ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλλιεργούν το έδαφος για νέες θυσίες

Συζήτηση για τα προβλήματα της οικονομίας στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα, θα ζητήσει η κυβέρνηση, με στόχο να ...αποδειχτεί η αναγκαιότητα νέων αντιλαϊκών μέτρων

Τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή με θέμα την κατάσταση της οικονομίας, αμέσως μετά το Πάσχα, θα ζητήσει η κυβέρνηση την ερχόμενο εβδομάδα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες - μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής - ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών της κυβέρνησης να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η αντιμετώπιση του «δημοσιονομικού χάους» που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ, κάνει αναγκαία τόσο τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας όσο και τον «ετεροχρονισμό» των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ, προς το τέλος της τετραετίας.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, συζητήθηκαν, εκτός από το Κυπριακό, η πορεία της οικονομίας καθώς και η εξέλιξη της δημοσιονομικής απογραφής. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση σπεύδει να εκμεταλλευτεί μια σειρά εκθέσεις, οι οποίες είτε είδαν (Τράπεζα Ελλάδας), είτε θα δουν το φως της δημοσιότητας (έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα δημοσιοποιηθεί σήμερα). Οι εκθέσεις αυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα επισημαίνεται η αναγκαιότητα της λήψης επώδυνων αντιλαϊκών μέτρων.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Οικονομίας έσπευσε, την προηγούμενη Δευτέρα, να ενισχύσει την κατασταλτική αυτή δημοσιονομική άποψη, επαναλαμβάνονταν τις σχετικές επισημάνσεις του ΕΚΟΦΙΝ ότι τα δημόσια οικονομικά στην Ελλάδα - μαζί με άλλες πέντε χώρες - έχουν εισέλθει στην επικίνδυνη ζώνη. Τα σαρωτικά μέτρα θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2005, δεδομένου ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας δεσμεύτηκε στο Συμβούλιο υπουργών ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας θα αντιμετωπιστεί... Τη λογική αυτή, εξυπηρετεί και η δημοσιονομική απογραφή που καταρτίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η οποία πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα στο τέλος του Απρίλη, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη. Αυτό, βέβαια, δεν εμποδίζει τον τελευταίο να δημιουργήσει, μέσω διαρροών, το ανάλογο κλίμα για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι χτεσινές δηλώσεις Εβερτ, ο οποίος, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2003 ισχυρίστηκε ότι «δυστυχώς η εικόνα είναι πολύ χειρότερη και ορθά βέβαια το υπουργείο Οικονομίας δε δημοσιοποιεί όλα τα στοιχεία για ευνόητους λόγους». Ούτε λίγο ούτε πολύ ιχυρίζεται ότι η κυβέρνηση δεν εμφανίζει την πραγματική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά, αλλά, όπως και η προηγούμενη, εμφανίζει επιλεκτικά στοιχεία.

Αυτό που σκόπιμα ξεχνούν να αναφέρουν οι εκφορείς των απόψεων περί «δημοσιονομικού χάους», είναι ότι μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα - η οποία αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει μια δαπανηρότατη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, παράλληλα με την εκτέλεση ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού των υποδομών - είναι σχεδόν αδύνατο να μην εμφανίζει αυξημένα ελλείμματα. Και σε τελική ανάλυση, αν θέλουν να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά, ας στραφούν εναντίον των εργολάβων και των άλλων αετονύχηδων που πλούτισαν από τα έργα και όχι κατά των Ελλήνων εργαζομένων.

ΒΑΜΒΑΚΙ
Σα να μην άλλαξε κυβέρνηση...

Ο Ευαγ. Μπασιάκος ανακοίνωσε χτες πως ισχύουν τα περσινά διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας!

Για να μην έχουν ψευδαισθήσεις οι βαμβακοπαραγωγοί ότι άλλαξε η κυβέρνηση και θα δουν χαΐρι, τους λέμε ότι ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευαγ. Μπασιάκος ανακοίνωσε χτες ότι θα χρησιμοποιηθούν και φέτος τα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλιέργειας της προηγούμενης κυβέρνησης.

Μετά από σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους εκπροσώπους των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και των εκκοκκιστών, ανακοινώθηκε ότι στους βαμβακοπαραγωγούς επιτρέπεται φέτος να σπείρουν ό,τι έσπειραν και πέρσι. Είναι εμφανές, πως η ανακοίνωση αυτή βγήκε για να μην ξεχαστούν οι βαμβακοπαραγωγοί και κάνουν πράξη τα όσα έλεγε η ΝΔ και ο Ευαγ. Μπασιάκος ως υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας της ΝΔ, όταν έκαναν αντιπολιτευτικές καταγγελίες για τα διοικητικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, και σπείρουν κάνα στρέμμα βαμβάκι παραπάνω από τα περσινά, μια κι άρχισε η σπορά...

Πρόκειται για εμφανή υποκρισία και κοροϊδία σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Και σε μια περίοδο όπου η βαμβακοκαλλιέργεια βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΕ και της αναθεώρησης της ΚΑΠ, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ό,τι έκανε ακριβώς και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ομως η Κομισιόν προτείνει να συρρικνωθεί η βαμβακοκαλλιέργεια στα 3.400.000 στρέμματα, όταν το 2001 καλλιεργήθηκαν 4.230.000 στρέμματα και τα δύο προηγούμενα χρόνια εφαρμόστηκαν διοικητικά μέτρα περιορισμού για να πέσει η βαμβακοκαλλιέργεια γύρω στα 3.600.000 στρέμματα.

Κι ενώ και η ΝΔ συμφωνεί και εφαρμόζει τη μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων στο βαμβάκι, υποτίθεται πως θα πάει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για να ζητήσει και αύξηση του μειωμένου πλαφόν στα 3.800.000 στρέμμα. Και μετά από αυτό, που ανακοινώθηκε χτες, θέλει και η ΝΔ να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τα «τσακάλια» της Κομισιόν και να δείξει και «πρόσωπο» στους βαμβακοπαραγωγούς. Δυστυχώς για όσους πίστεψαν τη ΝΔ κι σ' αυτή την περίπτωση έπεσαν πολύ γρήγορα οι μάσκες. Κι έπεται συνέχεια...

... το διατυμπανίζουν

Στο πλευρό των φαρμακοβιομηχάνων αξιώνοντας κι αυτοί με τη σειρά τους αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων τάχθηκαν χτες οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκαρίων σε συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Ανάπτυξης.

Οι χονδρέμποροι του κυκλώματος διακίνησης φαρμάκου δεν παρέλειψαν να επαναλάβουν και να υποστηρίξουν τον πάγιο ισχυρισμό των βιομηχάνων ότι εάν δεν ανατιμηθούν τουλάχιστον τα φάρμακα που κοστίζουν μέχρι 3 ευρώ, θα υποκατασταθούν με ακριβότερα. Οσο για την τακτική των παράλληλων εξαγωγών ίδιων φαρμάκων σε αγορές με ακριβότερες τιμές, σε βάρος μάλιστα της τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς, τακτική από την οποία θησαυρίζουν οι φαρμακοβιομήχανοι, οι φαρμακαποθηκάριοι ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των ανατιμήσεων, ισχυρίστηκαν - και δικαίως εδώ που τα λέμε - ότι δεν υπάρχει κάτι παράνομο σ' αυτή τη μεθόδευση.

«Ελεύθερη» και «παγκοσμιοποιημένη» αγορά είναι αυτή. Και όσοι έχουν «και τα γένια και τα χτένια» μπορούν ΚΑΙ να θησαυρίζουν ΚΑΙ να το διατυμπανίζουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ