ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Πρόστιμα «εδώ και τώρα» στους ΕΒΕ

Με νομοθετική ρύθμιση καταργείται το «πόιντ-σίστεμ». Επανέρχεται - μέχρι νεωτέρας - το σύστημα της επιβολής προστίμων

Περισσότερα φοροέσοδα από τους ΕΒΕ με τη μορφή επιβολής προστίμων θέλει να συγκεντρώσει «εδώ και τώρα» η κυβέρνηση της ΝΔ, στην προσπάθειά της να μπαλώσει τις φοροαπώλειες από το μεγάλο κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό, η επαναφορά του συστήματος της επιβολής προστίμων σε αντικατάσταση του ποινολογίου («πόιντ-σίστεμ») της Εφορίας είναι στις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Μέσα στο μήνα - ενδεχομένως και μέσα στην ερχόμενη βδομάδα - θα κατατεθούν στη Βουλή οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις οικονομικού περιεχομένου. Το λεγόμενο «πόιντ-σίστεμ» νομοθετήθηκε πρόσφατα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Η σημερινή κυβέρνηση, προκειμένου να επισπεύσει τη συγκέντρωση πρόσθετων φοροεσόδων, πρώτα και κύρια από τους μικροεπαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, επαναφέρει το προηγούμενο σύστημα της επιβολής προστίμων. Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει και από πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου, εξαπολύει και νέα φορολογικά πογκρόμ σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων και των ΕΒΕ. Το σύστημα της επιβολής προστίμων θα έχει εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο εφαρμογής, καθώς το τελικό σχήμα θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της λεγόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης με την κατάθεση νέου φορολογικού νομοσχεδίου προς τα τέλη του Σεπτέμβρη 2004. Σε τελική ανάλυση, είναι φανερό το γεγονός ότι οι ΕΒΕ μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να χαρατσώνονται είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο.

Το νομοσχέδιο που κατατίθεται στις επόμενες μέρες περιλαμβάνει και τις παρακάτω διατάξεις:

  • Καταργείται η φοροέκπτωση των 10 ποσοστιαίων μονάδων που προέβλεπε ο αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τις πολύ μεγάλες επενδύσεις. Οχι επειδή η ΝΔ διαφωνεί με την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου με κρατικά κονδύλια, αλλά επειδή το συγκεκριμένο κρίθηκε ότι αντιβαίνει στους «όρους ανταγωνισμού» της ΕΕ.
  • Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας να «παίζει την κολοκυθιά» με τους προκατόχους της, επαναφέρει το κονδύλι ΦΠΑ ύψους 1,5 δισ. ευρώ στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού.
  • Με άλλες διατάξεις ρυθμίζονται τελωνειακά ζητήματα που αφορούν στην Ολυμπιάδα του 2004.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει και το θέμα της λεγόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν στη συγκρότηση Επιτροπής και στην επιλογή των λεγόμενων κοινωνικών εταίρων που θα καλέσουν στο διάλογο. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία, δε θα κληθούν τα πολιτικά κόμματα. Το σκηνικό του διαλόγου αποτελεί άλλοθι για την υλοποίηση των κυβερνητικών μεθοδεύσεων στην κατεύθυνση της παροχής νέων φοροπρονομίων προς το μεγάλο κεφάλαιο και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Την ίδια ακριβώς μέθοδο είχε χρησιμοποιήσει προ διετίας και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη δήθεν «ανεξάρτητη» Επιτροπή Γεωργακόπουλου. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ορισμένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της τότε πασοκικής «επιτροπής διαλόγου» θα αξιοποιηθούν και από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ...

«Χρυσό» και στον πληθωρισμό για την Ελλάδα

Ενα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, μεταξύ των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατέχει η Ελλάδα. Πρόκειται για τον πληθωρισμό, όπου η χώρα μας βρίσκεται, αισίως, στην πρώτη θέση τόσο στους «12» της Ευρωζώνης όσο και στους «15» της ΕΕ. Αυτή είναι η εικόνα από τα επίσημα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δημοσιοποιήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε από 2,6% το Φλεβάρη του 2004 σε 2,9% το Μάρτη και παραμένει ο υψηλότερος στην ΕΕ. Στη δεύτερη, χειρότερη θέση είναι η Ιταλία με 2,3% και στην τρίτη η Ισπανία με την Πορτογαλία (με 2,2%). Τις καλύτερες επιδόσεις, με τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού, παρουσίασαν τον ίδιο μήνα η Φινλανδία (με -0,4%), η Σουηδία και η Δανία (με 0,4%). Στους «12» της Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε από 1,6% το Φλεβάρη σε 1,7% το Μάρτη, ενώ στους «15» της ΕΕ παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,5%.

Πριν από ένα χρόνο (Μάρτης 2003) ο πληθωρισμός αυξανόταν με ετήσιο ρυθμό 3,9% στην Ελλάδα, έναντι 2,4% στους «12» της Ευρωζώνης και 2,3% στην ΕΕ των «15».

Σε μέσα επίπεδα, τα πιο χαμηλά ποσοστά αύξησης του πληθωρισμού, κατέγραψε η Eurostat στη Φινλανδία (0,9%), τη Γερμανία (1%) και την Αυστρία (1,2%). Αντίθετα, τα μεγαλύτερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (3,3%), την Ελλάδα (3,2%) και την Πορτογαλία (2,8%).

ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Αλλαξε ο Μανωλιός...

Ολοκληρώθηκαν οι διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες εκείνες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνεχίζουν να ελέγχονται από το Δημόσιο.

Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ) τοποθετήθηκε ο Δ. Μηλιάκος, ο οποίος κατείχε τη θέση του υποδιοικητή της ίδιας τράπεζας με την κυβέρνηση ΝΔ - Μητσοτάκη.

Το νέο διοικητικό σχήμα της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει έναν και μοναδικό υποδιοικητή, θέση που κατέλαβε ο Ι. Πεχλιβανίδης. Ο συγκεκριμένος ήταν διευθυντικό στέλεχος της Eurobank (όμιλος Λάτση) στη θυγατρική τράπεζα της Ρουμανίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, οι γενικοί διευθυντές θα «προέρχονται από τις τάξεις της τράπεζας, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια των εργασιών».

Πλουσιότεροι οι πλούσιοι

Η κερδοφορία ενός σημαντικού αριθμού μεγάλων επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους το 2003 είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη και κάτι περισσότερο από αποκαλυπτική. Η κερδοφορία αυτή, που εμφανίζεται με διψήφια και τριψήφια ποσοστά αύξησης κερδών, επιτεύχθηκε την ίδια περίοδο που οι πολλοί και κυρίως οι εργαζόμενοι βίωσαν επαναληπτικά τη διαχρονική λιτότητα. Πρόκειται για μια προκλητική αντίθεση, που οξύνεται από τις πρόσφατες εργοδοτικές προτάσεις για τις αυξήσεις στη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Καθώς, από τη μια εκατοντάδες εκατ. ευρώ μπαίνουν στις τσέπες ευημερούντων κεφαλαιοκρατών και από την άλλη εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την προοπτική αύξησης των αποδοχών τους κατά ένα ευρώ και κάτι ημερησίως.

Οι εργοδότες δε διστάζουν μέσα και έξω από τις διαπραγματεύσεις να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους με τη μεγαλύτερη αδιαλλαξία, ταυτόχρονα όμως αρνούνται στους εργαζόμενους το δικαίωμα να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα. Ακόμη περισσότερο, οι βιομήχανοι ταυτίζονται τεχνητά με την ίδια την «ανάπτυξη», κάτι στο οποίο συναινούν η κυβέρνηση και οι τεχνοκράτες της οικονομίας, ενώ αντιμετωπίζουν κάθε τι που απειλεί έστω και μικρό μέρος της τεράστιας κερδοφορίας τους, ως απειλή σε αυτή την... «ανάπτυξη». Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που με πειστικότητα μπορούν να αντικρούσουν την εργοδοτική «επιχειρηματολογία», αλλά τελικά το κυριότερο είναι ένα: δεν έχουν κανένα λόγο οι εργαζόμενοι να μην απαιτήσουν τη βελτίωση της ζωής τους μέσα από μια αισθητά καλύτερη αμοιβή, που ακόμα κι αυτή δεν μπορεί να ακυρώσει την υπερεκμετάλλευση που υφίστανται.

Η αισιοδοξία των βιομηχάνων, που επίσημα εκφράστηκε πρόσφατα για την αύξηση των κερδών τους το επόμενο διάστημα, έρχεται σε αντίθεση με την κινδυνολογία τους για τις αρνητικές συνέπειες μιας ουσιαστικής αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων. Είναι, όμως, μια φυσιολογική αντίφαση, καθώς οι ίδιοι ομολογούν ότι η αύξηση των κερδών τους το 2003 βασίστηκε κυρίως στη μείωση των λειτουργικών εξόδων, σε συνδυασμό με την αύξηση των περιθωρίων κέρδους. Με απλά λόγια, συμπίεσαν μισθούς, εισφορές και άλλες παροχές - δικαιώματα των εργαζομένων και αύξησαν τις τιμές των προϊόντων τους. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι το 2003 η αύξηση των πωλήσεων των κερδοφόρων επιχειρήσεων είναι πολύ μικρότερη, στις περισσότερες περιπτώσεις, από την αύξηση των κερδών. Επομένως, όσο πιο βαθιά βάζουν το χέρι στην τσέπη των εργαζομένων, τόσο περισσότερα κερδίζουν...


Γ. Φ.

Αποχώρησαν

Τελικά, τα «Ελληνικά Πετρέλαια» δε θα διεκδικήσουν τη ρουμανική πετρελαϊκή εταιρία «Petrom» που πουλάει η ρουμανική κυβέρνηση. Αν και στις δύο προηγούμενες φάσεις του διαγωνισμού είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, στο τέλος αποχώρησαν. Προφανώς, ο Λάτσης έκρινε ότι μια τέτοια εξαγορά δεν τον συμφέρει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ