ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
Σελ. /32
Επικίνδυνη η λογική της εναπόθεσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ναι, βέβαια, το «σχέδιο Ανάν» έχει σοβαρά αρνητικά και είναι άκρως δυσλειτουργικό, αλλά πρέπει να σκεφτούμε τη δυναμική των πραγμάτων, λένε τώρα όσοι υποστηρίζουν την αποδοχή του αμερικανόπνευστου εκτρώματος και συμπληρώνουν: Από την 1η του Μάη η Κύπρος γίνεται και τυπικά μέλος της ΕΕ και το γεγονός αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο ξεπέρασμα των αρνητικών και δυσκολιών. Με άλλα λόγια, εναποθέτουν την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων στις Βρυξέλλες. Λες και δεν επιχειρούν μαζί, μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ και οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ την επιβολή του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν». Λες και δεν έχει ανάλογη, και μάλιστα μπόλικη και αρνητική, πείρα ο ελληνικός λαός για το ρόλο και τη στάση των ίδιων δυνάμεων, στις δυο δεκαετίες που η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, π.χ., στα Ελληνοτουρκικά.

Η εναπόθεση της αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων στις «μεγάλες δυνάμεις» δεν κρύβει μόνο αυταπάτες. Είναι, ταυτόχρονα, μια λογική βαθιά επικίνδυνη και ζημιογόνα, γιατί δημιουργεί το πρόσφορο έδαφος για το ξεδίπλωμα της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε» των δυνάμεων αυτών. Γιατί αφοπλίζει και ευνουχίζει το λαό και καθιστά τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με τον έναν ή άλλο τρόπο, επιδιαιτητές και επικυρίαρχες. Αυτή είναι η αλήθεια κι έχει πάμπολλες φορές αποδειχθεί από την ίδια τη ζωή.

Αρνάκι με δόσεις...

Οι τρεις στους δέκα καταναλωτές αγοράζουν τα αναγκαία για το πασχαλινό τραπέζι με πιστωτική κάρτα και σε τέσσερις άτοκες δόσεις, γράφουν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων για την πασχαλινή αγορά. Με άλλα λόγια, οι τρεις στους δέκα καταναλωτές δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα και, βέβαια, πληρώνουν ακόμη ακριβότερα τα αναγκαία, αφού παρεμβάλλονται και οι τράπεζες.

Η ισχυρή οικονομία και η... ελεύθερη αγορά σε όλη τους τη... μεγαλοπρέπεια. Και, χωρίς, να λογαριάσουμε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε καν να πλησιάσουν τα κρεοπωλεία, είτε με μετρητά, είτε με πιστωτικές κάρτες...

Κερδοσκόποι

Φαίνεται ότι οι κερδοσκόποι τέτοιες μέρες γιορτάζουν παντού όπου υπάρχον συνθήκες «ελεύθερης αγοράς», ανεξαρτήτως εθνικότητας. Ετσι, στις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης γνωστοποιήθηκε, ότι στην Ιταλία το ελληνικό κατσικάκι έφτασε να πωλείται έναντι του καθόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 20 ευρώ το κιλό!

Χωρίς αγρότες...

Απουσία αγροτών και παρουσία διάφορων «γαλαζοπράσινων» επισήμων και «ουραγών» ΣΥΝοδοιπόρων τους έγινε, όπως αναμενόταν, η κρατική εκδηλωσούλα στο Κιλελέρ, την περασμένη Κυριακή. Μαζί τους ήταν οι καρεκλοκένταυρες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και κάποιοι γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που παλιότερα το 'παιζαν αγωνιστές. Μάλιστα, κάποιοι απ' αυτούς που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, θέλοντας να δείξουν ότι παραμένουν αγωνιστές, δήλωναν με «άγριο» ύφος ότι «αν δε λυθούν τα προβλήματα στα γραφεία θα βγουν στους δρόμους»! Λες και μπορούν ποτέ να λυθούν τα αγροτικά προβλήματα με «κανίφκια» των αγροτών προς τους ανθρώπους της εξουσίας.

Βεβαίως, δεν είναι καθόλου περίεργη η συνεύρεση όλων όσοι ήταν εκεί, αφού στηρίζουν την εφαρμοζόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Οπως και ο ΣΥΝ που συμμετείχε στην κρατική εκδήλωση, αν και κατά τα άλλα κάνει ότι ενδιαφέρεται για τους αγρότες και διαφοροποιείται δήθεν από το δικομματισμό.

Η φιέστα τους προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη των ηρώων του Κιλελέρ που αγωνίστηκαν για να πάρουν τη γη τους πίσω από τους τσιφλικάδες. Τα οράματα και τα ιδανικά της εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων θα δικαιωθούν μόνο μέσα από τη συνεχή και ακατάπαυστη πάλη του συνεπούς αγροτικού κινήματος για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αλλωστε, ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ έγινε και φέτος με την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΑΣΥ στις 23 του Μάρτη.


Πάθη

Απ' τα χίλια μου τα λάθη

του Χριστού τραβώ τα πάθη,

για να κάνω αράδα γκάφες

πέφτω σ' Ανες και Καγιάφες,

για να έχω παρωπίδες

χρόνια βγάζω σταυρωτήδες!

***

Απ' το άδειο μου κεφάλι

που δε λέει μυαλό να βάλει,

δυο οργιές μου βγαίνει η γλώσσα

και τραβάω χίλια τόσα,

κι άλλο δρόμο αν δεν τραβήξω

στα καρφιά θα καταλήξω.


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανασύρονται... «προληπτικές» διώξεις

Η «φάμπρικα» διώξεων που άνοιξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατά των αγωνιζόμενων αγροτών, όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο συνεχίζεται αλλά φαίνεται ότι λαμβάνει και ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Τις τελευταίες μέρες δεκάδες αγρότες από τη Θεσσαλία και την υπόλοιπη Ελλάδα, κάθονται στο ειδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή τα προηγούμενα έτη, τόλμησαν να αντισταθούν στις αντιαγροτικές, εκ Βρυξελλών προερχόμενες, πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Επειδή συμμετείχαν σε αγροτικές κινητοποιήσεις, για να αντικρούσουν την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από την ΚΑΠ, για να μην ξεκληριστούν και να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια και στα χωριά τους.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το «ξεθάψιμο» από τη διοίκηση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας, της αγωγής που είχε καταθέσει εναντίον αγροτοσυνδικαλιστών για τη συμμετοχή τους, το 1997, στις τότε μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν και καταλήψεις σιδηροδρομικών γραμμών, σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Για τις κινητοποιήσεις, δηλαδή, που η κυβέρνηση αναγκάστηκε, υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής να εξαλείψει το αξιόποινο, με το άρθρο 25 του Ν. 2721/99 και να παύσει την ποινική δίωξη των αδικημάτων που φέρονταν ότι εκτελέστηκαν κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Την κατάσταση αυτή, το ΚΚΕ κατήγγειλε τόσο στο εθνικό Κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, αξιώνοντας την άμεση παύση των διώξεων. Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ως αξιωματική αντιπολίτευση, εξέφραζε τη διαφωνία της με τις ποινικές διώξεις των αγροτών, σήμερα, δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δήθεν τυπικό μέρος του θέματος, ούτε βέβαια και από τα περί «ανεξαρτησίας της ελληνικής δικαιοσύνης»...

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η χρονική σύμπτωση, κατά την οποία λαμβάνουν χώρα τα παραπάνω, δηλαδή στο ίδιο διάστημα, όπου η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να βάλει την υπογραφή της, στις αναθεωρήσεις των καθεστώτων στήριξης των μεσογειακών προϊόντων, τα οποία θα διαμορφώσουν ένα ακόμη πιο αρνητικό πλαίσιο για την ελληνική γεωργία και ένα πραγματικά ασφυκτικό - μέχρι ...στραγγαλισμού - περιβάλλον για τους μικρομεσαίους Ελληνες αγρότες. Θα αποτελούσε, άραγε, σενάριο συνωμοσίας, ο ισχυρισμός ότι ο νέος γύρος διώξεων κατά αγροτών και αγροτικών στελεχών γίνεται υπό το βάρος της πρόβλεψης, για επερχόμενους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς;

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι κανένα δικαστήριο και καμιά ποινικοποίηση, ούτε μπόρεσε ούτε θα μπορέσει να πάψει το λαϊκό κίνημα, που τμήμα του αποτελεί το αγροτικό. Ούτε βέβαια είναι δυνατόν, με τέτοιες μεθόδους, να πειστούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας υπάκουα και υπομονετικά την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ, τους μετατρέψουν ολοκληρωτικά πια και με τη «βούλα» σε σύγχρονους κολίγους των πολυεθνικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ