ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Αβάσταχτη η ακρίβεια για τους εργαζόμενους

Η κρίση που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας και της αβάσταχτης ακρίβειας που έχει διαμορφωθεί στην αγορά με τις ευλογίες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, αποτυπώνεται καθαρά στην κίνηση της πασχαλινής αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρόνο με το χρόνο η εικόνα που παρουσιάζει η Βαρβάκειος - που αποτελεί ως ένα βαθμό βαρόμετρο - δείχνει ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές μεταθέτουν για το τέλος της Μεγάλης Βδομάδας τις αγορές των απαραίτητων, προσπαθώντας επιπλέον να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν τα έξοδά τους. Εάν κανείς συνυπολογίσει μια σειρά άλλα έξοδα που απαιτεί η παράδοση, πέρα από τη διατροφή, είναι φανερό ότι η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά που καλούνται να τα βγάλουν πέρα για όλα αυτά με το «δώρο» Πάσχα, που ισοδυναμεί μόλις με το μισό μηνιάτικο.

Οι τιμές χτες στη Βαρβάκειο διαμορφώθηκαν στο ντόπιο κατσίκι γάλακτος μέχρι τα 10 ευρώ το κιλό, ενώ στο ντόπιο αρνί γάλακτος μέχρι 9 ευρώ το κιλό, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία αγγίζει - και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει - τα 11 ευρώ το κιλό. Το αρνί εισαγωγής πωλούνταν μέχρι τα 5,70 ευρώ, ενώ κατεψυγμένο Αργεντινής στα 5 ευρώ το κιλό. Τα έντερα πωλούνταν προς 3,50-5 ευρώ το κιλό, οι συκωταριές 4-7 ευρώ και Γαλλίας στα 4,50-7 ευρώ το κιλό, ενώ το έτοιμο κοκορέτσι πωλούνταν προς 5-7 ευρώ το κιλό.

Τα οπωροκηπευτικά ανεβάζουν το κόστος για το «τραπέζι» των ημερών κατά ένα αξιοσέβαστο ποσό, καθώς μάλιστα οι τιμές πολλών από αυτά είναι ιδιαίτερα «τσουχτερές». Μέχρι 2 ευρώ το κιλό πωλείται η ντομάτα αυτές τις μέρες και η πατάτα ξεπερνάει τα 0,80 ευρώ. Τα αγγουράκια πωλούνται στα 0,80-2 ευρώ το κιλό, τα ξερά κρεμμύδια μέχρι 1 ευρώ και τα φρέσκα μέχρι 2,30 ευρώ το κιλό. Τα μαρούλια πωλούνται στα 0,40-0,90 ευρώ το ένα, το σπανάκι μέχρι 1,20 ευρώ το κιλό, τα πορτοκάλια 0,45-1,60 ευρώ, τα μήλα φτάνουν να πωλούνται στα 2,20 ευρώ ανάλογα με την ποικιλία.

Το ωράριο

Τα εμπορικά καταστήματα σήμερα Μ. Πέμπτη θα λειτουργήσουν 9.00 π.μ.-9.00 μ.μ. Αύριο Μ. Παρασκευή 1.00 μ.μ.-7.00 μ.μ. και το Μ. Σάββατο 9.00 π.μ.-3.00 μ.μ. Τη Δευτέρα μετά το Πάσχα τα εμπορικά θα παραμείνουν κλειστά.

Στη Θεσσαλονίκη το ωράριο θα διαφοροποιηθεί μόνο το Μ. Σάββατο, οπότε τα εμπορικά θα κλείσουν στις 3.30 μ.μ.

Τα κρεοπωλεία σήμερα Μ. Πέμπτη θα λειτουργήσουν 7.30 π.μ.-9.00 μ.μ. Αύριο 12.00 μ.-9.00 μ.μ. και το Μ. Σάββατο 7.30 π.μ.-4.00 μ.μ. Τη Δευτέρα και την Τρίτη μετά το Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά.

Μόνο τη Μ. Παρασκευή θα διαφοροποιηθεί το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων, οπότε και θα ανοίξουν στη 1.00 μ.μ. και θα κλείσουν στις 8.00 μ.μ. Ολες τις υπόλοιπες ημέρες της περιόδου των γιορτών θα λειτουργήσουν όπως πάντα, κλείνοντας τις καθημερινές στις 9.00 και το Σάββατο στις 6.00 μ.μ. Τη Δευτέρα του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Τα κέρδη φέρνουν... τσουχτερές τιμές

Τα κέρδη των διυλιστηρίων και των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών «φουσκώνουν» κάθε μέρα και ο ελληνικός λαός καλείται να βάλει όλο και βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για κάθε λίτρο βενζίνης. Η παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία με πρωτοστατούσες γνωστές πετρελαϊκές εταιρίες (BP, «Shell», «Exon - Mobil», «Elf/Total/Fina») επισείοντας τον κίνδυνο των περικοπών της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, με χρηματιστηριακά παιχνίδια, έχουν καταφέρει να εκτοξεύσουν τις τιμές στα ύψη. Από κοντά πάνε και οι περιφερειακές πετρελαϊκές εταιρίες, όπως η «Ελληνικά Πετρέλαια», η «Motor Oil» κ.ο.κ.

Το να αναφέρουμε τις τιμές των υγρών καυσίμων ανά περιοχή της χώρας, όπως τις καταγράφει το παρατηρητήριο του υπουργείου Ανάπτυξης, δε θα ωφελούσε σε κάτι, αφού ο καθένας που επισκέπτεται το πρατήριο της περιοχής του ξέρει πολύ καλύτερα. Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε είναι το εξής: κάθε αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων που επιβαρύνει τον καταναλωτή, λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής για τα κέρδη της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) προκύπτει πως τα καθαρά προ φόρων κέρδη των διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ, «Μότορ Οϊλ» και «Πετρόλα») για την πενταετία 1997-2001 «παρουσίασαν ιστορική αύξηση, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 258%». Το ίδιο διάστημα οι πωλήσεις σημείωναν άνοδο με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 18,6%. Από το 1997 έως και σήμερα - σημειώνουμε εμείς - οι τιμές λιανικής, δηλαδή το κάθε λίτρο πετρελαίου, έχουν αυξηθεί κατά περίπου 100 δραχμές το λίτρο! Συνεπώς, το να επικαλείται κάποιος ότι για τις υψηλές τιμές των υγρών καυσίμων ευθύνεται μόνο ο ΟΠΕΚ, είναι ένα μεγάλο ψέμα.

Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι οι υψηλές λιανικές τιμές των υγρών καυσίμων δύσκολα αποκλιμακώνονται. Εχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες περιόδους οι τιμές του αργού να αποκλιμακώνονται ραγδαία, σε ποσοστά που ξεπερνούν το 20%. Ποτέ όμως δεν αποκλιμακώνονται ραγδαία οι τιμές λιανικής. Αντιθέτως κάθε αύξηση, συνήθως παγιώνεται ή αποκλιμακώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, προκύπτει ότι η μέση τιμή για την αμόλυβδη είναι περί τα 78 λεπτά το λίτρο, για τη σούπερ περί τα 83 λεπτά ανά λίτρο, ενώ για το πετρέλαιο κίνησης περίπου 69 λεπτά. Στην πραγματικότητα όμως οι τιμές είναι αρκετά υψηλότερες και ειδικά στην επαρχία και τις απομακρυσμένες περιοχές. Σε πολλές περιπτώσεις η αμόλυβδη ξεπερνάει τα 85 λεπτά το λίτρο.

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Οι ανατιμήσεις καλά κρατούν

Στο 3,2% ο μέσος τιμάριθμος για το Μάρτη του 2003. Πολλαπλάσιες οι αυξήσεις στο «καλάθι της νοικοκυράς»

Τεράστιες ανατιμήσεις σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης καταγράφουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που αφορούν το μήνα Μάρτη του 2004. Σε μέσα επίπεδα έτους ο τιμάριθμος δείχνει αύξηση 3,6% και σε σύγκριση με το Μάρτη του 2003 κατά 2,7%. Ομως η λογική των μέσων όρων αποδείχνεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα που ζουν τα λαϊκά στρώματα της χώρας, που είναι αναγκασμένα να καταναλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών της καθημερινότητας. Συγκεκριμένα οι ανατιμήσεις (σύγκριση Μάρτης 2004 με Μάρτη 2003) που καταγράφει η ΕΣΥΕ είναι μεταξύ άλλων: Ψωμί 9,7%, λάδι 10,7%, πατάτες 21,5%, πουλερικά 6%, φρούτα 5,7%, καπνός 8,1%, είδη υπόδησης 5%. Αντίστοιχες ανατιμήσεις διαμορφώνονται στις διάφορες παρεχόμενες υπηρεσίες: Υδρευση - αποχέτευση 9,7%, ιατρικές υπηρεσίες 6,4%, δίδακτρα φροντιστηρίων 4,4%, πακέτο διακοπών 8,6% κλπ. Είναι φανερό ότι το «καλάθι της νοικοκυράς» επιβαρύνεται πολύ περισσότερο από τις μέσες αυξήσεις που εμφανίζει ο «γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή».

Το μέσο επίπεδο τιμών που καταρτίζει η ΕΣΥΕ (Μάρτης 2004) παρουσίασε τις εξής μεταβολές:

  • Σε μέσα επίπεδα έτους αύξηση 3,2% έναντι αύξησης 3,6% το 2003 προς το 2002.
  • Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη Μάρτη του 2004 με το Μάρτη του 2003 προκύπτει αύξηση 2,5% έναντι αύξησης 4,1% το 2003 προς το 2002.
  • Τέλος ο εναρμονισμένος τιμάριθμος εμφανίζει σε μέσα επίπεδα έτους αύξηση 3,2% και σε σύγκριση με το Μάρτη του 2003 σε ποσοστό 2,9%.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ