ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /56
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

φωτ. 2

Συμπληρώνονται, στο τέλος του χρόνου, 3 χρόνια από το θάνατο του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ. Μόνιμος αξιωματικός, φλογερός πατριώτης και δημοκράτης, εξαίρετος χαρακτήρας, εντάχθηκε στο εθνικοαπελευθερωτικό λαϊκό κίνημα και στο ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε από διάφορα πόστα σε όλη του τη ζωή. Διατέλεσε επιτελάρχης του ΔΣΕ και για πολλά χρόνια μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της αγαπημένης συζύγου του ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ προσφέρουμε στην ΚΕ του ΚΚΕ 250.000 δρχ.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ. δύο

Στις 27 Νοέμβρη, συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μας, μέλους του ΚΚΕ, καθηγητή της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Πράγας, ιδρυτή της ελληνικής έδρας και συγγραφέα του πρώτου ελληνοτσεχικού λεξικού. Καταγόταν από τη Φλώρινα και από το 1945 πήρε ενεργό μέρος στον αγώνα εναντίον των κατακτητών. Από το 1949 έζησε στην Τσεχοσλοβακία, όπου παντρεύτηκε την Αρετή Σιδηροπούλου, την οποία χάσαμε. Στις 9 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατό της. Γεννήθηκε στη Μεταμόρφωση Κιλκίς από γονείς με προοδευτικά φρονήματα. Και μαζί με τα αδέρφια της πήραν μέρος στους αγώνες.

Το 1985 επαναπατρίστηκαν. Και οι δύο χάθηκαν στα 64 χρόνια τους.

Στη μνήμη τους, η κόρη τους Φανή Νεδέλκου - Φουντουκίδου με την οικογένειά της και ο γιος τους Δημήτρης Νεδέλκος με την οικογένειά του προσφέρουν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βυζαντίου.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΔΗ, η σύζυγός του Λίζα και τα παιδιά τους Θανάσης και Ηρακλής προσφέρουν στο ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός, ως την τελευταία στιγμή της ζωής του, 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ «Αγ. Παύλου» - Βάθης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΟΚΚΑ, που πέθανε στις 21 Μάη 1984, προσφέρω στη ΝΕ Λάρισας 100.000 δρχ. για τις εκλογές.

Νίκος Κόκκας

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 2 μηνών από το θάνατο του αγαπημένου αδελφού μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΟΥΔΗ, μέλους του Παραρτήματος Χορτιάτη της ΠΕΑΕΑ και οπαδού του ΚΚΕ, προσφέρω 60.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση για το 16ο Συνέδριο, μέσω της ΚΟΒ Ανάληψης.

Γεώργιος Βλαχούδης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας ΣΤΑΥΡΟΥ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗ, που πέθανε πρόσφατα, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην ΚΟ Κοζάνης και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η μητέρα του Σοφία

Και η οικογένεια του Γιώργου Ραφαηλίδη

* * *

Στη μνήμη της συντρόφισσας της ζωής μου ΕΛΕΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, που έφυγε από κοντά μας στις 23 Γενάρη 1996, προσφέρω για τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.

Επίσης στη μνήμη των 200 αγωνιστών που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μάη 1944, οι οποίοι ήταν συγκρατούμενοί μου στο Χαϊδάρι, προσφέρω ακόμη 40.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέας Ιωνίας, για την επιτυχία του 16ου Συνεδρίου, την ενίσχυση των ΜΜΕ του Κόμματος και την καλύτερη προετοιμασία του ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Νίκος Νικολαΐδης, Νέα Ιωνία Μαγνησίας

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΑΝΔΡΕΑ και ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΣΩΤΗΡΓΙΑΝΝΙΔΗ και του αδελφού μου ΕΥΓΕΝΙΟΥ από το Παλαιοχώρι Καβάλας, καθώς και στη μνήμη των αγωνιστών από το Παγγαίο, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Μαρουσίου.

Ευάγγελος Σωτηργιαννίδης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΤΣΑΛΑ από την Ηλιοκώμη Σερρών, η γυναίκα του Αναστασία και τα παιδιά του Σωτήρης και Γιώργος προσφέρουν στο ΚΚΕ 15.000 δρχ. για να βγει πιο δυνατό από τις βουλευτικές εκλογές.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 19 Δεκέμβρη, συμπληρώνονται 17 χρόνια από το θάνατο της αξέχαστης μάνας και γιαγιάς ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Στη μνήμη της, οι κόρες της Κική Τσακριλή, Ευγενία Φειδάκη και η εγγονή της Καίτη Φειδάκη προσφέρουν 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Φωτ.

Κλείνει ένας χρόνος, χρόνος ατέλειωτου πόνου και πίκρας, από τότε που έφυγε ο αγαπημένος μας ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΝΘΙΜΟΣ, ο ανιψιός μου, τόσο ανεπάντεχα, όρθιος, όπως περπατούσε κι έπεσε όρθιος σαν τη λεύκα που γκρεμίζει η θύελλα. Αυτή τη θύελλα δεν την άντεξε ο Αρης. Δεκαοχτώ μερόνυχτα έδωσε μια άνιση μάχη με τη ζωή, αλλά νικήθηκε.

Εφυγε πολύ νωρίς. Δεν πρόλαβε να εκπληρώσει τους στόχους του, τα σχέδιά του για το δημοσιογραφικό και συγγραφικό του έργο, τα όνειρά του, τα όνειρά μας για τη ζωή, για το μέλλον, για το σοσιαλισμό. Ο Αρης είχε μια άσβεστη φλόγα, που έκαιγε μέσα του, μελετούσε, πονούσε, έψαχνε, ερευνούσε πάντα για τις αιτίες της ανατροπής. Εγραψε άρθρο «Ο Δούρειος Ιππος» Γκορμπατσόφ, Γιάκοβλεφ, Σεβαρτνάτζε. Και βιβλίο για τη μαφία στη Σοβιετική Ενωση.

Ο Αρης από παιδί διάβαζε πολύ ελληνική και ξένη λογοτεχνία, αντιστασιακά, ιστορικά, ρωτούσε να μάθει. Ανοιγε όποιο βιβλίο έβρισκε. Με ξάφνιασε μια μέρα σε ένα επισκεπτήριο στις φυλακές Αβέρωφ. Να 'ταν 6-7 χρονών. «θεία, ποιος ήταν ο Λένιν;» Τα επισκεπτήρια και οι ερωτήσεις συνεχίστηκαν.

Ετσι, η δικτατορία, η χούντα τον βρήκε προετοιμασμένο στα νέα επισκεπτήρια στα Γιούρα, στη Λέρο, στην Αλικαρνασσό. Ηταν τακτικός επισκέπτης. Μας έφερνε και έπαιρνε μηνύματα με πολλή σοβαρότητα και ευθύνη.

Το 1972 οργανώθηκε στη ΜΟΔΝΕ και μάλιστα ήταν ένας από τους συντελεστές και οργανωτής, υπεύθυνος στην οργάνωση των συμμαθητών του στη ΜΟΔΝΕ στα Γυμνάσια του Παγκρατίου και της περιοχής.

Το 1973, στην εξέγερση της Νομικής, ήταν όλες τις μέρες κάτω από τη Νομική και στην έξοδο έδωσε το μαχητικό του «παρών». Εγινε μέλος της ΚΝΕ. Το καλοκαίρι του 1973, τελείωσε το Γυμνάσιο. Πήρε αποστολή να αντιπροσωπεύσει τη ΜΟΔΝΕ στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ της ΠΟΔΝ στο Ανατ. Βερολίνο. Από κει στάλθηκε από το Κόμμα στη Μόσχα για σπουδές - για δημοσιογράφος.

Τελείωσε το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ με δύο διδακτορικά Δημοσιογραφίας και Φιλοσοφίας.

Φοιτητής έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Το 1980 με την επιστροφή του δουλεύει στο «Ριζοσπάστη», στον «902».

Το 1986 στέλνεται από το Κόμμα στην Πράγα ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ στα «Προβλήματα Ειρήνης και Σοσιαλισμού».

Με την ανατροπή επιστρέφει, δουλεύει στην ΚΕ, στον «902» και στην «Κομμουνιστική Επιθεώρηση».

Από το 1994 ασχολήθηκε με την έκδοση της ρωσόφωνης εφημερίδας, της «Ομόνοιας» και το ρωσικό βιβλίο. Εδωσε και στη «Φωνή της Θάσου».

Ο Αρης έφυγε με τη φλόγα πίστης και αφοσίωσης στις ιδέες του μαρξισμού - λενινισμού και της επανάστασης. Πίστευε στην τελική νίκη του σοσιαλισμού.

Φεύγοντας άφησε και συγγραφικό έργο, όπως «Αυριανισμός, ο σημερινός φασισμός», «Σοβιετική μαφία», «Γκορμπατσόφ», «Οι αιωνόβιοι του Καυκάσου» και μεταφράσεις.

Στη μνήμη του και για την επιτυχία του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, προσφέρω 100.000 δρχ.

Η θεία του Χρυσούλα Γκόγκογλου

* * *

Φωτ.

Στις 16 Δεκέμβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και των μετέπειτα αγώνων.

Γεννήθηκε το 1923 στην Καλαμάτα. Σε ηλικία 8 χρόνων, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, στην Πλάκα. Η Πλάκα ήταν η περιοχή στην οποία έδρασε στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης.

Για τη δράση του διώχτηκε και αναγκάστηκε, για αρκετά χρόνια, να περάσει σε βαθιά παρανομία.

Εμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά που πίστευε.

Μετά την παρανομία εργάστηκε σκληρά για να μπορέσει να ορθοποδήσει. Κατάφερε να δημιουργήσει σημαντικό έργο με τις κατασκηνώσεις για παιδιά.

Ο ξαφνικός θάνατός του μας γέμισε με μεγάλη θλίψη. Το κενό που άφησε είναι μεγάλο. Θα τον θυμούμαστε.

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του, προσφέρουμε στη μνήμη του και για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, 100.000 δρχ.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΚΟΥ, ο οποίος πέθανε στις 20 Δεκέμβρη 1983, προσφέρω 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ιωάννα Λιάκου

* * *

Στη μνήμη του ΗΛΙΑ αδελφού μου Νικ. ΜΠΕΗ , καθώς και στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ από το χωριό Στεφανοβίκιο Βόλου, προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Θωμάς Νικ. Μπέης

* * *

Φωτ. 3

Στις 16 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΔΑΛΗ (φωτογραφία) μέλους του ΚΚΕ από το 1936 ως το τέλος της ζωής του, αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Τιμώντας τη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της αδελφής του ΤΟΥΛΑΣ ΚΟΦΤΕΡΟΥ (φωτογραφία) που στις 15 του περασμένου Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατό της, της ΑΝΝΑΣ ΠΟΥΝΤΟΥ (φωτογραφία), το γένος Αδαλή, που πέθανε στις 17 Απρίλη 1998, καθώς και στη μνήμη των ΓΙΩΡΓΟΥ και ΚΩΣΤΑ ΑΔΑΛΗ και του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΥΝΤΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Εμφύλιου,, προσφέρουμε στην ΚΟΒ Ανω Ιλισίων 30.000 δρχ.

Η γυναίκα του Σοφία Αδαλή

Τα παιδιά Τάκης και Βικτώρια

Τα εγγόνια Σοφία, Μαργαρίτα, Χρήστος

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΡΜΠΟΤΗΣ, που έφυγε από κοντά μας στα 57 χρόνια του, στις 9 Νοέμβρη 1999, γεννήθηκε στο Αρδάνι Τρικάλων το 1942 από γονείς αγρότες. Τελείωσε το Γυμνάσιο στα Τρίκαλα και αποφοίτησε από την Ανώτατη Βιομηχανική Πειραιά και τη Νομική της Αθήνας. Εργαζόταν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τελευταία είχε το βαθμό του παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οσοι τον γνώρισαν θα θυμούνται για πάντα το ήθος του, τη σεμνότητά του, την εργατικότητά του και την ικανότητα να εκτιμά τους συνανθρώπους του. Ηταν αγαπητός σε όλους.

Ως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού και την πολιτική του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, σύντροφοί του από το Αρδάνι προσφέρουν 20.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Η Κατερίνα Τσιγάρα προσφέρει στην ΚΟ Θήβας 30.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, στη μνήμη του συζύγου της ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΓΑΡΑ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΑΝΝΑΣ ΖΩΗ , κόρης του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Ιωάννη Χαραλαμπίδη από τα Σέρβια Κοζάνης, που χάθηκε στην Κατοχή, ο άντρας της Γρηγόρης Ζώης πρόσφερε στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ 10.000 δρχ., 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Πάνω Πόλης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, η σύζυγός του Κατίνα πρόσφερε στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κομποτάδων Φθιώτιδας.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΟΥΚΑ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βοτανικού.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αδελφού μου ΗΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, και αντί για μνημόσυνο, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Χαλκηδόνας - Κιλικιανών Κοκκινιάς.

Κώστας Δημητριάδης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΙΑΡΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ και πρώην δημάρχου Ζεφυρίου, η οικογένειά του προσφέρει 50.000 δρχ. για την προεκλογική Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Ζεφυρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ