ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνεχίζουμε ταξικά!

Στην ανάπτυξη αγώνων της εργατικής τάξης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει και η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον ίδιο ζήλο που εφάρμοσε και το ΠΑΣΟΚ, στοχεύει το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο δράσης του 2004 του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), όπως διαμορφώθηκε και εγκρίθηκε σε πρόσφατη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων του. Το πλαίσιο δράσης του ΕΚΛ αναδεικνύει την ανάγκη οργάνωσης της εργατικής τάξης, της ανάπτυξης του ταξικού, μαζικού, διεκδικητικού κινήματος ως προϋπόθεση για την παρεμπόδιση αντεργατικών μέτρων, τη διεκδίκηση των αιτημάτων, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Επίσης, προβάλλει την αποφασιστική συμβολή του ΠΑΜΕ στην ανάπτυξη των αγώνων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη συσπείρωση δυνάμεων σ' αυτό, επισημαίνοντας ότι το ΕΚΛ θα εντείνει την αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του συμβιβασμού στο συνδικαλιστικό κίνημα, που αποτελούν βασικό στήριγμα της στρατηγικής του κεφαλαίου των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Το ΕΚΛ αντιμετωπίζει, δε, με ιδιαίτερη απαιτητικότητα το ζήτημα της κοινής δράσης της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες κι εμπόρους, συμβάλλοντας σταθερά στη διαμόρφωση κοινού πλαισίου στόχων πάλης.

Βασικά αιτήματα που θέτει, μεταξύ των άλλων, στο διεκδικητικό του πλαίσιο το ΕΚΛ είναι:

  • Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2004, μονοετούς διάρκειας. Κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ, ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων.
  • Πλήρη σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, αύξηση των αποδοχών και πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων. Επίδομα στους ανέργους ίσο με το 80% του βασικού μισθού.
  • Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης - Υγεία, Συνταξιοδότηση, Πρόνοια - που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άντρες, στα 50 και 55 αντίστοιχα για τα Βαρέα Ανθυγιεινά.
  • Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από Δημόσιο Δωρεάν Εκπαιδευτικό Σύστημα και κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.
  • Διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
ΒΟΛΟΣ
Απολύσεις και τρομοκρατία

Καθολικά συμμετείχαν στην προχτεσινή 24ωρη απεργία που αποφάσισαν σε γενική τους συνέλευση οι 150 εργαζόμενοι του εργοστασίου «ΚΟΝΤΙ», στο Βόλο, απαιτώντας την επαναπρόσληψη δύο συναδέλφων τους που απέλυσε η εργοδοσία. Η πρώτη απόλυση έγινε πριν από δύο εβδομάδες και η δεύτερη την περασμένη Παρασκευή, με το πρόσχημα ότι οι δύο εργαζόμενοι ήταν «ακατάλληλοι για εργασία»!!! Με την προχτεσινή απεργιακή τους κινητοποίηση οι εργαζόμενοι της επιχείρησης κατήγγειλαν ότι οι δικαιολογίες της εργοδοσίας είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις» όχι μόνο για τις απολύσεις που έκανε, αλλά και γι' αυτές που πρόκειται, προφανώς, να κάνει. Προειδοποίησαν, δε, ότι η απεργία ήταν μόνο η αρχή, καθώς είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους τόσο για να παρθούν πίσω οι δύο απολύσεις, όσο και για να σταθούν εμπόδιο στα νέα αντεργατικά εργοδοτικά σχέδια που ετοιμάζονται.

Στον «Κιολεΐδη»

Δύο απολύσεις, στο Βόλο, έγιναν επίσης την περασμένη εβδομάδα, παραμονή της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας και στο εργοστάσιο «ΚΙΟΛΕΪΔΗ», στο πλαίσιο της προσπάθειας των εργοδοτών να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους για να μη συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Το θέμα των απολύσεων συζητήθηκε χτες σε τριμερή συνάντηση που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας της Μαγνησίας, όπου όχι μόνο απέβη άκαρπη, αλλά ο νομικός σύμβουλος της επιχείρησης, που ήταν παρών, διαβίβασε την πρόθεση των εργοδοτών ν' απολύσουν κι άλλους εργαζόμενους, με το πρόσχημα ότι «δεν πάνε καλά οι δουλιές»! Σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία του τοπικού Συνδικάτου Μετάλλου θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στην πύλη του εργοστασίου, καλώντας τους εργαζόμενους να συντονίσουν την αγωνιστική τους δράση ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
«Φαρμακερές» οι αυξήσεις

Την αγανάκτησή τους για τις προκλητικές αξιώσεις των φαρμακεμπόρων και φαρμακοβιομηχάνων να αυξηθούν πάνω από 600 φάρμακα ευρείας χρήσης από 10-20%, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

«Η αξίωση αυτή αποτελεί πρόκληση, όταν τα κέρδη των φαρμακεμπόρων και φαρμακοβιομηχάνων, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, από το 1997 μέχρι το 2001 αυξήθηκαν κατά 2.841% και σε ονομαστικές τιμές που μεταφράζονται σε 96.550.000 ευρώ ή 33 δισ. δραχμές», τονίζουν οι Ομοσπονδίες των συνταξιούχων.

Ετσι, καλούν την κυβέρνηση να μην εγκρίνει οποιαδήποτε αύξηση, γιατί θα είναι σοβαρό πλήγμα για τις εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και ιδιαίτερα γι' αυτούς που παίρνουν συντάξεις πείνας, αφού, όπως τονίζουν, «οι τσέπες τους είναι γεμάτες φάρμακα και είναι κινητά φαρμακεία». Ακόμα, υπογραμμίζουν ότι η αύξηση της τιμής των φαρμάκων θα έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τα προβληματικά Ταμεία και γενικά για τη δημόσια Υγεία, όταν τα νοσοκομεία είναι καταχρεωμένα με 1,8 δισ. ευρώ.

«Επιβάλλεται να γίνει κατανοητό από την κυβέρνηση και όλους τους παράγοντες ότι τα φάρμακα δεν είναι ένα οποιοδήποτε καταναλωτικό είδος, είναι αγαθό που έχει σχέση με την Υγεία του λαού και αυτό πρέπει να παίρνεται ιδιαίτερα υπόψη», τονίζουν οι συνταξιούχοι στην ανακοίνωσή τους. Τέλος, ζητούν να επαναλειτουργήσει η κρατική φαρμακοβιομηχανία, που θα παράγει, όπως παλιότερα, φτηνό και καλής ποιότητας φάρμακο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ