ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 31ης ΜΑΡΤΗ
Κάθε ώρα, κάθε μέρα, πολύτιμη για την οργάνωση της απεργίας

Μία εβδομάδα ακριβώς πριν την 24ωρη πανεργατική απεργία και με την εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να ξεκινάει σήμερα, για να ικανοποιήσει την απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου για ακόμα μεγαλύτερο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο μπαίνουν στην τελική ευθεία της απεργιακής μάχης, με στόχο να νεκρώσουν εκείνη την ημέρα εργοτάξια, εργοστάσια, γραφεία, κάθε χώρος εργασίας.

Στις μέρες που απομένουν θα εντείνουν ακόμα περισσότερο τη δράση τους, για να φτάσει σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε εργάτη ξεχωριστά το μήνυμα της μαζικής συμμετοχής στην απεργία και στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Για να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την απεργία στα χέρια τους και να απαιτήσουν αυτά που επιβάλλουν οι σύγχρονες αυξημένες ανάγκες που έχουν και όχι η ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου. Ανάγκες που δεν καλύπτονται από τα πενιχρά μεροκάματα και τις συντάξεις που εξανεμίζονται, πληρώνοντας ακριβά για να φάνε, να γιατρευτούν και να μορφώσουν τα παιδιά τους. Γι' αυτό και το ΠΑΜΕ καλεί όλη την εργατική τάξη να μετατρέψει σε στόχο πάλης το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει για: Κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ, πλήρη και σταθερή εργασία σε όλους, ουσιαστική προστασία των ανέργων, δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Κι αυτή η απεργία, με αυτό το πλαίσιο, πρέπει να γίνει για την εργατική τάξη οδηγός για να κλιμακώσει νέους ταξικούς αγώνες που θα έρθουν σε αντιπαράθεση με την αντεργατική πολιτική, που αξιώνει το πολυεθνικό κεφάλαιο και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις.

Στη κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του για την απεργία έχει καλέσει τους εργαζόμενους με όλες τις δυνάμεις τους να προετοιμάσουν τον απεργιακό αγώνα και κάθε σωματείο και συνδικάτο να μπει μπροστά στις ευθύνες του. Να συγκροτηθούν απεργιακές επιτροπές σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε τόπο δουλιάς. Μέσα στη μάχη να αναπτυχθεί η εργατική πρωτοβουλία, να δυναμώσει η απαιτητικότητα, να δείξουν τη δύναμη της εργατικής τάξης.

Σ' αυτά τα πλαίσια ήδη πολλά σωματεία, Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες έχουν πάρει ειδικές αποφάσεις συμμετοχής, υιοθετώντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων: Ομοσπονδία Λογιστών, Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Ομοσπονδία Λογιστών, Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αθήνας, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ενωση Λογιστών Αθήνας, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών νομού Αττικής, Συνδικάτο Επισιτισμού, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Σωματείο Χαρτεργατών, οι Σύλλογοι Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Λήδρα Μάριοτ», «Χανδρής» και «Ιντερκοντινένταλ», Σωματείο Εργαζομένων «Καρφούρ - Μαρινόπουλος», Σωματείο Εργαζομένων Καζίνο Πάρνηθας, Σύλλογος Εργαζομένων ΦΑΓΕ, Σύλλογος Εργαζομένων ΜΕΒΓΑΛ, Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ
Αυτός ο αγώνας έχει απαιτήσεις

«Αυτός ο αγώνας έχει απαιτήσεις. Κάθε Συνδικάτο μπαίνει μπροστά στις ευθύνες του». Αυτές οι δύο φράσεις συμπεριλαμβάνονται στο παμπειραϊκό - πανεργατικό προσκλητήριο που απευθύνει η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου Πειραιά, με ανακοίνωσή της, προς κάθε εργαζόμενο της πόλης, καλώντας τον να πάρει την υπόθεση της οργάνωσης και της προοπτικής της απεργίας στις 31 Μάρτη στα δικά του χέρια, να δώσει το «παρών» του στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει και στον Πειραιά στις 10 το πρωί στην πλατεία Λουδοβίκου, μπροστά από τον ηλεκτρικό σταθμό της πόλης. «Να συγκροτήσουμε - επισημαίνει - απεργιακές επιτροπές σε κάθε χώρο δουλιάς, να αναπτυχθεί η εργατική πρωτοβουλία, να δυναμώσει η απαιτητικότητα. Ετσι θα ανατρέψουμε τη λογική της "μιας τουφεκιάς", τη λογική των ελιγμών της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ».

Εξηγώντας τους λόγους που αυτή η απεργία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αναφέρει: «Είμαστε μπροστά σε νέα σφοδρή επίθεση» που κωδικοποιείται στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, οι οποίες στηρίζονται και από το ΠΑΣΟΚ. «Γι' αυτό - συνεχίζει - καμία επανάπαυση, καμία αναμονή και αυταπάτη. Για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας έχουμε τον ταξικό, συντονισμένο αγώνα μας».

Στο αγωνιστικό προσκλητήριο του ΠΑΜΕ ήδη έχουν ανταποκριθεί μια σειρά κλάδοι, οι οποίοι έχουν δέσει τα κλαδικά τους αιτήματα με το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο του Μετώπου. Απεργία έχουν αποφασίσει όλα τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας, το καπνεργοστάσιο «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», ενώ αναμένεται σχετική απόφαση για συμμετοχή στην απεργία και των εργαζομένων στο καπνεργοστάσιο «ΚΕΡΑΝΗΣ». Επίσης απόφαση έχει πάρει το Συνδικάτο Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος Πειραιά και άλλα. Να πάρει απόφαση για απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων καλούν την ΠΝΟ τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κατά του εργάτη, υπέρ του κεφαλαίου

Με τα ίδια ακριβώς ιδεολογήματα, περί «ανταγωνιστικότητας» και «ανάπτυξης», με την ίδια συνταγή, αλλά και με τα ίδια ακριβώς μέτρα που εφάρμοσε ή επεξεργάστηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέρ των βιομηχάνων, ο νέος υπουργός Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Από την πρώτη στιγμή, δεν άφησε καμιά αμφιβολία ότι και η νέα ηγεσία του υπουργείου θα πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη. Ηταν τέτοια η ταύτιση θέσεων και προτάσεων, που αναρωτιέται κανείς αν στο βήμα ήταν ο νέος υπουργός ή ο προκάτοχός του Δ. Ρέππας.

Τι μας είπε, λοιπόν, ο νέος υπουργός για την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση;

Οτι για την άνοδο της ανεργίας φταίει η συρρίκνωση της ανταγωνιστικότητας. Και ότι αν αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα, τότε θα αυξηθεί η απασχόληση. Οι ίδιοι ισχυρισμοί, τα ίδια παραμύθια, όπως και επί ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιες ακριβώς «λύσεις» που προώθησε και το ΠΑΣΟΚ και είδαμε εργοστάσια και μονάδες να κλείνουν και χιλιάδες εργάτες να χάνουν τη δουλιά τους. Το ίδιο σενάριο θα το ξαναζήσουμε, αφού η περίφημη ανταγωνιστικότητα, η διαπάλη δηλαδή μεταξύ των καπιταλιστών για μεγαλύτερα κέρδη, οδηγεί αναπόφευκτα, μεταξύ άλλων, και στην απώλεια θέσεων εργασίας.

Ως εκ τούτου και τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πάρει η νέα κυβέρνηση επαναλαμβάνουν ακριβώς τη συνταγή των προκατόχων: Νέοι «αναπτυξιακοί» νόμοι, δηλαδή μείωση της φορολογίας των κερδών με ορίζοντα δεκαετίας. Αλλά και νέες πολιτικές επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών. Εδώ επαναλαμβάνεται ακριβώς το πακέτο Ρέππα, που ψήφισε προεκλογικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% σε τρεις κατηγορίες ανέργων που θα προσλαμβάνονται. Στους νέους ανέργους, στις άνεργες μητέρες και σε ανέργους άνω των 55 ετών.

Αλλά επειδή οι εργοδότες δεν αρκούνται στα παραπάνω, ο Π. Παναγιωτόπουλος δεσμεύτηκε και για την «προώθηση της μερικής απασχόλησης». Δηλαδή, στην εξασφάλιση φτηνού, ευέλικτου και παραγωγικού εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τις ανάγκες των εργοδοτών, για να επιτευχτεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα. Από κοντά «προγράμματα ταχύρυθμης εκπαίδευσης, κατάρτισης και επιδοτούμενης απασχόλησης». Είναι αυτά τα προγράμματα, που την τελευταία δεκαετία όχι μόνο δε δημιούργησαν νέες θέσεις απασχόλησης, αλλά τροφοδότησαν το «κλαμπ των υμετέρων», τα τρωκτικά του δημόσιου χρήματος, με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές, που τα στερήθηκαν οι άνεργοι.

Δεν αυξάνονται τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, ισχυρίζεται ο νέος υπουργός. Αλλά ταυτόχρονα σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι προχωρά στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων για την εφαρμογή των νόμων του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή εκείνων των αντιασφαλιστικών νόμων που και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αύξησαν (ΔΕΚΟ, δημόσιο) και τις συντάξεις μείωσαν. Η υπογράμμιση, μάλιστα, ότι στις προτεραιότητες είναι η προώθηση των επαγγελματικών ταμείων, για τα οποία καμάρωνε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, αποδεικνύει ότι η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης στέκεται ψηλά στην ατζέντα και της νέας κυβέρνησης.

Αλλά και η «αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων», την οποία διακηρύσσει η νέα κυβέρνηση, μόνο ανησυχία προκαλεί στους εργαζόμενους. Ηδη στον τζόγο τα ταμεία των εργαζομένων έχασαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές. Σε αυτό τον σύγχρονο «πίθο των Δαναΐδων» θέλει να ρίξει η κυβέρνηση της ΝΔ τα αποθεματικά των ταμείων. Απώτερος στόχος όχι βέβαια η βελτίωση των συντάξεων, αλλά η ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, η εξασφάλιση δηλαδή τζάμπα χρήματος για τις επιχειρήσεις. Παλιά δοκιμασμένη συνταγή, όσο και ο καπιταλισμός.

Αν για κάτι αξίζει έπαινο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αυτός είναι για τη συνέπειά της. Συνέπεια στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Συνέπεια στην προώθηση των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών. Συνέπεια στην ίδια ρότα, που ακολουθούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ