ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Προεκλογική αιματοχυσία στο Κασμίρ

ΟΥΡΙ.- Μουσουλμάνοι μαχητές έριξαν χειροβομβίδα χθες σε προεκλογική συγκέντρωση στο (ελεγχόμενο από την Ινδία τμήμα του) Κασμίρ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον εννέα άνθρωποι να βρουν το θάνατο και άλλοι πενήντα, περιλαμβανομένων δύο κρατιδιακών υπουργών, να τραυματιστούν. Σε επεισόδια σε άλλη περιοχή του διαφιλονικούμενου ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν κρατιδίου, άλλοι 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες αυτονομιστών με δυνάμεις ασφαλείας.

Η έκρηξη σημειώθηκε, καθώς ο κρατιδιακός υπουργός Οικονομικών Μουζάφαρ Χουσάιν Μπέιγκ και ο υπουργός Τουρισμού Γκουλάμ Χασάν Μιρ έμπαιναν στην αυλή ενός σχολείου, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες οπαδοί της κυβερνώσας παράταξης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι δύο υπουργοί νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της περιοχής και η κατάστασή τους θεωρείται, κατά νοσοκομειακές πηγές, «σταθερή».

Την ευθύνη ανέλαβε ένας άνδρας, ο οποίος αυτοπαρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος της οργάνωσης Τζαμιάτ-αλ-Μουτζαχεντίν («Στρατός των Ιερών Πολεμιστών»). Τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε ότι ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, που οι ΗΠΑ έχουν εντάξει στις «λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων» που διατηρούν, απείλησε και με άλλες επιθέσεις στη διάρκεια των εκλογών, που αρχίζουν, όπως και στην υπόλοιπη Ινδία, την 20ή Απρίλη.

Η έξαρση της βίας, μεσούσης της λεγόμενης «διαδικασίας διαλόγου» Ινδίας και Πακιστάν και μάλιστα την ίδια μέρα που το BJP, το ινδουιστικό εθνικιστικό κυβερνών κόμμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, παρουσίαζε το εκλογικό του «μανιφέστο», δεν είναι ακόμη σαφές τι πολιτικές συνέπειες θα έχει.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποκλεισμός μέχρι νεοτέρας

Νεαρός Παλαιστίνιος στα ερείπια γκρεμισμένου σπιτιού

Associated Press

Νεαρός Παλαιστίνιος στα ερείπια γκρεμισμένου σπιτιού
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Την πιθανότητα να διεξαχθούν εκλογές με τη συμμετοχή όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των ισλαμιστικών, μετά από την ισραηλινή επικείμενη αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας επεσήμανε, χτες, ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ, Ναμπίλ Σάαθ. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος επανέλαβε ότι η αποχώρηση από τη Γάζα θα πρέπει να ακολουθηθεί από ανάλογα μέτρα και στη Δ. Οχθη, αλλιώς θα έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή ηγεσία αντέδρασε αρνητικά στην προοπτική συμμετοχής των ενόπλων οργανώσεων στην παλαιστινιακή διοίκηση. Ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, υπογράμμισε ότι οι ένοπλες οργανώσεις και ιδιαίτερα οι ισλαμιστικές είναι «τρομοκρατικές και μια πιθανή συμμετοχή τους στην παλαιστινιακή διοίκηση επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι η Π. Αρχή δε θέλει να πατάξει την τρομοκρατία».

Στο μεταξύ, τα παλαιστινιακά εδάφη παραμένουν υπό πλήρη αποκλεισμό, με τη Λωρίδα της Γάζας να απειλείται με ανθρωπιστική καταστροφή καθώς έχει σταματήσει η χορήγηση τροφίμων από το αρμόδιο πρόγραμμα του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξαιτίας των εμποδίων που θέτουν τα μέτρα ασφαλείας του ισραηλινού στρατού. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν τεθεί σε επιφυλακή και θα παραμείνουν έτσι μέχρι το πέρας του εβραϊκού Πάσχα. Στη Δ. Οχθη, έγιναν 27 συλλήψεις «υπόπτων» ενώ νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν στο χωριό Μπιντού, όπου ανεγείρεται το διαχωριστικό τείχος.

Τέλος, στην Ελβετία, χτες, η επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενέκρινε, με μόνη αρνητική ψήφο αυτή των ΗΠΑ, πρόταση των αραβικών χωρών για αναγνώριση της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας. Το Ισραήλ υποστήριξε ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να απειλήσει τη δική του ανεξαρτησία, αλλά το σκεπτικό δεν έγινε δεκτό από τα μέλη της επιτροπής, που, ούτως ή άλλως, έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Ενταση για την «Τσαμουριά»

ΤΙΡΑΝΑ.--

Επεισόδια και συλλήψεις σημειώθηκαν χτες το μεσημέρι απέναντι από την αλβανική Βουλή μετά την απόρριψη του ψηφίσματος για το λεγόμενο «Τσάμικο ζήτημα».

Στην ψηφοφορία 53 από τους συνολικά 140 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος που είχαν προτείνει οι βουλευτές του Εθνικιστικού Κόμματος «Μπάλι Κομπετάρ». Αμέσως μετά την είδηση ότι η Βουλή απέρριψε το ψήφισμα, το οποίο είχε αναβληθεί άλλες δύο φορές, μέλη της οργάνωσης «Τσαμουριά» επιχείρησαν να εισβάλουν στην αίθουσα της Βουλής. Δημιουργήθηκε ένταση και χρειάστηκε να επέμβουν δυνάμεις ασφάλειας, προκειμένου να απομακρυνθούν οι συγκεντρωμένοι από την πλατεία απέναντι από τη Βουλή. Η αστυνομία προχώρησε σε 15 συλλήψεις.

Ηγέτες της οργάνωσης πάντως δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της «μεγάλης αυτής προδοσίας», όπως είπαν. Μάλιστα βάδισαν και μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ καλώντας την Ουάσιγκτον να παρέμβει υπέρ τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ