ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Απρίλη 2004
Σελ. /40
Ποιο της ταιριάζει;

Γρηγοριάδης Κώστας

Να υποθέσουμε ότι δεν έχει καταλάβει ποιο είναι το ερώτημα των ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων της 24ης Απρίλη, στην Κύπρο; Δε νομίζουμε. Για τον Γ. Παπανδρέου μιλάμε, που, ξεκινώντας την τοποθέτησή του χτες στη Βουλή, είπε ότι οι Κύπριοι καλούνται στις 24 Απρίλη να αποφασίσουν εάν θέλουν να ζήσουν ενωμένοι, να ζήσουν σ' ένα ενιαίο κράτος, να μπει η Κύπρος ενωμένη στην ΕΕ ή όχι.

Και, βέβαια, στο ερώτημα που βάζει ο Γ. Παπανδρέου, ο κυπριακός λαός (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) λέει αναμφίβολα ναι και, μάλιστα, σε ποσοστό 100% ή σχεδόν 100%. Το ερώτημα των δημοψηφισμάτων, όμως - όπως όλοι γνωρίζουν - δεν είναι αυτό, αλλά το ναι ή όχι στο «σχέδιο Ανάν». Οπότε, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν; `Η ο Γ. Παπανδρέου θεωρεί ότι το «σχέδιο Ανάν» εξασφαλίζει τα όσα είπε στη Βουλή, περί ενιαίου κράτους, κλπ., ή θεωρεί ότι οι Κύπριοι πρέπει να υποταχθούν στις ιμπεριαλιστικές πιέσεις και εκβιασμούς, χωρίς να εξασφαλίζεται ούτε καν μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Το πρώτο αποκλείεται, όμως, αφού, μόλις προχτές, ο Γ. Παπανδρέου συγκρούστηκε τηλεφωνικά με τον ντε Σότο και χαρακτήρισε το «σχέδιο Ανάν» απαράδεκτο, όπως διοχέτευαν οι άμεσοι συνεργάτες του στα ΜΜΕ. Οπότε, ισχύει το δεύτερο; `Η, μήπως, είναι ψέματα, τα περί σύγκρουσης με τον ντε Σότο, κλπ.; Ας διαλέξει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ποιο απ' όλα της ταιριάζει...

Συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα στο «Αντί»

Με το πρώτο μέρος μιας ενδιαφέρουσας συνέντευξης από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κυκλοφόρησε χτες το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Αντί». Τη συνέντευξη πήρε ο εκδότης του περιοδικού Χρ. Γ. Παπουτσάκης και το πρώτο της μέρος αναφέρεται στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, τις πολιτικές τους θέσεις και το ρόλο τους στο πολιτικό σύστημα. Το δεύτερο μέρος θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος και θα αφορά στα ΜΜΕ, στους επιχειρηματίες και τα κοινωνικά κινήματα.

Κρύβονται...

Απουσία ενημέρωσης των πολιτών - Συνοπτική συζήτηση σήμερα στη Βουλή - ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ - Κ. Καραμανλής και Γ. Α. Παπανδρέου, αν και πλήρως ενημερωμένοι για όλα, αποφεύγουν να πάρουν καθαρή θέση για το «σχέδιο Ανάν». Αυτός ήταν ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αυγής». Και στο σχετικό ρεπορτάζ σημειώνονταν: «Σήμερα στη Βουλή, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, θα γίνει συζήτηση (έχει προγραμματιστεί να κρατήσει λιγότερο από μία ώρα!) και το πιθανότερο είναι τα δύο μεγάλα κόμματα να συνεχίζουν το "κρυφτό" πίσω από την κυπριακή πολιτική ηγεσία».

Και σε ό,τι αφορά, βέβαια, στους εκπροσώπους του δικομματισμού η κριτική πρόβλεψη της «Αυγής» είναι δικαιολογημένη και βάσιμη. Το ίδιο ακριβώς, όμως, έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος. Στην τοποθέτησή του ήταν εξίσου ασαφής και δεν πήρε καθαρή θέση, για το «σχέδιο Ανάν». `Η, μήπως, τα «ήξεις αφήξεις» σήμαιναν «ναι»..;

Σημάδια... ζαλάδας

Πάντως, ο ΣΥΝ δεν είναι το μοναδικό κόμμα, που δείχνει σημάδια... ζαλάδας, ως συνέπεια των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό. Αντίστοιχα και ακόμη περισσότερο έντονα φαινόμενα υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Η ηγεσία του πρώτου «φλερτάρει με το ναι», όπως λέει το χτεσινό «Βήμα», αλλά μετρά και ξαναμετρά το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας θέσης, καθώς έρχεται σε σύγκρουση με το λαϊκό αίσθημα, ενώ υπάρχουν στελέχη του, τα οποία είχαν κατακρίνει δημόσια το «σχέδιο Ανάν» στο παρελθόν. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αντιμετωπίζει ήδη το δημόσιο «ναι» του Κ. Μητσοτάκη κι ενώ - όπως όλα δείχνουν - φλερτάρει κι αυτή με την ίδια τοποθέτηση, θέλει, ταυτόχρονα, να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος. Το γεγονός αυτό καθρεφτίζεται και στα πρωτοσέλιδα των προσκείμενων στη ΝΔ, χτεσινών εφημερίδων. «Λευκωσία: Το σχέδιο Ανάν εξόργισε τους Κυπρίους / Η στάση των κομμάτων - ΖΗΤΕΙΤΑΙ αντοχή σε πιέσεις και ενότητα» έλεγε ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Ελεύθερου Τύπου». «Ο Κ. Μητσοτάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν - ΤΟ ΕΠΩΔΥΝΟ ΝΑΙ είναι υπεύθυνη εθνική στάση», έλεγε ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Απογευματινής».

Τα... συμβασιακά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΣΟ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ «ξεπροβάλλει» σιγά σιγά το μέγεθος της απάτης που λέγεται «Προεδρικό Διάταγμα για τους συμβασιούχους του δημοσίου». Κριτήριο θα είναι η «βιωσιμότητα του φορέα» είπε χτες ο Προκόπης Παυλόπουλος και άπαντες οι υποψιασμένοι κατάλαβαν.

Μήπως ξέρετε εσείς κάποιον δημόσιο φορέα, που να αναγνωρίζει η κυβέρνηση ως «βιώσιμο»; «Προβληματικούς» τους ανεβάζει, «σπάταλους» τους κατεβάζει και έχει θέσει σαν πρώτη προτεραιότητα το «νοικοκύρεμά» τους, αν όχι την ιδιωτικοποίησή τους.

Το μόνο στο οποίο οι κυβερνώντες δεν «κάνουν πίσω» είναι η σύνδεση των υποτιθέμενων προσλήψεων με τις ευρωεκλογές. Οπως μας έχουν πει πολλάκις, το Προεδρικό Διάταγμα θα εκδοθεί στο τέλος του Μάη (βάλε μέσα Ιούνη δηλαδή).

Τελικά η εκμετάλλευση της αγωνίας αυτών των ανθρώπων αναδεικνύεται σε... διακομματική αξία. Θαυμάσιο «εργαλείο» εκβιασμών, εκμαυλισμού και εξαγοράς.

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ εγκαθίστανται στην Αλβανία ΝΑΤΟικές δυνάμεις με τη διμερή συμφωνία που υπεγράφη. Κατά πώς φαίνεται στους καιρούς μας, οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι κάτι που δεν πρέπει να λείπει από καμιά βαλκανική χώρα.

Φυσικά όλα αυτά για την ασφάλεια, την ειρήνη και την ησυχία μας. Δεν μπαίνουν στον κόπο, βέβαια, να μας εξηγήσουν γιατί τα Βαλκάνια έχουν καταλήξει μια από τις πλέον ταραγμένες περιοχές του πλανήτη...

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ θα διαλύσει τους κομματικούς μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα. Το... άλλο, με τον Τοτό το ξέρετε;

Μάλλον, ότι θα διαλύσει τους μηχανισμούς των εσωκομματικών του αντιπάλων και, κυρίως, οτιδήποτε δεν ελέγχει, εννοεί. Ετσι θα μείνει μόνο ο δικός του, διανθισμένος με τα γνωστά «λουλούδια» της κεντροαριστεράς και του νεοφιλελευθερισμού.

Να πιστέψουμε, δηλαδή, πως ένας αρχηγός κόμματος, που ανέλαβε με μυστική συμφωνία μηχανισμών, μέσα στο κατακαλόκαιρο, είναι σήμερα πολέμιος των κομματικών κατεστημένων; Αν τα δέχονται αυτά στο ΠΑΣΟΚ... βοήθειά τους.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο ΣΥΝ προκαλεί

Είναι πασιφανές ότι ο ΣΥΝ βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Η πολιτική του απέναντι στο «σχέδιο Ανάν» αποκαλύφθηκε ως, τουλάχιστον, αδιέξοδη. Θα ήταν, αν μη τι άλλο, τίμιο, έστω και τούτη τη στιγμή, να ομολογούσαν το εξής απλό: «Κάναμε λάθος»... Αντί γι' αυτό, ο ΣΥΝ εξακολουθεί να βάζει πλάτη στο «σχέδιο Ανάν», επιμένοντας στην τακτική της παραποίησης των θέσεων του ΚΚΕ. Το ίδιο είχαν πράξει το 2002, όταν ο Λ. Κύρκος έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει το ΚΚΕ - λόγω της απόρριψης του «σχεδίου Ανάν» - για «εθνικισμό» και σύμπλευση με τη... «Χρυσή Αυγή»!!!

Με χτεσινό άρθρο στην «Αυγή» ο κ.Ν. Βούτσης, υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ, υποτίθεται πως «απαντά» στην υπεύθυνη κριτική του ΠΓ του ΚΚΕ για το αναντίρρητο γεγονός ότι ο ΣΥΝ αποδέχτηκε ως βάση το «σχέδιο Ανάν» και ως εκ τούτου αποπροσανατόλισε το λαό και έδωσε εξ αντικειμένου χείρα βοηθείας στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις. Ο κ. Βούτσης, λοιπόν, επιδιώκοντας να συγκαλύψει τις ευθύνες του ΣΥΝ, όχι μόνο κατηγορεί το ΚΚΕ πως δε διευκολύνει τη «συνεννόηση της Αριστεράς», λες και φταίει το ΚΚΕ που αντιτάσσεται στα ευρω-ατλαντικά σχέδια για την Κύπρο, και όχι ο ΣΥΝ που τα στηρίζει (!), επιμένει να κατηγορεί το ΚΚΕ, γιατί αντιτάχθηκε στη διεύρυνση της ΕΕ, ενώ ουδείς αρνείται το ρόλο της ΕΕ ως οργανισμού (ευρω)διχοτόμησης της Κύπρου (!), προσπαθεί να διασπείρει εντυπώσεις για τις σχέσεις του ΚΚΕ με το ΑΚΕΛ, «λησμονώντας» τη δημόσια τοποθέτηση του ΑΚΕΛ για τη σημαντική συμβολή του ΚΚΕ υπέρ των συμφερόντων του κυπριακού λαού με τη στάση του στο «σχέδιο Ανάν», την ώρα που η κυβέρνηση Σημίτη - και όχι μόνο - πίεζε αφόρητα την κυπριακή κυβέρνηση. Αλλά, το χειρότερο είναι ότι ο κ.Βούτσης επανέρχεται στη σπέκουλα περί... εθνικιστικού ΚΚΕ, παραχαράσσοντας τις θέσεις του Κόμματος και αποδίδοντάς του θέσεις που δεν έχει! Συγκεκριμένα: Καταφέρεται στην «αντιδιεθνιστική λογική» του ΚΚΕ, διότι - όπως ισχυρίζεται - πίσω από έναν «παρωχημένο αντιιμπεριαλισμό(...) αντιπαραθέτει το μέλλον των δύο κυπριακών κοινοτήτων, υποστηρίζοντας επί της ουσίας στενά εθνικά συμφέροντα» (όλα αυτά το... ΚΚΕ)!!!

Εδώ πια οι κύριοι του ΣΥΝ ας διαλέξουν: Είναι αφελείς ή πολιτικά ανέντιμοι; Τι λέει το ΚΚΕ; Η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι μια λύση δίκαιη, μια λύση βιώσιμη και λειτουργική. Και αυτή βρίσκεται σε μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη, δικοινοτική διζωνική, κοινή πατρίδα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις, χωρίς ξένους «εγγυητές» και «προστάτες». Μόνη αποδεκτή λύση είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και των συμφωνιών Κορυφής 1977 - '79. Με αυτά τα κριτήρια πρέπει να κριθεί το «σχέδιο Ανάν». Αυτά είναι τα διεθνιστικά και συνάμα πατριωτικά κριτήρια που απαιτείται να τεθούν. Οποιος έχει στοιχειωδώς διαβάσει το αμερικανόπνευστο «σχέδιο Ανάν», μόνο μία απάντηση μπορεί να δώσει: «Οχι»! Το «σχέδιο Ανάν» είναι άδικο και διχαστικό, παράγοντας ανωμαλίας και νέων περιπετειών για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Αυτός είναι ο γνήσιος διεθνισμός. Ολα τα υπόλοιπα είναι εκδήλωση ενός ιδιότυπου «κοσμοπολιτισμού», στήριξης του ιμπεριαλισμού, και μια «ντροπαλή» προαναγγελία ενός νέου «ναι» του ΣΥΝ στο «σχέδιο Ανάν».


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ