ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο δρόμο προς την Πρωτομαγιά

Eurokinissi

Μια βδομάδα μετά την πανελλαδική απεργία της 31ης του Μάρτη ίσως είναι νωρίς ακόμα για ένα συνολικό απολογισμό γύρω από το τι έφερε αυτή η απεργία. Ταυτόχρονα όμως στον ορίζοντα προβάλλει - σε μόλις τρεις βδομάδες απόσταση, δηλαδή, με όρους οργάνωσης μιας τέτοιας κινητοποίησης, περίπου... αύριο - η επόμενη μεγάλη ταξική αντιπαράθεση, αυτή της Πρωτομαγιάς.

Μ' αυτά τα δεδομένα, επιβάλλεται πρώτον η υπενθύμιση μιας ορισμένης πραγματικότητας και ταυτόχρονα η διερεύνηση του τοπίου μέσα στο οποίο θα δοθεί η επόμενη μάχη.

Κι αυτό την ώρα που ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός έχει ήδη σηκώσει πανιά για αλλού. Η συνάντηση της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Εργασίας την ερχόμενη Τρίτη, από τη σκοπιά της πλειοψηφίας έχει κατά κύριο λόγο εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Ισως να ασχοληθεί και με το θέμα των συμβασιούχων, όχι όμως σύμφωνα με τις ανάγκες των εργατών, αλλά σύμφωνα με το πλαίσιο που έχουν ήδη καθορίσει ως επόμενο κεντρικό εκλογικό τους στόχο τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΝ, ο κάθε ένας ανάλογα με τις ειδικές εκλογικές ανάγκες του... Εξ ου και η επιμονή τους στα της οδηγίας 70/99 και η κατηγορηματική απόρριψη από αυτούς του αιτήματος για αυτόματη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Σ' αυτό, λοιπόν, το πεδίο, όπου όλα τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν την εργατική τάξη ως σύνολο έχουν εξαφανιστεί από το προσκήνιο της ελεγχόμενης από το κεφάλαιο ενημέρωσης, ας θυμίσουμε ορισμένα ήδη δεδομένα:


Η μάχη της απεργίας στις 31 Μάρτη, όπως ήδη καταγράφεται στα στατιστικά της, παλεύτηκε κατά κύριο λόγο από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχία της. Νέοι εργασιακοί χώροι ήρθαν να προστεθούν σ' αυτούς όπου ήδη ήταν εξασφαλισμένη μια ικανοποιητική συμμετοχή στους αγώνες. Αυτό ήδη οπλίζει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ για να δώσουν την επόμενη μάχη με μεγαλύτερη δύναμη. Στέλνει, ταυτόχρονα, ισχυρό μήνυμα προς τον ΣΕΒ, συνολικά τους βιομήχανους, που αρνούνται να δώσουν πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα.

Αυτό δε φτάνει. Ηδη από τη μέρα της απεργίας διατυπώθηκε ανοιχτά ότι «οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, που βιώνουν την όξυνση των προβλημάτων και τη χειροτέρευση της κατάστασής τους, πρέπει να γίνουν πιο απαιτητικοί, να διεκδικούν ό,τι τους ανήκει, να διεκδικούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Γιατί η εργατική τάξη είναι ο δημιουργός του πλούτου, δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα». Αυτό καθορίζει και στόχο για τη συνέχεια.

Μια συνέχεια που δε θα υπάρξει σε ένα ειδυλλιακό τοπίο. Οπως ήδη έχει εκτιμηθεί το πλαίσιο «διεκδικήσεων» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στηρίζεται σε επιλογές που διευκολύνουν το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Βασίζεται σε κριτήρια που υποτάσσονται στην κερδοφορία του κεφαλαίου, στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης.

Τα 23 ευρώ μεροκάματο, οι ανατροπές στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά, οι 640 νεκροί εργάτες τα τελευταία χρόνια, είναι οι πιο πειστικές αποδείξεις για το μεσαίωνα που ετοιμάζει το κεφάλαιο, όσο νομίζει ότι έχει τη δύναμη να πάει την ιστορία προς τα πίσω και τους εργαζόμενους σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα.

Εχουν τεράστιες ευθύνες

Αυτά τα δεδομένα αναδεικνύουν και τις τεράστιες ευθύνες που έχουν η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» του ΣΥΝ, που στηρίζουν τις πολιτικές του κεφαλαίου και των εκάστοτε κυβερνήσεών του, που αφοπλίζουν με αυτή τη στάση τους το εργατικό κίνημα.

Ταυτόχρονα, όμως, καταγράφεται η χρεοκοπία της λογικής της συναίνεσης, της ταξικής συνεργασίας, του κοινωνικού διαλόγου.

Για παράδειγμα: Τι είναι η αύξηση του 8% που εμφανίζονται να διεκδικούν; Εχουμε υποχρέωση να αποκαλύψουμε αυτό το μύθο. 8% σημαίνει το μεροκάματο από 23 ευρώ να γίνει 24. Ο κατώτερος μισθός από 519 ευρώ να γίνει 560 ευρώ (μεικτά).

Ποιος μπορεί να ζήσει μ' αυτούς τους άθλιους μισθούς, που τους κατατρώγει η ακρίβεια, που τους χωρίζει χάος από τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες των εργατικών οικογενειών;

Ακούσαμε και ξανακούσαμε για τα παραμύθια της σύγκλισης. Γνωρίζουμε καλά. Στόχος τους είναι να καλλιεργούνται αυταπάτες, να κερδίζει χρόνο η κυβέρνηση και η εργοδοσία.

Σ' αυτό το πλαίσιο κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να ανέχεται να καμαρώνουν οι βιομήχανοι, οι καπιταλιστές, για τα κέρδη τους, να καμαρώνει ο δικομματισμός γι' αυτό του το έργο και οι εργάτες να φυτοζωούν.

Διεκδικούμε

Το πλαίσιο διεκδίκησης από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων παραμένει: Τώρα! Μαζί με το ΠΑΜΕ για 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, για 880 ευρώ κατώτερη σύνταξη, για 80% επιδότηση ανέργων, για Δημόσια Καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, για Δημόσια - Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια και Παιδεία.

Τώρα, με όπλο την καλύτερη οργάνωσή της, η εργατική τάξη οφείλει να κλιμακώσει τον αγώνα της.

Το θέμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι κρίσιμο. Οπως κρίσιμο ζήτημα είναι η υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών ΣΣΕ, που υπονομεύονται συστηματικά.

Οι συμβασιούχοι

Τεράστιο ηθικό ζήτημα είναι και ο εμπαιγμός των συμβασιούχων, που τους θέλουν ομήρους πότε το ΠΑΣΟΚ και πότε η ΝΔ.

Το ΠΑΜΕ έχει διατυπώσει ανοιχτά την απαίτηση: Να προσληφθούν όλοι οι συμβασιούχοι με πλήρη δικαιώματα και συμβάσεις αορίστου χρόνου. Να σταματήσουν τα παιχνίδια με την κοινοτική οδηγία 70 του 99. Αυτή η οδηγία δεν υποχρεώνει για προσλήψεις των συμβασιούχων, διαιωνίζει την προσωρινότητα. Επεκτείνει την ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης - νομιμοποιεί το δουλεμπόριο εργαζομένων.

Για την Ολυμπιάδα

Πεδίο οξύτατης αντιπαράθεσης θα αποτελέσουν στο επόμενο διάστημα οι προσπάθειες να βάλουν στο γύψο - ενόψει Ολυμπιάδας - τα εργατικά, δημοκρατικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Δεν πρέπει να τα καταφέρουν.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει ταχτεί ενάντια στη γαλαζοπράσινη συμφωνία για την ανάθεση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων στο ΝΑΤΟ. Οι αρχιτρομοκράτες των λαών όχι μόνο δεν μπορούν να μας προστατέψουν, αλλά θα προσπαθήσουν να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό και να ποδοπατήσουν ό,τι δημοκρατικό έχει ακόμα αυτός ο λαός και ο τόπος.

Η Πρωτομαγιά

Η φετινή 1η του Μάη θα βρει την εργατική τάξη - πλάι στα μεγάλα κεντρικά ζητήματα που προβάλλει αυτήν τη μέρα γενικής επιθεώρησης των δυνάμεών της - αντιμέτωπη και με ορισμένα νέα στοιχεία που φέρνει η επικαιρότητα:

Μπροστά θα βρίσκονται οι ευρωεκλογές, όπου οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου και οι απολογητές της ευρωυποταγής θα επιδιώξουν μια ακόμα επικύρωση των αντεργατικών επιλογών τους.

- Νέο στοιχείο είναι οι αποφάσεις που πάρθηκαν στις 25 Μάρτη στις Βρυξέλλες για παραπέρα «σφαγιασμό» των εργατικών δικαιωμάτων, με επιτάχυνση της ελαστικοποίησης στις εργασιακές σχέσεις και νέες ανατροπές στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα. Αρα η ανάγκη προβολής των θέσεων του ταξικού κινήματος, για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη στάση των πολιτικών δυνάμεων και τις επιπτώσεις στην εργατική τάξη, πρέπει να ενισχυθεί.

- Νέο στοιχείο είναι οι συνθήκες που διαμορφώνονται από την εκλογική νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 7ης του Μάρτη.

- Νέο στοιχείο, επίσης, είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Την Πρωτομαγιά ήδη θα είναι γνωστό και το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων, που πρέπει να γίνουν στις 24 του Απρίλη. Ζητήματα όπως η ουσιαστική και βαθιά κριτική στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και ταυτόχρονα αυτά της διεθνιστικής αλληλεγγύης πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όλης της πορείας προς την Πρωτομαγιά. Ο κυπριακός λαός δεν μπορεί να αφεθεί να αντιμετωπίσει μόνος του την πολυμέτωπη επίθεση που δέχεται.

- Νέο στοιχείο είναι επίσης η επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής του ευρωτρομονόμου. Το πογκρόμ διώξεων που ήδη ξεκίνησε κατά δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ως προς τον πραγματικό στόχο που έχει πίσω από το ψευδεπίγραφο της «αντιτρομοκρατικής πάλης».

Η διαδρομή προς τη φετινή Πρωτομαγιά δεν μπορεί παρά να αναδεικνύει ακόμα περισσότερο το ρόλο που καλείται να παίξει η εργατική τάξη στη σημερινή συγκυρία. Της πρωτοπορίας του εργατικού κινήματος στον κοινωνικό αγώνα. Την ευθύνη της πρωτοπορίας για τη γενική κατεύθυνση του κινήματος, αλλά και για τα ειδικά κάθε φορά μέτωπα.


Θ. Κ, - Θ. Λ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ