ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Νέα κινητοποίηση των καθαριστριών

Ολο και περισσότερους συμβασιούχους αποκλείει το Προεδρικό Διάταγμα που συντάσσει το υπουργείο Εσωτερικών

Καθαρίστρια αλυσοδέθηκε μπροστά στο υπουργείο
Καθαρίστρια αλυσοδέθηκε μπροστά στο υπουργείο
Νέα κινητοποίηση-διαμαρτυρία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών έξω από τα γραφεία του, απαιτώντας το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Μάλιστα, ο κίνδυνος να βρεθούν σε πολύ λίγες μέρες στο δρόμο, τις έχει φέρει σε τέτοια απόγνωση και οργή, ώστε μία από τις εργαζόμενες, η Βασιλική Σιόκα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, αλυσοδέθηκε από πολύ νωρίς το πρωί στην πόρτα του υπουργείου σε μια συμβολική πράξη διαμαρτυρίας.

Οι τρέχουσες συμβάσεις των 700 εργαζομένων, που δουλεύουν για περίπου δέκα χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις έργου (!) και μισθό 325 ευρώ, λήγουν στις 30 του Απρίλη. Ηδη το υπουργείο απέλυσε τις πρώτες πενήντα καθαρίστριες στα τέλη του Μάρτη. Η περίπτωση των καθαριστριών είναι μόνο μία από τις «εστίες» του τραγικού αυτού κοινωνικού προβλήματος. Που δείχνει, όμως, το βάρβαρο καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας, το οποίο βιώνουν οι χιλιάδες συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο, καθώς ο κίνδυνος να βρεθούν άνεργοι είναι μια καθημερινή πραγματικότητα.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι εργαζόμενες συναντήθηκαν εκ νέου με τον υφυπουργό Οικονομικών Α. Ρεγκούζα, ο τελευταίος δε δεσμεύτηκε και πάλι για τίποτα εκτός του ότι θα τους δώσει τα δεδουλευμένα που τους χρωστά το υπουργείο από τις αρχές του έτους. Στη συνέχεια οι καθαρίστριες κατευθύνθηκαν στη Βουλή όπου και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, ενώ οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν αργότερα με δύο βουλευτές της ΝΔ και δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε μια συνάντηση που οργάνωσε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ). Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (σαν να μην ήταν αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια ανήκαν στο κυβερνών κόμμα) και της ΝΔ (το κόμμα που στήριζε ως αντιπολίτευση την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και σήμερα τη συνεχίζει) «αναγνώρισαν» το δίκαιο των αιτημάτων τους και, ως είθισται, «υποσχέθηκαν» να βοηθήσουν..!

Διευρύνονται οι αποκλεισμοί

Τα όσα σταδιακά γνωστοποιούνται από το υπουργείο Εσωτερικών για το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που συντάσσει σχετικά με τους συμβασιούχους δείχνουν ότι πολύ λίγοι θα είναι τελικά αυτοί που θα ενταχθούν στη διαδικασία αυτόματης μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Αν φυσικά δεν κριθεί αντισυνταγματικό το ΠΔ από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τότε το υπουργείο επαναφέρει τη «λύση» της μοριοδότησης.

Ετσι, σύμφωνα με τα όσα μέχρι τώρα έχει ανακοινώσει το υπουργείο, από το Προεδρικό Διάταγμα αποκλείονται οι εποχικοί εργαζόμενοι, οι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όσοι εντάσσονται σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης (όπως, για παράδειγμα, οι σχολικοί φύλακες, που όμως στην πραγματικότητα είναι εργαζόμενοι) και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε προγράμματα επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση (όπως οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.α.).

Οι εξελίξεις αυτές μαρτυρούν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, έχει προχωρήσει σε μια σειρά διαχωρισμών και αποκλεισμών εργαζομένων, αφαιρώντας τους το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά. Είναι πλέον φανερό ότι οι αποσπασματικοί αγώνες ή οι νομικίστικες διαδικασίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μονόδρομο αποτελεί ο συντονισμός της δράσης των συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και η ανάπτυξη κοινών αγώνων που θα διεκδικήσουν δυναμικά και ανυποχώρητα το δικαίωμά τους στη δουλιά.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Μονόδρομος η οργάνωση των αγώνων

Την ανάπτυξη αγώνων για τη διεκδίκηση αιτημάτων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, πρόβαλε η ΔΑΣ ΟΤΑ στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ). Και μπροστά στην ανάγκη για οργάνωσης και κλιμάκωση των αγώνων, οι ταξικές δυνάμεις πρότειναν την κήρυξη 24ωρης απεργίας στο δεύτερο δεκαήμερο του Μάη.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ σημείωσαν ότι με την εναλλαγή της κυβέρνησης, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να προσδοκά καλύτερες ημέρες, καθώς και τα δύο κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ακολουθούν την ίδια αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που χτυπά τα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση αναδείχτηκε η ανάγκη να διεκδικηθεί αγωνιστικά το αίτημα των συμβασιούχων για μόνιμη, σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων εργασία, κατώτερος βασικός μισθός τα 1.100 ευρώ, βαριά και ανθυγιεινά στους ΟΤΑ, 35ωρο-7ωρο-5νθήμερο κ.ά. Τέλος, η ΔΑΣ κατήγγειλε τον αντιλαϊκό ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας που λειτουργεί ως συμπληρωματικός μηχανισμός παρακολούθησης και καταστολής των λαϊκών αγώνων και απαίτησε τη διάλυσή της.

Τις προτάσεις αυτές απέρριψε η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚΕ) που αντιπρότεινε μόνο τη διοργάνωση συλλαλητηρίου για τους συμβασιούχους, μια κίνηση εκτόνωσης των αντιδράσεων των εργαζομένων παρά ανάπτυξης των αγώνων τους.

Και οι τρεις παρατάξεις αναφερόμενες στους συμβασιούχους υιοθέτησαν το κριτήριο των λεγόμενων «πάγιων και διαρκών αναγκών» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Αναγκών δηλαδή που ορίζονται από την κατεύθυνση εντατικοποίησης της εργασίας και εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Για τα υπόλοιπα ζητήματα οι τοποθετήσεις τους ήταν και πάλι γενικόλογες και ασαφείς συνεχίζοντας έτσι τον εμπαιγμό των εργαζομένων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Ενάντια στην ελαστική εργασία

Κινητοποίηση ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση διοργανώνουν την Παρασκευή 14 Μάη οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Τα Διοικητικά Συμβούλιά τους χτες αποφάσισαν για εκείνη την ημέρα την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να προχωρήσει και σε κινητοποίηση το Σάββατο 8 Μάη.

Και από τις χτεσινές συνεδριάσεις φάνηκε για μια ακόμα φορά η στάση των πλειοψηφιών απέναντι στο ζήτημα, καθώς επιμένουν να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών αποσπασματικά, αναζητώντας επιμέρους ρυθμίσεις με αποτέλεσμα τα αδιέξοδα να πολλαπλασιάζονται. Ετσι, με τη συμφωνία ΠΑΣΚ - «Παρέμβασης» και ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ και όλων των παρατάξεων εκτός της ΕΣΑΚ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, προβάλλουν ως κυρίαρχο το αίτημα να συμπεριληφθούν οι αναπληρωτές στις ρυθμίσεις για μονιμοποίηση των συμβασιούχων αντί για αυτό των μαζικών διορισμών από την επετηρίδα για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ διαφώνησε με τη λογική αυτή, δηλώνει ωστόσο ότι πρόκειται να δώσει όλες τις δυνάμεις της για την επιτυχία των κινητοποιήσεων προβάλλοντας διεκδικητικό πλαίσιο που απαντά στα πραγματικά προβλήματα των εκπαιδευτικών και της Παιδείας και καταθέτοντας συνολική πρόταση για τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών ενάντια σε κάθε μορφής ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Τονίζει ότι το αίτημα για μόνιμους διορισμούς, για μόνιμη σταθερή εργασία, απαιτείται να ενταχθεί σε ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει την εκπαίδευση του εκπαιδευτικού, την επετηρίδα, τη μονιμότητα, τα άμεσα μέτρα αναβάθμισης της εκπαίδευσης, δηλαδή μέτρα που στο σύνολό τους στοχεύουν στο σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Συγκέντρωση για το δικαίωμα στη δουλιά

Συγκέντρωση στην κατεύθυνση της οργάνωσης και ανάπτυξης των αγώνων των συμβασιούχων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα για τη διεκδίκηση του δικαιώματός τους στη μόνιμη, σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων εργασία, πραγματοποιούν αύριο τα Συντονιστικά των Σωματείων στους ΟΤΑ, στα ξενοδοχεία, στα ΑΕΙ-ΤΕΙ και το ΠΑΜΕ, στο Πολυτεχνείο και ώρα 6 το απόγευμα (αίθουσα ΜΑΧ, είσοδος από οδό Τοσίτσα).

Το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων είναι το εξής: Μόνιμη, σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων δουλιά. Κατάργηση των νόμων για μερική απασχόληση και συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Κατάργηση του θεσμού των «εκτάκτων». Μονιμοποίηση των «εκτάκτων». Μετατροπή της σχέσης εργασίας ορισμένου χρόνου των εργαζομένων σε αορίστου. Αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα υπηρεσιών, μεταφορά του προσωπικού των δημοτικών επιχειρήσεων στους δήμους, 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο. Χρηματοδότηση των παραπάνω τομέων από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ