ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Λίστα» δολοφονιών

Συλλήψεις παλαιστινίων διαδηλωτών από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Συλλήψεις παλαιστινίων διαδηλωτών από τον ισραηλινό στρατό
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Μαύρη λίστα» με τους Παλαιστινίους αξιωματούχους που είναι στόχοι εξόντωσης φέρεται να έχει εκπονήσει, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, το υπουργείο Αμυνας. Προς το παρόν, πάντως, ο ισραηλινός στρατός σκοτώνει και συλλαμβάνει απλούς Παλαιστινίους, ενώ οι έποικοι προκαλούν με τη συμπεριφορά τους και την ανοχή των ισραηλινών αρχών.

Πρώτος στη λίστα «προς εξόντωση» βρίσκεται ο νέος ηγέτης της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι, και ακολουθούν άλλα 7 υψηλόβαθμα στελέχη της ισλαμιστικής οργάνωσης και 2 της «Τζιχάντ». Αυτό υποστηρίζει με εκτενές άρθρο του, χτες, ο στρατιωτικός συντάκτης της εφημερίδας «Χααρέτζ», τονίζοντας ότι, με βάση τις δικές του πληροφορίες, στη λίστα δε συμπεριλαμβάνονται, επισήμως τουλάχιστον, τα ονόματα του Γιάσερ Αραφάτ ή του ηγέτη της «Χεζμπολάχ», Σεΐκ Χασάν Νασράλα.

Εντούτοις, το δημοσίευμα αυτό δε φαίνεται να καθησύχασε τις ανησυχίες της παλαιστινιακής ηγεσίας. Τα μέτρα ασφαλείας στην περίμετρο της Μουκάτα, του αρχηγείου του Αραφάτ, έχουν ενισχυθεί ενώ σχετικές συνομιλίες φέρεται να είχε ο Παλαιστίνιος ηγέτης και με εκπροσώπους της CIA.

Χτες, πάντως, στη Ραμάλα επικρατούσε ηρεμία και κατά συνέπεια πραγματοποιήθηκε, χωρίς προβλήματα, η συνεδρίαση του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου. Παίρνοντας το λόγο, ο πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι, καταδίκασε κατηγορηματικά «τις επιθέσεις αυτοκτονίας κατά αμάχων Ισραηλινών» τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο «ηθικά απαράδεκτες αλλά βλάπτουν σημαντικά τον εθνικό αγώνα των Παλαιστινίων και ζημιώνουν τη νόμιμη και δίκαιη αντίστασή τους».

Συγκρούσεις

Δύο Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά κοντά στον εποικισμό Γκους Κατίφ, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, επειδή «κινούνταν ύποπτα». Ενας τρίτος φαίνεται ότι διέφυγε ζωντανός. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, επίσης, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Δ. Οχθη συλλαμβάνοντας 7 Παλαιστινίους.

Associated Press

Στο μεταξύ, σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε δεκάδες Παλαιστινίους κατοίκους της ανατολικής Ιερουσαλήμ και σε 2 οικογένειες εποίκων που προσπάθησαν να εγκατασταθούν στη συνοικία Σιλουάν, υποστηρίζοντας ότι το σπίτι από το οποίο έχουν εκδιωχθεί Παλαιστίνιοι, ανήκει πλέον σε αυτούς μετά από νόμιμη αγορά. Στα επεισόδια επενέβη και η αστυνομία η οποία προχώρησε σε 7 συλλήψεις ενώ τραυματίστηκαν 3 αστυνομικοί. Τα ξημερώματα χτες, ο ισραηλινός στρατός «συγκρούστηκε», για τα μάτια του κόσμου προφανώς, με ολιγομελή ομάδα εποίκων που εμπόδιζε την κατεδάφιση ακατοίκητου φυλακίου κοντά στη Χεβρώνα.

ΒΟΛΙΒΙΑ
«Εκρηκτικό» κλίμα

ΛΑ ΠΑΣ.-

Σείστηκε το Κοινοβούλιο της Βολιβίας, όταν ο πρώην ανθρακωρύχος ζωσμένος με εκρηκτικά τινάχτηκε πυροδοτώντας τα...

Πρόκειται για τον 47χρονο, Εουστάκιο Πικατσούρι, ο οποίος εξοργισμένος για τη μη πληρωμή των συντάξεων και διαμαρτυρόμενος για την κυβερνητική πολιτική, μπήκε στο κοινοβούλιο από πλαϊνή πόρτα και προχώρησε σε ένα διάδρομο, όπου και ανατινάχτηκε. Ο Πικατσούρι έχασε φυσικά τη ζωή του, αλλά νεκροί είναι επίσης δύο ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας. Μετά την έκρηξη, η αστυνομία εκκένωσε το κτίριο και οι εργασίες διακόπηκαν, αν και σύμφωνα με το Reuters, ο Πρόεδρος Κάρλος Μέσα είχε αποχωρήσει λίγο νωρίτερα.

Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο Βολιβιανός Πρόεδρος έκανε λόγο για μεμονωμένο επεισόδιο και κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία. Επισήμανε, επίσης, ότι ο δράστης ήταν σε «προφανή κατάσταση απελπισίας».

Εντούτοις, το επεισόδιο σημειώνεται σε στιγμή, όπου το λαϊκό κίνημα έχει προειδοποιήσει ότι «ανακωχή» στον Μέσα τέλος, και ετοιμάζει τις αγωνιστικές μηχανές, ξανά. Συγκλονισμένοι εκατοντάδες εργάτες ορυχείων, που βρίσκονται χωρίς δουλειά, καθώς τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση επιτρέπει την εκμετάλλευση ορυχείων από ιδιωτικές εταιρίες αλλά και χωρίς συνταξιοδότηση, ετοιμάζονται...

«Η κυβέρνηση πρέπει να επιλύσει αμέσως το πρόβλημα των πρώην ανθρακωρύχων και χιλιάδων εργαζομένων που είναι χωρίς δουλιά, ασφάλιση και συνταξιοδότηση», τόνισε, σύμφωνα με το Econoticias, ο ηγέτης της Κεντρικής Ενωσης Εργαζομένων της Βολιβίας (CΟΒ) Χάιμε Σολάρες και προειδοποίησε ότι ανοχή πλέον δεν υπάρχει, ενώ ήδη οι εξαναγκασμένοι σε συνταξιοδότηση ανθρακωρύχοι ετοιμάζονται να αρχίσουν τις κινητοποιήσεις και να φτάσουν στη Λα Πας, αποτίοντας φόρο τιμής στον πρώην πια συνάδελφό τους, διεκδικώντας μαχητικά τα δικαιώματά τους. Από την πλευρά του και ο ηγέτης του σωματείου των πρώην ανθρακωρύχων, Φέλιξ Κοντάρκο, επιβεβαίωσε ότι οι πρώην ανθρακωρύχοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την ανάκτηση της σύνταξής τους, βάσει του παλαιού συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και όχι βάσει του συστήματος της κυβέρνησης Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα. Για το λόγο αυτό, ετοιμάζουν την κάθοδό τους στην πρωτεύουσα...

ΗΠΑ και ΕΕ ευθύνονται για την ισραηλινή επιθετικότητα

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Αλυσσανδράκη

Παρέμβαση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, με αφορμή τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της «Χαμάς», έκανε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσσανδράκης, η οποία έχει ως εξής:

«Η δολοφονία από το Ισραήλ του πνευματικού ηγέτη της "Χαμάς" επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το δολοφονικό - τρομοκρατικό χαρακτήρα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Σαρόν για να υποτάξει τον ηρωικό παλαιστινιακό λαό. Προστίθεται σε πλειάδα παρόμοιων δολοφονιών που κάποιοι δικαιολογούν στο όνομα της προστασίας από την τρομοκρατία.

Η κυβέρνηση Σαρόν δε θα τολμούσε να εγκληματεί, αν δεν είχε την άμεση υποστήριξη και ενθάρρυνση των ΗΠΑ. Από τη μεριά της, η ΕΕ συνεχίζει την πολιτική ανοχής και στήριξης του Ισραήλ, εξισώνει τους θύτες και τα θύματα. Το Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών περιορίστηκε στο να εκφράσει την αντίθεσή του στις "εξωδικαστικές εκτελέσεις" (έτσι αποκαλεί τις δολοφονίες), ενώ "αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα να προστατεύσει τους πολίτες του από τρομοκρατικές ενέργειες".

Το ΚΚΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα την αλληλεγγύη του στον ηρωικό παλαιστινιακό λαό και τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα του, την απόλυτη καταδίκη του απέναντι στην πολιτική γενοκτονίας του Ισραήλ, τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπων και την πεποίθησή του ότι πηγή όλης της βίας είναι η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. Εκφράζει, επίσης, τη συμπαράστασή του στις φιλειρηνικές δυνάμεις του Ισραήλ και σε όσους αρνούνται να υπηρετήσουν στο στρατό και στα κατεχόμενα. Ειρήνη στην περιοχή δε θα υπάρξει, αν ο λαός της Παλαιστίνης δεν αποκτήσει πατρίδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ