ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διεργασίες και συσκέψεις στους Ελληνοκύπριους

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος συναντήθηκε το πρωί με το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ για εκτίμηση της κατάσταση ενόψει της πρώτης συζήτησης επί του σχεδίου Ανάν μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Δ. Χριστόφιας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναβάλει το διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό για μετά το Πάσχα, όμως ο Τάσος Παπαδόπουλος αρνήθηκε, σημειώνοντας πως εκτιμά πως έχει ήδη αργήσει. Αύριο αναμένεται με διάγγελμά του να κάνει γνωστή τη θέση του στον κυπριακό λαό.

Στο μεταξύ, σε μια εξέλιξη που από πολλούς ερμηνεύτηκε ως προάγγελος της τοποθέτησης του Προέδρου, ο υπουργός Γεωργίας Τίμης Ευθυμίου ανακοίνωσε ότι τα συλλογικά όργανα της Κίνησης θα συνέλθουν απόψε για επικύρωση της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου για «όχι» στο δημοψήφισμα.

Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι η απόφαση θα τεθεί στο Παγκύπριο Συνέδριο της Κίνησης. Είπε επίσης ότι ύστερα από μελέτη και ανάλυση των δεδομένων η κίνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κόστος από ενδεχόμενο «ναι» θα είναι πολύ πιο μεγάλο από το κόστος ενδεχόμενου «όχι».

Μελετά όλα τα ενδεχόμενα το ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει μελετήσει όλα τα πιθανά σενάρια για το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων επί του πέμπτου σχεδίου Ανάν και είναι έτοιμο για αντιμετώπιση παντός ενδεχομένου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι έχουν γίνει σχεδιασμοί για όλα τα σενάρια, αλλά δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην περίπτωση κατά την οποία η τουρκοκυπριακή πλευρά τοποθετηθεί θετικά και η ελληνοκυπριακή αρνητικά. Είπε επίσης ότι στο ενδεχόμενο αυτό οι δυσκολίες θα είναι μεγαλύτερες, αλλά έχουν γίνει σχεδιασμοί και έχουν ληφθεί αποφάσεις για αντιμετώπισή του. Κληθείς να σχολιάσει τις προειδοποιήσεις ξένων σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά τοποθετηθεί αρνητικά, ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε την αντίδρασή τους φυσιολογική πολιτική επιλογή και πρόσθεσε ότι αν δεν το έκαμαν, θα ενθάρρυναν το «όχι».

Ο υπουργός Εξωτερικών απέρριψε επίσης τις εκτιμήσεις ότι δε θα υπάρξει άλλη προσπάθεια, τονίζοντας ότι όσο υπάρχει πρόβλημα οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού θα συνεχίζονται.

Οχι από τους Οικολόγους

Ο βουλευτής των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι η προχτεσινή απόφαση του Κινήματος για «όχι» στο δημοψήφισμα, στηρίχτηκε στην επιχειρηματολογία και την επιστημονική γνώση και ανάλυση, και χωρίς εθνικιστικά κίνητρα, πανικό και απειλές.

Ο κ. Περδίκης υποστήριξε ότι το τελευταίο σχέδιο Ανάν είναι χειρότερο από τα προηγούμενα και πρόσθεσε ότι με ενδεχόμενο «ναι» παγιώνονται τα τετελεσμένα της εισβολής, ενώ με το «όχι» παραμένουν οι ελπίδες για μια καλύτερη λύση. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι σε περίπτωση κατά την οποία η απάντηση στο δημοψήφισμα θα είναι «όχι», οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η νέα τάξη πραγμάτων, θα σταματήσουν τους εκβιασμούς και θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό, καθώς τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνται με αυτό τον τρόπο.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
«Οχι» Ελληνοκυπρίων - Ελλαδιτών

Ισχυρή η άρνηση και στα Κατεχόμενα

Το 84,7% των Ελληνοκυπρίων και το 61,7% των Ελλαδιτών απορρίπτουν το «σχέδιο Ανάν», σύμφωνα με δημοσκόπηση σε Ελλάδα και Κύπρο, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Συγκεκριμένα, αν το δημοψήφισμα γινόταν σήμερα, στην Κύπρο θα ψήφιζε «όχι» το 86,3% των γηγενών και το 82,9% των προσφύγων - έναντι «ναι» 6,3% και 6,8% αντίστοιχα.

Αδικο θεωρεί το «σχέδιο» το 91,5% των ερωτηθέντων σε Κύπρο (δίκαιο το 1,2%) και το 69,3% στην Ελλάδα (δίκαιο 7,8%). Οι μισοί (50%) στην Κύπρο περιμένουν τις θέσεις του Προέδρου και των κομμάτων για ν' αποφασίσουν, έναντι 46,1% που είναι αβέβαιοι.

Το 50,7% των Κυπρίων δε θα επηρεαστεί από τη θέση των κομμάτων τους (έναντι 25,8% «αρκετά»). Το 37,9% δε θα επηρεαστεί από τη θέση του Τ. Παπαδόπουλου, έναντι 38,1% που θα επηρεαστεί «σημαντικά».

Το 54,3% στην Ελλάδα και το 31,9% στην Κύπρο δε γνωρίζουν τα βασικά σημεία του σχεδίου.

Από τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ικανοποιημένοι είναι 52,8% στην Ελλάδα και 63,6% στην Κύπρο, έναντι 32,8% και 30,4% των δυσαρεστημένων αντίστοιχα.

Από τους χειρισμούς του προέδρου Τ. Παπαδόπουλου ικανοποιημένοι είναι 84,1% των Κυπρίων και 48% των Ελλήνων.

Σε θετικότερο αποτέλεσμα - σε νέο κύκλο συνομιλιών - πιστεύουν 30,7% στην Ελλάδα, 20,6% στην Κύπρο, σε αρνητικό 13% στην Ελλάδα, 22,4% στην Κύπρο και σε καμία διαφορά 34,2% και 42,9%, αντίστοιχα.

Μελλοντικά αγκάθια του σχεδίου οι Κύπριοι θεωρούν την «ασφάλεια» (18,5%), τον αριθμό των εποίκων (11,7%), τη διαφορά εισοδημάτων (10,9%), την καταπάτηση ελευθεριών (10,1%).

Στα Κατεχόμενα, ποσοστό 51,01% θα πουν «ναι» στο «σχέδιο Ανάν» στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε Σάββατο βράδυ στη διάρκεια τηλεοπτικού προγράμματος. Ποσοστό 48,7% λένε «όχι».

Θα εντείνουν πιέσεις και εκβιασμούς οι Αμερικανοί

Αποκαλυπτικός ο Κ. Πάουελ

«Οι ΗΠΑ θα εργαστούν εντατικά, κατά την περίοδο μέχρι τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου επί του τελικού σχεδίου Ανάν, ώστε να ενθαρρύνουν τους Κύπριους να κατανοήσουν αυτή τη συμφωνία». Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

Σε ενημέρωση δημοσιογράφων, επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον ο κ. Πάουελ επισήμανε ότι «θα σταματήσουν όλα για πολύ καιρό, εάν δε γίνει αποδεκτό» το «σχέδιο Ανάν», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη οδός και, όποιες επιφυλάξεις και να έχουν οι δύο πλευρές, είναι απίθανο εάν θα υπάρξει μια καλύτερη διευθέτηση.

Ο κ. Πάουελ είπε ότι κατά τις επαφές του με αξιωματούχους της ΕΕ επισήμανε ότι «έχουμε μιαν ιστορική ευκαιρία τώρα με αυτή τη διευθέτηση που κατάφερε να κάνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ». Είπε, επίσης, ότι «πρέπει να δουλέψουμε σκληρά από τώρα μέχρι την ώρα του δημοψηφίσματος αργότερα τον Απρίλη, για να πείσουμε τους Κύπριους, τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, να αντιληφθούν ότι αυτή είναι μία ευκαιρία που δε θα ξαναπαρουσιαστεί».

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β. Αυτό είναι. Και όποιες επιφυλάξεις και να έχει η μία ή η άλλη πλευρά, είναι απίθανο να έρθει μια καλύτερη διευθέτηση», είπε.

Πρόσθεσε ότι «θα σταματήσουν όλα για πολύ καιρό εάν δε γίνει αποδεκτό» το τελικό «σχέδιο Ανάν» στα δημοψηφίσματα.

Και οι Αυστραλοί

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ, χαιρετίζει, με γραπτή ανακοίνωσή του, το τελικό σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, για επίλυση του Κυπριακού και εκφράζει την ευχή αυτό να γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό λαό.

Ο κ. Ντάουνερ καλεί τους πολιτικούς ηγέτες της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να παροτρύνουν τις κοινότητες προς υποστήριξη του προτεινόμενου σχεδίου για επίτευξη μόνιμης και ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος, που παραμένει άλυτο για πολύ καιρό.

Επιμένει στο «όχι» ο Ντενκτάς

Το «σχέδιο Ανάν» οδηγεί ταχύτατα το μόρφωμα που λέγεται ομοσπονδία σε ένα ενιαίο κράτος, υποστηρίζει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς που προβλέπει ότι το «σχέδιο Ανάν» θα φέρει μεγάλες καταστροφές για την τουρκική πλευρά.

Ο κ. Ντενκτάς παραπονείται ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν έχουν ασκηθεί τόσο μεγάλες πιέσεις στους διαπραγματευτές του Κυπριακού.

«Πιστεύω ότι με το σχέδιο Ανάν θα περιέλθουμε σε δυσχερέστατη θέση», λέει στον τουρκικό Τύπο ο κ. Ντενκτάς.

Το «σχέδιο Ανάν» «καταργεί με το χρόνο τα δικαιώματα της Τουρκίας», είπε ο κ. Ντενκτάς και ζήτησε να γίνουν «υγιή βήματα, διατηρώντας και βελτιώνοντας τη σημερινή κατάσταση».

Ο κ. Ντενκτάς πρότεινε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τους όρους της ένταξης των Τουρκοκυπρίων στην ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα συμβεί αν καταψηφιστεί το «σχέδιο Ανάν» στα δημοψηφίσματα που θα οργανωθούν, ο Ντενκτάς σημείωσε: Οπωσδήποτε δε θα βρεθούμε σε χειρότερη από τη σημερινή μας κατάσταση. Θα συνεχίσουμε να υφιστάμεθα ως «κράτος», τόνισε.

Αντιτίθενται οι Τούρκοι Στρατηγοί

Ο διοικητής της 4ης Στρατιάς στρατηγός Χουρσίτ Τολόν, κατήγγειλε ότι ο «κόσμος παραπλανάται, με το να λέγεται ότι η τουρκική πλευρά εξήλθε κερδισμένη από το τραπέζι των συνομιλιών» για το Κυπριακό.

«Ολα αυτά διαδίδονται από τους έξω, στο εξωτερικό κάποιοι διαδίδουν ότι η τουρκική πλευρά κέρδισε πάρα πολλά. Πρέπει να εξετάσουμε πολύ καλά το ποιοι είναι αυτοί που διαδίδουν τα παραπάνω», είπε στους κατοίκους του χωριού Μποτσαγιακά, της επαρχίας Οντεμίς, του νομού Σμύρνης.

Εκβιάζει ο Γκιούλ

Η Τουρκία θα ζητήσει διεθνή αναγνώριση της αυτοανακηρυχθείσας τουρκικής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (RTCN), στην περίπτωση ενός «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο «σχέδιο Ανάν», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται χτες στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

«Εάν οι Ελληνοκύπριοι ψηφίσουν "όχι", θα ζητήσω αναγνώριση της RTCN», δήλωσε ο Γκιούλ.

«Θα διασχίσω περήφανα τον πλανήτη για να ζητήσω την αναγνώριση της RTCN», τόνισε ο Γκιούλ.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι «ευρωπαϊκοί κύκλοι» του εξήγησαν ότι δε θα έχουν άλλη επιλογή σε μια τέτοια περίπτωση, από το να αναγνωρίσουν την ύπαρξη του ψευδοκράτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ