ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Διάσταση» για το ρόλο του ΝΑΤΟ στο Ιράκ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι ΗΠΑ επιζητούν, ή, καλύτερα, απαιτούν, εκ μέρους του διευρυμένου ΝΑΤΟ, έναν ευρύτερο ρόλο για τη σταθεροποίηση του Ιράκ κατόπιν της μετάβασης της εξουσίας. Από την άλλη πλευρά η Γερμανία υπογραμμίζει πως το ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρωθεί στο Αφγανιστάν, στα Βαλκάνια και στην εκστρατεία αντιμετώπισης της τρομοκρατίας... Αλλη μία διαφορά όσον αφορά στην τακτική της Συμμαχίας καθώς για τη στρατηγική δεν υφίσταται.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερ», μετά το πέρας συνεδρίας των υπουργών Εξωτερικών των 26, πλέον, κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε συγκεκριμένα: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα πρέπει τώρα να εξετάσει ένα νέο συλλογικό ρόλο μετά την αποκατάσταση της κυριαρχίας στο Ιράκ». Ο Κόλιν Πάουελ απέφυγε ...επιμελώς να απαντήσει σε ερώτημα εάν οι ΗΠΑ αναμένουν από τη Γαλλία να μετάσχει στις δυνάμεις της Συμμαχίας κατόπιν της μετάβασης της εξουσίας.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Γιόσκα Φίσερ, επισήμανε πως το ΝΑΤΟ έχει ήδη αναλάβει πολλές αποστολές και θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εγγύηση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, στην ειρηνευτική του δράση στα Βαλκάνια, καθώς και στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Και επανέλαβε την πάγια θέση της Γερμανίας ότι δε θα μπλοκάρει, αλλά ούτε και θα μετάσχει στρατιωτικά σε οποιονδήποτε ρόλο της Συμμαχίας στο Ιράκ.

Πάντως, από την πλευρά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιάπ ντε χοπ Σέφερ, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα της διάστασης διευκρινίζοντας πως οι ΥΠΕΞ είχαν μόνο μία σύντομη συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος και προκειμένου να εξεταστεί η διεύρυνση του ρόλου της Συμμαχίας στο Ιράκ απαιτείται αίτημα της κυρίαρχης ιρακινής κυβέρνησης και νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Πάουελ στην Αϊτή

Τέλος, ο Κόλιν Πάουελ ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Αϊτή για μονοήμερη επίσκεψη, όπου θα συναντηθεί με μέλη της προσωρινής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σκοπεύει «να ενημερωθεί προσωπικά για τις αμερικανικές και διεθνείς προσπάθειες με στόχο τη σταθεροποίηση της χώρας και την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών του αϊτινού λαού». Ο Πάουελ είχε διαδραματίσει σημαντικό προσωπικό ρόλο στη «μετάβαση» του Αριστίντ στην εξορία κάτω από «αμφιλεγόμενες συνθήκες», στις 29 του Φλεβάρη, με ένα ναυλωμένο από τις ΗΠΑ αεροπλάνο.

ΗΠΑ
Στο προσκήνιο και πάλι η 11η Σεπτεμβρίου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Στις 8 Απρίλη θα καταθέσει τελικά η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, Κοντολίζα Ράις, ενώπιον της ειδικής επιτροπής που διερευνά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όπως ανακοινώθηκε από κοινού από τους εκπροσώπους της Επιτροπής του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου.

Η Κοντολίζα Ράις αναμένεται να ερωτηθεί κυρίως για τους ισχυρισμούς του πρώην συμβούλου ασφαλείας Ρίτσαρντ Κλαρκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Μπους δεν είχε την τρομοκρατία στις βασικές του προτεραιότητες πριν από την 11 Σεπτεμβρίου και είχε εμμονή με το Ιράκ.

Στο μεταξύ, η Σιμπέλ Εντμοντς, πρώην μεταφράστρια του FBI, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», ανέφερε ότι ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν αρκετούς μήνες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 ότι το τρομοκρατικό δίκτυο της «Αλ Κάιντα» σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει ένα αεροσκάφος για να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση.

Η Εντμοντς δήλωσε επίσης ότι η Κοντολίζα Ράις «ψεύδεται ασύστολα» όταν υποστηρίζει ότι δεν είχε ουδεμία ενημέρωση πριν τις επιθέσεις και διαβεβαιώνει ότι έχει δώσει τις πληροφορίες για το θέμα αυτό στην ειδική επιτροπή του Κογκρέσου. «Κι άλλες πόλεις ήταν στόχοι. Μεγάλες πόλεις με ουρανοξύστες», πρόσθεσε η 33χρονη μεταφράστρια που είναι τουρκικής καταγωγής, και μία από τις πολλές μεταφράστριες που είχε επιστρατεύσει το FBI μετά την 11η Σεπτεμβρίου για τη μετάφραση εγγράφων και ηχητικών ντοκουμέντων σχετικών με τις επιθέσεις. Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα αυτά, κατά την Εντμοντς, είναι σαφές ότι υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες την άνοιξη του 2001 που έδειχναν ότι ετοιμάζεται μία επίθεση.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οι «συνήθεις» επιθέσεις

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΚΙΡΚΟΥΚ.-

Συνεχίστηκαν, και χτες, οι αντικατοχικές επιθέσεις σε διάφορες πόλεις του Ιράκ. Στη συνοικία Μανσούρ, της Βαγδάτης, ένας Αμερικανός σκοτώθηκε και ένας δεύτερος τραυματίστηκε, όταν το όχημά τους έπεσε πάνω σε βόμβα. Χτες, επίσης, σκοτώθηκε και ένας Αμερικανός πεζοναύτης στην επαρχία «αλ Ανμπάρ» από «εχθρική ενέργεια», χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις. Στη Χαουίτζα, κοντά στο Κιρκούκ, τρεις Ιρακινοί σκοτώθηκαν ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση των κατοχικών δυνάμεων, προσπαθούσαν να τοποθετήσουν μια βόμβα.

Στη Φαλούτζα, άγνωστοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, σκότωσαν, κατά τη διάρκεια περιπολίας, 2 Ιρακινούς αστυνομικούς και τραυμάτισαν 3. Χτες, κατά τη διάρκεια των καθιερωμένων προσευχών της Παρασκευής, οι ιμάμηδες της πόλης καταδίκασαν το διαμελισμό των νεκρών σωμάτων των 4 Αμερικανών εργολάβων που σκοτώθηκαν σε ενέδρα, στις αρχές της βδομάδας. Οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν καταδίκασαν την αντιστασιακή δράση, αλλά τόνισαν ότι τέτοιου είδους πράξεις «σπιλώνουν το Ισλάμ και παραβιάζουν το κοράνι».

Παντού παρόντες οι κατοχικοί τρομοκράτες και οι συνεργάτες τους

Associated Press

Παντού παρόντες οι κατοχικοί τρομοκράτες και οι συνεργάτες τους
ΡΩΣΙΑ
Υπαρκτός κίνδυνος για «βρώμικη βόμβα»

ΜΟΣΧΑ.-- Ο κίνδυνος χρησιμοποίησης από τους τρομοκράτες μιας «βρώμικης βόμβας», που διασκορπίζει στην ατμόσφαιρα ραδιενεργείς ουσίες είναι πραγματικός, υποστήριξε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Βιατσεσλάβ Τρουμπνίκοφ. Ο Ρώσος αξιωματούχος έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά το τέλος συνόδου μιας ρωσο-αμερικανικής ομάδας εργασίας «κατά της τρομοκρατίας» στην Ουάσιγκτον. Η δήλωση δημοσιεύεται επίσης από την ιστοσελίδα του υπουργείου του στο διαδίκτυο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ