Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Απρίλη 2004 - αριθ. φύλλου: 8845

ΗΠΑ - ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
ΕΝΤΑΣΗ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ και πολύμορφων πιέσεων

Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτό το οποίο - από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης του πρώτου «σχεδίου Ανάν» - είχε επισημάνει το ΚΚΕ: Η κατάθεση του σχεδίου αποτελεί ένα τελεσίγραφο αποδοχής τετελεσμένων αποφάσεων που φέρνουν τη σφραγίδα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, αφού καθιερώνει ένα ιδιόμορφο καθεστώς κράτους, μοναδικό στα χρονικά του διεθνούς δικαίου, που αποτελεί μια συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας και μια συγκαλυμμένη διχοτόμηση. Το σχέδιο Ανάν, με όποιες επιμέρους τροποποιήσεις κι αν γίνουν, δεν μπορεί να αποτελέσει καμία βάση για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό συνδέονται με τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου και ευρύτερα. Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις των ΗΠΑ και άλλων κρατών εκφράζονται και στο σημείο αυτό και δένονται με την επιδίωξη της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ενταθούν οι πολύμορφες πιέσεις και οι εκβιασμοί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, αλλά και από πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, προς τον κυπριακό λαό.


ΣΕΛ.  2  -  5,   7

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Δώδεκα χρόνια Συνθήκης του Μάαστριχτ

«Η εξέλιξη αυτή δεν οδηγεί, όπως ισχυρίζεται η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, στον τερματισμό της διαίρεσης της ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά στην όξυνση των ταξικών αντιθέσεων, στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, στην κυριαρχία μιας ομάδας χωρών και πολυεθνικών πάνω στην πλειοψηφία των χωρών και λαών της Ευρώπης». Αυτά τόνιζε - μεταξύ άλλων - η ΚΕ του ΚΚΕ, τον Μάη του 1992. Οταν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, μαζί με τις κυρίαρχες δυνάμεις της ευρωκοινότητας πανηγύριζαν για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ. Σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά, η ζωή έχει δικαιώσει πλήρως τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ. (φωτό από τις κινητοποιήσεις στη σύνοδο κορυφής της Χαλκιδικής)

.


ΣΕΛ.  8   -   12

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ της Νέας Υόρκης προσφέρει 3.000 δολάρια ΗΠΑ για τις ανάγκες των ευρωεκλογών



Μπροστά στην Πρωτομαγιά

Μια βδομάδα μετά την πανελλαδική απεργία της 31ης του Μάρτη και τρεις πριν την εργατική Πρωτομαγιά επιβάλλεται η διερεύνηση του τοπίου μέσα στο οποίο ξεδιπλώνεται η ταξική πάλη


ΣΕΛ.  15

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ