ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απορρίπτει τις επικρίσεις ο Κύπριος Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τη γραπτή δήλωση του Κόφι Ανάν με την οποία εξέφρασε απογοήτευση για το διάγγελμά του, είπε: «Θέση των Ηνωμένων Εθνών και πολλών άλλων είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν όπως έχει διαμορφωθεί».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι δε θεωρεί τη θέση αυτή ως πίεση, αφού τα Ηνωμένα Εθνη, όπως και ο ίδιος, έχουν δικαίωμα να υποστηρίζουν την άποψή τους.

Επικρίσεις κυπριακών κομμάτων

Επικρίσεις διατύπωσαν χτες εκπρόσωποι κομμάτων για το προχτεσινό διάγγελμα του Προέδρου Παπαδόπουλου, με το οποίο τάχθηκε εναντίον του «σχεδίου Ανάν».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το κόμμα του διαφωνεί με κάποιες από τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, και πρόσθεσε: «Το ΑΚΕΛ θα προβεί σε ολοκληρωμένες αξιολογήσεις και αναλύσεις και θα αναλάβει την ιστορική του ευθύνη, συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες και τα δεδομένα, με γνώμονα πάντα μια καλύτερη προοπτική για τον κυπριακό λαό». Ο Α. Κυπριανού χαρακτήρισε παρατραβηγμένες τις εκτιμήσεις ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει την ομοσπονδία και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπαδόπουλος διατύπωσε διάφορες εκτιμήσεις και απόψεις. Ο Α. Κυπριανού απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να αναμένουν την τοποθέτηση του ΑΚΕΛ και να ακούσουν τα επιχειρήματα και τις εκτιμήσεις του.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι, με τις θέσεις του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος βρίσκεται εκτός της φιλοσοφίας και των αρχών του «σχεδίου Ανάν» και ότι έδειξε πως δεν αποδέχεται τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία. Ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ότι αν όντως έτσι αισθανόταν ο Πρόεδρος, θα έπρεπε να φύγει από τις διαπραγματεύσεις.

Ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι «ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δε βρήκε τίποτε θετικό στο σχέδιο Ανάν, παρά τις αντίθετες διαπιστώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ελλάδας και πολιτικών στην Κύπρο». Μίλησε επίσης για διαστρέβλωση προνοιών του σχεδίου από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις δηλώσεις και τις προσπάθειες για «όχι» στο «σχέδιο Ανάν», ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ότι, σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Παπαδόπουλος δε θα είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, αλλά Πρόεδρος μιας άποψης, η οποία έρχεται σε αντίθεση με όσα κόμματα διαφωνούν.

Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο μίλησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να δεχτεί το «σχέδιο Ανάν».

Ο Γ. Βασιλείου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος ουσιαστικά αποκλείει εκ των προτέρων το ενδεχόμενο λύσης και πρόσθεσε ότι η θέση που διατύπωσε προχτές βράδυ είχε επαναληφθεί και πριν από ένα χρόνο, όταν δήλωνε ότι το «σχέδιο Ανάν» νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής.

Ο Γ. Βασιλείου επισήμανε ότι οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας «έρχονται σε αντίθεση με τις απόψεις των Ηνωμένων Εθνών επί των οποίων στηριχτήκαμε, της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι η προοπτική μας και της Ελλάδας η οποία εργάστηκε σκληρά για την ένταξή μας».

Αυτά που αισθάνομαι και πιστεύω

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος απέρριψε τις επικρίσεις κομμάτων για το διάγγελμά του, λέγοντας ότι είπε αυτά που αισθάνεται και πιστεύει. Πρόσθεσε πως παραδέχεται ενοχή, εάν είναι αμάρτημα το γεγονός ότι ήταν συναισθηματικά φορτισμένος. Σε ερώτηση κατά πόσον ενοχλήθηκε από τη στάση του ΠΑΣΟΚ, είπε: «Είχα πει στον κ. Παπανδρέου από τη Λουκέρνη και αργότερα ότι κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τη βοήθεια που έδωσε το ΠΑΣΟΚ αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ». «Αυτό είναι το σημαντικό. Από εκεί και πέρα από την απόφαση που έχει ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου εγώ κρατώ τη φράση ότι ο τελικός λόγος ανήκει στον κυπριακό λαό», πρόσθεσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου σε περίπτωση που η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης είναι διαφορετική από τη δική του, τόνισε πως οι σχέσεις με την Ελλάδα θα διατηρηθούν, ανεξαρτήτως εξελίξεων. «Θα είναι στενές, αδελφικές όπως πάντοτε ήταν, και ελπίζω να διατηρηθούν», είπε.

Σε ερώτηση εάν ο ίδιος πιστεύει ότι αυτή η ιστορία θα έχει αίσιο τέλος, είπε: «Δεν ξεκίνησα κανέναν αγώνα, έχω πει την άποψή μου και νομίζω πως ως πολίτης έχω αυτό το δικαίωμα αλλά και ως Πρόεδρος είχα την υποχρέωση να πω στον κόσμο τι πιστεύω». «Από εκεί και πέρα η απόφαση είναι του λαού, του κάθε ενός και της κάθε μιας», πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση, εάν θα προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις για το «σχέδιο Ανάν» ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.

«Ο,τι είχα να πω τα είπα χθες (σ.σ. προχτές)», κατέληξε.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου, Μάριος Καρογιάν, απαντώντας στις επικρίσεις απέρριψε τη θέση ότι ο Πρόεδρος είναι εναντίον ομοσπονδίας και εναντίον των αρχών και της φιλοσοφίας του «σχεδίου Ανάν». Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος δε χαρακτηρίζεται από ασυνέπεια και κάλεσε τους επικριτές του να βρουν επιχειρήματα να αντιτάξουν.

Ο Μ. Καρογιάν άφησε να εννοηθεί ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συνεχίσει την εκστρατεία του κατά του «σχεδίου Ανάν», λέγοντας ότι «έχουμε επιχειρήματα, έχουμε θέσεις και επιχειρήματα και θα τις πούμε με παρρησία».

Είπε ότι πρόθεση του Προέδρου είναι να αναλύσει κατά τις επόμενες μέρες τα διάφορα σημεία του σχεδίου για να υποστηρίξει την αντίθεσή του στο σχέδιο.

ΚΥΠΡΟΣ
Κατά του σχεδίου η Ιερά Σύνοδος

Μετά την ενημέρωση που είχαν τα μέλη της Ιερά Συνόδου της Κύπρου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τέσσερα μέλη της εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία «καλούν το λαό να ψηφίσει όχι στο σχέδιο Ανάν».

Συνολικά κατά του σχεδίου τάχθηκαν 7 ιεράρχες και υπέρ τάχτηκε μόνο ο Μόρφου Νεόφυτος. Από την Ιερά Σύνοδο απουσίαζε ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος.

«Απογοητευμένος» ο Ανάν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε χτες τους Κύπριους να εκμεταλλευτούν τη «μοναδική» ευκαιρία για την επανένωση του νησιού τους και να εγκρίνουν το σχέδιό του κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, παρά την αντίθεση των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

«Ο Γενικός Γραμματέας σέβεται απολύτως τις επιθυμίες του πληθυσμού και δε θα επέμβει στην απόφασή του», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν, Φρεντ Εκχαρτ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Γενεύη.

Ωστόσο, ο Κόφι Ανάν «επαναλαμβάνει ότι οι Κύπριοι έχουν μία μοναδική ευκαιρία για την επανένωση της χώρας τους και ελπίζει ότι θα την εκμεταλλευτούν εγκαίρως», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο Γενικός Γραμματέας απογοητεύτηκε από την τοποθέτηση του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου υπέρ της απόρριψης τους σχεδίου». Αντίθετα «η αντίθεση του κ. Ραούφ Ντενκτάς ήταν γνωστή εδώ και καιρό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Δε σχολιάζουν οι Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες δε σχολιάζουν την απόρριψη του ειρηνευτικού σχεδίου από τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε χτες να σχολιάσει την έκκληση του Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου προς τον κυπριακό λαό να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα σχετικά με την αποδοχή του σχεδίου του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου.

«Δεν έχουμε σχόλια» για τις θέσεις που λαμβάνουν τα διάφορα μέρη ενόψει των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Γεράσιμος Θωμάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ