ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Η ταφή της φλόγας

Κοινωνικά: Κηδείες

Την περασμένη Τετάρτη, 31 Μάρτη, σε ευρύ οικογενειακό κύκλο κηδέψαμε την πολυαγαπημένη μας μητέρα όλων των αθλημάτων, γιαγιά και προγιαγιά,

Φλόγα Ολυμπία,

στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Οι συγγενείς: Ελληνική Δημοκρατία, Νέα Δημοκρατία, Ο τέως υποψήφιος πρωθυπουργός Γιωργάκης, δίχως τη μαμά του, η δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα και η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» με το όνομα σιδηρόδρομο.

Αυτή ήταν η κατάληξη μιας παράστασης που άρχισε από την Αρχαία Ολυμπία, με παραμυθιασμένες ιέρειες να χορεύουν, έχοντας στο κέντρο του χορού την πρωθιέρεια που έκλαιγε από χαρά, γιατί αυτή τη φορά άναψε αμέσως η φλόγα. Οσοι τις είδαν στην τηλεόραση μπορεί να νόμισαν ότι αυτά τα κορίτσια ζουν σ' έναν άλλο πλανήτη, μια εξαϋλωμένη και παραδείσια ζωή.

Η τελετή της αφής, δίχως να το καταλάβουμε, έγινε τελετή αφής της πληγής. Ενώ οι αθλητές έτρεχαν με τη φλόγα ανά χείρας, οι πληγές των Ολυμπιακών Αγώνων έκαναν την εμφάνισή τους: Τα έργα δεν είναι έτοιμα. Και για να ολοκληρωθούν, χρειάζονται και άλλα, και άλλα κονδύλια. Οι εργάτες δεν εργάζονται απλώς, αλλά ενσαρκώνουν τους άθλους του Ηρακλή. Την αγωνία τους την παρακολουθούν, σαν να παρευρίσκονται σε πρεμιέρα του Εθνικού Θεάτρου, η κ. Φάνη Πάλλη και για πάντα Πετραλιά, και ο μέγας γιάπης γνωστός ως Λιάπης.

Η ταφή της φλόγας είναι η αρχή μιας σειράς νεκρώσιμων τελετών όπου το φιλάνθρωπο θέαμα, μέσω των πολυεθνικών εταιριών, θα κάνει επίδειξη της δύναμής του αντάξιας ενός ρωμαϊκού θριάμβου. Η Αθήνα θα στρατοκρατείται έχοντας στο πιάτο της την παιδική χαρά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο ποιητής Πίνδαρος, σε ανακοίνωση που μοίρασε στα ΜΜΕ, δήλωσε ότι όλες τις μέρες των Αγώνων θ' απουσιάζει στο εξωτερικό, για καθαρά προσωπικούς του λόγους.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Εκδήλωση - παρουσίαση του δίτομου βιβλίου για τον Χαρίλαο Φλωράκη

Η «ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ» διοργανώνει εκδήλωση-παρουσίαση του ολοκληρωμένου πλέον, δίτομου βιβλίου του δημοσιογράφου Χρήστου Θεοχαράτου, για τη ζωή και τη δράση του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη. Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52), τη Δευτέρα 5 του Απρίλη 2004, στις 12 το μεσημέρι. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

-- Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Βαγγέλης Μπούτας, αγρότης - συνδικαλιστής.

-- Χρήστος Τσιντζιλώνης, ιστορικός.

-- Εκπρόσωπος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ε. Διακογιάννης.

Πρώτη άτυπη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής

Eurokinissi

Μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για διαδικαστικά ζητήματα και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ενόψει των ευρωεκλογών της 13ης του Ιούνη έγινε χτες στη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον υπουργό, Πρ. Παυλόπουλο.

Η πρώτη επίσημη Διακομματική Επιτροπή θα συνέλθει την Τετάρτη μετά το Πάσχα, οπότε και υπολογίζεται να έχει προχωρήσει η καταγραφή των προβλημάτων και των ενδεχόμενων λύσεων. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν κυρίως τα προβλήματα που προέκυψαν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, με τους διπλοεγγεγραμμένους και τους ετεροδημότες.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μη εγγραφής κονδυλίου στον κρατικό προϋπολογισμό για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως οι εκλογές θα γίνουν. Ωστόσο, καταφέρθηκε εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία παρότι γνώριζε ότι θα έχουμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2004, στον προϋπολογισμό έγραψε «χρήματα μόνο για μία εκλογική αναμέτρηση».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρουσίαση βιβλίου της Μ. Νεγρεπόντη - Δελιβάνη

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται σήμερα, Παρασκευή 2 του Απρίλη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, όπου θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση-συζήτηση για το ευρώ, με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη με τίτλο «Η τύχη του ευρώ (μετά την "κηδεία" του Συμφώνου Σταθερότητας)». Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής του ΑΠΘ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν επίσης ο Νίκος Βαρσακέλης, αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, ο Γιώργος Κατηφόρης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος - οικονομικός αναλυτής. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ιορδάνης Καϊσερλίδης, οικονομολόγος - δημοσιογράφος. Η εκδήλωση θα κλείσει με σύντομη τοποθέτηση της συγγραφέως.

ΛΟΥΤΡΑΚΙ
Αντιπολεμική συγκέντρωση

H Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας καλεί όλους τους φορείς της πόλης, τους αγωνιστές της ειρήνης, τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε αντιπολεμική συγκέντρωση και πικετοφορία, σήμερα, Παρασκευή 2 του Απρίλη, στις 7 μ.μ., στον πεζόδρομο του Αγ. Ιωάννου (έξω από τα γραφεία της ΠΕΑΕΑ, Αγ. Ιωάννου 12).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ