ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΖΩΝΗΣ
Ακατάλυτοι οι δεσμοί τους με τους κομμουνιστές

«Καλό αγώνα» ήταν η ευχή που απηύθυναν στον για χρόνια συναγωνιστή τους βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκο

Αυτοί οι δεσμοί των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης με το ΚΚΕ, οι άρρηκτοι, οι σφυρηλατημένοι από πολύχρονους σκληρούς αγώνες, που σφραγίστηκαν με τις μεγάλες κατακτήσεις αυτού του κλάδου, έγιναν χτες ακόμα πιο χειροπιαστοί. Από εκεί ακριβώς, από τους εργατοτεχνίτες της Ζώνης, «εγκαινίασε» τη θητεία του σαν βουλευτής του ΚΚΕ πια, ο συναγωνιστής τους για πάνω από 20 χρόνια Γιάννης Πατσιλινάκος. Η υποδοχή που επιφύλαξαν οι εργαζόμενοι στον κομμουνιστή βουλευτή ήταν κάτι παραπάνω από θερμή. Συνοδευόμενος από το νέο πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννη, τον πρώην πρόεδρο Ι. Πουντίδη και άλλα μέλη του προεδρείου και της διοίκησης, περιόδευσε σε δύο επισκευαζόμενα πλοία, συνομίλησε με τους ανέργους που συγκεντρώνονται κάθε πρωί στο παράρτημα του Συνδικάτου που βρίσκεται στην πύλη της Ζώνης, ενώ σε κάθε μια από αυτές τις εκδηλώσεις, κυριάρχησαν οι ιδιαίτερα θερμές χειραψίες, αλλά και η ευχή: «Καλό αγώνα».

Οι πρώτοι που συναντήθηκαν με τον βουλευτή ήταν οι άνεργοι της Ζώνης, από τους οποίους σχολιάστηκε ότι «και την επόμενη μέρα των εκλογών μόνο το ΚΚΕ είναι εδώ δίπλα μας». Στη διάρκεια της συνάντησης των ανέργων με τον Γ. Πατσιλινάκο καθορίστηκε επί τόπου το πρόγραμμα δράσης. Οι άξονες που έθεσαν ήταν η μαζική συμμετοχή των εργατοτεχνιτών στην απεργία στις 31 Μάρτη και οι συνεχείς αγωνιστικές παρεμβάσεις στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τα άλλα συναρμόδια υπουργεία για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της Ζώνης, που χρόνια τώρα λιμνάζουν και προβάλλονται στις κινητοποιήσεις τους, ξεκινώντας με την τοποθέτηση πλωτής δεξαμενής, την προστασία των ανέργων και την εφαρμογή του μητρώου επιχειρήσεων. «Είκοσι χρόνια - επισήμανε ο βουλευτής - παλέψαμε πλάι πλάι καθημερινά. Με τον αγώνα μας αυτό κρατήσαμε τη Ζώνη ανοιχτή. Ετσι θα συνεχίσουμε και τώρα για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, δηλαδή δουλιά, ασφάλιση και σύνταξη. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια συνολικά στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική που εκφράζουν η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για να εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο. Με τον αγώνα μας θα επιβάλουμε το δίκιο μας».

Ανάλογα ειπώθηκαν και με τους εργατοτεχνίτες των συνεργείων που επισκευάζουν τα πλοία «MYROESSA» και «ΤΟΠΑΖΙ».

Θα είμαστε και πάλι μαζί στους αγώνες

Περιοδεία στο εργοστάσιο της ΙΟΝ στο Νέο Φάληρο πραγματοποίησε η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του εργοστασίου ΙΟΝ στο Νέο Φάληρο να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία της 31ης Μάρτη και στο συλλαλητήριο που θα γίνει στον Πειραιά, αλλά και να συσπειρωθούν γύρω από το ΠΑΜΕ, απηύθυνε χτες, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε, η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Περιφέρεια του Πειραιά. Αποδεικνύοντας και στην πράξη πως το ΚΚΕ από την επομένη των εκλογών, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί, θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων και θα συνεχίσει τους αγώνες για να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή πολιτική.

«Γιατί, όπως τόνισε, δεν υπάρχει καμία αυταπάτη για την πολιτική που θα υπηρετήσει η ΝΔ, όπως δεν υπάρχει και για το ρόλο που παίζει το ΠΑΣΟΚ, αφού επί της ουσίας και οι δύο εκπρόσωποι του δικομματισμού συμφωνούν και διαφωνούν μόνο στο αν μπορούν να υλοποιήσουν στο έπακρο την πολιτική τους». Η φιλολαϊκή φρασεολογία της ΝΔ, επισήμανε, προσπαθεί να σκεπάσει την αντιλαϊκή πολιτική που θα ασκήσει και μάλιστα με πιο επιταχυνόμενους ρυθμούς. Απέναντι σ' αυτή την πολιτική είναι μονόδρομος πλέον για όλους τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα ο δρόμος του αγώνα και της αντίστασης. Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει πριν τις εκλογές για την πολιτική που θα ακολουθήσει όποιος από τους δύο εκπροσώπους του δικομματισμού κι αν εκλεγεί. Τώρα, μετά τις εκλογές, πιστό στις υποσχέσεις του, θα είναι και πάλι κοντά στους εργαζόμενους και θα παλέψει στο πλευρό τους για να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Οι διανοούμενοι δικαιούνται να συμπαρατάσσονται με την Αριστερά

Ο Δ. Δημητράκος σε άρθρο του στο «Βήμα» (21.3.2004) ουσιαστικά υποστηρίζει ότι οι διανοούμενοι δεν πρέπει να παίρνουν θέση υπέρ της Αριστεράς.

Συγκεκριμένα γράφει: «Ολοι όσοι παρουσιάζονται ως αρχάγγελοι της προόδου, θεωρούν την τομή μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς δόκιμη και νόμιμη, όχι όμως την ισοτιμία μεταξύ τους. Ζητούν στράτευση, ιδίως των διανοουμένων. Πώς μπορεί όμως κανείς να "στρατεύεται" (επομένως να μεροληπτεί) και να πρεσβεύει το αληθινό και το δίκαιο το οποίο είναι θέμα προς αναζήτηση, και όχι λυμένο για τον πνευματικό άνθρωπο; Ο διανοούμενος έχει πρώτιστο καθήκον να λέει την αλήθεια, όχι να υποστηρίζει μια πολιτική θέση».

Η Αριστερά ενώνει την επιστήμη (τον διαλεχτικό και ιστορικό υλισμό, τη μαρξιστική πολιτική-οικονομία, την πολιτική επιστήμη της στρατηγικής και τακτικής του επαναστατικού κινήματος), με το εργατικό κίνημα, το κίνημα που στηρίζεται στη συλλογική προσπάθεια της εργατικής τάξης για βελτίωση της θέσης και χειραφέτησής της. Χωρίς την επιστήμη, την αλήθεια το κίνημα δεν έχει προοπτική. Δηλαδή απλοελληνικά, με ψέματα δε γίνεται επαναστατική πολιτική. Από την άλλη μεριά είναι η επιστήμη που χωρίς σύνδεση με το κίνημα δουλεύει στο κενό. Δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

Ερχόμαστε στο θέμα της αλήθειας. Η ιδεολογία της Αριστεράς στηρίζεται γενικά στα πορίσματα της επιστήμης και όταν γίνονται νέες ανακαλύψεις που αναιρούν παλιότερα πορίσματα προσαρμόζεται και η ιδεολογία.

Η ιδεολογία της Δεξιάς στηρίζεται στην αιωνιότητα του καπιταλισμού, στις απολογητικές κοινωνικές επιστήμες που δικαιολογούν το καθεστώς της εκμετάλλευσης, στις θρησκευτικές δοξασίες κλπ.

Ετσι είναι φανερό ότι η ιδεολογία της Αριστεράς στηρίζεται στην αλήθεια.

Οσον αφορά το δίκιο. Η ιδεολογία της Αριστεράς στηρίζεται γενικά στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στην ίση και δωρεάν εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, στη δωρεάν στέγαση σε υγιεινό περιβάλλον κλπ. Ενώ η ιδεολογία της Δεξιάς στηρίζεται στο κεφάλαιο. Οποιος δηλαδή εκμεταλλεύεται εργάτες, έχει χρήματα, μπορεί άνετα να σπουδάζει τα παιδιά του σε «καλά» σχολεία, να τα στέλνει για σπουδές στο εξωτερικό, να πηγαίνει για λόγους υγείας στο Λονδίνο ή στη Ν. Υόρκη, να ζει στην Κηφισιά ή στο Καστρί. Ετσι η ιδεολογία της Αριστεράς στηρίζεται και στηρίζει το δίκιο της εργατικής τάξης, και των εργαζομένων γενικότερα.

Κατά συνέπεια οι διανοούμενοι που εντάσσονται στην Αριστερά εργάζονται με βάση την αλήθεια και το δίκιο. Γι' αυτό κανένας δεν κινδυνεύει να παρεξηγηθεί.

ΥΓ

Ο Γ. Φαράκος στην εκπομπή «Το κουτί της Πανδώρας» στις 21/3/2004, ανάμεσα στα άλλα είπε ότι οι Σοβιετικοί ήταν ουσιαστικά υπέρ της διέλευσης των Ιταλών από την Ελλάδα τον Οκτώβρη τον 1940, φτάνει να τους εξασφαλιζόταν η ελεύθερη διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου. Τι να πούμε! Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι κανένας Τούρκος δεν έγινε γενίτσαρος!


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.00 στην εκπομπή «Προβολές» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του για τα Ολυμπιακά έργα
  • Στις 20.00 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο» η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή συζητά με τους καλεσμένους της για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Προεκτάσεις» μια συζήτηση για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ