ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Διέξοδος για το ενεργειακό

Ημερίδα του ΚΚΕ για αντιμετώπιση του ενεργειακού στην Κρήτη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα η εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Ενέργεια και τις πραγματικές διαστάσεις του ενεργειακού προβλήματος στην περιοχή».

Η εκδήλωση έγινε προχτές το βράδυ στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, με τη συμμετοχή πολλών κοινωνικών, τοπικών και συνδικαλιστικών φορέων της πόλης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιώργος Νταγκουνάκης, γραμματέας της ΝΕ Χανίων και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ την παρουσίαση των θέσεων του Κόμματος ανέπτυξε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος, για το ενεργειακό πρόβλημα που έχει προκύψει στο Νομό Χανίων, σημείωσε ότι «τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε σε τοπικό επίπεδο μια προσπάθεια να διχαστεί η τοπική κοινωνία με ψευτοδιλήμματα, να διαλέξει για παράδειγμα ανάμεσα σε προτάσεις της ΔΕΗ ή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αν θα προτάξει το κριτήριο της προστασίας του Περιβάλλοντος και της ασφάλειας των κατοίκων ή αν θα προτάξει το κριτήριο της ευστάθειας του συστήματος της ενεργειακής επάρκειας του νησιού και της συμβολής του Νομού Χανίων σε αυτό το σκοπό».

Για εμάς τα διλήμματα αυτά είναι ψευτοδιλήμματα, συνέχισε ο Μ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ έχει αναδείξει ορισμένους βασικούς στόχους για την αντιμετώπιση της κατάστασης και στην περιοχή:

Πρώτον τη χωροθέτηση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής εκτός κατοικημένων περιοχών και τον ουσιαστικό έλεγχο της λειτουργίας τους με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των κατοίκων. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να δρομολογηθεί η σταδιακή μετεγκατάσταση του ΑΗΣ Ξυλοκαμάρας στα όρια του Νομού Χανίων.

Δεύτερον τον ενιαίο σχεδιασμό για το σύνολο των νομών της Κρήτης, με κριτήρια την ευστάθεια και την επάρκεια του συστήματος, καθώς και τη δίκαιη κατανομή των επιβαρύνσεων μεταξύ των νομών.

Τρίτον τον ουσιαστικό προγραμματισμό κατασκευής νέων μονάδων, τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων, με προτεραιότητα στην κατασκευή νέων μονάδων στην περιοχή του Αθερινόλακκου και της Κορακιάς.

Τέταρτον την αλλαγή του μείγματος καυσίμων που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή στο νησί, ώστε να υπάρξει μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής και εξοικονόμηση ενέργειας στο νησί.

Το πρόβλημα σε τελευταία ανάλυση δεν είναι τεχνοκρατικό, αλλά πολιτικό, σημείωσε ο ομιλητής, συμπληρώνοντας πως αποδεικνύεται ότι μέσα στα πλαίσια της καπιταλιστικής «απελευθέρωσης» του τομέα ενέργειας δεν μπορεί να υλοποιηθεί ενεργειακός σχεδιασμός σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Η πολιτική των κυβερνήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια και ο ανταγωνισμός των ιδιωτικών ομίλων με τη ΔΕΗ ΑΕ για την κατανομή των έργων την επόμενη περίοδο, οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Ετσι, υπογράμμισε, ο λαός της Κρήτης πρέπει να αγωνιστεί για την ανατροπή του πλαισίου της «απελευθέρωσης» προς τη μόνη ρεαλιστική και ελπιδοφόρα διέξοδο: Τον ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας, που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα σχεδιάζει με γνώμονα τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών στο πλαίσιο μιας οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής.


ΑΜΥΝΤΑΙΟ
«Χαρατσώνουν» τους αμπελουργούς

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα των αμπελουργών της ευρύτερης περιοχής Αμυνταίου Ν. Φλώρινας είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Γεωργίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και Αγγ. Τζέκης.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται: «Διαμαρτύρονται έντονα οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και γενικά οι αμπελουργοί της ευρύτερης περιοχής Αμυνταίου στο Νομό Φλώρινας (Δ. Δ. Αμυνταίου, Αγ. Παντελεήμονα, Ξυνού Νερού, Πετρών, Αετού, Βεγόρας κλπ.) για το "χαράτσι" των 30 ευρώ ανά στρέμμα που τους έχει επιβληθεί.

Συγκεκριμένα, καλούνται οι αμπελουργοί της περιοχής, προκειμένου να τους αναγνωριστεί η ιδιότητά τους, να δηλώσουν τι καλλιέργησε ο καθένας τους μετά το 1990. Στη δήλωση αυτή τους επιβάλλεται παράβολο 30 ευρώ ανά στρέμμα. Αυτό σημαίνει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για εκατοντάδες σταφυλοπαραγωγούς και σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής. Ιδιαίτερα θίγονται από το μέτρο αυτό οι νέοι αγρότες, οι οποίοι φύτεψαν αμπέλια εξ ολοκλήρου μετά το 1990. Οι αμπελουργοί της περιοχής ζητούν να μην ισχύσει το παραπάνω "χαράτσι" και γενικότερα να παρθούν μέτρα για τη στήριξη της αμπελουργίας».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, εάν θα κάνει δεκτό το αίτημα των αμπελουργών της περιοχής Αμυνταίου, αλλά και γενικότερα τι μέτρα θα πάρει για τη στήριξη της αμπελουργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ