ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
Σελ. /32

ΤΑΣΣΟμενοι

περί πάτρης

Σχέδιο ... αγγλοκρατίας!

Ιδού πώς περιγράφεται το αποικιοκρατικό καθεστώς της παρουσίας των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο στο «σχέδιο Ανάν» (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ. ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗΣ):

«1. Η Κύπρος δεν θα απαιτήσει, ως μέρος των χωρικών υδάτων της, ύδατα μεταξύ των γραμμών οι οποίες περιγράφονται στην έκθεση που αναφέρεται στο Πρόσθετο Πρωτόκολλο αυτής της Συνθήκης».

2. Οι γραμμές που αναφέρονται στο Αρθρο 3, όπως τροποποιήθηκε, του Παραρτήματος Α, της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, οι οποίες οριοθετούν τα χωρικά ύδατα που εφάπτονται των Περιοχών των Κυρίαρχων Βάσεων (σ.σ.: Ακρωτήρι - Δεκέλεια) τις οποίες η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα απαιτεί ως μέρος των χωρικών της υδάτων, θα εκτεθούν σε μία έκθεση που θα ετοιμασθεί από δεόντως προσοντούχο πρόσωπο το οποίο θα διορισθεί από την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου...

3. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να απολαύει πλήρους και ανεμπόδιστης πρόσβασης για οποιονδήποτε σκοπό στα ύδατα μεταξύ των υδάτων τα οποία η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα διεκδικήσει που εφάπτονται στο ανατολικό μέρος της περιοχής της Κυρίαρχης Βάσης Δεκέλειας που ενώνεται με τη θάλασσα (το οποίο μέρος σημειώνεται στο Χάρτη Α με μια περιοχή 16,10 τ. χλμ.) και ύδατα τα οποία η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα διεκδικήσει που εφάπτονται στο δυτικό μέρος της περιοχής της Κυρίαρχης Βάσης Δεκέλειας που ενώνεται με τη θάλασσα (το οποίο σημειώνεται στο Χάρτη Α με μια περιοχή 5,01 τ. χλμ.)».

***

Συμπέρασμα:

α) Οι Αγγλοι θα συνεχίσουν να έχουν δικές τους βάσεις επί του κυπριακού εδάφους (το οποίο αποτελεί βρετανικό έδαφος!), οι οποίες βάσεις θα έχουν δικά τους χωρικά ύδατα, τα οποία απαγορεύεται να διεκδικήσει εις τον αιώνα τον άπαντα η Κύπρος, και που θα εκτείνονται σε περιοχές έντονου πετρελαϊκού ενδιαφέροντος και με δική τους υφαλοκρηπίδα (!) - την ώρα που στο Αιγαίο η ρύθμιση της υφαλοκρηπίδας αναζητείται εδώ και 30 χρόνια...

β) Το τελικό εύρος αυτών των βρετανικών χωρικών υδάτων (που προφανώς θα φτάνει μέχρι την Αίγυπτο και τη Διώρυγα του Σουέζ!), θα μας το καθορίσει εν ευθέτω χρόνω ο εκπρόσωπος της Βασιλίσσης, ο οποίος θα τυγχάνει και «δεόντως προσοντούχος» (!!!)...

γ) Ακόμα και για τα ύδατα που θεωρητικά ανήκουν στην Κύπρο, ανατολικά και δυτικά της Βάσης της Δεκέλειας, οι Αγγλοι θα έχουν δικαίωμα «ανεμπόδιστης πρόσβασης» για «όποιο σκοπό» αυτοί θέλουν (!)...

***

Με άλλα λόγια, εδώ δε μιλάμε «απλώς» για διχοτόμηση, αλλά για ...τριχοτόμηση!

Για την υπαγωγή της Κύπρου σε καθεστώς αγγλοκρατίας του 19ου αιώνα!

Eurokinissi

Αλλοι προΤΑΣΣΟυν το δίκιο και την αξιοπρέπεια. Κι άλλοι απλώς υπο...τάσσονται

«Παρέλαβα κράτος και αρνούμαι να παραδώσω "κοινότητα" χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα... Σε καλώ να απορρίψεις το σχέδιο Ανάν. Σε καλώ να πεις στις 24 Απρίλη ένα δυνατό "όχι". Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου».

Τάσσος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Κύπρου, διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό, 7/4/2004

Μετά λόγου ... Πάγκαλου

Για να αντιληφθείτε το ποιόν αυτού του συρφετού που ελεεινολογεί κατά όσων δε συναινούν με το εκτρωματικό «σχέδιο Ανάν», όλων αυτών που βάλθηκαν ήδη να απαξιώσουν και να λοιδορήσουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο, για να δείτε τι «παίζεται» στο Κυπριακό και ποια είναι η πραγματική στάση του ΠΑΣΟΚ, του συνόλου του αστικού πολιτικού κόσμου (και των «παπαγαλακίων» τους), δε θα χρησιμοποιήσουμε δικά μας λόγια, αλλά τα λόγια ενός πολύ γνωστού μας. Προσέξτε:

«Νομίζω ότι είναι έτοιμοι (σ.σ.: οι της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ) να δεχτούν τα πάντα και για οποιοδήποτε λόγο. Η ομοβροντία των συνηθισμένων υποστηρικτών, των συνήθων υπόπτων διά την κυβερνητική αποθέωση και χειροκροτητών της κυβέρνησης είναι τέτοια, που δείχνει ότι το πράγμα είχε προετοιμαστεί. Ολοι αυτοί είναι έτοιμοι με άρθρα τους σήμερα στον Τύπο, "ως έτοιμοι από καιρό", όπως λέει ο Καβάφης, για να μας πείσουν όλους όσους έχουμε επιφυλάξεις ότι είμαστε "υπερπατριώτες", ότι είμαστε "εθνικιστές", ότι είμαστε "ανόητοι", ότι είμαστε "δημαγωγοί", ότι είμαστε "κραυγαλέοι"(...)

»Οχι δεν είναι υπαρκτό (το δίλημμα ή ντε φάκτο διχοτόμηση ή ντε γιούρε οδυνηρή λύση). Είναι απλώς "μπαμπούλας"... Είναι η άποψη που προβάλλουν αυτοί, οι οποίοι θέλουν μια οποιαδήποτε λύση για άλλους λόγους, τους οποίους δεν τολμούν να πουν ανοιχτά. Να πουν ότι δεν μπορούμε να είμαστε σε αντίθεση με τις ΗΠΑ... Το όλο θέμα το δημιουργεί η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και δευτερευόντως των Εγγλέζων, που παίζουν το ρόλο που έπαιζαν πάντοτε στο Κυπριακό: Το ρόλο του υπονομευτή και του δημιουργού προβλημάτων για το μέλλον».

***

Οι δηλώσεις αυτές ανήκουν στον Θ. Πάγκαλο. Τον πρώην υπουργό Εξωτερικών. Και είχαν γίνει λίγες ώρες μετά την ενημέρωση που είχε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου για το «σχέδιο Ανάν» (στις 12/11/2002). Στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναφερόταν τότε ο Πάγκαλος. Προχτές, δε, το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, πιστό στην περιγραφή που του προσέδωσε ο Πάγκαλος, ως «Αμερικανάκι» δηλαδή, μετά από ευρεία σύσκεψη και ομοφώνως, τάχθηκε υπέρ του «σχεδίου».

Οσο για τον κ. Πάγκαλο, απουσίαζε από τη σύσκεψη. Οπως μας είπαν από το γραφείο του, λείπει για ολιγοήμερες διακοπές στην ...Κωνσταντινούπολη.

1688 Η Αθήνα ερημώνει, καθώς οι Αθηναίοι την εγκαταλείπουν μαζί με τους Βενετσιάνους του ναυάρχου Μοροζίνι. Είχε καταλάβει την πόλη έξι μήνες πριν.

1865 Ο στρατηγός των Νοτίων, Ρόμπερτ Εντουαρτ Λι, υπογράφει την παράδοση των στρατευμάτων του στο στρατηγό των Βορείων, Γκραντ. Ο αμερικανικός εμφύλιος μόλις είχε τελειώσει.

1940 Οι Γερμανοί εισβάλλουν στη Δανία και τη Νορβηγία, αρχίζοντας την κατάκτηση της Δυτικής Ευρώπης.

1969 Το υπερηχητικό «Κονκόρντ» πραγματοποιεί την παρθενική του πτήση από το Μπρίστολ στο Φέιθφορντ της Αγγλίας.

1977 Νομιμοποιείται έπειτα από 38 χρόνια στην παρανομία, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

1991 Ενας Τούρκος εξτρεμιστής πυρπολεί στην Κωνσταντινούπολη πούλμαν με Ελληνες εκδρομείς. Ανασύρθηκαν 33 νεκροί.

Απρέπεια!

Διαμαρτύρεται η χτεσινή «Απογευματινή» για το διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου, αλλά αυτό είναι το λιγότερο, δεδομένου ότι η δυσφορία της διανθίζεται από ένα παραλήρημα απρέπειας, σε τέτοιο βαθμό που δεν αναγνωρίζει στον Πρόεδρο της Κύπρου το δικαίωμα να έχει άποψη για την πατρίδα του (!), και φτάνει μέχρι του σημείου να του απευθύνει και την ύψιστη «κατηγορία»: «Γιατί πήγατε στη Λουκέρνη, κύριε Παπαδόπουλε;»!

Είναι σίγουρο ότι η εφημερίδα θα προτιμούσε σε ρόλο διαπραγματευτή κάποιον περισσότερο «φρόνιμο». Το ερώτημα είναι αν αναγνωρίζει τέτοια «φρονιμάδα» στον Κ. Καραμανλή, που επίσης ήταν στη Λουκέρνη...

Προς τους φίλους της στήλης, που συνεχίζουν να εκνευρίζονται με τηλε-περιφερόμενους μπουρδολόγους τύπου Ανδρουλάκη: Το Κυπριακό, φίλοι, είναι πολύ σοβαρό θέμα, ως εκ τούτου τους παρλαπίπες σαν τον συγκεκριμένο, απλώς, αγνοήστε τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ