ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Πάταξη της γραφειοκρατίας ... για το κεφάλαιο

Το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης, τη διοικητική μεταρρύθμιση και τους ΟΤΑ», παρουσίασε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος

Στη διευκόλυνση της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας του μεγάλου κεφαλαίου, που, όπως φαίνεται, παρεμποδίζεται ουσιαστικά από τη γραφειοκρατική και αναχρονιστική λειτουργία της κρατικής μηχανής, αποσκοπεί η κυβέρνηση με το πρώτο της νομοσχέδιο, του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή σήμερα ή αύριο.

Παρουσιάζοντας χτες σε συνέντευξη Τύπου το νομοσχέδιο, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ξεκαθάρισε πως αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που αποσκοπούν στη διακηρυγμένη θέση της ΝΔ για τη λεγόμενη επανίδρυση του κράτους. Οι επόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις θα αφορούν στη «διαφάνεια στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης», στην αναμόρφωση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων καθώς και στα θέματα της Περιφέρειας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης, τη διοικητική μεταρρύθμιση και τους ΟΤΑ», η κυβέρνηση της ΝΔ αποσκοπεί κυρίως στην πάταξη της γραφειοκρατίας στη δημόσια διοίκηση και στην απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών στις συναλλαγές κράτους-πολίτη. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι επιβεβλημένες αφ' ενός από την ίδια την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και αφ' ετέρου - που είναι και το κυριότερο - από τις ανάγκες ταχύτητας που έχει το μεγάλο κεφάλαιο για να είναι αποδοτικότερο στη δράση του.

Το γεγονός αυτό το παραδεχόταν ανοιχτά η προηγούμενη, επί ΠΑΣΟΚ, ηγεσία του υπουργείου, όταν μιλούσε για το «αντιεπενδυτικό κλίμα που δημιουργεί η γραφειοκρατία». Επί της ουσίας, το παραδέχτηκε χτες και ο νυν υπουργός, ο οποίος, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, σημείωσε με έμφαση πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μετεξελιχθούν σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών, που δε θα ασχολούνται μόνο με θέματα που άπτονται των συναλλαγών του πολίτη με το κράτος αλλά και με θέματα μεγάλων επενδύσεων - τις οποίες ασφαλώς δε θα τις κάνει ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος.

Στο πλαίσιο αυτό είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ποιο είναι το βασικό κίνητρο και ποια η βασική στόχευση όλων των μέτρων που προβλέπει το νομοσχέδιο, μέτρων που μπορεί πολλά από αυτά να είναι χρήσιμα και για τον απλό πολίτη, στον οποίο όμως ούτε η σημερινή, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν πει πόσο στο τέλος θα κοστίσουν και τι αυτός θα κληθεί να πληρώσει.

Επιχειρηματικά δωράκια

Ουσιαστική τομή του νομοσχεδίου, σε σχέση με τα ισχύοντα, είναι «η καθιέρωση πλήρους αποζημίωσης του πολίτη για ζημία που υπέστη, θετική ή αποθετική, από τη μη έγκαιρη ικανοποίηση του αιτήματός του εκ μέρους της διοίκησης». Πρόκειται για ένα μέτρο από το οποίο θα ωφεληθούν πρωτίστως και παντοιοτρόπως οι επιχειρηματίες, οι οποίοι στις συναλλαγές τους με το κράτος θα ρισκάρουν - και ως εκ τούτου θα διεκδικούν - μεγάλα ποσά, κάτι που δεν ισχύει για τον απλό εργαζόμενο πολίτη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης μια σειρά μέτρων για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, προβλέπει τη σύσταση «Κεντρικής Επιτροπής Απλούστευσης Διαδικασιών με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής» στον τομέα αυτό και ανάμεσα στα άλλα καθορίζει ότι η διοίκηση οφείλει να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις των πολιτών το αργότερο εντός 50 ημερών με ταυτόχρονη υποχρέωση ενημέρωσης του πολίτη. Ακόμη, καθιδρύεται αστική ευθύνη των υπαλλήλων όταν είναι υπαίτιοι μιας εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων, εφόσον η υπαιτιότητά τους κριθεί προηγουμένως με την πειθαρχική διαδικασία. Τέλος, προβλέπεται η αναγωγή αδικήματος της απιστίας σε κακούργημα.

Δάνεια αντί για χρήματα

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και μια σειρά ρυθμίσεων που αφορούν σε οικονομικά θέματα των ΟΤΑ, χωρίς ωστόσο να δίνουν λύση στο οξυμένο πρόβλημα. Για μια ακόμη φορά και στα πρότυπα της προηγούμενης κυβέρνησης, υιοθετείται η λογική της δανειοδότησης. Ο Πρ. Παυλόπουλος υποσχέθηκε μεν πως δε θα υπάρξει αρμοδιότητα χωρίς πόρους, ωστόσο αντί να θέσει άμεσα σε ισχύ την υπόσχεσή του για σταδιακή απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων των δήμων, τους εξωθεί και πάλι στη δανειοδότηση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, απαλλάσσονται από προσαυξήσεις, ληξιπρόθεσμα χρέη των δήμων προς το ελληνικό δημόσιο, το ΙΚΑ, ΤΥΔΔΚΥ και ΤΑΔΚΥ. Για την εξόφληση των χρεών δίνεται η δυνατότητα σύναψης δανείων από το ΤΠκΔ. Με δάνειο από το ΤΠκΔ ρυθμίζονται επίσης χρέη των ΟΤΑ προς το εν λόγω Ταμείο.

Στο μεταξύ, αίρονται οι καταλογισμοί εναντίον δημάρχων, καθώς αφορούν σε τυπικές παραβάσεις. Επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου που δε θα υπερβαίνει τους πέντε μήνες, από τους Ολυμπιακούς δήμους, για τις έκτακτες ανάγκες καθαριότητας. Τέλος, αυξάνεται κατά 0,13% η εκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων, εφόσον εντός του ίδιου χρόνου διενεργούνται δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στο Σινάν Μποσκούρτ

Motion Team

«Ο ευρωτρομονόμος δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τον σπάσει». Με αυτό το σύνθημα, ο εργαζόμενος λαός σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή, διαδήλωσε χθες βράδυ τη συμπαράστασή του στους Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές, που κρατούνται στις φυλακές Κομοτηνής και Δράμας και διατράνωσε την απόφασή του να αντισταθεί στην πολιτική και τις αποφάσεις της ΕΕ, που βάζουν «στο γύψο» τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Μέσα από τις συγκεντρώσεις που έγιναν στις δύο πόλεις, ο εργαζόμενος λαός και οι φορείς του απαίτησαν από την κυβέρνηση να μην εκδοθεί ο Σινάν Μποσκούρτ στη Γερμανία, να μην απελαθούν οι Μεχμέτ Γιαμάν, Φερχάτ Ερτούρκ και Γιουσούφ Κενάν Ντιντσέλ και να τους δοθεί πολικό άσυλο. Επίσης, απαίτησαν να απελευθερωθούν άμεσα όλοι και να σταματήσει κάθε δίωξή εναντίον τους.

Θυμίζουμε ότι οι τρεις αγωνιστές, που κρατούνται στο Τμήμα Μεταγωγών στο Νευροκόπι Δράμας, πραγματοποιούν απεργία πείνας από την περασμένη Πέμπτη. Χθες ο Φερχάτ Ερτούρκ μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Σερρών, εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του και μετά από σύντομη νοσηλεία επέστρεψε στη φυλακή. Οπως καταγγέλλουν μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, η υγεία του Φ. Ερτούρκ επιδεινώθηκε ταχύτατα, επειδή δεν του χορηγούνται τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνει για να αντιμετωπίσει τις βλάβες που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πολύχρονης ταλαιπωρίας του στα Λευκά Κελιά της Τουρκίας.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το αμερικάνικο Προξενείο και το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Μίλησε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας του ΕΚΘ, ως εκπρόσωπος του Συντονιστικού Φορέων και Οργανώσεων Θεσσαλονίκης. Κατήγγειλε το όργιο αντιτρομοκρατικής υστερίας που έχει εξαπολύσει η ΕΕ ενάντια στους κοινωνικούς αγωνιστές και κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα τις επόμενες μέρες. Χαιρέτισε ο Χασάν Τσετίν, μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής Αλληλεγγύης.

Στην Κομοτηνή, η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία, όπου έδωσαν το «παρών» ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος από τους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Χαιρέτισαν ο Γιάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης και ο Αλέξης Γουσόπουλος, εκπρόσωπος της ΠΚΣ. Μίλησε ο Νίκος Φακιρίδης, μέλος της Επιτροπής για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και τις Λαϊκές Ελευθερίες. Ακολούθησε πορεία προς την Περιφέρεια.

Ο αντιστράτηγος Χρήστος Σμέτης είναι ο νέος Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Φούρλα, που αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ