ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Απρίλη 2004
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ο εσταυρωμένος σεϊχης

1. Ανάμεσα στον ξεμωραμένο Πάπα της Ρώμης και διάφορους αρχιερείς και φαρισαίους άλλων εκκλησιών εμφανίζεται ο σεΐχης Γιασίν, που μαρτύρησε δίνοντας νόημα στην αποστολή του κάθε θρησκευτικού ηγέτη, που δεν είναι άλλη από τη θυσία.

2. Ο σεΐχης, μισότυφλος και καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι, γύριζε μέχρι την τελευταία του στιγμή σαν επιτάφιος μες στις γειτονιές του κόσμου.

3. Ο σεΐχης δεν ήταν μόνο ένας πιστός, ενσάρκωνε την ίδια την πίστη. Ηπιε το ποτήρι του πάθους μέχρι το τέλος για το λαό του. Το καροτσάκι του τώρα θα γίνει κάθισμα παντοτινό όχι μόνο για τους μουσουλμάνους, μα για όλους όσοι έχουν πείνα και δίψα για το απόλυτο: το απόλυτο που είναι μέρος μας, το απόλυτο που ψέματα δε γνωρίζει, το απόλυτο που διαρκώς μας θυμίζει πως είμαστε ένα θαύμα στο διηνεκές.

4. Ο σεΐχης ήταν πάνω και πέρα από τη «Χαμάς». Αυτό το γνώριζαν, πριν τον δολοφονήσουν, οι ευρωπαίοι εταίροι - συνένοχοι των Αμερικανών- που αντιστρέφοντας την αλήθεια είχαν κηρύξει τον σεΐχη τρομοκράτη.

5. Η Ευρώπη σαπίζει. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια της.

6. Εντυπωσιάζει το θράσος των Αμερικανών που κάνουν πόλεμο, υψώνοντας την Αγία Γραφή πάντα στο δεξί χέρι. Παράλληλα, καταγγέλλουν τους θρησκευτικούς ηγέτες του Ισλάμ για την ανάμειξή τους σ' αυτόν τον πόλεμο. Σχιζοφρένεια: Ο Χριστός μπορεί και πρέπει να παρευρίσκεται σε κάθε μακελειό, όποτε το κρίνουν «εκείνοι» απαραίτητο! Αντίθετα, ο Προφήτης του Ισλάμ τροφοδοτεί ταπεινά ένστικτα και ως εκ τούτου είναι εξοβελιστέος!

7. Ο χριστιανός της Αμερικής είναι θύμα της πίστης του. Αφήνοντας την υπόθεση της ύπαρξής του στην τελική κρίση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού που θα εμφανιστεί ξανά την Ημέρα της Κρίσεως για να δικάσει ζώντας και νεκρούς, τα έχει φορτώσει όλα στον... κόκορα!

8. Ο σεΐχης οδηγήθηκε στο θάνατο όχι από λιοντάρια, όπως του άξιζε, αλλά από ερπετά. Κι αυτό πονάει, πιστέψτε με, πάρα πολύ...

9. Το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος πολίτης δεν μπορεί να βρει καμία διαφορά ανάμεσα στο κράτος του Ισραήλ και σ' έναν γυμνό Παλαιστίνιο δεν έχει να κάνει με τις αρχές που διέπουν την όραση, αλλά με αυτές που διέπουν τη χυδαιότητα.

10. Η περιφρόνηση είναι προς ώρας το μόνο φάρμακο ενάντια στην παραφροσύνη της Δύσης. Περιφρόνηση για τα ιδεώδη της πατρίδας μας που συνδέονται άμεσα με τα συμφέροντα μιας διαλυμένης Ευρώπης, περιφρόνηση για τους Πασόκους Νεοδημοκράτες που έδωσαν το δικαίωμα στον Μπους ν' αναφέρει στην τελευταία του επιστολή προς τον πρωθυπουργό πως «μαζί βοηθήσαμε στην απελευθέρωση του λαού του Αφγανιστάν», περιφρόνηση γι' αυτούς που παραμυθιάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για τους υπνοβάτες διανοούμενους, για όσους παραμιλούν και προσπέφτουν ακόμα στην Αμερική, για τους δημοσιογράφους φίλους του κάθε πρέσβη Μίλερ, για τους Ολυμπιονίκες που προσποιούνται τα αθώα παιδιά και απλά τρέχουν, πετάνε ακόντιο, κολυμπάνε, στο κέντρο μιας πραγματικότητας πιο σκοτεινής από κάθε άλλη φορά.

11. Ο σεΐχης τώρα πια είναι ένα ακόμη άστρο στην αραβική νύχτα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο τάφος του είναι μέσα στις καρδιές του λαού του και στις καρδιές όλων των ελεύθερων ανθρώπων.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Γιορτινά «Χρώματα της Ανοιξης»

Από το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη
Από το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη
Στα «Χρώματα της Ανοιξης», ο χώρος τέχνης «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 45), όπου φιλοξενείται μεγάλη ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευών και κοσμήματος. Γνωστοί καλλιτέχνες, εμπνεύστηκαν από την Ανοιξη και δημιούργησαν εικαστικές προτάσεις και ιδέες για τις εορταστικές μέρες που έρχονται. Πρόκειται για λάδια σε καμβά μικρών διαστάσεων και ακουαρέλες με πρωταγωνιστές ανοιξιάτικα ελληνικά τοπία. Πορτρέτα αγγέλων της άνοιξης, γοητευτικές συνθέσεις λουλουδιών και φρούτων της εποχής, συνυπάρχουν με ευφάνταστα ανάλαφρα κοσμήματα σε ασήμι και ημιπολύτιμες πέτρες, ζωγραφικά χειροποίητα αυγά, γλυπτά σε μπρούντζο, μάρμαρο και γυαλί. Συμμετέχουν με έργα τους οι: Κ. Μαλάμος, Π. Τέτσης, Μ. Βενιός, Θ. Μάρκελλος, Γ. Μοσχίδης, Τ. Κατσουλίδης, Α. Απέργης, Π. Ζουμπουλάκης, Μ. Πρέκα, Ν. Αντωνακάτου, Δ. Καραβάκος, Ζ. Σκιαδαρέση, Ε. Παπουλή, Ν. Κακαδιάρης, Δ. Αγγελίδου, Κ. Παπαδημητρίου, Κ. Ευαγγελάτος, Γ. Μπλιάτσου, Ι. Μανουσάκη, Α. Σολδάτου, Ρ. Σαρελάκου, Β. Μουστάκας, Σ. Γαβαλάς, Α. Τέτσης, Μ. Ζάχου κ.ά. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν επίσης συλλεκτικά έργα των: Σπύρου Βασιλείου, Γιώργου Σικελιώτη, Πάρι Πρέκα.

Γιορτινή ατμόσφαιρα και στο Μουσείο Μπενάκη (τηλ. 210 362.7367). Με την ευκαιρία του Πάσχα, στο Πωλητήριο του Μουσείου, παρουσιάζεται μια επιλογή αντικειμένων για την άνοιξη και το Πάσχα. Τα περισσότερα από αυτά είναι καινούρια. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει τα ακριβή αντίγραφα, όπως εικόνες, κηροπήγια, ασημένια κουτιά, κεραμικά κ.ά. Στη δεύτερη περιλαμβάνονται εφαρμογές σχεδίων που προέρχονται από τα εκθέματα του Μουσείου, οι οποίες το καθιερώνουν σαν πηγή έμπνευσης νέων σχεδιαστών και καλλιτεχνών.

Το αυγό στρουθοκαμήλου σαν σχήμα και σαν μέγεθος, ως πρώτη μορφή ζωής ή ως μέσο διαιώνισης του είδους, το αυγό ως ύλη ή ως ιδέα, γίνεται η αφετηρία εικαστικής έκφρασης, άλλοτε ως επιφάνεια για να ζωγραφιστεί - αντικαθιστώντας τον καμβά - και άλλοτε ως τμήμα εικαστικής κατασκευής. Πρόκειται για την έκθεση «Επώαση - Εκκόλαψη εικόνων» που φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλ. Βικτωρίας). Παρουσιάζονται δημιουργίες των: Α. Βερούκα, Δ. Γέρου, Χρ. Γκαλτέμη, Στ. Δασκαλάκη, Α. Δρούγκα, Ο. Ζούνη, Ειρ. Ηλιοπούλου, Ν. Κληρονόμου, Σπ. Κουρσάρη, Ν. Λανίτη, Μ. Λεβεντάκου, Φ. Μιχαηλίδη, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλου, Τρ. Πατρασκίδη, Αγ. Ραζή, Γ. Ρόρρη, Π. Σάμιου, Ν. Στεφάνου, Β. Σπεράντζα, Μ. Σπηλιόπουλου, Α.Μ.Τσάκαλη κ.ά.

Εργο της Κ. Βαρβάκη
Εργο της Κ. Βαρβάκη
Εκθεση πασχαλινών κατασκευών, φιλοξενείται στις αίθουσες τέχνης «Αστρολάβος artlife» (Ηροδότου 11) και «Αστρολάβος δεξαμενή» (Ξανθίππου 11). Μπορείτε να βρείτε, πουλάκια με αυγουλάκια από παπιέ μασέ της Πόλυς Κάνιστρα. Λαμπάδες με ζωγραφισμένα ιπτάμενα αρνιά του Κώστα Μπομπού. Σταυρωμένη καρδιά κατακόκκινη της Κάτιας Βαρβάκη. Ξύλινα κοτοπουλάκια με καροτσάκια με αυγά του Βαγγέλη Γκιόκα. Πασχαλίτσες και καραβάκια με πουλάκια της Ελευθερίας Γαλάτη. Ο μικρός πρίγκιπας καβάλα σε πασχαλίτσες και πάπιες από παπιέ μασέ της Αρ. Μακρίδου. Πουλάκια σε χαρακτικά και ζωγραφιστά ξύλινα αυγουλάκια της Πόπης Ζωίδη. Πασχαλίτσες και κοκοράκια κεραμικά της Λίλης Μπακογιάννη. Αυγά κεραμικά, παπιέ μασέ, από τις: Κατερίνα Βαβλίτου, Μαρία Μαρίνογλου, Θ. Κόντου. Λαμπάδες με χαρτονένια ζωγραφιστά στολίδια της Κασσιανής Τσακιρίδη και με μεταλλικά στολίδια που γίνονται και κηροπήγια της Μελίτας Βερναδάκη.

Πασχαλινό παζάρι διοργανώνει σήμερα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), το Ανοιχτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Διάβαση». Περιλαμβάνει χειροποίητες δημιουργίες από τις ομάδες κεραμικής, κατασκευών, εικαστικών και μαγειρικής της Ανοιχτής Κοινότητας, καθώς και πασχαλινά γλυκά, δώρα και λαμπάδες από το Πρόγραμμα Οικογένειας. Τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Α.Π. Διάβαση.

«Εαρινοί διάλογοι», είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται στην αίθουσα Τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη). Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση με ελαφρά υλικά (ακουαρέλες, τέμπερες και παστέλ), στην οποία παίρνουν μέρος οι: Μ. Αστέρη, Σ. Δεληγιαννάκη, Γ. Ηλιόπουλος, Γ. Κόρδης, Γ. Παλαιολόγου, Ι. Χατζηπαυλής κ.ά.


Ζωγραφισμένο αυγό από τον Σπ. Κουρσάρη
Ζωγραφισμένο αυγό από τον Σπ. Κουρσάρη

Ακουαρέλα από την έκθεση στο χώρο τέχνης «Αιγόκερως»
Ακουαρέλα από την έκθεση στο χώρο τέχνης «Αιγόκερως»

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ