντρώσεις και προσυγκεντρώσεις που διοργανώνουν. Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας έχει ήδη προκηρύξει 24ωρη απεργία και καλεί σε συμμετοχή όπως και στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Λαού της Αμφισσας. Στην Εύβοια η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε συμμετοχή στην προσυγκέντρωση που διοργανώνει στις 9 π.μ. στο παλιό δημαρχείο (Αβάντων). Στο Αλιβέρι τα σωματεία οικοδόμων νότια Εύβοιας και ΒΙΟΜΕΚ διοργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στη Φθιώτιδα η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε συμμετοχή στην προσυγκέντρωση που διοργανώνει στις 9 π.μ. στην πλατεία Λαού της Λαμίας. Στη Θήβα, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και τα σωματεία οικοδόμων, φαρμακοϋπαλλήλων, Μετάλλου και συνταξιούχων ΙΚΑ καλούν στη συγκέντρωση που διοργανώνουν στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 10 το πρωί.

Στη δυτική Ελλάδα

Εχουν προγραμματιστεί για την απεργία:

- Γιάννενα, σε προσυγκέντρωση στις 10 π.μ., στο Δημαρχείο, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα - ΠΑΜΕ. - Αρτα, συγκέντρωση οργανώνει το ΕΚ Αρτας, στις 10 π.μ., στο ΕΚ Αρτας.- Πρέβεζα, σε συγκέντρωση στις 9 π.μ., στο Φόρο.- Λευκάδα, συγκέντρωση οργανώνει το ΕΚ Λευκάδας στις 9.30 π.μ., στην πλατεία Αγ. Μηνά. - Αγρίνιο, συγκέντρωση οργανώνει στις 10 π.μ., στο ΕΚ Αγρινίου. - Κέρκυρα, σε συγκέντρωση καλεί στις 10.30 π.μ. στο ΕΚ Κέρκυρας.

Στη Θεσσαλία

Στη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας, στις 31 Μάρτη, έχουν ριχτεί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, με συσκέψεις σωματείων, γενικές συνελεύσεις εργαζομένων, περιοδείες και εξορμήσεις ενημέρωσης σε χώρους δουλιάς κι άλλες πολύμορφες εκδηλώσεις.

Στη Λάρισα, η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, με οργάνωση και προγραμματισμό, προετοιμάζεται πυρετωδώς για την απεργία. Οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της δύναμής του άρχισαν τις συνεδριάσεις των διοικήσεων προκειμένου ν' αποφασίσουν τη συμμετοχή τους. Αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία πήραν ήδη τα Συνδικάτα Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων. Η απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο, θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Στο Βόλο τη συμμετοχή τους στην απεργία αποφάσισαν, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Μετάλλου και το Σωματείο Εργαζομένων στην «Κόκα - Κόλα». Την ημέρα της απεργίας, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, καλεί σε προσυγκέντρωση στις 9 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

Με περιοδείες σε χώρους δουλιάς και συσκέψεις σωματείων συνεχίζονται οι προετοιμασίες και στα Τρίκαλα, όπου η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, την ημέρα της απεργίας, διοργανώνει προσυγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Ανάλογες πρωτοβουλίες παίρνουν και οι ταξικές δυνάμεις στο Νομό Καρδίτσας.

Στην Κρήτη

Με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλιάς οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Κρήτη προετοιμάζουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 31 Μάρτη στο νησί.

Στο Ηράκλειο η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει απεργιακή προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου απ' όπου θα πορευτούν στο χώρο της συγκέντρωσης στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στα Χανιά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 10 π.μ..

Στο Λασίθι, σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αγίου Νικολάου στις 10 π.μ..

Απεργούμε για τις πραγματικές ανάγκες μας

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στις 31 του Μάρτη και στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ, για να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα να δώσουν προοπτική στον αγώνα τους, για να βάλουν φραγμό στα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται και είναι ακόμα πιο αντιδραστικά και επιθετικά, απηύθυνε χτες ο Δήμος Κουμπούρης στέλεχος του ΠΑΜΕ, στη διάρκεια συζήτησης με εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Ελευσίνα. Η συζήτηση έγινε στα πλαίσια των εξορμήσεων του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλιάς, για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα και το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει.

Μιλώντας ο συνδικαλιστής στη συγκέντρωση αναφέρθηκε στους μισθούς και τα μεροκάματα, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, είναι σε άθλια κατάσταση. Παρ' όλα αυτά όμως, τόνισε, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσανατολισμένη στη λογική του μεγάλου κεφαλαίου ζητάει αυξήσεις 8%, που είναι κοροϊδία για τους εργαζόμενους ακόμα κι αν αυτές δοθούν. Το ΠΑΜΕ, επισήμανε στη συνέχεια, σε αντίθεση με αυτές τις λογικές καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν αιτήματα, με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και συγκεκριμένα 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, 44 ευρώ κατώτερο μεροκάματο, 880 ευρώ κατώτερη σύνταξη. Μπροστά της, όμως, η εργατική τάξη, τόνισε ακόμα ο συνδικαλιστής, έχει και τη Σύνοδο της ΕΕ στις 25 Μάρτη, όπου θα παρθούν νέα πιο αντιδραστικά αντεργατικά μέτρα, με τα οποία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν απόλυτα. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι, τόνισε, πρέπει να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, για να απαντήσουν στη νέα επίθεση που δέχονται, γιατί όσο δεν το κάνουν και κυριαρχεί η λογική της μοιρολατρίας η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη.

Κάλεσμα του ΣΕΗ

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), μετά από απόφαση του ΔΣ του, συμμετέχει στην Απεργία στις 31 Μάρτη και καλεί όλα τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά στην προσυγκέντρωση στο Σωματείο (Κάνιγγος 33).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ