ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη μέση οι Ελληνοκύπριοι

Οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν και οι πιέσεις εντείνονται για αποδοχή της διχοτόμησης

Ξεκινά σήμερα στο θέρετρο Μπούργκενστοκ, στη Λουκέρνη της Ελβετίας, ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, με βάση το αμερικανόπνευστο «σχέδιο Ανάν». Πλέον εμπλέκονται και οι κυβερνήσεις Ελλάδας - Τουρκίας, πρώτα μέσω των υπουργών Εξωτερικών και από τις 28 Μάρτη με τους δύο πρωθυπουργούς. Πέραν των διαδικαστικών, η τουρκική πλευρά συνεχίζει το αδιάλλακτο τροπάρι της, οι ΗΠΑ θα επιβλέπουν εκ του σύνεγγυς τους διαπραγματευόμενους, ενώ η Κομισιόν θα απουσιάζει, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ επέσεισε το φόβητρο του Κοσσόβου ως παράδειγμα προς αποφυγήν στην αναζήτηση μιας συμφωνίας για την επανένωση της Κύπρου. «Η Τουρκία ήταν ανέκαθεν υπέρ της ειρήνης, με την προϋπόθεση πως μια συμφωνία θα αποδειχθεί βιώσιμη. Τα πρόσφατα επεισόδια στο Κόσσοβο αυξάνουν τις ανησυχίες της Τουρκίας» δήλωσε ο Γκιουλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για την Ελβετία.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες είπε πως αρχικά θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας και στη συνέχεια οι πρωθυπουργοί. Ακόμα, εξέφρασε την ελπίδα «να λυθεί το πρόβλημα κατά τις συνομιλίες αυτές και να μη χρειαστεί η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ» και πρόσθεσε: «Αν δεν υπάρξει και πάλι αποτέλεσμα, τότε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών θα κάνει αλλαγές υπό το φως των συνομιλιών και των θέσεων που έχουν εκφραστεί και τα δημοψηφίσματα θα γίνουν αργότερα, με βάση αυτή τη συμφωνία».

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ουγούρ Ζιγιάλ, συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των κρατών - μελών της ΕΕ στην Αγκυρα και τους μετέφερε τις «εκ των ων ουκ άνευ» θέσεις της τουρκικής πλευράς για το Κυπριακό.

Ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (μεταβαίνει στην Ελβετία ως εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων) επέκρινε τη στάση που τηρεί η ελληνοκυπριακή πλευρά ως περισσότερο αρνητική από το παρελθόν. Σε δηλώσεις του τόνισε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά έδωσε στα Ηνωμένα Εθνη καθαρά μηνύματα για τις απαιτήσεις και τις θέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία, για την οποία οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να πουν «ναι» με άνεση.

Απούσα η ΕΕ

Η αντιπροσωπεία της Κομισιόν στη Λευκωσία ανακοίνωσε χτες ότι η Κομισιόν δε θα αντιπροσωπεύεται στις συνομιλίες στην Ελβετία. Ανακοινώθηκε ότι εκεί θα βρίσκεται μόνο ένας εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος διαθέτει γνώσεις σε θέματα ΕΕ. Καταρρίπτονται έτσι - και για άλλη μια φορά - τα παραμύθια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (πρωτοστάτησε στις πιέσεις για να συρθούν οι Ελληνοκύπριοι στις διαπραγματεύσεις) ότι θα γίνονται με την άμεση εμπλοκή των Βρυξελλών. Τους έριξαν το δόλωμα της «μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας» που θα σταθεί δίπλα τους για να τους «προστατεύει»...

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου απέδωσε τη «χαμηλού επιπέδου» εκπροσώπηση της Κομισιόν στην τετραμερή, στην άρνηση της τουρκικής πλευράς να δεχτεί αυξημένο ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Χαρακτήρισε περίεργο το γεγονός, «η στιγμή που η επιτροπή (σσ: η Κομισιόν) είχε θέσει στη διάθεση του κ. Ντε Σότο (σσ: ο ειδικός σύμβουλος του Ανάν για το Κυπριακό) 16 ειδικούς και ανά πάσα στιγμή 5-6 από αυτούς βρίσκονταν στις συνομιλίες της Λευκωσίας δίνοντας συμβουλές ή επεξεργαζόμενοι κείμενα».

Πάντως το Κυπριακό αναμένεται να συζητηθεί Πέμπτη βράδυ, στο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ θα υπάρξει σχετική αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, που γίνεται Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Δε θα θυσιάσουμε»

Με τη διαβεβαίωση ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος προς όφελος ολόκληρου του λαού, και ότι δεν πρόκειται να θυσιάσει την ασφάλεια και την τύχη του Κυπριακού Ελληνισμού στο βωμό είτε χρονοδιαγραμμάτων είτε πιέσεων, έφτασε στην Ελβετία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες.

«Μεταβαίνουμε στην Ελβετία με καλή θέληση και την πολιτική βούληση για να διαπραγματευτούμε» είπε και συνέχισε: «Στόχος ήταν στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων (σσ: στη Λευκωσία) να πετυχαίναμε πρόοδο, ώστε να εξασφαλιστεί μια λύση ως προϊόν των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, έτσι που θα βοηθούσε και το λαό να υιοθετήσει μια τέτοια λύση. Δυστυχώς η αδιαλλαξία και οι μαξιμαλιστικές θέσεις της τουρκικής πλευράς δε βοήθησαν ώστε να σημειωθεί οποιαδήποτε σημαντική πρόοδος σε αυτό το στάδιο. Οχι μόνο η τουρκική πλευρά δεν υιοθέτησε τις λογικές θέσεις μας που ήταν όλες εντός του πλαισίου του σχεδίου, αλλά αντίθετα πρόβαλε και άλλες απαιτήσεις έξω από τα πλαίσια του «σχεδίου Ανάν», όπως είναι ο περιορισμός του αριθμού των προσφύγων που θα επιστρέψουν, μείωση των ποσοστών της περιουσίας αλλά ακόμα και απαίτηση για μετατροπή αυτών των παρεκκλίσεων σε μόνιμες παρεκκλίσεις με έγκριση της ΕΕ».

Πρόσθεσε: «Ολοι αναγνωρίζουν ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι όχι μόνον προϊόν αδιαλλαξίας αλλά και απαράδεκτες και από τη δική μας πλευρά, ελπίζουμε, και από την ΕΕ».


Ποιοι πάνε Ελβετία

Στις διαπραγματεύσεις θα παρευρίσκεται ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον, αλλά και ο υποδιευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων και αρμόδιος για το Κυπριακό αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ντομινίκ Τσίλκοτ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ελβετία μεταβαίνουν και οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών στη Λευκωσία των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ελλάδας, Μάικλ Κλόσον, Λιν Πάρκερ και Χρήστος Παναγόπουλος αντίστοιχα.

Στο ελβετικό θέρετρο βρίσκεται και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με την ομάδα του. Σε πρώτο στάδιο την Ελλάδα και την Τουρκία θα εκπροσωπήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ στις 28 του μήνα αναμένεται η άφιξη των πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος ο Ανάν αναμένεται στις 27 του μήνα, με προγραμματισμένη αναχώρηση για τις 29.

Στην ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία, ο πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος θα συνοδεύεται από τον πρόεδρο της Βουλής και γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, τον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους, τον πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, τον πρόεδρο των ΝΕΟ Νίκο Κουτσού, τον πρόεδρο των ΕΔΗ Γιώργο Βασιλείου, τον πρόεδρο του ΑΔΗΚ Ντίνο Μιχαηλίδη και το γενικό γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη.

Τον Τ. Παπαδόπουλο θα πλαισιώνουν και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και συγκεκριμένα ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής, ο πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και ο συνταγματολόγος Τουμάζος Τσελεπής. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συνοδεύεται, επίσης, από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη, τον πρέσβη Δημήτρη Δρουσιώτη, το διευθυντή του Γραφείου Τύπου του προέδρου Μάριο Καρογιάν, τον ακόλουθο του υπουργείου Εξωτερικών Μενέλαο Μενελάου και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αποτελείται από το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το λεγόμενο αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς, το «μόνιμο υφυπουργό στον πρόεδρο» Εργκιούν Ολγκούν, τον «αντιπρόσωπο» του ψευδοκράτους στην Ουάσιγκτον Οσμάν Ερτούγκ και το νομικό σύμβουλο Σουλέν Καραμπατσάκ. Την αντιπροσωπεία θα συνοδεύουν και «υπηρεσιακοί παράγοντες». Η ομάδα αναμένεται να επιστρέψει στα Κατεχόμενα την 1η Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ