ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το δικαίωμα στη δουλιά και τους συμβασιούχους

Το πρόβλημα των χιλιάδων ανέργων, υποαπασχολούμενων και συμβασιούχων που ζουν σε συνθήκες ομηρίας, δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι η εξουσία και η οικονομία, που εκφράζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, η πολιτική που υπηρετεί την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην πλήρη - σταθερή εργασία. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την πολύχρονη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από τις αντεργατικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό το συμπέρασμα είναι εφόδιο για την ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων. Πολύ περισσότερο σήμερα, που όλα δείχνουν ότι θα οξυνθεί το πρόβλημα της ανεργίας και θα επεκταθεί η μερική απασχόληση, σε περιβάλλον ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες (25-26 Μάρτη).

Η συζήτηση πρέπει να φτάσει στην καρδιά του προβλήματος. Ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλιά, κατά της ανεργίας και των απολύσεων, είναι συνδεδεμένος με την πορεία του αγώνα για ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές. Γιατί μόνο όταν η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα πάρουν στα χέρια τους την ευθύνη και τα μέσα, για να καθορίσουν τι και πώς θα αναπτυχθεί, όταν δηλαδή κατακτήσουν την εξουσία και οργανωθεί η οικονομία με κριτήριο την ευημερία του λαού, μόνο τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την εξασφάλιση της πλήρους - σταθερής εργασίας για όλους, για την ανάπτυξη και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Χρειάζεται προγραμματισμός, σχέδιο σε πανεθνικό, κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο, γιατί το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να επιλυθεί στα περιορισμένα όρια μιας πόλης, ενός δήμου, μιας περιοχής.

Το ΚΚΕ παλεύει σε αυτή την κατεύθυνση και ταυτόχρονα διεκδικεί την ουσιαστική προστασία των ανέργων και την αντιμετώπιση του προβλήματος των συμβασιούχων, που για άλλη μια φορά εμπαίζονται, τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ, που εξαπατούν τους συμβασιούχους για την οδηγία 70/1999 που κατασκεύασαν οι ενώσεις των εργοδοτών της Ευρώπης μαζί με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Στην εξαπάτηση με τη συγκεκριμένη οδηγία συμμετέχει και ο ΣΥΝ καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες.

Η οδηγία δεν αναφέρεται στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Στόχος της είναι η ισχυροποίηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων. Η σύνδεση της μονιμοποίησης των συμβασιούχων και της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου με το κριτήριο της κάλυψης των λεγόμενων «πάγιων και διαρκών αναγκών», υπηρετεί τη διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης.

Το ερώτημα είναι: Ποιες ανάγκες και για ποιον; Το ΚΚΕ δεν μπορεί να αποδεχτεί τον καθορισμό των αναγκών στα πλαίσια των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανισμών και των υπηρεσιών. Γιατί αυτά τα προγράμματα τα διαπερνάει ο προσανατολισμός της εντατικοποίησης, της εφαρμογής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, των αντεργατικών ανατροπών σε βασικά δικαιώματα.

Το ΚΚΕ διεκδικεί πλήρη - σταθερή εργασία για όλους, με εργασιακά - ασφαλιστικά - μισθολογικά δικαιώματα, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Ειδικότερα για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον ιδιωτικό τομέα, το ΚΚΕ διεκδικεί την αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η θέση αυτή αντιστοιχεί στο διεκδικητικό πλαίσιο του Κόμματός μας για κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και μορφών απασχόλησης, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, ανάπτυξη πολιτιστικών, κοινωνικών υπηρεσιών, υποδομών (αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμική θωράκιση κ.ά.) που θα υπηρετούν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Το ΚΚΕ καταδικάζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που άνοιξε το δρόμο και αυξάνει τον αριθμό των αναπληρωτών και εργαζομένων με ωρομίσθιο στην εκπαίδευση, αλλά και εργαζόμενων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην υγεία. Θεωρεί προκλητικά απαράδεκτη την άρνηση των δύο κομμάτων να πάρουν μέτρα για την κάλυψη των αναγκαίων θέσεων εργασίας στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, γενικότερα των κοινωνικών υπηρεσιών, με εργαζόμενους πλήρους και σταθερής εργασίας.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αντίθεσή του στη λογική και στην πρακτική της νέας δοκιμασίας που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους συμβασιούχους μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και της μοριοδότησης.

Για τους απολυμένους και τους εκτάκτους στους δήμους το ΚΚΕ διεκδικεί:

  • Χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους μισθούς των εργαζομένων και την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών. Αμεση καταβολή των οφειλών του κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Οι δήμοι να παρέχουν επαρκείς και δωρεάν υπηρεσίες, να είναι επανδρωμένοι με επαρκές εργατικό δυναμικό για την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών οικογενειών. Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και η επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Αμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους συμβασιούχους, τους ανέργους να συντονίσουν τους αγώνες τους, να δυναμώσουν το ΚΚΕ που ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό τους. Για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δύναμης, να ενισχυθεί η προσπάθεια για τη λαϊκή συσπείρωση και την οικοδόμηση του Μετώπου της εργατικής τάξης με τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, τη νεολαία. Για να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές, που αντιστοιχούν στα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων.

Αθήνα 7 Απρίλη 2004

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Σήμερα η σύσκεψη για το συντονισμό

Μαζικό αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής σε διοικήσεις σωματείων, συνδικαλιστές και εργαζόμενους του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα απευθύνουν τα Συντονιστικά των Σωματείων ΟΤΑ Αττικής, των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων και των Εκτάκτων ΑΕΙ - ΤΕΙ, στη σημερινή συγκέντρωση - σύσκεψη που διοργανώνουν για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης των συμβασιούχων. Η συγκέντρωση γίνεται στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος). Στην ανακοίνωση - κάλεσμα των Συντονιστικών τονίζεται ότι στόχος του αγώνα είναι η διεκδίκηση της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου με πλήρη οικονομικά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Η κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων που διαιωνίζει το καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και των πολιτικών του εκπροσώπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ