ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2004
Σελ. /40
Εχουν άλλο όνομα όλα αυτά

Αν δεχτούμε την πραγματικότητα όπως μας τη δείχνουν, τότε δεχόμαστε ότι οι δημιουργοί της κατοχής της Κύπρου πασχίζουν για Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη. Οτι το κεφάλαιο πασχίζει να δώσει δουλιά σε όλους. Ε, δεν είναι έτσι!

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Εξαφανίστηκε πριν ακόμα παρουσιαστεί το θέμα. Οι αποφάσεις - σφαγείο για τα εργατικά δικαιώματα που πήραν στις Βρυξέλλες. Που καθορίζουν με λεπτομέρειες το τι και πώς και ποιος θα το πληρώσει. Προς ευρωεκλογές πάμε, είναι να μαθαίνει το «πόπολο» για ποιο πραγματικό πλαίσιο πρέπει να κριθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις;

Αντίθετα, πληθαίνει η παρουσίαση στοιχείων που επαυξάνουν τον τρόμο σε όσους κατορθώνουν να έχουν ακόμα ένα μεροκάματο. «Κοίτα τι γίνεται και σώπα» το μήνυμα.

Το Κυπριακό από πρόβλημα εισβολής - κατοχής όλο και περισσότερο το εμφανίζουν ως θέμα που αφορά μόνο δυο κοινότητες. Κι ας κάνει καθαρό ο αμερικανικός παράγοντας ότι αυτός συνεχίζει να κινεί τα νήματα. Βρήκαν καραμέλα να πιπιλίζουν οι συνυπεύθυνοι: «Ευρωπαϊκό κεκτημένο» το λένε κι οχυρώνονται πίσω απ' αυτό για να βγάλουν την ουρά τους απέξω. Τι σημαίνει; Θα 'ναι δηλαδή αύριο η Κύπρος κράτος ενιαίο και ανεξάρτητο; Και εκτός των άλλων ποια νέα στρατιωτικά δεδομένα δημιουργεί το «σχέδιο Ανάν» στην ήδη εύφλεκτη περιοχή;

Κατά τ' άλλα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Ο νέος τρομονόμος έρχεται και το σίγουρο είναι πως κανείς δε θα συλλαμβάνεται, αν κάθεται ήσυχα στο σπίτι του. Κάτι «πολιτικοί εγκληματίες» θα αντιμετωπίζονται ως ποινικοί. Οι πολυεθνικές θα επιλέγουν ποιο δικαστήριο, ποιας χώρας τους βολεύει για να βγάλει την απόφαση που θέλουν. Οσοι αμφισβητούν τις τέσσερις ελευθερίες του κεφαλαίου (ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, εργασίας, υπηρεσιών και εμπορευμάτων) λογίζονται ήδη τρομοκράτες.

Θα τα καταφέρουν; Εξαρτάται από το τι θα βρουν απέναντί τους, καθώς όλα είναι θέμα συσχετισμών. Ας αρχίσουμε να οργανώνουμε την αντίσταση. Ας ξεκινήσουμε από το όνομα του εχθρού. Τον λένε ιμπεριαλισμό.

Απεργία αύριο, το επόμενο βήμα.


ΠΡΟΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΑ... ΚΕΡΔΗ

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ: «Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο κ. Πάουελ διαβεβαίωσε την Αγκυρα ότι η αμερικανική πλευρά θα πράξει ό,τι μπορεί ώστε να υποχρεώσει την ελληνική πλευρά να ανταποκριθεί στην "ξεκάθαρη αποφασιστικότητα" της τουρκικής πλευράς» (Του Μ. Ιγνατίου στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΑ ΕΞΗΣ ΤΡΙΑ: «Η Λουκέρνη είναι σαφώς χειρότερη της Ζυρίχης. Η Λουκέρνη - εάν γίνει δεκτό το Σχέδιο Ανάν - καθιερώνει ιδιόμορφη συνομοσπονδία δύο κρατών. Ενός ελληνοκυπριακού και ενός τουρκοκυπριακού, με μια κεντρική και δύο επιμέρους κυβερνήσεις (σύνολο 3 κυβερνήσεις), ενώ επιβάλλει τρεις σημαίες» (συμπεράσματα του Τίτου Αθανασιάδη στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΕΡΧΕΤΑΙ ΒΡΟΧΗ: «Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2003 αναζητεί την αύξηση της απασχόλησης στη μείωση των βασικών μισθών, στη χαλάρωση της προστασίας που παρέχει η εργατική νομοθεσία για το υπαλληλικό προσωπικό και στην εξάλειψη των εμποδίων που καθηλώνουν την εργασιακή κινητικότητα και τη μερική απασχόληση. Επιπλέον θεωρεί αναγκαία τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές και φόροι), καθώς και των υψηλών αποζημιώσεων που καταβάλλονται στο υπαλληλικό προσωπικό στις περιπτώσεις απολύσεων» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΠΟΡΑ: «Μόδα μεταξύ των πολυεθνικών είναι η πλήρης μετακόμιση των τηλεφωνικών τους κέντρων στην Κίνα και στην Ινδία. Στην περίπτωση της Delta Airlines εκατοντάδες αγγλομαθείς Ινδοί της πόλης Μπανγκαλόρ έχουν προσληφθεί για να απαντούν στα τηλέφωνα. Το καλύτερο είναι μάλιστα ότι η εταιρία τους δίνει... αμερικάνικα ψευδώνυμα, όπως "Μπράιαν", "Ρον", ή "Σίρλεϊ" και τους υποβάλλει σε ειδικά φροντιστήρια αμερικανικής "αργκό" με προβολή ταινιών κτλ. ώστε να μην καταλαβαίνουν οι πελάτες πού έχει φτάσει η τρέλλα του "outsourcing". Αυτή είναι η πραγματικότητα της αμερικανικής "ανάκαμψης χωρίς δουλειές". Μοιάζει απίστευτο, αλλά μόνο έτσι εξηγείται πώς μια οικονομία, η οποία το τρίτο τρίμηνο του 2003 σημείωσε ονομαστική ανάκαμψη 7,2%, κατάφερε στο ίδιο διάστημα να χάσει 41.000 δουλειές!» (Του Γ. Τσιάρα στο «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΠΕΝΤΕ ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ κ. ΑΝΑΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 48ΩΡΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ 8 ΣΗΜΕΙΑ ΦΩΤΙΑ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ...

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΗ ΛΟΥΚΕΡΝΗ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΕΘΝΟΣ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 4 ΣΗΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ 103 ΕΥΡΏ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟ 2,95% ΑΝΑ ΧΕΙΡΑΣ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ, ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΚΔΡΟΜΕΣ, ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΕΙΩΝ

Η ΧΩΡΑ: ΑΚΙΝΗΤΑ, ΦΠΑ 8% ΣΤΟ ΦΟΡΟ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΠΑΡΑΚΜΗ ΠΑΣΟΚ

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πιο πολλές ώρες

«Η Βρετανία και η Γερμανία ένωσαν τις δυνάμεις τους για να επιτρέψουν στους εργαζόμενους που το επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται περισσότερες από 48 ώρες εβδομαδιαίως (...) οι εργοδότες υποχρεώνουν το προσωπικό τους να εργάζεται περισσότερο και από 48 ώρες εβδομαδιαίως» (Financial Times/Ημερησία).

Για 3.455 θέσεις

«Από τις πρώτες εκτιμήσεις υπευθύνων του ΑΣΕΠ φαίνεται ότι η συμμετοχή των υποψηφίων θα αγγίξει τις 100.000 ενώ είναι δυνατόν ο αριθμός αυτός να υπερβεί αυτό το όριο» (το ρεπορτάζ της Ε. Δελβινιώτη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Διπλασιασμός

«Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι τιμές για 12 προϊόντα σε σύνολο 27 διαμορφώνονται πάνω από 1,5 ευρώ, ενώ 20 είδη πωλούνται πάνω από 1 ευρώ το κιλό. Αν αναλογιστεί κανείς πόσα προϊόντα πωλούνταν πάνω από 340 δρχ. το κιλό στις λαϊκές πριν την εισαγωγή του ευρώ, καταλήγει σε εύλογα συμπεράσματα» (ρεπορτάζ του Κ. Βουτσαδάκη στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Βιογραφικό

«Πεπεισμένος ευρωπαϊστής, ο Ντε Βρις, ο οποίος μιλάει πολύ καλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ολλανδικά, έχει επίσης σχέσεις με τις ΗΠΑ. Εχει διπλή υπηκοότητα, ολλανδική και αμερικάνικη, καθώς γεννήθηκε το 1956 στη Νέα Υόρκη. Από το 1991 ως το 1997 ήταν πρόεδρος της Ολλανδικής Ατλαντικής Ενωσης και υπήρξε συνιδρυτής του Δικτύου Διατλαντικής Πολιτικής, το οποίο φέρνει σε επαφή Ευρωπαίους και Αμερικανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες (βιογραφικό του υπό τον Σολάνα συντονιστή της ΕΕ για την τρομοκρατία, στα ΝΕΑ).

Εν ψυχρώ δόσιμο

«Η κατάργηση του "διπλού αξιόποινου" δημιουργεί μια πραγματικότητα πρωτοφανή όπου η χώρα παράδοσης παραδίδει άτομο για πράξη την οποία η ίδια δεν κρίνει αξιόποινη», «σε περιπτώσεις όπου η έκδοση αφορά "εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα" χάνεται έτσι ανεπιστρεπτί η δυνατότητα να ασκηθεί πολιτική πίεση με σκοπό τη μη έκδοση από την πλευρά κάποιων κοινωνικών κινημάτων. Η ρύθμιση αυτή συμβαδίζει και με την τάση για πλήρη κατάργηση του πολιτικού εγκλήματος» (άρθρο του Δ. Μπελαντή στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ