ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σκληρές αιματηρές μάχες παντού

Κατοχικοί μεταφέρουν τραυματισμένο συνάδελφό τους

Associated Press

Κατοχικοί μεταφέρουν τραυματισμένο συνάδελφό τους
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΝΑΤΖΑΦ.--

Αμείωτης έντασης μάχες μαίνονται σε σουνιτικές και σιιτικές πόλεις, για πολλοστή συνεχόμενη ημέρα. Ο διοικητής των κατοχικών στρατευμάτων Ρικάρντο Σάντσες, παραδέχτηκε ότι, τουλάχιστον, τρεις σιιτικές πόλεις έχουν περάσει στον έλεγχο των εξεγερμένων, αλλά επέμεινε ότι η κατοχική διοίκηση διατηρεί τον έλεγχο της χώρας. Σκληρότατες μάχες μαίνονται και στην πολιορκημένη Φαλούτζα, στην οποία κατευθύνεται αυτοκινητοπομπή σουνιτών και σιιτών από τη Βαγδάτη με ανθρωπιστική βοήθεια. Χτες, επίσης, για πρώτη φορά, σημειώθηκαν και τρεις διαφορετικές περιπτώσεις απαγωγών, με συλληφθέντες Νοτιοκορεάτες, Ιάπωνες και Παλαιστινίους με ισραηλινή υπηκοότητα.

«Οι κάτοικοι της Φαλούτζα θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε εμάς και στους ενόπλους» δήλωνε κυνικά χτες ο διοικητής των κατοχικών στρατευμάτων Ρικάρντο Σάντσες, καθιστώντας σαφές ότι δεν προτίθεται να λύσει την πολιορκία της μαρτυρικής πόλης. Στους δρόμους σημειώνονται σφοδρότατες μάχες ενώ «F16» και ελικόπτερα «Απάτσι» τη σφυροκοπούν αδιάκοπα με αποτέλεσμα, σύμφωνα με μαρτυρίες, να έχουν ισοπεδωθεί ολόκληρα τετράγωνα. Επισήμως, οι κατοχικές δυνάμεις είχαν χάσει 8 πεζοναύτες μέχρι χτες βράδυ, ενώ άγνωστος ήταν ο αριθμός των τραυματιών.

Το τρίχρονο παιδάκι τραυματίστηκε από τα κατοχικά πυρά στη Φαλούτζα

Associated Press

Το τρίχρονο παιδάκι τραυματίστηκε από τα κατοχικά πυρά στη Φαλούτζα
Νοσοκομειακές πηγές της πόλης υποστήριζαν ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 280 - 300 Ιρακινοί και ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 400. Απηύθυναν έκκληση στους πολιορκητές να επιτρέψουν την είσοδο προμηθειών και ιατροφαρμακευτικού υλικού. Από τη Βαγδάτη ξεκίνησε χτες ένα κομβόι οχημάτων και ανθρώπων, σουνιτών και σιιτών, που μεταφέρουν προμήθειες στην πόλη, με κυρίαρχο σύνθημα το «είμαστε αδέλφια», υπό τη σκέπη ιρακινών σημαιών.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, ασχέτως δόγματος, σχηματίζουν ουρές για να δώσουν αίμα για τους συμπατριώτες τους στη Φαλούτζα, ενώ δίνουν ό,τι έχουν από χρήματα και κοσμήματα για να αγοραστούν φάρμακα. Η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τα κατοχικά στρατεύματα προκειμένου το κομβόι να φθάσει στη Φαλούτζα, όπου γίνεται, πλέον, πραγματικό μακελειό.

Σκληρές μάχες μαίνονται και στο γειτονικό Ραμάντι, όπου, σύμφωνα με ειδησεογραφικές πληροφορίες, τη νύχτα σκοτώθηκαν 40 Ιρακινοί. Ολονύκτιες συγκρούσεις σημειώθηκαν, για πολλοστή μέρα, και στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, όπου έγινε και χρήση αμερικανικών ελικοπτέρων. Οι κατοχικές δυνάμεις αρνήθηκαν να δώσουν εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων.

Στην πόλη Μπαλαντρούζ, βορειότερα της Βαγδάτης, από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας σκοτώθηκαν χτες 5 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 18, ενώ στην περιοχή Αμπού Γάριμπ, δυτικά της πρωτεύουσας, αμερικανική αυτοκινητοπομπή έπεσε σε ενέδρα. Δεν ανακοινώθηκε αριθμός θυμάτων. Η Βαγδάτη συγκλονίζεται από αλλεπάλληλες εκρήξεις, χωρίς να διευκρινίζεται η αιτία, υπό τον ήχο των οποίων έγινε χτες τελετή μνήμης, στο ξενοδοχείο «Παλεστάιν», για τους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν, πέρυσι, εν ψυχρώ από αμερικανικές δυνάμεις.

«Πέφτουν» οι πόλεις στο νότο

Παντού οι εξεγερμένοι Σουνίτες και Σιίτες

Associated Press

Παντού οι εξεγερμένοι Σουνίτες και Σιίτες
«Αποφασισμένο Ξίφος». Ετσι ονομάζει η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση την επιχείρηση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει για να ανακαταληφθούν οι πόλεις Κουτ, Κούφα και Νατζάφ που ελέγχονται, πλέον, από τους εξεγερμένους σιίτες. Οι δύο πρώτες ελέγχονται πλήρως από τους Ιρακινούς, ενώ στη Νατζάφ, οι κατοχικές δυνάμεις (Ισπανοί κυρίως) «για λόγους ασφαλείας» έχουν αποσυρθεί στα στρατόπεδά τους έξω από την πόλη και διέψευδαν ότι έχουν συλληφθεί στρατιώτες ως όμηροι.

Στην Καρμπάλα, άνδρες των βουλγαρικών και πολωνικών κατοχικών στρατευμάτων έδωσαν ολονύκτια μάχη για να κρατήσουν τα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με δικές τους πληροφορίες, σκοτώθηκαν 9 Ιρακινοί και 20 τραυματίστηκαν.

Διαβεβαιώσεις, παραιτήσεις

Στη Βαγδάτη παραιτήθηκε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος και για θέματα ασφαλείας, του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου. Ο σιίτης Νούρι Μπαντράν φέρεται δυσαρεστημένος από επικρίσεις του κατοχικού διοικητή, αλλά δε διευκρινίστηκε αν η παραίτησή του σχετίζεται με κάποιον τρόπο και με τις σφοδρές συγκρούσεις που μαίνονται αλλά και με την ξεκάθαρη ανεπάρκεια και απροθυμία των Ιρακινών αστυνομικών να αναλάβουν δράση απέναντι στους συμπατριώτες τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν προβλήματα στο Ιράκ και γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν με σχεδιασμό, γιατί απειλούν το μέλλον του ιρακινού λαού». Ο Ράμσφελντ επέμεινε στον ισχυρισμό ότι η εξέγερση «είναι μιας μειοψηφίας τρομοκρατών» και κατέληξε ότι «ίσως καθυστερήσει η απόσυρση από το Ιράκ μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων». Οι δηλώσεις Ράμσφελντ συνέπεσαν με την κλιμάκωση των επικρίσεων και πιέσεων που δέχεται από πολιτικούς και ΜΜΕ η αμερικανική ηγεσία να αποστείλει επιπλέον στρατεύματα στην κατεχόμενη χώρα.

Απαγωγές

Φωτιές από τις μάχες στη Φαλούτζα

Associated Press

Φωτιές από τις μάχες στη Φαλούτζα
Στα χέρια μιας πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης με την επωνυμία «Ταξιαρχίες των Μουτζαχεντίν» βρίσκονται 3 Ιάπωνες (συμπεριλαμβανομένης μίας γυναίκας). Η σύλληψή τους έγινε κάπου στο νότιο Ιράκ, και πρόκειται για έναν εικονολήπτη, ένα γεωλόγο και ένα μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης. Σε βίντεο, που μεταδόθηκε από το «αλ Τζαζίρα», εμφανίζονται οι 3 συλληφθέντες και μασκοφόροι ένοπλοι καλούν το Τόκιο να «αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά του από τη χώρα ή θα καούν ζωντανοί οι συλληφθέντες με διορία 3 ημερών». Η κυβέρνηση Κοϊζούμι τόνισε πως «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την απελευθέρωση των 3» αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν πρόκειται να αποσυρθούν δυνάμεις» (550 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη Σαμάουα).

Στα χέρια σιιτών ενόπλων φαίνεται ότι βρίσκονται και 2 Παλαιστίνιοι με ισραηλινή υπηκοότητα, που εργάζονταν για ινστιτούτο που συνεργάζεται με την αμερικανική υπηρεσία ανοικοδόμησης του Ιράκ. Αντίθετα, ελεύθεροι αφέθηκαν, μετά από λίγες ώρες, 8 Νοτιοκορεάτες ιερωμένοι, μέλη θρησκευτικής χριστιανικής οργάνωσης.

ΙΡΑΚ - ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αντιδράσεις στον «άξονα» χωρών στήριξης της κατοχής του Ιράκ

ΚΑΜΠΕΡΑ - ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ - ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ - ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.- Η κλιμάκωση της αντίστασης έναντι των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ φουντώνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού, που έχουν «ταυτιστεί» με την ιμπεριαλιστική πολιτική της Ουάσιγκτον...

Παράδειγμα η κυβερνώσα παράταξη των «Φιλελεύθερων» του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ στην Αυστραλία, που από χτες δέχεται τα επικριτικά βέλη πρώην ανώτατων στελεχών του κόμματος. Ο Τζον Βάλντερ, πρόεδρος των «Φιλελεύθερων» τη διετία 1985-87, δήλωσε πως οι ηγέτες οιωνδήποτε χωρών της υπό αμερικανικής ηγεσίας συμμαχίας στο Ιράκ θα πρέπει να κάτσουν στο «σκαμνί» δικαστηρίων εγκλημάτων πολέμου. Ο Μάλκομ Φρέιζερ, ένας ακόμη πρώην πρόεδρος των «Φιλελεύθερων» Αυστραλών, πρώην πρωθυπουργός και νωρίτερα υπουργός Αμυνας επί του πολέμου Βιετνάμ, συνέκρινε χτες τη σημερινή πορεία κατοχής του Ιράκ με τον πόλεμο στο Βιετνάμ, δηλώνοντας πως «και στις δύο περιπτώσεις είχαμε μεγάλο, αν όχι πλήρες, αμερικανικό στρατό που προσπαθούσε να στηρίξει μία κυβέρνηση ή να στήσει κράτος σε μία ξένη χώρα»... Πλάι σ' όλα αυτά, ο Μαρκ Λάθαμ, αρχηγός των «Εργατικών» (αξιωματική αντιπολίτευση) επαναλαμβάνει συνεχώς πως άμα κερδίσει τις γενικές εκλογές του προσεχούς Νοέμβρη, θα επιστρέψουν μέχρι τα Χριστούγεννα οι περίπου 850 Αυστραλοί στρατιώτες που έχουν σταλεί στο Ιράκ.

Στη Νότια Κορέα τα πράγματα δε βαίνουν καλύτερα, ιδιαίτερα μετά τις απαγωγές Νοτιοκορεατών του τελευταίου 48ωρου. Η «προσωρινή» κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γκοχ καμώνεται την ανήξερη, μπροστά στις σφοδρές επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης. Χτες, μάλιστα, 250 πολιτικές, συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, καλώντας την κυβέρνηση να αθετήσει την υπόσχεση στην Ουάσιγκτον για την προώθηση της αποστολής 3.500 Νοτιοκορεατών στρατιωτών στο Ιράκ...

Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι αντιμετώπισε αμήχανα την αναστάτωση που προκάλεσε στους Ιάπωνες η μετάδοση βίντεο με τους τρεις Ιάπωνες ομήρους στο Ιράκ, ανακοινώνοντας πως πρόκειται για «ανεπιβεβαίωτη πληροφορία». Εντούτοις, ενέμεινε πως δεν επηρεάζεται απ' τις τρέχουσες εξελίξεις και πως ως εκ τούτου δε θα διατάξει την αποχώρηση των περίπου 1.000 Ιαπώνων στρατιωτών απ' το Ιράκ.

Αλλες χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού, που έχουν μία μάλλον συμβολική ανάμειξη με τις δυνάμεις κατοχής του Ιράκ, ήδη κρατούν αποστάσεις απ' τις ΗΠΑ. Τη Δευτέρα επέστρεψε στη Σιγκαπούρη απ' το Ιράκ 200μελές στρατιωτικό προσωπικό, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει πως δε θα τους ξαναστείλει πίσω. Εως και η Χέλεν Κλαρκ, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, ανακοίνωσε χτες πως αποχωρούν απ' το Ιράκ εντός των προσεχών μηνών οι μόλις 60 Νεοζηλανδοί μηχανικοί του στρατού...

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Αναμενόμενη» η κατάθεση της Κοντολίζα Ράις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πριν την 11η Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση Μπους δεν ήταν με τον αρμόζοντα τρόπο ενήμερη ότι οι ΗΠΑ μπορεί να δέχονταν επίθεση στο εσωτερικό τους, υποστήριξε ενόρκως και δημοσίως, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής που ερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, η Σύμβουλος για θέματα Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, στον απόηχο των δηλώσεων Κλαρκ, αλλά και τις εξελίξεις στο Ιράκ που έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μπους.

Ωστόσο, «ο πρόεδρος Μπους είχε καταλάβει την απειλή και τη σημασία της» και ότι «η πρώτη μείζων οδηγία για θέματα εθνικής ασφάλειας για την κυβέρνηση Μπους δεν ήταν ούτε η Ρωσία, ούτε το αντιπυραυλικό σύστημα, ούτε το Ιράκ, αλλά η εξαφάνιση της Αλ Κάιντα», δήλωσε η Ράις ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής και σε απευθείας μετάδοση σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις κατηγορίες που έχει διατυπώσει ενώπιον της ίδιας επιτροπής -αλλά και σε πρόσφατο βιβλίο του- ο τέως σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, Ρίτσαρντ Κλαρκ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για παραγνώριση των προειδοποιήσεών του. Εξάλλου, η Ράις χαρακτήρισε «αόριστες» τις ενδείξεις που υπήρχαν πριν από το θέρος του έτους 2001 για πιθανά πλήγματα στο αμερικανικό έδαφος και διευκρίνισε πως μια «νέα στρατηγική» κατά της τρομοκρατίας αναπτύχθηκε από την κυβέρνηση Μπους στη διάρκεια της άνοιξης και του θέρους του 2001 και εγκρίθηκε στις 4 Σεπτέμβρη, μία εβδομάδα πριν από τις επιθέσεις, σημειώνοντας ότι η νέα στρατηγική «συνδέθηκε με τις περιφερειακές στρατηγικές και τη συνολική εξωτερική πολιτική».

Αφησε επίσης αιχμές για τις προσπάθειες που έγιναν από τους προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της απειλής της Αλ Κάιντα, τονίζοντας σε μία ευθεία και οξύτατη επίθεση κατά των κυβερνήσεων του Μπιλ Κλίντον, ότι «παρά την πολεμική γλώσσα που χρησιμοποιούνταν πριν από την 11η Σεπτέμβρη, η χώρα απλώς δε βρισκόταν σε πολεμική ετοιμότητα».

Ο πόλεμος του Ιράκ

Οσο για το Ιράκ, κανένας σύμβουλος του προέδρου Μπους δεν του συνέστησε να επιτεθούν, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής βρισκόταν το Αφγανιστάν. Εντούτοις, η Ράις παραδέχτηκε ότι υπήρξε μία συζήτηση σχετικά με το αν «θα γινόταν κάτι κατά του Ιράκ» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, προσθέτοντας ότι το θέμα του Ιράκ ήγειρε ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και «δόθηκε λίγη έμφαση» από τον υφυπουργό του Πολ Γούλφοβιτς. «Με δεδομένο ότι αυτός ήταν ένας παγκόσμιος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, μήπως θα έπρεπε να μην κοιτάξουμε μόνον το Αφγανιστάν, αλλά να κοιτάξουμε να κάνουμε κάτι κατά του Ιράκ; Υπήρξε μια συζήτηση πάνω σ' αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά. και πρόσθεσε επίσης ότι υπήρξε κάποια στιγμή όπου ο Αμερικανός πρόεδρος θέλησε να υπάρχουν κάποια σχέδια κατά Ιράκ «διά παν ενδεχόμενο», εάν το Ιράκ εκμεταλλευτεί αυτή την περίοδο που οι ΗΠΑ δέχονταν επίθεση. Τέλος, η Ράις με έμφαση τόνισε αναφερόμενη στο φάκελο του Ιράκ, ότι «είμαι απολύτως βέβαιη ότι ο πρόεδρος ποτέ δεν πίεσε κανένα για να αλλάξει τα στοιχεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ