ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Απρίλη 2004
Σελ. /40
Αλλη μια απόδειξη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ενδεχόμενο της μετατροπής του διαβόητου «σχεδίου Ανάν» σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ - όπως λεγόταν μέχρι προχτές - δεν έγινε τελικά πράξη. Εξέλιξη, η οποία είναι θετική, αφού, σε αντίθετη περίπτωση, η μετατροπή του «σχεδίου» σε απόφαση θα έβαζε αυτόματα στην άκρη και, ουσιαστικά, θα καταργούσε τις προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό, που κινούνται σε αντίθετη από το «σχέδιο Ανάν» λογική.

Ο Κ. Ανάν, όμως, παρουσίασε χτες το σχέδιό του και ενημέρωσε για τις διαδικασίες της Λουκέρνης το ΣΑ του ΟΗΕ, σε ειδική συνεδρίασή του. Με άλλα λόγια, επιχείρησε - εμμέσως πλην σαφώς - να προσδώσει τόσο στο διχοτομικό σχέδιό του, όσο και στις μέχρι τώρα ενέργειές του, το κύρος του ΣΑ. Κι όπως καταλαβαίνει ο καθένας, η ενέργεια αυτή δεν είναι τυχαία. Οπως δεν ήταν τυχαία η μετά βαΐων και κλάδων τελετή παράδοσης στη Λουκέρνη της τελικής, πέμπτης κατά σειρά, εκδοχής του «σχεδίου Ανάν», μπροστά στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα. Ενας βασικός τους στόχος είναι η κλιμάκωση των πιέσεων προς τον κυπριακό λαό και, ιδιαίτερα, τους Ελληνοκύπριους, μπροστά στα δημοψηφίσματα.

Γεγονός, το οποίο αποτελεί μια ακόμη απόδειξη, πως η όλη διαδικασία του «σχεδίου Ανάν» και της Λουκέρνης αποτέλεσαν μια ακόμη αρνητική συνέπεια σε βάρος του Κυπριακού. Και φέρουν βαριές ευθύνες γι' αυτό όλοι όσοι συνέβαλαν με τον έναν ή άλλον τρόπο, πρωτίστως η απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Αθώοι συνειρμοί

Πώς διαμορφώνεται η συνείδηση; Μια τυχαία χτεσινή σελίδα «έγκυρης» εφημερίδας το μαρτυρά: Εξάστηλος τίτλος: «"Να περιμένετε κι άλλα φονικά" - Οι Ιρακινοί απειλούν, καθώς οι Αμερικανοί παρακολουθούν συγκλονισμένη τη φρίκη». Δεύτερο θέμα στην ίδια σελίδα, επίσης, εξάστηλο: «Συντονισμένες επιδρομές σε πέντε κράτη εναντίον Τούρκων ακροαριστερών ανταρτών». Κατανοητός ο συνειρμός με τον πρώτο τίτλο: Τους κυνηγάμε, πριν κάνουν το φονικό.

Ποιους κυνηγάμε; «Η DHKP-C τάσσεται εναντίον των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και του τουρκικού κατεστημένου». Το ρεπορτάζ κλείνει με την «άσχετη» είδηση ότι τρεις παγιδευμένες επιστολές εντοπίστηκαν στην Ισπανία.

Στη βάση της σελίδας, είναι σε πλαίσιο η «αθώα» είδηση: «Συνελήφθη 30χρονος Κούρδος στη Δράμα». Ενα σχετικά ουδέτερο ρεπορτάζ υπονοεί πως κι αυτός ένας ακόμη τρομοκράτης είναι. Μόνο που αυτός είναι ο Ταϊλάν, που μένει στην Ελλάδα εφτά χρόνια και συμμετέχει δραστήρια στο κίνημα αλληλεγγύης.

Η αγχόνη έχει ήδη στηθεί. Και η συνείδηση είναι έτοιμη να το δεχτεί. Ολα αυτά σε μια μόνο σελίδα, με τρία, υποτίθεται, διαφορετικά θέματα.

Τους κάθεται στο λαιμό

Ενόχλησε η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης στα μπλοκ του ΠΑΜΕ, η οποία έδωσε και τον τόνο στην απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης και τα τοπικά παπαγαλάκια του δικομματισμού βάλθηκαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Ανάμεσά τους και η δημοτική τηλεόραση, η οποία το απόγευμα της ίδιας μέρας κάλεσε σε εκπομπή του δημοσιογράφου Αντώνη Οραήλογλου τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης - εκλεγμένους με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ αντίστοιχα - για να «ευλογήσουν τα γένια τους» και να μιλήσουν για την πανεργατική απεργία. Βέβαια, στο πάνελ των συζητητών δε χωρούσε η φωνή του ΠΑΜΕ. Κι ας είναι η δεύτερη δύναμη στο ΕΚ Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπό του έχει τη θέση του γενικού γραμματέα στη διοίκησή του.

Απ' ό,τι φαίνεται, τους κάθεται στο λαιμό το γεγονός ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήταν αυτές που σήκωσαν στους ώμους τους την απεργία και τη συγκέντρωση και προφανώς η φωνή του πρέπει να πνιγεί, για να μη χαλάσει η σούπα της συναίνεσης...


Στην αγχόνη

Ορίστε,

πάρε το σκοινί

και άντε

στην κρεμάλα,

έτσι διατάζουν

οι τρανοί,

ΗΠΑ και Κέντρα

άλλα

κι η Κύπρος

η ταλαίπωρη

τι να αποφασίσει;

Πότε ήτανε

το κρέμασμα

κι η αυτοκτονία

«λύση»;

***

Ορίστε,

πάρε το σκοινί,

πάρε

και το... σαπούνι,

κρεμάσου

ή τα μάτια σου

βγάλε

με το πιρούνι,

από την Κύπρο

όλοι ζητούν

να κάνει

«χαρακίρι»

κι είθε αυτή

σ' όλους να πει

στο τέλος

«άι σιχτίρι»!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενάντια στην ευρωκαταστολή

Μια από τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ήταν αυτή του λεγόμενου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, που μέχρι το καλοκαίρι η κυβέρνηση θα φέρει προς επικύρωση στη Βουλή. Πρόκειται ουσιαστικά για την ενίσχυση του οπλοστασίου της άρχουσας τάξης της Ευρώπης για να μπορεί να διώκει, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, κάθε λαϊκό κίνημα που σηκώνει κεφάλι στην εξουσία της.

Ετσι και στη χώρα μας έχουμε, και μάλιστα πριν την τυπική επικύρωσή του, την εφαρμογή του ευρωεντάλματος σύλληψης με τη σύλληψη του Κούρδου εργάτη Σινάν Μποζκούρτ - Ταϊλάν, που συνελήφθη προχτές στη Δράμα, μετά από αίτηση ξένων αρχών (γερμανικών και τουρκικών). Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση αποτυπώνεται όλη η φιλοσοφία της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής πολιτικής, που φτάνει ακόμα και να κάνει δίκη προθέσεων. Είναι δε χαρακτηριστική η διατύπωση του εντάλματος σύλληψης και έκδοσης: «Υποπτος συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση ποινικά σύμφωνος σε συνωμοσία για φόνο», «είναι σφόδρα ύποπτος ως μέλος της οργάνωσης του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος - Μετώπου τουλάχιστον από τις αρχές του 1997. Ηταν ανώτατο στέλεχος σε επίπεδο περιφέρειας και μέλος της ηγετικής ομάδας BOLGE στο Ντούισμπουρκ. Τον Αύγουστο του 1997, υψηλό στέλεχος υπεύθυνο για τις υποθέσεις της Οργάνωσης στη Γερμανία, έδωσε εντολή να διεξαχθούν έρευνες στο Αμβούργο για την ανεύρεση μελών της αντίπαλης πτέρυγας της Οργάνωσης με σκοπό να τους εξοντώσει». Πιο κάτω αναφέρεται ότι η «ανωτέρω ενέργεια διεκόπη μία εβδομάδα περίπου μετά χωρίς να υπάρξει κάποια περαιτέρω σύγκρουση». Ολα αυτά για έναν άνθρωπο που ζει στη χώρα μας πολλά χρόνια με γνωστή τη δράση του στις οργανώσεις αλληλεγγύης των αγωνιστών της Τουρκίας και του Κουρδιστάν.

Ο ορισμός για την «τρομοκρατία», που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη του 2001 στο Λάακεν, είναι η μήτρα τέτοιων καταστάσεων και συλλήψεων. Το ευρωένταλμα σύλληψης είναι κρίκος στην αλυσίδα της ευρωκαταστολής. Σύμφωνα με τον ευρωτρομονόμο, η «τρομοκρατία» αφορά πλέον στο σύνολο των «εκ προθέσεως πράξεων» οι οποίες «είναι δυνατόν να προσβάλουν σοβαρά χώρα ή διεθνή οργανισμό», με μεγάλο και γενικολόγο φάσμα δράσεων, που αρχίζει από το «σοβαρό εκφοβισμό του πληθυσμού», την «αποσταθεροποίηση ή καταστροφή των πολιτικών, συνταγματικών ή οικονομικών δομών», την «προσβολή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας προσώπων», την απαγωγή, τις «ζημιές» σε δημόσιες εγκαταστάσεις υποδομής, την «κατασκευή, κατοχή, κτήση, μεταφορά, προμήθεια ή χρήση» παντός είδους οπλισμού, τη «διαταραχή ή διακοπή» των ενεργειακών ροών, και φτάνει ως την «απειλή τέλεσης ενός εκ των προαναφερόμενων εγκλημάτων». Δηλαδή, γίνεται και δίκη προθέσεων. Να πώς ανοίγει ο δρόμος να ποινικοποιηθούν από μια απεργία και ένας αποκλεισμός δρόμου μέχρι μια κατάληψη, γενικότερα η λαϊκή δράση.

Αυτή είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα που θέλει να αλυσοδέσει τους λαούς. Ο ιμπεριαλισμός όμως θωρακίζεται γιατί ακριβώς φοβάται τη δυναμική της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής πάλης κάτω από την όξυνση όλων των αντιθέσεών του και της αντιδραστικής πολιτικής των κυβερνήσεών του. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Εκφράζει την αδυναμία του που πρέπει να αξιοποιούμε καθημερινά στην πάλη για την ανατροπή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ