ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρόνοια για... επιχειρηματικά κίνητρα!

Σε διεύρυνση της εμπορευματοποίησης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ οδηγεί το σχέδιο με τις «προτεραιότητες προνοιακών πολιτικών» και της κυβέρνησης της ΝΔ

Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΠΙΚΠΑ, για να μη διαλυθεί η Πρόνοια
Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΠΙΚΠΑ, για να μη διαλυθεί η Πρόνοια
Σε... πρόνοια για προνόμια και κίνητρα των επιχειρηματιών, των εθελοντικών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν με «μαζική μορφή» οδηγεί το σχέδιο με τις «προτεραιότητες προνοιακών πολιτικών», που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης δε θέλησε - κατά την έκφρασή του - να κρυφτεί πίσω απ' το δάκτυλο: «Ο ιδιωτικός τομέας έρχεται να καλύψει τις ελλείψεις της Πολιτείας και αυτή είναι η αλήθεια», είπε ο υπουργός, για να συμπληρώσει ότι την κύρια ευθύνη στην πρόνοια την έχει η Πολιτεία. Ωστόσο, όμως, ακόμα και αυτή η ευθύνη της πολιτείας - πέραν του ότι δεν έχει καμιά σχέση με ένα δημόσιο σύστημα Πρόνοιας - δε σημαίνει ούτε την επαναλειτουργία ακόμα και εκείνων των δομών της Πρόνοιας που διέλυσαν με τους τελευταίους νόμους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να μην είναι εύρυθμη ούτε η λειτουργία επιδομάτων που έπαιρναν 1.000 οικογένειες εδώ και δεκαετίες ή να εξασφαλίζει την ομαλή και χωρίς ταλαιπωρία των υποψήφιων ανάδοχων οικογενειών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την πεπατημένη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, έρχεται να συμπληρώσει ή να αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να επιτευχθεί ο συντονισμός των εθελοντών, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα πρόνοιας, όπως είπε ο υφυπουργός Πρόνοιας Γ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος απαρίθμησε 23 υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα που δεν εκδόθηκαν με βάση το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο.

Στα πλαίσια αυτού του συντονισμού προβλέπεται η «ανάπτυξη του θεσμού της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και η αξιοποίηση του ρόλου των επιχειρήσεων στο πεδίο της κοινωνικής φροντίδας», όπως προβλέπεται στο σχέδιο. Ετσι «κάποιες επιχειρήσεις που νιώθουν ότι είναι πιο ευαίσθητες, να τους δίνουμε κίνητρα για πρωτοβουλίες» είπε ο Νικ. Κακλαμάνης και εξήγησε ότι μπορεί να είναι φοροαπαλλαγές στις δωρεές ή και δάνεια για να αναπτύξουν αυτή τη δραστηριότητά τους. Με αυτή την ώθηση, κάτι που «ήδη γίνεται, θα πάρει και "μαζική μορφή"» κατά την έκφραση του υπουργού.

«Η κοινωνική αλληλεγγύη, είπε ο Νικ. Κακλαμάνης, θα πρέπει να ξεφύγει απ' την προνοιακή αντίληψη του επιδόματος και θα πρέπει να συνδεθεί με το περίσσευμα του εθνικού πλούτου, το οποίο είναι θέμα της οικονομικής πολιτικής». Ωστόσο, όμως, όταν ο «Ριζοσπάστης» έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης και από ποιον, ο Γ. Κωνσταντόπουλος δεν έκανε καμιά αναφορά στον κρατικό προϋπολογισμό, λέγοντας: «Ο κ. υπουργός αναφέρθηκε στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, αλλά επεξεργαζόμαστε και αναζητούμε κάθε τρόπο χρηματοδότησης είτε από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης είτε από διεθνείς οργανισμούς».

Το σχέδιο

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

  • Το πρώτο με τις θεσμικές προτεραιότητες, που περιλαμβάνει την αναμόρφωση της προνοιακής νομοθεσίας, την εισαγωγή του Εθνικού Προγράμματος Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης, το Χάρτη Προνοιακών Δικαιωμάτων και την Εισαγωγή ενός Εθνικού Συστήματος πιστοποίησης και καθορισμού προδιαγραφών για τις δημόσιες και μη κυβερνητικές δομές που παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας και υποστήριξης σε παιδιά θύματα, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
  • Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στις οργανωτικές προτεραιότητες και το τρίτο μέρος στις επιχειρησιακές δραστηριότητες, οι οποίες θα παρουσιαστούν στη Βουλή, όπως είπε ο Νικ. Κακλαμάνης.

Ως κατακλείδα του σχεδίου παρουσιάστηκε η χορήγηση της Κάρτας Αναπηρίας που άγεται και φέρεται περισσότερο από δώδεκα χρόνια.

Καταγγελίες για εμπόριο οργάνων

Ο Νικ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας έγινε αποδέκτης αναφοράς των ελληνικών προξενικών αρχών στην Αλβανία ότι υπάρχει εμπόριο οργάνων από παιδιά της γειτονικής χώρας.

Οπως είπε ο υπουργός Υγείας, υπάρχουν καταγγελίες - χωρίς ονόματα - για παιδιά που χάνονται στην Αλβανία και καταλήγουν σε ιδιωτική κλινική της Μακεδονίας όπου «γινόταν όλη η ιστορία». Το υπουργείο Υγείας προσέφυγε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο ήδη είχε διατάξει εισαγγελική έρευνα.

Τα ιδιωτικά ιατρεία

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας να έχουν ιδιωτικά ιατρεία εκτός νοσοκομείων γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων, ο Νικ. Κακλαμάνης απάντησε ότι η ρύθμιση αυτή θα γίνει με νομοσχέδιο για τις διοικητικές μεταβολές μέσα στο Μάη.

Ωστόσο, όπως είπε ο Νικ. Κακλαμάνης, θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα μέχρι και την 1.1.2005, προσθέτοντας και κάποια επιφύλαξη για αυτή την ημερομηνία.

  • Ο Νικ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε την τοποθέτηση της Γιάννας Δεσποτοπούλου στη θέση της γενικής γραμματέως Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Δημήτρη Βαγιωνά στη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Χρήστου Γιαννάκη στη θέση του προέδρου του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών.

ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Καθυστέρηση στην καθυστέρηση

«Επιχείρηση εμπαιγμού σε βάρος του τρικαλινού λαού, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται επί κυβέρνησης ΝΔ», καταγγέλλει η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ

Νέα προθεσμία για την παράδοση του καινούριου νοσοκομείου Τρικάλων ζήτησε από τη Νομαρχία η κοινοπραξία «ΓΕΝΕΡ - ΕΡΕΤ ΒΟ» που ανέλαβε το έργο. Υστερα από μια σειρά καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του νοσοκομείου, η κατασκευάστρια κοινοπραξία ζητά νέα παράταση έως το τέλος του 2004, ενώ η τελευταία προθεσμία ήταν για τον Ιούνη του ίδιου έτους.

Να υπενθυμίσουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί αρχικά ότι το νέο νοσοκομείο θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβρη του 2003, στη συνέχεια δόθηκε παράταση μέχρι το Δεκέμβρη του ίδιου έτους. Βεβαίως, ούτε σ' αυτή την προθεσμία παραδόθηκε το νοσοκομείο, καθώς δόθηκε κι άλλη παράταση μέχρι τον Ιούνη του 2004.

Το εγκληματικό παιχνίδι και η κοροϊδία σε βάρος του τρικαλινού λαού και του αγαθού της δημόσιας υγείας συνεχίζεται, λοιπόν, και από τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ, στα πλαίσια της ανθυγιεινής πολιτικής, που και αυτή εφαρμόζει, όπως και οι προκάτοχοί της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο νοσοκομείο Τρικάλων θεμελιώθηκε το 1977 - το είχε αναλάβει άλλη εταιρία, η οποία στη συνέχεια κήρυξε πτώχευση το 2000, οπότε το έργο δόθηκε στη «ΓΕΝΕΡ - ΕΡΕΤ ΒΟ» - η κατασκευή του ξεκίνησε το 1985 και, σχεδόν, 20 χρόνια μετά το νοσοκομείο όχι μόνο παραμένει ανολοκλήρωτο, αλλά σημειώνονται κι άλλες καθυστερήσεις, καθιστώντας αβέβαιο το μέλλον του.

Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ επισημαίνει πως «είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια επιχείρηση εμπαιγμού σε βάρος του τρικαλινού λαού, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται επί κυβέρνησης ΝΔ».

Και υπογραμμίζει: «Στο ερώτημα του τρικαλινού λαού ποιοι και γιατί κρύβονται πίσω από τις καθυστερήσεις, τις αναβολές και τις παρατάσεις και τι έχουν να κερδίσουν, επιλέγοντας αυτή την τακτική, υποχρεωμένοι ν' απαντήσουν είναι οι αρμόδιοι. Ευθύνες, πάντως, για το γεγονός ότι τα Τρίκαλα στερούνται ακόμα του νέου Νοσοκομείου, που το έχουν ανάγκη, έχει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που δεν κράτησε τις υποσχέσεις της, καθώς και το ΠΕΣΥ Θεσσαλίας και η Διοίκηση του Νοσοκομείου Τρικάλων που συμμετέχουν στην επιχείρηση παραπλάνησης. Ευθύνες αναλογούν και στους συνδικαλιστικούς φορείς του νοσοκομείου, όπως και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν έκαναν ό,τι έπρεπε και μπορούσαν για την ενημέρωση του τρικαλινού λαού και την αγωνιστική, διεκδικητική ενεργοποίησή του στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ «καλεί τους μαζικούς φορείς και το λαό του νομού να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και με τον αγώνα τους να διασφαλίσουν τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου, που είναι αναγκαίο για τη βελτίωση του υποβαθμισμένου συστήματος Δημόσιας Υγείας στα Τρίκαλα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ